(Detta är bara ett test av kameran. Vi återkommer med ett fullständigt test av hela mobiltelefonen.)
När ryktena började gå om en Nokiamobil med fler kameror än någon annan var det många som hoppades på något i hästväg. Och när de första bilderna på den läckte ut såg det ut som att den skulle ha uppemot sex kameror. Det var därför något av en besvikelse när Nokia 9 Pureview i verkligheten visade sig ha fem kameror med samma brännvidd. Ingen zoom och ingen vidvinkel. Det är i praktiken en kamera, fast med fem linser. Två av dem plåtar i färg medan tre svartvita hjälper till att fånga mer ljus och detaljer. De fem exponeringarna smälts sedan samman till en enda bild. På samma sätt som Huawei P9 gjorde 2016.
Nokias kamera-app har som tidigare många möjligheter. Det finns sex fotolägen och tre videolägen. Plus att man kan välja filter, slå på rörliga foton, sätta en timer och aktivera Google Lens. Dessutom kan man aktivera djupsensorn som gör att man kan justera fokus i efterhand i Google Photos. Vi uppskattar att man kan spara bilder i RAW-format för efterredigering, även om det kräver Adobe Lightroom om man vill göra det i mobilen. Dessutom finns ett manuellt läge där man själv kan justera vitbalans, ISO, slutare och exponeringskompensation. Funktioner som uppskattas av fotoentusiaster.
I sina bästa stunder tar Nokia 9 Pureview strålande bilder som fångar detaljer i skuggorna och som bevarar de naturliga färgerna. Problemet är att den lika ofta misslyckas och man får utbrända högdagrar, oförutsägbara exponeringar eller oskärpa. Alltså måste man ta flera bilder och hoppas att någon av dem blev bra. Och det ska sägas att den naturliga looken i bilderna av många beskrivs som ”bleka färger”.
Påståendet om bra mörkerbilder är rena nyset. I vårt, visserligen krävande, mörkertest blev de kolsvarta. Men framför allt är kameran långsam. Vill man se hur bilden blev får man vänta från ett par sekunder, uppåt 20(!) sekunder medan den bearbetas.
Slutsats
Med rekordmånga kameror på baksidan lovar Nokia både bättre kvalitet och mörkerbilder. Men lägg märke till att det i praktiken bara är en enda kamera, där bilderna från de två färgkamerorna och de tre svartvita smälts samman till en. Man får alltså varken vidvinkel eller telefoto. Idén är dock bra och när automatiken lyckas så blir bildkvaliteten utmärkt. Problemet är att den lika ofta misslyckas och det tar en evighet innan bildprocesseringen är klar och man kan granska resultatet. Den gav dessutom de sämsta bilderna i svag belysning. Förhoppningsvis är detta ett mjukvaruproblem som Nokia kan åtgärda med uppdateringar.
Också i detta test:
Apple iPhone XS
iPhone har halkat efter
Ett stort steg framåt 2018 visade sig inte vara tillräckligt för att hänga med 2019.
Huawei P30 Pro
Huawei åter kamerakung
Med innovativ telelins och fantastiska mörkerbilder utklassar P30 Pro konkurrenterna.
Samsung Galaxy S10
Samsung infriar alla förväntningar
Galaxy S10 har behållit allt vi älskade med S9 och lagt till allt vi saknade.
Xiaomi Mi 9
Toppbilder till budgetpris
Xiaomi överraskar med en bildkvalitet som kan mäta sig med de bästa, trots prislappen.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser