Samsung har två hopfällbara mobiltelefoner i sitt sortiment, men de är helt olika. I detta test har vi gett oss på Galaxy Z Flip 5, som ska locka unga och kreativa. Alltså de som tillbringar mer tid på TikTok, Snapchat och Instagram än på kalkylblad och projektledning.
Är man mer intresserad av det sistnämnda så ska man välja flaggskeppet Galaxy Z Fold 5, som är en hybrid mellan mobiltelefon och surfplatta och som är perfekt för professionella användare.
Även om Galaxy Z Flip 5 är mer för wannabe-influencers och de som är intresserade av design och stil, betyder det inte att Samsungs senaste viktelefon är underdimensionerad när det gäller specifikationer. Jämfört med sin föregångare Z Flip 4 har den nya modellen uppgraderats på flera sätt. Bland annat med en snabbare processor och en större frontskärm med nya funktioner.
En av testets slutsatser är därför nästan given på förhand: Samsung Galaxy Z Flip 5 är den bästa viktelefonen från Samsung hittills. Saken är bara den att Samsung inte är ensamma på marknaden. Nyligen testade vi Motorola Razr 40 Ultra, som utan tvekan är den bästa viktelefonen från Samsungs kinesiska konkurrent hittills. Med andra ord finns det ett riktmärke som lägger ribban högt, så frågan är inte bara om Samsung Galaxy Z Flip 5 är värd pengarna och är bättre än sin egen föregångare, utan också om den är bättre än konkurrenterna.
Utseende och konstruktion
Om vi börjar med att titta på det fysiska utseendet på Galaxy Z Flip 5 så är den ganska lik sin föregångare. Hopvikt får den till och med plats i skjortfickan och vikten är låga 187 gram.
Ett helt nytt gångjärn, som Samsung kallar för Flex Hinge, innebär att mobilen nu går att fälla ihop helt och hållet, utan luft mellan de två skärmhalvorna. Det gör Z Flip 5 ännu tunnare än Z Flip 4. Tack vare Gorilla Glass Victus är den vikbara mobilen fortfarande mer robust och precis som föregångaren är den IPX8-certifierad, vilket innebär att den tål att bli nedsänkt i vatten i upp till 30 minuter. Vi skulle dock ändå inte rekommendera att ta den med till stranden. Framför allt eftersom gångjärnen fortfarande gör att telefonen inte är skyddad mot damm och sand.
Precis som en bärbar dator kan Galaxy Z Flip 5 hålla sig öppen i praktiskt taget alla vinklar. Detta gör gångjärnet så ”trögt” att det till en början kan vara svårt att öppna och stänga mobilen med en enda handrörelse, vilket ju annars är en av de häftiga egenskaperna med en vikmobil. Efter lite övning går det. Men glöm att kunna öppna och stänga mobilen lika snabbt som vikmobilerna från 90-talet, som fälldes upp lika smidigt som en stilett!
Det ska också nämnas att Samsungs vikmobil i år finns i färgerna Mint, Cream, Graphite och Lavender. Samt Gray, Blue, Green och Yellow, som dock bara finns om man köper mobilen online på Samsungs officiella webbsida.
Skärm
Samsung Galaxy Z Flip 5 har en 6,7-tums vikbar Dynamic AMOLED 2X-huvudskärm med FHD+-upplösning. I uppfällt läge har skärmen det extremt avlånga 22:9-formatet och uppdateringshastigheten är upp till 120 Hz. Och som vi vet gör det att användarupplevelsen blir snabbare och mjukare, medan LTPO-tekniken samtidigt sparar ström.
Själva skärmen är gjord av så kallat Ultra Thin Glass (UTG), som är ett slags glaslegering med ett tunt lager plast som skyddande lager och böjligt glas under. Det känns inte riktigt som äkta glas, det mjuka materialet betyder också att man kan se ett fysiskt veck som löper över skärmen, även när den är uppfälld. Det har inte blivit mindre sedan förra året, trots nya fina Flex Hinge. Som jämförelse är Motorola Razr 40 Ultras fysiska veck lite mer diskret.
Precis som Motorola Razr 40 Ultra har Samsungs senaste viktelefon däremot en större frontskärm, som nu kallas för Flex View och som är på 3,4 tum. Upplösningen är 748 x 720 pixlar och tanken är att Flex View-skärmen tack vare den större skärmytan ska erbjuda fler funktioner än förra årets modell. Inklusive olika widgets – bland annat kalender, väderprognos, telefon, larm och stegräknare – och självklart även möjligheten att använda appar.
Tyvärr är listan över appar som kan köras i Flex View-läge väldigt kort. Meddelanden, Google Maps, Netflix, WhatsApp och YouTube kan man i skrivande stund använda direkt på frontskärmen, medan självklara kandidater som Google Chrome, Facebook, Instagram och TikTok lyser med sin frånvaro. Mystiskt nog fungerar ingen av Samsungs egna appar i Flex View-läge, och de nämnda tredjeparts-apparna kräver att man har gett särskilt tillstånd i telefonens inställningar, eftersom det är en experimentell så kallad Labs-funktion. Med andra ord är inte dessa appar anpassade till Flex View-skärmformatet.
Jämfört med Motorola Razr 40 Ultra, som stöder fler appar och dessutom har en större frontskärm på 3,6 tum och en upplösning på 1066 x 1056 pixlar, samt spel som är speciellt framtagna för den lilla skärmen, verkar Flex View på Samsung Galaxy Z Flip 5 märkligt ofärdig. Och även om det givetvis kommer att läggas till nya funktioner och appar med tiden när telefonens mjukvara uppdateras, är vår entusiasm i skrivande stund försumbar.
Kamera
Det är absolut inte marknadens bästa kamera som sitter i Galaxy Z Flip 5. Med två objektiv, båda med 12 Mp (vidvinkel med optisk bildstabilisering respektive 123˚ ultravidvinkel) och videofilmning med HDR10+ är modulen praktiskt taget identisk med den som satt i Flip 4. Även i år får kameran klara sig utan optisk zoom, bland annat.
Det smartaste är formfaktorn på själva mobilen. Speciellt frontskärmen, som kan fungera som kameradisplay så att man ser vad man fotograferar eller filmar. Då är det hur lätt som helst att ta riktigt bra bilder av sig själv med mobilens huvudkamera genom att till exempel använda självutlösaren. Som sagt: godis för wannabe-influencers och andra som är beroende av sociala medier.
En annan användbar detalj är de små förändringarna i kamera-appen som Samsung har gjort för att utnyttja den hopfällbara mobilens formfaktor. Till exempel kan man flytta ikoner i kamera-appen från övre delen av skärmen ner till den nedre delen när man låter mobilen vara halvöppen för att ta selfies. Sökaren är då på den översta delen av skärmen medan kontrollerna är kvar på den nedersta halvan.
Prestanda och funktioner
Den viktigaste uppgraderingen av Samsung Galaxy Z Flip 5 är att den har utrustats med Qualcomms senaste och snabbaste Snapdragon 8 Gen 2-processor. Det finns också 8 gigabyte minne och antingen 256 (som på vårt testexemplar) eller 512 gigabyte lagringsutrymme, som inte kan utökas.
Snapdragon 8 Gen 2 är samma processor som sitter i Samsung Galaxy S23-serien och när det gäller hastighet och tempo är Z Flip 5 lika snabb eller snabbare än sina Galaxy S-kusiner, vilket våra benchmark-resultat också vittnar om. Den är också snabbare än Motorola Razr 40 Ultra, som får nöja sig med den lite äldre Snapdragon 8+ Gen 1-processorn.
Med andra ord kör vikmobilen på som ett kärnkraftverk. Vid daglig användning går allt blixtsnabbt, speciellt med den höga uppdateringsfrekvensen på 120 Hz går allt i användargränssnittet som smort, och varken de tyngsta apparna (spel som Asphalt 9) eller tung multitasking får mobiltelefonen att börja svettas.
Den enda utmaningen är batteritiden. Där presterar inte Galaxy Z Flip 5 lika bra som den närmaste rivalen från Motorola och även om benchmark-testet, som stressar batteriet så mycket som möjligt, gav resultatet 6 timmar och 18 minuter, vilket lyckligtvis är 30 procent bättre än Galaxy Z Flip 4, har den svårt att hålla för att användas intensivt under en hel dag.
Slutsats
Samsung Galaxy Z Flip 5 är den bästa viktelefonen från den koreanska elektronikjätten hittills. Den slutsatsen var nästan given på förhand. Problemet är bara att föregångaren inte var felfri, och dessutom har konkurrensen hårdnat tack vare utmärkta konkurrenter som Motorola Razr 40 Ultra.
Hade vi testat Galaxy Z Flip 5 för sex månader eller ett år sedan hade den säkerligen gjort sig förtjänt av fem stjärnor av sex möjliga. Men även om Samsungs nya viktelefon har förbättringar i form av en blixtsnabb processor, nytt gångjärn och en större frontskärm så finns det också en del saker som drar ner helhetsbetyget. Visst är den större frontskärmen en fördel, men den saknar funktionalitet och konceptet känns ofärdigt. Kameran behöver en uppdatering och batteritiden är fortfarande inte den bästa. Dessutom har priset gått upp rejält, så Galaxy Z Flip 5 kostar mer än både sin egen föregångare och bästa konkurrenten. Samsung kan bättre, och det hoppas vi verkligen att de gör nästa gång.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser