TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Sony Xperia 1 IV

Små förbättringar för kräsna

Sony Xperia 1 IV kommer inte att revolutionera mobilmarknaden. Men för nördar och halvprofessionella är den nog det bästa mobilvalet just nu.

Av / 2022-06-03 - 15:30
Sony Xperia 1 IV

Home tycker

  • Skärmen har blivit ljusare, batteriet är större och kameran har fått lite fler funktioner, bland annat ett teleobjektiv som nu kan zooma fritt i hela intervallet 85 till 125 mm. Och så fungerar äntligen kameramjukvaran och alla automatiserade inställningar som de ska.
  • Skärmens 21:9-format ger svarta fält med en del videoformat. Det ingår ingen laddare.

Sony kommer knappast att kunna slåss med Apple och Samsung om vilket som är svenskarnas favoritmobilmärke. Mobiltelefoner är annars den absolut största produktkategorin på elektronikmarknaden (de flesta av oss springer ju runt med en telefon i fickan), och Sony har egentligen alla förutsättningar att locka till sig massor av konsumenter med tanke på deras gigantiska ekosystem med innehåll, produkter och tekniker.

Dit hör också Sony PlayStation och tillhörande gaming-universum. Den japanska tillverkaren väger också tungt i stora delar av underhållningsbranschen genom divisioner som Sony Music och Sony Pictures – och så får vi naturligtvis inte glömma deras tekniska expertis och otaliga utmärkta produkter inom TV, video, foto och ljud.

Men Sony är också en mycket uppdelad organisation, där en del av företaget inte nödvändigtvis pratar så mycket med de andra, så trots många försök har Sony aldrig lyckats integrera hela sitt ekosystem i en mobiltelefon på ett sätt som tilltalar konsumenterna.

Därmed inte sagt att Sony inte har försökt – till exempel kan man via PS Remote Play använda sin Xperia-mobil för att fjärrstyra sitt PlayStation 4 eller PlayStation 5 – men när det gäller i synnerhet ekosystemet av spel, musik och filmer har integrationen alltid verkat lite halvhjärtad.

Sony Xperia 1 IV
Sony Xperia 1 IV har en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. En nyhet är att skärmen har en maximal ljusstyrka på 1 000 nits och alltså är mer användbar utomhus än sina föregångare. (Foto: Peter Gotschalk)

Om man tittar på de senaste generationerna av Sonys toppmobiler i Xperia 1-serien är det tvärtom, man kan med blotta ögat kan se vilka delar av det stora japanska elektronikföretaget som faktiskt har pratat med varandra. Och det är föga överraskande avdelningar som alla är en del av Sony Electronics och som tillverkar produkter som TV-apparater, Blu-ray-spelare, projektorer, kameror, videokameror, hörlurar och högtalare.

Annons

Fram till 2020 var Sony Mobile en självständig division men de senaste två åren har mobiltelefonerna legat under Sony Electronics och det har inneburit att mycket skärm-, ljud- och kamerateknik från de andra avdelningarna har hittat in i Sonys senaste smartmobiler. Fokus har framför allt legat på teknik och funktioner från Sonys egna Alpha-kameraserie, som till och med har påverkat namngivningen av Sonys mobiler sedan den första Sony Xperia 1 lanserades 2019. Alltså följer Sony samma princip för namngivningen av deras mobiltelefoner som vi sett i Alpha-serien, där modellnumret behålls och de uppgraderade versionerna heter Mark I, Mark II, Mark III osv.

Och så återkommer vi till det där med till det med att tilltala varenda mobilkonsument. Sony mobiltelefoner är inte avsedda för alla. I stället satsar Sony på nördarna och de semiprofessionella, som inte har någonting emot att ta en vända i de manuella kamerainställningarna, som gillar att ljudet är högupplöst och som rent allmänt kan streama i timtal på Twitch samtidigt som de spelar på sin mobil.

För mindre än ett år sedan testade vi Sony Xperia 1 III, som var snudd på helt perfekt. Även om den alltså inte kunde slåss med vare sig Apple eller Samsung på topp 10-listorna över de mest sålda mobiltelefonerna. Och nu har turen kommit till Sony Xperia 1 IV, som i samma anda som sina föregångare fortsätter att tilltala de som inte bara använder sin mobiltelefon, utan använder den för att skapa.

Sony Xperia 1 IV
Sony Xperia 1 IV ser ut som sin föregångare till punkt och pricka. Designen är elegant med Gorilla Glass Victus på både fram- och baksidan. (Foto: Peter Gotschalk)

Don’t mess with a working system”, säger man på engelska och Sonys mobilstrategi är som den brukar. Sony har optimerat och justerat här och där så att Xperia 1 IV är redo för 2022. Men i grund och botten är det snarare tal om en uppgradering än om en helt ny produkt.

Utseende och konstruktion

Därför ser Sony Xperia 1 IV ut precis som sin föregångare. Designen är elegant, med Gorilla Glass Victus på fram- och baksidan och allting omgärdas av en metallram. Till skillnad mot förra året finns Xperia 1 IV i tre olika färger: Black, Ice White och Purple. Och även om baksidan alltså är av glas så är ytan matt, så att den både är behaglig att hålla i och inte suger åt sig fingeravtryck.

Precis som sina tre föregångare har detta års toppmobil från Sony skärm i 21:9-format. Det gör mobilen smal och hög, och det avlånga formatet betyder att den är enkel att hålla i handen, trots att skärmen är på 6,5 tum. Sony har till och med lagt till lite längst upp, eftersom de har valt att placera frontkameran bredvid högtalaren i ramen ovanför själva skärmen.

Kameramodulen sitter precis som på föregångaren i det övre vänstra hörnet på baksidan. En av anledningarna är att Sony har gjort plats för en 3,5 mm-kontakt på ovansidan, vilket är en fin detalj för audiofiler.

Fingeravtrycksläsaren sitter integrerad i av/på-knappen på höger sida. Där hittar man också volymknappen samt den dedikerade kameraknappen, som fungerar som utlösare när man tar bilder och som är en liten bonus man inte får med särskilt många andra mobiler.

Sony Xperia 1 IV
Kameraknappen har flyttats längre ner på Sony Xperia 1 IV, så att den sitter längst till höger när man håller telefonen horisontellt. Knappen har också fått ett räfflat mönster och är lättare att hitta med fingrarna. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameraknappen har flyttats längre ner på Sony Xperia 1 IV, så att den sitter längst till höger när man håller telefonen horisontellt. Den har också fått ett räfflat mönster så att den är lättare att hitta med fingrarna. Läcker detalj!

Skärm

Precis som sin föregångare har Xperia 1 IV en uppdateringsfrekvens på 120 Hz och som vi vet gör den höga uppdateringsfrekvensen att användarupplevelsen blir sammetslen, bland annat när man rör sig runt på hemskärmen, i menyer och så vidare. Nytt för i år är att Sony har vridit upp ljusstyrkan ordentligt, nu är den uppe i ungefär 1 000 nits, medan de tidigare modellerna bara klarade upp till 560 nits. Det gör att Sony Xperia 1 IV är betydligt mer användbar utomhus, vilket bland annat kan vara användbart om man använder skärmen som sökare när man tar bilder.

Förutom detta är skärmen på Xperia 1 IV nästan en kopia av skärmen på förra årets modell. Det är alltså en OLED-skärm med 4K-upplösning som, precis som sina föregångare, har ett så kallat Creator Mode (”skaparläge”) som gör bilden så färgäkta och naturtrogen som möjligt. Tekniken ger bland annat mobilskärmen en bredare färgrymd, plus att 10-bitars HDR ger mer detaljerad återgivning av färgövergångar.

För närvarande stöds tekniken av bland annat Netflix och bildkvaliteten är riktigt imponerande. På Sony-skärmen ser bilden ut som på bio eller på marknadens allra bästa TV-apparater – och riktigt häftigt blir det givetvis om innehållet finns i 21:9-format.

Screenshot multivindue
21:9-formatet ger plats att köra två appar samtidigt. (Skärmdump: Peter Gotschalk)

På Netflix gäller det ungefär två tredjedelar av filmerna, medan de allra flesta TV-serierna bara är i 18:9. Tyvärr betyder det att svarta fält visas till höger och vänster om bilden. Fast det är kanske värt att leva med, för att kunna utnyttja sådant innehåll som faktiskt är inspelat och visas i äkta filmformat.

21:9-formatet ger också en möjlighet att köra två appar samtidigt i det så kallade 21:9-multifönsterläget, som fungerar riktigt bra. Sonys Side Sense-funktion, som gör det enklare att öppna appar genom att man lägger fingret på kanten av skärmen, har dessutom förbättrats så att man inte aktiverar funktionen av misstag bara för att man håller fingret på fel ställe.

Ljud

21:9-formatets biografkänsla förstärks om man använder ett par ordentliga hörlurar ihop med sin Sony Xperia 1 IV. Som nämnts har telefonen en minijack-kontakt och dessutom stöder den Dolby Atmos och Hi-Res Audio, inklusive Sonys LDAC-format och DSEE Ultimate-teknik samt Sonys 360 Spatial Sound. Tekniken liknar Apple Spatial Audio – som vi har berättat ingående om i en annan artikel – och precis som Apples variant ger 360 Spatial Sound lyssnaren en 3D-liknande ljudupplevelse som ska göra att musiken låter mer äkta och autentisk. Vilket vi också – åtminstone delvis – upplevde när vi testade det.

Apples lösning fungerar enbart med Apple Music och Apple-hörlurar, till exempel AirPods Pro och AirPods Max, men 360 Spatial Sound fungerar med flera strömningstjänster. Detta gäller först och främst Tidal, som till och med har en särskild ”360 Reality Audio”-sektion i appen, men även andra tjänster som Deezer och nugs.net. Sonys teknik är däremot också begränsad till Sonys-produkter när det gäller hårdvarustöd. Utan hörlurar eller högtalare från Sony – till exempel WH-1000XM4 eller WF-1000XM4 – fungerar 360 Spatial Sound inte.

Sony Xperia1 IV
Den nya Sony-mobilen har tre objektiv med Zeiss-optik. Plus en fjärde 3D iToF-lins för avståndsmätning. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Sony Xperia 1 IV är utrustad med en trippelkamera samt en dedikerad 3D iToF-sensor för avståndsmätning. Liksom på förra årets modell hittar vi alltså ett 24 mm vidvinkelobjektiv med 12 Mp, ett 16 mm ultravidvinkel, också med 12 Mp, samt ett 12 Mp telefoto. Och periskoptekniken med variabel brännvidd som ett alternativ till traditionell optisk zoom från Xperia 1 III är tillbaka.

Men där det förra året innebar att objektivet kunde växla smidigt mellan 70 mm och 105 mm (70 mm ger 2,9x zoom, medan 105 mm zoomar 4,4x), men bara kunde vara i antingen det ena eller det andra zoomläget, klarar Xperia 1 IV en brännvidd mellan 85 mm och 125 mm (85 mm ger 3,5x zoom, medan 125 mm zoomar 5,2x) med möjlighet att ha sömlös optisk zoom i hela intervallet. Om du zoomar mindre än 3,5x – eller mer än 5,2x – görs det alltså digitalt, men alla zoomlägen mellan 3,5x och 5,2x är äkta optisk zoom.

Kameran styrs med appen Photography Pro som i princip har samma användargränssnitt som Sonys Alpha-kameror och alltså har manuell inställning av exponering, vitbalans, slutartid etc. Kameran har också lärt sig ett par trick från Sonys Alpha-kameror, inklusive Real-Time Eye-AF som följer och fokuserar på motivets ögon, vilket nu fungerar med alla kameralinser.

Även om man inte är en kameraentusiast så kan man visst välja Sony Xperia 1 IV. Photography Pro har ett så kallat Basic-läge som ger användaren ett enkelt gränssnitt som gör det mesta automatiskt.

brunnen1 brunnen2 brunnen3 brunnen4
<
>
”Märchenbrunnen” i Berlin fotograferad med ultravidvinkel, vidvinkel, 85 mm tele och 125 mm tele. (Foto: Peter Gotschalk)

Och där vi tidigare (faktiskt ända sedan första Xperia 1) upplevt irriterande svagheter i Sonys mjukvara så fort kameran gjorde allting själv – till exempel hade Xperia-mobilerna i åratal problem med automatisk HDR, vilket ofta ledde till antingen över- eller underexponerade bilder – så har Sony nu äntligen nått hela vägen fram. Bilder tagna i Basic-läge är också ganska fina och Sony har fått kontroll över den automatiska exponeringen.

Men det är Alpha-gränssnittet som gör Sony Xperia 1 IV till något speciellt, och att Sony prioriterar sin egen professionella kamera-app är ett bra exempel på att den japanska elektroniktillverkaren känner sin publik. För som vi nämnde i början så håller många lojala Xperia-användare fast vid Sonys toppmobil just på grund av dess nära relation till märkets systemkameror.

Med andra ord är Sony Xperia 1 IV förmodligen den mest intressanta mobiltelefonen på marknaden just nu för de som är mer än normalt intresserade av fotografering och som gillar att ägna tid åt att fintrimma kamerainställningarna manuellt.

bokeh
Tack vare den dedikerade 3D iToF-sensorn, som hjälper till med avståndsmätning, kan du ta riktigt skarpa bokeh-bilder med Sony Xperia 1 IV. Graden av bokeh-effekt kan givetvis justeras manuellt i kameraappen. (Foto: Peter Gotschalk)

Det gäller även de som hellre spelar in video än tar stillbilder. De kan kasta sig över två olika appar, nämligen Video Pro och Cinema Pro, varav den senare kommer med ett antal färgprofiler – så kallade ”Looks” – som justerar färgkurvor, kontrast och mättnad så att de färdiga videorna har ett uttryck som liknar hur olika filmgenrer brukar se ut.

Med Video Pro kan man bland annat spela in i 21:9 4K 120 fps med 10 bitars HDR på alla objektiv, vilket gör det möjligt att filma i upp till 5x slow motion. En nyhet är Video Pro även låter alla Xperia-användare streama live på YouTube direkt från appen, utan att begränsas av den vanliga användargränsen, som egentligen kräver fler än 1 000 prenumeranter på sin kanal.

HDR SonyXperia HDR iPhone
<
>
Till skillnad från alla sina föregångare har Sony Xperia 1 IV inga problem med att styra exponeringen. Den här bilden på ”Märchenbrunnen” som är tagen i motljus … (Foto: Peter Gotschalk)

Prestanda och funktioner

Förra året hade Xperia 1 III den då snabbaste mobila processorn till Android-mobiler, Qualcomms Snapdragon 888, och även i år har Xperia 1 IV fått allt den behöver. Det sitter samma snabba Snapdragon 8 Gen 1-processor i den som vi har sett i exempelvis Motorola Edge 30 Pro, OnePlus 10 Pro och Xiaomi 12 Pro.

Sedan tillkommer 12 gigabyte RAM, så med andra ord bör det vara bra fart på allt. Men jämfört med de tre ovan nämnda modellerna presterar Xperia i IV ungefär på samma nivå som OnePlus 10 Pro, medan både Motorola Edge 30 Pro och Xiaomi 12 Pro genomgående klarar sig bättre i benchmark-testerna.

Detta betyder dock inte alls att Xperia 1 IV är långsam. Den klarar sig bättre i benchmark-testerna än föregångaren Xperia 1 III och när vi spelar våra sedvanliga tunga testspel som Asphalt 9 och Into the Dead 2 flyter allt på.

 

SonyXperia1IV digital zoom m AI SonyXperia1IV digital zoom u AI
<
>
En annan innovativ kamerafunktion är AI-zoomen med superupplösning, som låter dig komma helt intill motivet med 15x zoom och ändå få ett ganska skarpt resultat. Som här, för den här bilden är tagen med AI-zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Och på ett område är förbättringen markant jämfört med förra årets modell. Xperia 1 IV har ett ännu större batteri än förra årets modell, och det märks verkligen på batteritiden – trots den betydligt ljusare skärmen. Dessutom har den 30 watts snabbladdning och så klart trådlös laddning.

Fingeravtrycksläsaren sitter som sagt inte på skärmen eller på baksidan av telefonen utan i stället integrerad i på/av-knappen, och det är faktiskt en bra lösning som fungerar varje gång. Precis som sin föregångare är Sony Xperia 1 IV vatten- och dammtät (IP65/68).

selfie
En annan betydande förbättring jämfört med förra årets Xperia 1-modell är frontkameran som nu är på 12 Mp och även har utrustats med en större Exmor RS-sensor. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Faktum är att Sony slog till med en fullträff redan förra året med Xperia 1 III, men självklart finns det alltid utrymme för små förbättringar. Och det är precis vad Sony Xperia 1 IV är: en liten förbättring för de kräsna.

Skärmen har blivit mer ljusstark, batteriet är större och kameran har fått lite fler funktioner, bland annat ett teleobjektiv som nu kan zooma fritt i hela intervallet mellan 85 och 125 mm. Och så har Sony äntligen fått ordning på kameramjukvaran och alla automatiserade inställningar.

Karakter
Sony Xperia 1 IV
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple iPad mini 7 har gott om kraft men saknar nytänkande

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Ljud & Bild