: Sony Xperia M4 Aqua

Mellanprismodell som håller tätt

Att ta med sig mobilen i poolen har man hittills fått låta bli med billigare Xperia-modeller. Men M4 Aqua är precis som namnet antyder en amfibiemodell.
September 2015Sony Xperia M4 Aqua
Ljud & Bild tycker
Vattentät, 4K/LTE, bra kamera, snabb processor, tillräckligt med RAM samt en stor och läcker skärm. På punkt efter punkt raderar M4 Aqua i stort sett avståndet mellan ekonomimodeller och toppmodeller.
Den kommer nära, men det är fortfarande skillnad. Och det är förra årets toppmodeller som M4 Aqua matchar. Men med tanke på priset är det utmärkt.
Specifikationer
  • Skärm: 5,2 tum, 1280 x 720 bildpunkter
  • Processor: 1,5 GHz Qualcomm Snapdragon 615 octo-core
  • Internminne: 2 GB
  • Minne: 8 GB + microSD (max 128 GB)
  • Operativsystem: Android 5.0 Lollipop
  • Kamera: 12,8 Mp + 5 Mp
  • Trådlöst: 4G/LTE, 3G, BT 4.1, Wi-Fi
  • Batteri: 2 400 mAh
  • Mått: 7,3 x 14,5 x 0,73 cm (BxHxD)
  • Vikt: 136 g.
Annons
Annons
forfatter

Sony Xperia M4 AquaNär vi besökte Mobile World Congress i Barcelona tidigare i år var Sony Xperia M4 Aqua en av de mobiler som uppmärksammades. Inte för att den representerade det allra yppersta (den äran gick till Samsung Galaxy S6 och HTC One M9), utan för att den rent ut sagt verkade vara ett förbaskat bra köp.

Och nu har vi alltså fått chansen att prova den själva. Och vi kan lika gärna säga det direkt: den gör ingen besviken. Om vi hade fått tag i en sådan här telefon med samma prislapp för ett år sedan så skulle den ha sopat rent i de flesta kategorier.

M4 Aquas yttermått är fullständigt identiska med Z3:s, som var en av de tunnaste mobilerna på sin tid. Telefonen går utan vidare att knäppa fast i ett Z3-skal. Och kontakter och luckor sitter på ungefär samma ställen. De flesta kontakterna täcks av små gummerade lock, men microUSB-porten för laddning saknar lucka. Trots detta är telefonen helt vatten- och smutsskyddad (IP68).

Sony__Xperia_M4_Aqua_Black_Lying

Skärmen är som redan nämnts lika stor som Xperia Z3:s, det vill säga 5,2 tum. Men upplösningen är bara 720 x 1280 punkter i stället för Full HD. Kameran på baksidan har 12,8 Mp och frontkamerans 5 Mp är till och med helt i klass med den nya toppmodellen Z3+.

Annons

Processorn är en 1,5 GHz 64-bitars Snapdragon 615 med åtta kärnor. Det finns 2 GB RAM och 8 GB lagringsplats. Det senare kan byggas ut med upp till 128 GB microSD-kort. Och tack vare Android 5.0 kan utrymmet faktiskt utnyttjas.

Sony_18_Xperia_M4_Aqua

 

Prestanda

Rent prestandamässigt är Xperia M4 Aqua inte riktigt i klass med Xperia Z3, men den kommer förbluffande nära! Geekbench 3-testet ger resultatet 639 single-core och 2466 multi-core. I synnerhet multi-poängen är hög, tack vare den åttakärniga Snapdragon 615-processorn. Browsermark-testet landar på 1054, vilket är lysande och visar att M4 Aqua inte får problem ens med att visa komplexa webbsidor. Grafiktestet Antutu 5 ger 35 446 poäng. Man får gå upp till förra årets toppmodeller (Xperia Z3: 42 343, Samsung Galaxy S5: 41 372) eller något modernare för att hitta bättre resultat. I Geekbenchs batteritest, där alla strömspararfunktioner stängs av, tar orken slut efter 3 timmar och 21 minuter. Det är faktiskt utmärkt, och vid normal användning räcker batteriet gott och väl en hel dag.

Sony_Xperia_M4_Aqua_Water

Annons

 

Slutsats

Det kan se ut som om Sony till sist har förlorat slaget om highend-mobilerna. Men deras budgetmodeller är verkligen värda en närmare titt. M4 Aqua kan i stort sett allting som förra årets toppmodell, Xperia Z3, kunde men till ett pris som ligger en bra bit under vad Z3 kostar i dag. Vi har tidigare haft fräckheten att påstå att M:et i Xperia M-serien stod för ”medelmåttig”. De orden får vi verkligen äta upp.

Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

JBL Bar 5.0 är en enkel och pigg soundbar som inte behöver någon subwoofer för att spela tillräckligt med bas.
De första aktiva trådlösa högtalarna från engelska Q Acoustics är enkla att bereda plats för i ett snyggt hem. Men ljudet når inte riktigt hela vägen.
Från Polk Audio kommer Magnifi Mini, en liten soundbar som låter som om den är mycket större.
Jern har finputsat sitt koncept, det har det blivit en ännu bättre högtalare av.
Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Elbilen Volvo XC40 är en sagolik bil, framför allt i den här versionen.
JBL Bar 5.0 är en enkel och pigg soundbar som inte behöver någon subwoofer för att spela tillräckligt med bas.
DJI Mavic Air 2 är en flygande kamera som ger dig ett helt nytt perspektiv.
Jobba hemifrån eller bara vara hemma? Den här skärmen funkar till allt!
De första aktiva trådlösa högtalarna från engelska Q Acoustics är enkla att bereda plats för i ett snyggt hem. Men ljudet når inte riktigt hela vägen.