TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Galaxy Z Fold 5

Samsung Galaxy Z Fold 5 är ett imponerande konststycke

Samsungs vikbara koncept börjar närma sig perfektion, men vem ska köpa den?

Av / 2023-08-28 - 09:01
Samsung Galaxy Z Fold 5

Home tycker

  • Ingen glipa tack vare förbättrat gångjärn. Enormt mycket bättre batteritid. Rejält mycket snabbare grafik.
  • Det mesta sig likt från Galaxy Z Fold 4. Tveksamheter om hållbarhet. Häpnadsväckande dyr.

Allt fler tillverkare ger sig in i kriget om de vikbara mobilerna. Dels flip-mobilen Motorola Razr som är en verklig utmanare till Galaxy Z Flip. Sen har vi de stående vikbara Google Pixel Fold, Huawei Mate X3 och Oppo Find N2 som är direkta konkurrenter till Galaxy Z Fold. Lyckligtvis för Samsung är ytterst få av dem tillgängliga i Skandinavien. Samsung har fördelen av att vara inne på sin femte generation vilket gör att de har lärt sig av misstagen.

Utseende och konstruktion

Det stora problemet med Samsungs tidigare vikbara modeller, både Flip och Fold, har varit att de inte gått att stänga helt, av hänsyn till den böjbara skärmen. Det har de nu löst med det nya Flex Hinge, som äntligen resulterar i en fullständigt stängd mobil. Därmed blir den tunnare i fickan, men framför allt gör det oss mindre nervösa att något skräp ska leta sig in och ha sönder skärmen. Något som faktiskt hände med de första modellerna.

Samsung Galaxy Z Fold 5 hinge
Det nya gångjärnet gör att mobilen kan fällas ihop helt platt utan någon glipa. (Foto: Jonas Ekelund)

Den är till och med vattentät med en IPX8-certifiering, men observera att den inte är dammtät. Samsung avråder därför fortfarande från att ta med den till sandstranden. Både fram- och baksidan har uppgraderats till Gorilla Glass Victus 2 för extra skydd. Det gäller dock inte den vikbara skärmen, som även om den har fått bättre och bättre skydd för varje generation, fortfarande känns som något man måste vara försiktig med. Den har också ett fullt synligt veck i uppfällt läge, vilket ibland kan kännas störande.

Samsung Galaxy Z Fold 5 crease
Skärmen har ett tydligt veck men det stör inte i daglig användning. (Foto: Jonas Ekelund)

Skärm

Paradnumret med Galaxy Z Fold 5 är ju utan tvekan just att man kan fälla upp en mini-surfplatta när man behöver mer skärmutrymme. Det känns till en början väldigt ovant men det dröjer inte länge innan man tycker det är helt självklart att man kan sitta med en jätteskärm på bussen. Android 13 är dessutom anpassat till större skärmar och vi blev förvånade hur bra det fungerade med spel som rimligen inte kan vara anpassade för det ovanliga kvadratiska skärmförhållandet.

Samsung Galaxy Z Fold 5 split screen
File name: Samsung Galaxy Z Fold 5 split screen.jpg
Det är inga problem att ha flera fönster uppe samtidigt. (Foto: Jonas Ekelund)

Kvaliteten kan man inte klaga på då det är Samsungs dynamiska AMOLED-skärm som sömlöst anpassar uppdateringshastigheten mellan 1 och 120 hertz. Det ger mjukt flytande spel när det behövs medan den kan dra ner hastigheten och spara ström när man läser text. Den är ovanligt ljusstark för att vara en AMOLED-skärm, samtidigt som den har den typiska utmärka kontrasten och svartnivån. Den har också stor färgrymd och bra färgäkthet.

Annons
Screenshot One UI Home
Bildförhållandet är väldigt kvadratiskt, vilket kräver lite tillvänjning, men är perfekt för böcker. (Skärmdump: L&B Home)

Vi får inte glömma att det även finns en vanlig skärm när mobilen är i hopfällt skick. Och det är ju ofta den man använder när man bara ska kolla en notis eller kolla busstidtabellen. Även den har utmärkt kvalitet. Men notera att den är smalare än på en vanlig mobil, vilket gör att man får väldigt korta rader med text, och att tangentbordet är litet. Något som kan vara störande ibland.

Kamera

Föregångaren Fold 4 berömde vi för den uppgraderade kameran, som lånade tekniken från Galaxy S22. Tråkigt nog har Fold 5 inte fått kameran från Galaxy S23 utan behåller förra årets kamerauppsättning. Inte för att den är dålig, men lägger man så här mycket pengar på en mobil så är det en besvikelse att det finns en billigare modell med bättre kameror. Med det sagt så har faktiskt den nyare processorn en bättre bildbehandling än föregångaren.

samsung galaxy z fold 5 ultrawide samsung galaxy z fold 5 wide samsung galaxy z fold 5 tele
<
>
Samsung Galaxy Z Fold 5 wide angle (Foto: Jonas Ekelund)

Under bra förhållanden tar naturligtvis Fold 5 riktigt bra bilder, även om den som många andra Samsung-kameror överdriver färgerna. HDR-tekniken är väl utvecklad och har oftast inga större problem att balansera ljusa och mörka områden. Mörkerbilder är något utsmetade men fullt användbara, men det är uppenbart att sensorn kämpar så att mjukvaran får göra jobbet. Ultravidvinkeln är inte lika skarp som huvudkameran och har inte samma dynamik. 3x optisk zoom är inte mycket idag men den digitala zoomen sträcker den aningen längre.

Selfies kan bli bättre än på andra mobiler. Inte för att selfiekameran är speciellt bra, utan för att man helt enkelt kan använda huvudkameran för självporträtt. Det är bara att fälla upp mobilen, dra i gång kameran, be den använda framsidesskärmen och sedan vända på mobilen. Praktiskt! Om det inte hade varit för att den är bra svår att hålla då.

samsung galaxy z fold 5 selfies
Bättre selfies genom att använda huvudkameran (Foto: Jonas Ekelund)

Ljud

Samsung har lyckats klämma in förvånansvärt bra högtalare i över- och underkant, eller till vänster och höger om man använder den uppfälld. Det är faktiskt fullt njutbart att lyssna på musik, eller titta på film, åtminstone på rimlig volym. Någon hörlursutgång finns så klart inte utan då får man använda en usb-c-dongel. Eller lyssna trådlöst, och i det fallet finns stöd för aptX HD för bättre ljudkvalitet än standard-Bluetooth.

Läs också Nya Flip floppar inte, men vi flippar inte ut Samsungs senaste vikmobil är den bästa hittills från den koreanska mobiltillverkaren. Den är bara inte riktigt tillräckligt bra.

Användning

Samsung har infört ett aktivitetsfält längst ner, där man kan ha sina favoritappar, och få upp övriga i en ”startmeny”. Precis som på datorn alltså, vilket känns ovant. Men med tanke på all skärmyta som finns tillgänglig så är det faktiskt ingen dum idé. Datorkänslan fortsätter med de alltmer praktiska möjligheterna till att ha två appar uppe samtidigt, att ha innehåll i fönster, och att kunna dra-och-släppa innehåll mellan appar. Den stora skärmen gör den utmärkt för jobb. Men vi upptäckte även att den är utmärkt för att läsa böcker!

Samsung Galaxy Z Fold 5 task bar
Längst ner har man ett aktivitetsfält, precis som på datorn. (Foto: L&B Home)

Fingeravtrycksläsaren sitter på sidan och är både snabb och bra. Det är tur, för det dröjde inte länge innan vi gav upp Samsungs opålitliga ansiktsupplåsning. Hur många år ska det ta innan någon Android-mobil kommer i närheten av Apples FaceID?

Prestanda

Under huven hittar vi en lite trimmad version av Snapdragon 8 gen 2 vilket gör att prestanda verkligen är i topp, även jämfört med andra flaggskeppsmobiler. Den enda som står upp mot Fold 5 är Asus Zenfone 10. Jämför med Fold 4 har enkärnig prestanda gått upp med 19 procent, flerkärnig prestanda med 27 procent och grafikprestanda med hela 40–81 procent! Det här är inte bara ett fartmonster utan en riktigt bra spelmobil.

Samsung Galaxy Z Fold performance
Fold 5 har tagit ett hopp uppåt i prestanda, speciellt grafiken. (Illustration: Jonas Ekelund)

Slutsats

Ska man absolut ha en hopfällbar mobil och har djupa fickor är det inget snack om att det är Galaxy Z Fold 5 man ska ha. De flesta barnsjukdomarna är borta, det mesta är genomtänkt och vi är imponerade av skickligheten i konstruktionen. Däremot är det få skillnader från föregångaren förutom bättre batteri och prestanda, och kameran är inte längre toppklass. Den stora frågan är dock om det verkligen är en bra idé med hopfällbara mobiler. Vi kan inte skaka av oss den nervösa känslan av att något ska komma in i skärmen och ha sönder den. Inte den känsla man vill ha när man lagt mer pengar på en mobil än på en laptop.

Karakter
Samsung Galaxy Z Fold 5
High End
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Apple iPad mini 7 har gott om kraft men saknar nytänkande

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Ljud & Bild