TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Samsung Galaxy Z Fold 4

Allt på en gång för ett fåtal

Samsung Galaxy Z Fold 4 går i sin föregångares fotspår och passar mest för dig som fått ett arv efter en rik morbror och dessutom behöver unik mobil produktivitet.

Av / 2022-08-29 - 15:02
Samsung Galaxy Z Fold 4

Home tycker

  • Blixtsnabb och välkonstruerad hopfällbar mobil med konfiguration av högsta klass. Förbättrad kamera och mer användbart format tack vare Android 12L.
  • Väldigt, väldigt dyr. Usel batteritid.

Efter ett par barnsjukdomar prickade Samsung äntligen rätt förra året med den hopfällbara smartmobilen Galaxy Z Fold 3. Oavsett om man är ett fan av själva konceptet eller inte så måste man ta av sig hatten för att den koreanska elektronikjätten har fått det vikbara formatet att fungera.

Den hopfällbara hybriden mellan en mobiltelefon och en surfplatta är en helt egen produktkategori, med unika användningsmöjligheter både vad gäller produktivitet och underhållning. Skulle bara fattas, för man betalar fullpris för två skärmar, tre separata kameramoduler, S-Pen-stöd, multitasking, marknadens (näst) snabbaste mobilprocessor, etc. Så var det förra året och så är det även i år, eftersom efterföljaren Samsung Galaxy Z Fold 4 också kostar en hel förmögenhet

Samsung Galaxy Z Fold 4
Samsung Galaxy Z Fold 4 skyddas av Gorilla Glass Victus på framsidan och en aluminiumlegering i kombination med Gorilla Glass Victus på baksidan. (Foto: Peter Gotschalk)

Det betyder också att Samsungs hopfällbara monstermobil inte är något för alla. De allra, allra flesta får det bättre med en traditionell mobiltelefon, men är man en ”first mover” och en avancerad användare (och har en tjock plånbok) så är det senaste tillskottet till Galaxy Z Fold-serien definitivt värt att överväga. Det är nämligen mer av samma sak, på ett bra sätt.

Räkna dock inte med några större revolutioner. Galaxy Z Fold 4 är snarare en gedigen uppgradering som förbättrar Samsung dyraste mobiltelefon på ett par centrala områden.

Samsung Galaxy Z Fold 4
Den hopfällbara telefonen är utrustad med ett gångjärn som är inbyggt i ett cylindriskt hus. (Foto: Peter Gotschalk)

Utseende och konstruktion

Precis som sin föregångare är Galaxy Z Fold 4 robust och solid. Det märker man framför allt när man fäller ihop och fäller ut den. Det är så mycket motstånd i gångjärnen att den är svår att öppna med en hand. Själva mobilen, som är gjord av glas Gorilla Glass Victus framsidan och en aluminiumlegering i kombination med Gorilla Glass Victus på baksidan, känns så tålig att man inte behöver vara nervös för att hålla hårt i den eller till och med för att tappa den.

Annons
Samsung Galaxy Z Fold 4
Det mjuka materialet gör att man ser ett fysiskt veck löpa över skärmen även när den är utfälld. (Foto: Peter Gotschalk)

Galaxy Z Fold 4 är dessutom utrustad med ett gångjärn, där själva gångjärnsområdet är inbyggt i ett formanpassat cylindriskt hus – mycket exakt konstruerat så att damm och smuts stoppas så bra som möjligt. Konstruktionen är gjord av så kallat Armour Aluminium och mobilen är IPX8-certifierad, vilket i praktiken innebär att den är vattentät till 1,5 meters djup i 30 minuter. Telefonen är dock inte dammtät.

Skärm och ljud

Även när det gäller skärmarna på den senaste vikbara Samsungen så är de i stort sett samma som förut. Galaxy Z Fold 4 har en frontskärm på 6,2 tum, som visserligen är väldigt smal (25:9-format) men ändå har tillräckligt med plats för att man ska kunna använda den hopfällbara mobilen som en vanlig mobil – inklusive alla appar – utan att fälla upp den. Det finns en smula mer utrymme på årets frontskärm jämfört med förra årets modell (2316 x 904 mot 2268 x 832 pixlar), men det är en minimal förbättring som inte är synlig för blotta ögat.

Den betydligt större hopfällbara skärmen är gjord av så kallat Ultra Thin Glass (UTG), som är ett slags glaslegering med ett tunt lager plast som skyddande lager och böjbart glas under.

Det känns inte riktigt som äkta glas, och det mjuka materialet gör också att man kan se ett veck som löper går över skärmen, även när den är uppfälld.

Det stör dock varken användarupplevelsen eller bildkvaliteten, som i stort sett är på samma nivå som vad vi är vana vid från Samsungs övriga toppmodeller. I samma anda har Galaxy Z Fold 4 även HDR10+ som optimerar bilden när det gäller färgåtergivning och kontrast.

Samsung Galaxy Z Fold 4
Galaxy Z Fold 4 har en frontskärm på 6,2 tum som har tillräckligt med plats för att man med nöd och näppe kan använda den hopfällbara mobilen som en vanlig telefon. (Foto: Peter Gotschalk)

Det mest karaktäristiska med den vikbara skärmen är 4:3-formatet, vilket innebär att skärmens proportioner motsvarar bilden på äldre bildrörs-TV-apparater. De flesta appar anpassar sig utan problem till det speciella formatet, men när man tittar på video får man finna sig i ganska så breda svarta fält både ovanför och under bilden. Om man inte letar reda på äldre TV-klipp på YouTube från den gamla goda tiden innan flatskärms-TV:n gjorde sitt intåg …

Den vikbara skärmen på årets modell är för övrigt inte lika hög, men en smula bredare än den var på Galaxy Z Fold 3 (2176 x 1812 kontra 2208 x 1768 pixlar), vilket gör multitasking, där flera appar är öppna samtidigt, mer användbart. Vi återkommer till det senare.

Även i år stöds Samsungs S Pen, som dock måste köpas separat.

Galaxy Z Fold 4 utmärker sig genom att ha riktigt bra samtalskvalitet. Och är ju faktiskt ganska många människor som någon gång emellanåt pratar i sina telefoner!

Det finns ingen fysisk kontakt för hörlurar, så man måste ansluta sina hörlurar eller öronproppar via Bluetooth. Däremot har den vikbara mobilen en dynamisk ljudbild med massor av tryck i alla frekvensregister.

Galaxy Z Fold 4 är även utrustad med två utmärkta stereohögtalare som har ett kraftfullt ljud. Faktum är att både ljudkvalitet och volym är så imponerande att telefonen låter bättre än många av alla de billiga Bluetooth-högtalare man kan köpa för ett par hundralappar.

Samsung Galaxy Z Fold 4
Kameramodulen på årets Galaxy Z Fold 4 består av tre objektiv: 50-megapixels vanlig vidvinkel (f/1,8 med optisk bildstabilisering), 12-megapixels ultravidvinkel (f/2,2) och 10-megapixels tele med 3x optisk zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

När det gäller kameran skiljer sig Galaxy Z Fold 4 markant från sin föregångare. Åtminstone den primära kameramodulen. Här satsar Samsung på kamerateknik från Galaxy S22-serien, vilket innebär en betydande uppgradering av kamerans möjligheter jämfört med fjolårets Galaxy Z Fold 3 där Samsung trots den hopfällbara mobilens extremt höga pris inte hade prioriterat kameran särskilt högt.

Den primära kameramodulen på årets vikbara toppmodell består av tre objektiv: en 50-megapixels standardvidvinkel (f/1,8 med optisk bildstabilisering), en 12-megapixels ultravidvinkel (f/2,2) och en 10-megapixels tele med 3x optisk zoom.

Mobilen tar utmärkta bilder, oavsett om man zoomar in, använder ultravidvinkelobjektivet eller tar standardbilder med det 50 megapixel stora vidvinkelobjektivet.

Samsung Galaxy Z Fold 4
Kamera-appen har ett par specialfunktioner som utnyttjar den vikbara skärmen – bland annat Capture View Mode, som visar användaren den senaste bilden på den nedre halvan av huvudskärmen samtidigt som kameraläget förblir aktivt på den övre halvan. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameran har dessutom en uppsjö av funktioner som vi känner igen från Galaxy S22-serien och som alla har det gemensamt att de till stor del använder artificiell intelligens för att åstadkomma bäst resultat. Detta gäller till exempel det förbättrade porträttläget, som med hjälp av så kallad AI Stereo Depth Map ser till att bokeh-effekten blir mer exakt och korrekt – även med ”svåra” motiv.

Samsung GalaxyZFold4 galleri4 Samsung GalaxyZFold4 galleri1 Samsung GalaxyZFold4 galleri2 Samsung GalaxyZFold4 galleri3 Samsung GalaxyZFold4 galleri5
<
>
Här är exempel på bilder som är tagna med kamerans olika objektiv, både inomhus och utomhus. (Foto: Peter Gotschalk)

Galaxy Z Fold 4 tar också bättre bilder på natten – eller i allmänhet i mörka miljöer – än vi har sett från någon hopfällbar Samsung-telefon tidigare. Det är återigen den artificiella intelligensen som hjälper till att optimera bilder tagna på natten eller i dålig belysning, så att de får högre upplösning med mer skärpa och fler detaljer.

Samsung GalaxyZFold4 bokeh
Den förbättrade porträttinställningen ser med hjälp av så kallat AI Stereo Depth Map till att bokeh-effekten blir mer exakt och korrekt – även med ”svåra” motiv. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera-appen har en rad olika foto- och videoinställningar och i automatiskt läge är användargränssnittet ganska rent, med val av brännvidd, filter och automatisk hjälp. I manuellt läge kan man som vanligt ställa in ISO, fokuspunkter, vitbalans och exponeringskompensation. Men även kontrast och färgmättnad samt manuellt bländarbyte.

Appen har också ett par specialfunktioner som utnyttjar den hopfällbara skärmen – bland annat det så kallade Capture View Mode, som visar den senaste bilden på den nedre halvan av huvudskärmen, samtidigt som kameraläget förblir aktivt på den övre halvan.

Samsung GalaxyZFold4 nat
Bilder tagna på natten optimeras med hjälp av artificiell intelligens så att de får en högre upplösning med mer skärpa och fler detaljer. (Foto: Peter Gotschalk)

Dessutom har Galaxy Z Fold 4, tack vare sin speciella konstruktion, inte bara en utan två selfie-kameror. Ovanför den lilla frontskärmen hittar vi ett enda objektiv med 10 Mp som tar utmärkta bilder och på insidan finns en liten selfie-kamera så att man kan ta snabba självporträtt vilken skärm man än använder.

Redan på föregångaren var den sistnämnda selfie-kameran dold bakom skärmen och i år har Samsung ökat pixeltätheten framför kameralinsen, så att den är ännu bättre dold. Tyvärr gör det inte direkt underverk för bildkvaliteten från den lilla 4-megapixelkameran, som inte är något att skriva hem om.

Samsung GalaxyZFold4 selfie1 Samsung GalaxyZFold4 selfie2
<
>
Ovanför den lilla frontskärmen hittar vi ett objektiv med 10 megapixlar som tar utmärkta bilder och på insidan sitter det en liten 4-megapixels selfiekamera, så att man kan ta snabba självporträtt oavsett vilken skärm man använder. På de två exempelbilderna syns det dock att det är stor skillnad på kvaliteten som de två kamerorna levererar. (Foto: Peter Gotschalk)

Prestanda och funktioner

Det hade ju inte varit särskilt smart att plundra spargrisen för att ha råd med den dyraste hopfällbara mobiltelefonen i butikshyllorna och sedan inte utnyttja det speciella skärmformatet fullt ut.

Men det har man lyckligtvis goda möjligheter att göra med Samsung Galaxy Z Fold 4, som är en av de första produkterna från den koreanska elektronikjätten som kör Googles nya surfplatteversion av Android direkt ur kartongen.

Samsung Galaxy Z Fold 4
Android 12L (L står för Large), som det nya operativsystemet heter, är bättre på att utnyttja platsen på stora skärmar. (Foto: Peter Gotschalk)

Android 12L (där L står för Large), som det nya operativsystemet heter, är bättre på att utnyttja utrymmet på stora skärmar, vilket gäller för både surfplattor och hopfällbara mobiler. Bland annat blir multitasking enklare tack vare ett nytt aktivitetsfält som motsvarar det vi hittar i Windows och Mac OS. Alla appar som man normalt har liggande som favoriter längst ner på skärmen på sin Android-mobil finns som fasta objekt i aktivitetsfältet, medan de två senast öppnade apparna visas längre till höger. Om man vill multitaska och köra flera appar samtidigt drar man bara app-ikonen uppåt på skärmen från aktivitetsfältet. Totalt finns det plats för tre appar åt gången på skärmen, plus en extra app som popup-vy som svävar över de andra apparna. Enklare kan det inte bli.

Utökade dra-och-släpp-funktioner, som låter användaren dra text, bilder och dokument från en app till en annan, är också en del av paketet.

Och även om det naturligtvis krävs massa kraft och energi att driva en så stor mobiltelefon med så många funktioner, skärmar och kameror, så klarar sig Galaxy Fold Z 4 mer än godkänt på den fronten också.

Den vikbara mobilen har också utrustats med marknadens snabbaste processor i dagsläget: Snapdragon 8+ Gen 1. Det är samma processor som sitter i OnePlus 10T, som vi just har testat, men Samsung Galaxy Z Fold 4 presterar betydligt bättre i alla utom ett av benchmark-testerna. Med andra ord får man verkligen valuta för pengarna med Galaxy Z Fold 4, vilket också är nödvändigt för att man ska kunna använda de många multitasking-alternativen till något vettigt i praktiken.

Samsung Galaxy Z Fold 4
Det finns plats för upp till fyra appar samtidigt på den 7,6 tum stora vikbara skärmen. (Foto: Peter Gotschalk)

Bara på en punkt gör Galaxy Z Fold 4 oss besvikna. Som sin föregångare har den nya hopfällbara mobilen ett relativt underdimensionerat 4400 mAh-batteri, och där Galaxy Z Fold 3 klarade drygt åtta timmar i vårt benchmark-test, som pressar mobilen till det yttersta, orkar Galaxy Z Fold 4 bara 4 timmar och 36 minuter!

Det är en svaghet som vi också märker till vardags, där den hopfällbara mobilen snabbt kippar efter mer kraft. Desto konstigare då att den bara stöder 25-watts trådbunden laddning, medan både Galaxy S22+ och Galaxy S22 Ultra stöder 45 watt. Det tar alltså nästan en och en halv timme att ladda Galaxy Z Fold 4 från 0 till 100 %, vilket tillsammans med den dåliga batteritiden inte är den mest lyckosamma kombinationen.

Samsung Galaxy Z Fold 4
Alla appar som man normalt har som favoriter längst ner på skärmen på sin Android-mobil finns som fasta element i aktivitetsfältet. De två senast öppnade apparna visas längre till höger. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Samsung satsar stort på vikbara mobiler som Galaxy Z Fold 4 och koreanerna är inte rädda för att packa sin dyraste produkt full av teknik från översta hyllan. Priset är därefter – man kan köpa en begagnad bil för samma summa – och frågan är vem som egentligen är målgruppen?

Det är ingen tvekan om att det vikbara formatet har kommit för att stanna, och Galaxy Z Fold 4 levererar varorna på de flesta punkter. Den har till och med en riktigt bra kamera, som är den bästa vi har sett i Galaxy Z Fold-serien hittills.

Men även om användningsmöjligheterna är stora så tror vi att det bara är ett fåtal personer som verkligen får ut något av den stora vikbara skärmen och tillhörande multitasking och mobila produktivitetsfunktioner. Vi menar inte det som kritik, bara som en uppmaning till potentiella köpare att överväga sina behov noggrant innan de krossar spargrisen.

Screenshot 20220824 133136 PCMark
I vårt benchmark-test av batteritiden orkar Galaxy Z Fold 4 bara 4 timmar och 36 minuter! (Foto: Peter Gotschalk)

Samsung Galaxy Z Fold 4 är en mobiltelefon som passar ett fåtal, men om man är en av de speciellt utvalda (till exempel professionella influencers, digitala nomader, entreprenörer, journalister med flera) kan det finnas många goda skäl att överväga ett köp. Batteritiden är dock inte ett av dem, Samsung behöver verkligen göra något åt den ​​innan en eventuell uppföljare lanseras nästa år.

Karakter
Samsung Galaxy Z Fold 4
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

Ljud & Bild