TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Galaxy Z Flip

Ett nytt hopp för smartmobiler

Galaxy Z Flip är den första riktigt lyckade vikmobilen. Och den är extra perfekt för dig som älskar att filma eller ta bilder av dig själv!

Av / 2020-02-21 - 11:00
Samsung Galaxy Z Flip

Home tycker

  • För första gången fungerar den hopfällbara formfaktorn och ger användaren nya, kreativa möjligheter. Byggkvaliteten är bra och prestanda ligger i topp.
  • Inte damm- och vattentålig. Frontskärmen hade gott kunnat vara större och kameran saknar optisk zoom.

24 timmar. Så länge fick vi testa Samsungs nya vikmobil, Galaxy Z Flip. Och det gäller inte bara oss. Inga teknik-medier någonstans i hela världen har fått lov att behålla sina testexemplar av Samsung Galaxy Z Flip i mer än ett par dagar. Och om man frågar Samsung så finns det ett skäl till det. Den nya vikmobilen är nämligen tänkt att – och det blir den också –marknadsföras som en tvättäkta ”influencer-mobil”.

När Galaxy Z Flip lanserades nyligen skrev Samsung i sitt pressmeddelande: ”Den kompakta och stilfulla designen för Galaxy Z Flip är utvecklad för de uttrycksfulla och sociala som ser teknik som en självklar del av livet.”

Och när utvalda medier blev inbjudna till London för att beskåda vidundret strax efter den officiella lanseringen så fanns det fler unga YouTubers och Instagrammers med på resan än alla de halvgamla, manliga teknikjournalister som annars brukar vara standard på sådana resor.

Det är med andra ord den nya formfaktorn och de många nya och olika sätten att använda mobilen som ska stå i centrum, och det verkar som om den koreanska elektronikjätten tycker att de gamla teknikjournalisterna hakar upp sig för mycket på specifikationer och teknik.

Om man tänker tillbaka på hur hårt den samlade teknikpressen gick åt Samsungs första vikbara mobil, Galaxy Fold, så kan man inte klandra koreanerna för att vara en aning trötta på oss journalister. Men alla barnsjukdomar som satte käppar i hjulet för lanseringen av Galaxy Fold har också botats, försäkrar Samsung, och efter våra 24 timmar med Galaxy Z Flip är vi villiga att ge dem rätt.

Annons
Mirror purple 1
Eftersom Samsung Galaxy Z Flip öppnas i vinklar mellan 70° och 130° kan den ställas öppen på vilket underlag helst och fungera som sitt eget kamerastativ. (Foto: Peter Gotschalk)

Utseende och konstruktion

Galaxy Z Flip känns betydligt mer robust än Galaxy Fold. Trots att den med sina 183 gram är mycket lättare än Fold som hade en matchvikt på 276 gram. Det gör den också betydligt bekvämare att ha i byxfickan, där den inte tar särskilt mycket mer plats än en sedelklämma. Ja, vikmobilen går till och med ner i bröstfickan på en skjorta.

När Galaxy Z Flip är hopfälld skyddas den av Gorilla Glass 6 och gångjärnen har dubbla mekanismer som både skyddar mot damm och ser till att rörelsen känns mjuk och stabil varje gång telefonen öppnas och stängs.

Hideaway Hinge2 scaled
Det så kallade Hideaway Hinge-gångjärnet har dubbla mekanismer som både skyddar mot damm och ser till att rörelsen känns smidig och stabil varje gång telefonen öppnas och stängs. (Foto: Peter Gotschalk)

Galaxy Z Flip kan dessutom vara öppen i flera olika vinklar, som en bärbar dator, mellan 70° och 110°. Å andra sidan gör detta gångjärnet så ”trögt” att det till en början kan vara svårt att öppna och stänga Galaxy Z Flip med en enda hand, vilket ju annars är en del av det coola med att ha en vikmobil. Fast med lite övning går det.

Samsung hävdar att gångjärnet tål att öppnas och stängas upp till 200 000 gånger, vilket motsvarar nästan 110 gånger om dagen, varje dag i fem år. Det har vi av förklarliga orsaker inte kunnat testa, men vi upplevde aldrig Galaxy Z Flip som ömtåligt – vilket är tur, för hur mycket nöje har man av en mobil för drygt 16 000 kronor om man hela tiden går omkring och är orolig för att man ska göra sönder den?

Screen fold scaled
Precis som Galaxy Fold har Samsung Galaxy Z Flip en fysisk skarv som löper tvärs över skärmen när den är uppfälld, men det är inget som stör användarupplevelsen i praktiken. (Foto: Peter Gotschalk)

Vikbar skärm: flipp eller flopp?

Den hopfällbara skärmen är så att säga hela poängen med Galaxy Z Flip, och lyckligtvis är den mycket mer robust än skärmen på Galaxy Fold. Den var gjord av ett böjligt polymer-material, vilket innebar att den gav efter väldigt lätt om man var för hårdhänt.

Z Flip-skärmen är däremot tillverkad av glas, hävdar Samsung. Ultra Thin Glass (UTG) kallar de materialet, som närmast är ett slags glaslegering med ett tunt lager plast som ett skyddande skikt och böjligt glas under. Det är naturligtvis inte lika tåligt som en ”riktig” glasskärm (varför Samsung, när man börjar ställa in telefonen, direkt varnar för att man inte får misshandla skärmen), men den ger inte efter vid normal användning. Och trots att Galaxy Z Flip, precis som Galaxy Fold, har en fysisk skarv som löper över skärmen när den är utfälld så är det inget som stör användarupplevelsen i praktiken. Man ska dock tänka på att mobiltelefonen varken är damm- eller vattentålig.

Stor skärm och liten skärm

Samsung Galaxy Z Flip har faktiskt inte bara en skärm, utan två. Det sitter nämligen en pytteliten 1,1-tums S-AMOLED-skärm på framsidan bredvid kameramodulen, men den återkommer vi till strax.

Huvudskärmen mäter 6,7 tum när den är utfälld och är av typen Dynamic AMOLED. Upplösningen är Full HD+ men precis som exempelvis Sony Xperia 1 har den hopfällbara mobilen ett extremt avlångt skärmformat, i det här fallet 21,9:9. Det innebär att den nästan är ett slags fäll-upp-biograf som du kan ha med dig i fickan, plus att den ger mer vertikal plats för ditt flöde i Facebook-appen och i Twitter-appen, på Instagram och på webbsidor.

Flip insta
21,9:9-skärmformatet ger mer vertikalt utrymme för flödet i Facebook-appen, på Twitter och webbsidor och, som här, på Instagram. (Foto: Peter Gotschalk)

Lyckligtvis finns det massor av streaming-innehåll och spel som stöder det avlånga formatet. På Netflix gäller det till exempel två tredjedelar av alla filmer, medan de allra flesta TV-serier bara är i 18:9-format. Eftersom skärmen stöder HDR10+ är bildkvaliteten utmärkt, med klara färger och stark kontrast.

21 9 format scaled
Det extremt avlånga skärmformatet 21,9:9 innebär att Samsung Galaxy Z Flip nästan är ett slags utfällbar biograf som du kan ha i fickan. (Foto: Peter Gotschalk)

Eftersom Samsung har fått plats med frontkameran på Galaxy Z Flip genom att stansa ut ett litet hål överst längst upp på skärmen så går skärmbilden nästan ända ut till kanten hela vägen runt. Fingeravtrycksläsaren har däremot förvisats till sidan av telefonen där den sitter integrerad i av/på-knappen.

Ovan nämnda lilla frontskärm används främst för notiser och visar också klockslaget. Men dessutom har den faktiskt några av funktionerna som 4,3-tums frontskärmen på Samsung Galaxy Fold har. Man kan till exempel svara i telefon och byta låt i sin musik-app utan att öppna mobilen, och en del appar stöder också app-kontinuitet, så att man kommer direkt till relevant app när man öppnar mobilen efter att ha tryck på en viss notis.

Kamera

Men även om den lilla framskärmen är supersmart så önskade vi att den var större. Det är nämligen som en hjälpskärm när man tar bilder och spelar in video som den verkligen kommer till sin rätt.

Rent objektivt är inte kameran i Galaxy Z Flip världens bästa. Men absolut inte den sämsta heller. Långt ifrån. Med två objektiv på 12 Mp (vidvinkel med optisk bildstabilisering) respektive 12 Mp (123˚ ultravidvinkel) och videofilmning med HDR10+ är kameran praktiskt taget identisk med modulen som satt i Samsung Galaxy S9 från början av 2018, även om den får klara sig utan optisk zoom. Däremot har den fått samma uppdaterade kamera-app som Samsung Galaxy S20, inklusive funktioner som Single Take som lagrar både video och flera stillbilder av samma händelse samtidigt. Smart.

Men det smartaste är själva formfaktorn, och det är där som frontskärmen kommer in i bilden. Och alla YouTubers och Instagrammers!

ond selfie
Med hjälp av frontskärmen och den primära kamerans ultravidvinkel-lins kan man ta heltr grymma selfies. (Foto: Peter Gotschalk)

För eftersom mobilen inte bara kan fällas ihop helt och hållet, utan tack vare det speciella gångjärnet kan vara öppen i vinklar mellan 70 och 130 grader, kan den ställas uppfälld på vilket underlag som helst och fungera som sitt eget kamerastativ. Man öppnar helt enkelt mobilen i 90 grader och pekar huvudkameran mot sig själv. Den lilla frontskärmen fungerar som kameraskärm så att man ser vad man fotograferar eller filmar och då är det hur lätt som helst att ta riktigt bra bilder av sig själv, till exempel genom att använda självutlösaren eller spela in video till vilken social medieplattform som helst.

Tack vare det förbättrade nattläget (som exponerar bilden hela 14 gånger) blir till och med bilder tagna i svag belysning riktigt bra, och även om Samsung Galaxy Z Flip som sagt inte har världens bästa kamera så är den helt klart en av de roligaste på marknaden just nu. Mission accomplished, Samsung!

nat selfie
Här har vi använt Galaxy Z Flip som eget kamerastativ och tagit en kvällsbild med kamerans nattläge. (Foto: Peter Gotschalk)

Prestanda och funktioner

Samsung Galaxy Z Flip är inte det koreanska märkets absoluta toppmodell. Och det är inte heller meningen att de nya hopfällbara telefonerna ska ersätta de vanliga flaggskeppsserierna Galaxy S och Galaxy Note. Men Samsung har ändå utrustat Galaxy Z Flip med delar från åtminstone den näst högsta hyllan. Den har till exempel Qualcomms Snapdragon 855+-processor, som är den bästa processorn från amerikanerna som inte har 5G, och dessutom har Galaxy Z Flip både 8 gigabyte RAM och 256 gigabyte lagringskapacitet.

Den största svagheten är batteriet som bara är på 3300 mAh. Eftersom vi bara hade tillgång till mobilen i 24 timmar kunde vi inte göra något definitivt benchmark-test av batteritiden, men efter ett par timmars testande var det ganska så uppenbart att batteriet kan få svårt att hålla en hel dags mer intensiv användning.

Med det sagt så klarar Samsung Galaxy Z Flip utan problem de största apparna och spelen, plus att den inbyggda multitaskingen, som utnyttjar den avlånga skärmen, också körs utan problem.

I de andra benchmark-testerna klarar sig Samsungs vikmobil lika bra som förra årets fartdåre, OnePlus 7T Pro McLaren Edition, så det är ingen risk att Galaxy Z Flip känns föråldrad i första taget.

Förutom multitasking kan Galaxy Z Flip ett par andra konster som utnyttjar den speciella formfaktorn. Det gäller till exempel den lilla detaljen i gränssnittet som flyttar ikonerna i kamera-appen från skärmens ovansida ner till nederdelen när man låter mobilen vara halvöppen för att ta selfies. Samma sak händer om man använder Galleri-appen. Då kan man använda nederdelen av skärmen för att svepa mellan bilderna, som sedan visas på den övre halvan.

Slutsats

När vi testade Samsung Galaxy Fold skrev vi att Samsung inte riktigt hade nått ända fram med sin första hopfällbara mobil. Men det har de med Galaxy Z Flip. Den är både smalare, lättare och mer elegant än Galaxy Fold – och så viker man den på rätt sätt!

Formfaktorn gör att mobilen tar mindre plats i fickan och tillsammans med den utmärkta kameran ger Galaxy Z Flip användarna helt nya kreativa möjligheter som vi helt enkelt aldrig har sett förut på mobilmarknaden.

Enda kruxet är priset, som många kunder kommer att ha svårt att svälja. För 16 300 kronor får man några av marknadens absolut bästa och senaste mobiltelefoner, utan de kompromisser som man trots allt får ta med Samsung Galaxy Z Flip.

Fast det här ÄR också en produkt som kan definiera en helt ny produktkategori, och för många kommer det vara värt pengarna att få vara en del av den första vågen.

Karakter
Samsung Galaxy Z Flip
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

Ljud & Bild