TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

test: Sony Xperia XZ2

Sony Xperia XZ2

Med slankare och mjukare linjer samt vrålande prestanda är Xperia XZ2 Sonys sportmodell.

Av / 2018-03-22 - 18:00
Sony Xperia XZ2

Home tycker

  • Trevlig ny rundad design. Mindre kanter och större skärm. Ett prestandamonster.
  • Ingen hörlurskontakt. Glatt baksida. Mörkerfoto inte i toppklass.

Förra årets Xperia XZ1 var en mer sansad version av den helt galna Xperia XZ Premium, med en mer normalstor skärm utan 4K och ett nättare format. Sony Xperia XZ2 är på sätt och vis en smart kompromiss, med en större skärm och fler bildpunkter utan att gå till överdrift. Men framför allt har Xperia äntligen fått en designuppdatering. Borta är det fyrkantiga och vassa, i stället är det böljande former och en mjuk rundning. Och äntligen har kanterna krympt.

18 Xperia XZ2 Deep Green Group
(Foto: Sony Mobile)


Utseende och konstruktion

I stället för den platta baksidan är den nu mjukt rundad, vilket gör att den inte alls upplevs så tjock i handen. Längst ut är den nämligen endast 6 mm tunn. Glasbaksidan ger ett vackert färgskimmer och känns väldigt bra i handen. Däremot gör rundningen och glaset att den lätt halkar omkring på bordet. Tack vare de smala kanterna känns mobilen nätt trots den stora skärmen. Mobilen känns vridstyv och tålig, och är som tidigare damm- och vattentät.

10 Xperia XZ2 HDR inhand 31726
HDR-skärmen blir än mer användbar nu när du själv kan filma mer färgsprakande i HDR.


Skärm

Storleken har gått upp till hela 5,7 tum, vilket på papperet är större skärm än på XZ Premium. Men eftersom den är långsmal så är bredden ändå mindre. Det spelar roll när man tittar på film. Filmerna ser dock fantastiska ut tack vare Sonys bildförbättring som konverterar SDR till ”nästan HDR”. Och från Netflix och Amazon Prime Video får man den fulla upplevelsen av de utökade färgerna. Skärmen har visserligen inte 4K, men ”full HD plus” räcker faktiskt utmärkt.

Annons
01 Xperia XZ2 Compact Moss Green 3Dselfie 31725
Nu kan man skanna sig själv i 3D med selfiekameran utan att behöva en assistent.


Kamera

Vid första anblicken ser det ut som att det inte hänt mycket med kameran sedan sist. Den var i och för sig inte illa, med sin super-slowmotion-inspelning. Men under skalet har det skett förbättringar, med en ny bildbehandlingsprocessor. Därmed kan man nu filma i HDR, vilket är unikt. Man kan även filma i 960 fps i full 1080-upplöning, dock kortare tid. Man kan också 3D-skanna sig själv med selfie-kameran, istället för att en assistent ska gå runt dig med huvudkameran.

Den nya bildbearbetningen ger en klar skillnad mot tidigare modeller. Speciellt imponerar HDR-läget där man får bättre exponering än med Galaxy S8 och korrektare vitbalans än med iPhone X. Det visar sig också med vår Xrite-provkarta där vi nu får helt korrekt färgåtergivning. Vid matfotografering ger dock det automatiska matläget alltför överdrivna färger. I dåligt ljus har kameran lite svårt att fokusera, men det är lite brus och livfulla färger.

hdr galaxy s8 hdr iphone x hdr xperia xz2
<
>
HDR Xperia XZ2
sushi light galaxy s8 sushi light iphone x sushi light xperia xz2
<
>
Ljus matbild Xperia XZ2
sushi dark galaxy s8 sushi dark iphone x sushi dark xperia xz2 compact
<
>
Mörk matbild Xperia XZ2

Ljud

Sony fortsätter att satsa på ljud. De nya högtalarna klarar högre volym, med ett större omfång och bättre dynamik. Fortfarande långt från en separat Bluetooth-högtalare, men definitivt bättre än många skrälliga konkurrenter. De stöder också Hi-Res Audio via trådade hörlurar, men tyvärr har Sony plockat bort hörlurskontakten. Alltså krävs en USB-C-adapter för att få uppleva det. Kör man trådlöst kan man dock glädja sig åt aptX HD-stöd, förutom Sonys LDAC.

Användning

Då de krympande framsidorna gjorde att många konkurrenter flyttade fingeravtrycksläsaren till baksidan, stack Sony ut med att ha den på sidan i stället. Nu har även Sony flyttat den till baksidan, men väl separerad från kameralinsen. Lite väl lågt i mitt tycke, då det för mig kräver att byta grepp för att nå den med fingret. Däremot fortsätter vi gilla Sonys alla små smarta förbättringar i bakgrunden och de smidiga systemuppdateringarna.

En annan nyhet är en mer kraftfull haptisk feedback. Det vill säga vibrationen som låter dig veta att något hänt även om ljudet är avslaget. Sony marknadsför den nu som en tredje dimension av film- och spelupplevelsen. Ungefär som en ”buttkicker” vissa skruvar fast i soffan för att ta monsterbasen till en ny nivå i hemmabion. Eller Force Feedback som var en trend i spelbranschen. Och liksom spelarna insåg tillför det faktiskt inte speciellt mycket.

43 Xperia XZ2 Deconstructed 31727
Omflyttade komponenter ger en slankare mobil trots större skärm.


Prestanda

Då Sony åter är först ut med Qualcomms senaste Snapdragon-systemkrets hade vi stora förväntningar. Och de infriades. I Geekbench var den 30 procent snabbare än XZ1, både med en och flera processorkärnor. PC Mark, ett mer heltäckande test, visade 26 procent upp. Och spelgrafiken är 26 procent snabbare enligt 3D Mark. XZ2 är ett prestandamonster! Trots det är batteritiden fortsatt god med uppåt 2 dagar i normalt bruk. Och nu kan den laddas trådlöst!

Slutsats

Borta är de stora och kantiga Xperia-modellerna, nu får vi mjuka former och tunna skärmkanter. Därmed klämmer Sony in en större skärm med mindre yttermått. Den glatta baksidan är snygg men får mobilen att halka på bordet. Kameran tar bättre bilder med korrektare exponering och färgåtergivning. XZ2 är dessutom först med att filma i HDR. Även ljudet har blivit bättre med högre kvalitet på högtalarna. Har man hörlurar med sladd måste man dock använda en adapter. Det som imponerar mest är dock mobilens galna prestanda som springer cirklar runt det mesta på marknaden. Xperia XZ2 är en given uppgradering för Sony-fans.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

Ljud & Bild