Samsung satsar stort på den vikbara formfaktorn. I skrivande stund är det faktiskt nästan fem år sedan den koreanska mobiltelefontillverkaren lanserade den första vikbara smarttelefonen i Galaxy-serien. Ändå utgör vikbara mobiler fortfarande bara en bråkdel av den svenska mobilmarknaden.
Det är som om konsumenterna inte riktigt har övertygats om det praktiska i att kunna vika sin smartphone på mitten. Men Samsung fortsätter att lansera nya hopfällbara och vikbara mobiler på marknaden.
Koreanerna lanserade nyligen Samsung Galaxy Z Flip 6, som vi redan har testat, och Samsung Galaxy Z Fold 6, som är föremål för detta test.
Den hopfällbara hybriden mellan en mobiltelefon och en surfplatta är en egen produktkategori med unika användningsområden för både produktivitet och underhållning. Fattas bara det, för du betalar dyrt för två skärmar, tre separata kameramoduler, S-Pen-stöd, multitasking, den (näst) snabbaste mobilprocessorn på marknaden, de senaste Galaxy AI-funktionerna osv. Detta var också fallet förra året, då föregångaren Samsung Galaxy Z Fold 5 kostade en smärre förmögenhet. Men tro det eller ej, Galaxy Z Fold 6 kostar ännu mer än sina föregångare, vilket innebär att Samsungs hopfällbara monstermobil inte är för alla. De flesta människor klarar sig bättre med en traditionell mobiltelefon, men om du är en ”early adopter” och en absolut superanvändare (och dessutom stadd vid kassa) är det senaste tillskottet i Galaxy Z Fold-serien definitivt värd att överväga. Det är nämligen mer av samma sak på ett bra sätt.
Utseende och konstruktion
För första gången sedan Fold lanserades 2019 har den nya Galaxy Z Fold 6 fått IP48-certifiering, vilket innebär att den hopfällbara mobilen för första gången erbjuder ett visst skydd mot damm och naturligtvis vattentålighet. Både framsidan och baksidan av telefonen är dessutom skyddade av Gorilla Glass Victus 2.
Den nya telefonen är också något bredare och mindre hög än Galaxy Z Fold 5, mäter 153,5 x 132,6 x 5,6 mm (utfälld) och väger 239 gram, vilket är 14 gram mindre än föregångaren. Dessutom har skärmen inte längre rundade hörn och överlag verkar designen mer kompakt, även om skärmstorleken i sig inte har förändrats.
Precis som sina föregångare är Galaxy Z Fold 6 robust och solid. Detta märks särskilt när man fäller ut och ihop telefonen. Det finns så mycket motstånd i gångjärnen att den är svår att öppna med en hand.
Galaxy Z Fold 6 är också utrustad med ett gångjärn där gångjärnsområdet är inbyggt i ett formanpassat cylindriskt hölje – mycket exakt konstruerat för att skydda den mot damm och smuts. Alltihop är tillverkat av så kallat ”Armor Aluminium”.
Skärm och ljud
Galaxy Z Fold 6 har en 6,3-tums främre skärm som är mycket smal (22:9 bildförhållande), men som ändå har tillräckligt med utrymme för att du med nöd och näppe ska kunna använda den hopfällbara telefonen som en vanlig mobil – inklusive alla appar – utan att fälla upp den. Det finns aningen mer utrymme på årets främre skärm än på förra årets modell (2 376 x 968 jämfört med 2 316 x 904 pixlar). Men det är en ganska minimal förbättring som inte syns med blotta ögat, och det är fortfarande en lång väg kvar innan Samsung kan konkurrera med OnePlus Open i detta avseende.
OnePlus vikbara smartphone har nämligen en främre skärm i 20:9-format (2.484 x 1.116 pixlar), vilket motsvarar skärmen på flera vanliga mobiler (t.ex. Samsungs egen Galaxy S21 Ultra) och därmed inte känns smal och klaustrofobisk, vilket är fallet med Samsung Galaxy Z Fold 6.
Den betydligt större vikbara skärmen (7,6”, 2 160 x 1 856 pixlar) är tillverkad av så kallat Ultra Thin Glass, vilket är en typ av glaslegering med ett tunt lager plast (förstärkt och mäter nu 50 mikrometer jämfört med 30 mikrometer tidigare) som ett skyddande lager och flexibelt glas under. Det känns inte riktigt som äkta glas, och det mjuka materialet innebär också att man kan se ett fysiskt veck som löper över skärmen, även när den är uppfälld.
Det stör dock inte användarupplevelsen eller bildkvaliteten, som i stort sett är i nivå med vad vi är vana vid från AMOLED-panelerna på Samsungs andra toppmodeller. I samma anda har Galaxy Z Fold 6 en maximal ljusstyrka på 2 600 nit, medan uppdateringsfrekvensen fortfarande är dynamisk mellan 1 och 120 Hz.
Även i år stöder Galaxy Z Fold 6 Samsungs S Pen, som dock måste köpas separat.
Det finns ingen fysisk hörlursutgång, så man måste ansluta sina öronproppar eller hörlurar via Bluetooth. Men den hopfällbara mobiltelefonen erbjuder ändå en dynamisk ljudbild med gott om kraft i alla frekvensområden. Samsung Z Galaxy Fold 6 är även utrustad med två utmärkta stereohögtalare som levererar en kraftfull ljudupplevelse.
Kamera
Ända sedan Galaxy Z Fold 4 har Samsungs vikbara flaggskeppstelefon varit utrustad med samma kamerauppsättning som Samsung Galaxy S22-serien, och tyvärr är detta fallet även i år. Galaxy Z Fold 6 kommer med 50 megapixel vanlig vidvinkel (f/1.8 med optisk bildstabilisering), 12 megapixel ultravidvinkel (f/2.2) och 10 megapixel telefoto också med optisk bildstabilisering och 3x optisk zoom. Dessutom finns det två selfiekameror på 10 megapixlar (placerade ovanför den lilla främre skärmen) och 4 megapixlar placerade under den vikbara skärmen som en så kallad Under Display Camera, vilket också är samma konfiguration som hos föregångarna.
Telefonen tar dock utmärkta bilder oavsett om man zoomar in, använder ultravidvinkellinsen eller tar vanliga bilder med 50 megapixels vidvinkellins. HDR-tekniken är välutvecklad och brukar inte ha några större problem med att balansera ljusa och mörka områden.
Det är ändå förvånansvärt att man inte får den bästa möjliga kameralösningen om man köper den allra dyraste mobilen på marknaden. Kunde inte Galaxy Z Fold 6 ha haft plats för åtminstone delar av det överlägsna kamerasystemet från Galaxy S24 Ultra? Till exempel kunde det förbättrade teleobjektivet på 50 megapixel ha gett 5x optisk zoom och huvudsensorn på 200 megapixel hade inte heller varit helt fel. Men tyvärr har Samsung prioriterat annorlunda. Tyngdpunkten ligger på alla de nya alternativen för efterredigering av bilder med AI.
Å andra sidan har Galaxy Z Fold 6 ännu fler tricks i rockärmen än Galaxy S24-serien, som introducerade Galaxy AI och de första AI-baserade efterredigeringsalternativen.
Funktioner
Först och främst är funktionen ”Sketch to Image” riktigt intressant och kommer säkert att användas av många för både seriös fotoredigering och skoj i sociala sammanhang. Kort sagt låter Sketch to Image dig rita på ett foto med antingen fingret eller S Pen, och Galaxy AI försöker omvandla detta barnsliga klotter till något som ser verkligt ut på fotot. Titta bara på bildexemplen ovan, där både artikelförfattaren och en kollega fått på sig en hatt och plötsligt sitter det en vit katt vid bordet.
En annan rolig AI-effekt är ”Portrait Studio”, som låter användaren förvandla ett vanligt porträttfoto, t.ex. en selfie, till en serieteckning, en 3D-bild eller en blyertsskiss. Det fungerar ganska bra. Hur användbart det är låter vi vara osagt.
Andra nya Galaxy AI-funktioner som inte är relaterade till bildredigering inkluderar ”Sammanfatta”, som bara fungerar i Samsungs egen webbläsare och kan ge användaren en kortare eller längre sammanfattning av texten på en given webbsida på några sekunder med hjälp av AI.
Några mycket användbara funktioner som vi känner igen från Galaxy S24-serien har också fått en uppgradering med Galaxy Z Fold 6. Tack vare det vikbara formatet och den främre skärmen på utsidan av telefonen kan till exempel ”Conversation mode” göra det möjligt för din samtalspartner att både lyssna på och läsa översättningen på den främre skärmen när du använder den så kallade Tolkfunktionen för att liveöversätta vad man säger på sitt eget språk.
Ännu bättre är att ”Direktöversätt”, som kan översätta telefonsamtal direkt i realtid på din mobil, nu också fungerar med tredjepartsappar. Detta inkluderar Facebook Messenger, WhatsApp, Signal och Telegram. Vi har provat det och det fungerar perfekt. Översättningen görs direkt på enheten, så krypteringen i flera av dessa appar är inget problem.
Fler av ovanstående funktioner kommer att finnas tillgängliga inom en snar framtid på befintliga Galaxy-modeller, men om man inte kan vänta med att prova det senaste inom Galaxy AI är Galaxy Z Fold 6 värd att överväga.
Prestanda
Samsung Galaxy Z Fold 6 är inte den första Galaxy-mobilen vi har testat som använder Qualcomms Snapdragon 8 Gen 3. Samsung Galaxy S24 Ultra och Galaxy Z Flip 6, till exempel, har också Snapdragon 8 Gen 3 under huven för att driva enheten. Galaxy Z Fold 6 presterar i nivå med Galaxy S24 Ultra, och prestandan är därmed i toppklass i nästan alla avseenden. Även om vi har uppmätt högre AI-prestanda med andra mobiler, till exempel de kinesiska modellerna Xiaomi 14 Ultra och Honor Magic6 Pro.
Men i skrivande stund finns det ingen mobiltelefon på marknaden som erbjuder integrerade AI-funktioner i nivå med Samsungs senaste Galaxy-telefoner, så de kinesiska konkurrenternas högre AI-testresultat är mycket teoretiska, medan en mobil som Galaxy Z Fold 6 tydligt visar var skåpet ska stå när det gäller artificiell intelligens. Och i dagligt bruk upplever vi att alla AI-funktioner fungerar blixtsnabbt och utan fördröjningar.
Snapdragon 8 Gen 3 har också bättre strömhantering än förra årets processorgeneration, även om ett benchmarkresultat på 6 timmar och 20 minuter inte precis får champagnekorkarna att smälla.
Slutsats
Samsung är utan tvekan den mest innovativa mobiltillverkaren på marknaden i dag. Den koreanska elektronikjätten brinner för den hopfällbara formfaktorn, även om både konkurrenter och konsumenter är tveksamma till att anamma den. Och med Galaxy AI har Samsung kommit längre än någon annan tillverkare när det gäller att integrera artificiell intelligens i smartphones och erbjuda användarna praktiska och användarvänliga användningsområden för tekniken.
Samsung Galaxy Z Fold 6 kombinerar båda i en produkt, och i skrivande stund är det svårt att hitta en mer innovativ produkt på mobilmarknaden. Men man behöver också en stor plånbok för att investera i en Galaxy Z Fold 6, så det är lite av en besvikelse att Samsung inte riktigt har fått till det med sin dyraste mobila enhet. Den främre skärmen behöver vara bredare om den hopfällbara formfaktorn ska vara hundraprocentigt användbar, och för priset är det inte bra nog att 2024 leverera ett kamerasystem från 2022.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser