TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Galaxy Z Flip 4

En hopfällbar mobil måste utvecklas mer

Samsung Galaxy Z Flip 4 är en lysande mobil, men har för få väsentliga förbättringar jämfört med föregångaren.

Av / 2022-09-23 - 08:04
Samsung Galaxy Z Flip 4

Home tycker

  • Utrustad med den nya och blixtsnabba Snapdragon 8+ Gen 1-processorn. Finns som Bespoke-version med 75 olika färger på framsida, baksida och ram.
  • I stort sett samma kamera som i båda föregångarna. Saknar bland annat optisk zoom. Batteriet på 3 700 mAh har svårt att räcka en hel dag.

Den senaste inkarnationen av Samsungs vikmobil, Samsung Galaxy Z Flip 4, är en liten uppgradering som gör telefonen aktuell 2022, men i övrigt har det egentligen inte hänt så mycket sedan förra årets modell. Eller förrförra, för den delen.

Samsung har två hopfällbara mobiltelefoner i sitt sortiment. Förutom Galaxy Z Flip 4 finns Samsung Galaxy Z Fold 4, men det måste betonas att en vikbar skärm i stort sett är det enda de två mobilerna har gemensamt. Galaxy Z Fold 4 är en flaggskeppsprodukt som, i egenskap av en hybrid mellan en mobiltelefon och en surfplatta, lämpar sig för professionella användare, medan Galaxy Z Flip 4 ska locka unga och kreativa. Alltså de som tillbringar mer tid på TikTok, Snapchat och Instagram än på kalkylblad och projektledning.

Samsung Galaxy Z Flip 4
Samsung Galaxy Z Flip 4 är ganska så lik sin föregångare. Hopvikt får den till och med plats i en skjortficka. (Foto: Peter Gotschalk)

Det är förmodligen därför som Samsungs viktelefon finns i en så kallad Bespoke-utgåva – alltså en skräddarsydd version – så att man kan välja sin egen design. Ramen finns i silver, guld och svart och man kan välja mellan fem olika färger på fram- respektive baksidan (gul, vit, blå, grön och röd). Färgerna kan alltså kombineras på 75 olika sätt och Samsung erbjuder till och med en speciell ”Bespoke Upgrade Care”, så att användaren i efterhand kan byta färg på sin mobil.

Med andra ord är Samsung Galaxy Z Flip 4 kanske mest en mobiltelefon för de som bryr sig lika mycket om design och stil som prestanda och funktioner. Och det skadar ju inte om man är en riktig influencer eller en wannabe-influencer, för mobilens formfaktor ger ett par unika möjligheter när man filmar sig själv och andra. Det återkommer vi till.

Samsung Galaxy Z Flip 4
Tyvärr har Galaxy Z Flip 4 ett fysiskt veck som löper över skärmen när den är utfälld. (Foto: Peter Gotschalk)

Utseende och konstruktion

Om vi ​​börjar med att titta på det fysiska utseendet på Galaxy Z Flip 4 så är den ganska lik sina två föregångare. Hopvikt får den till och med plats i skjortfickan och vikten är låga 187 gram. Gorilla Glass Victus skyddar mobilen och den är IPX8-certifierad är därmed vattentät ner till 1,5 meters djup. Vi skulle dock ändå inte rekommendera att ta den med till stranden. Framför allt eftersom gångjärnen fortfarande gör att telefonen inte är skyddad mot damm och sand.

Annons

Precis som en bärbar dator kan Galaxy Z Flip 4 hålla sig öppen i praktiskt taget alla vinklar. Detta gör gångjärnet så ”trögt” att det till en början kan vara svårt att öppna och stänga Galaxy Z Flip 4 med en enda handrörelse, vilket annars är en av de häftiga egenskaperna med en vikmobil. Med lite övning går det däremot att göra. Men glöm att kunna öppna och stänga mobilen lika snabbt som vikmobilerna från 90-talet, som fälldes upp lika snabbt som en stilett!

Det ska också nämnas att Samsungs vikmobil i år finns i färgerna Bora Purple, Blue, Pink Gold och Graphite. Och alltså även i en Bespoke-version, vilket nog gör Z Flip 4 till marknadens mest färgglada mobil.

Skärm

Precis som sin föregångare har Galaxy Z Flip 4 en frontskärm på 1,9 tum. Den lilla skärmen gör att användaren kan svara på telefonsamtal (till skillnad från förra året kan man också välja tre kontakter som går att ringa upp direkt från frontskärmen) och växla mellan låtar i en musik-app utan att öppna mobilen. Vissa appar stöder till och med app-kontinuitet, så att man kommer direkt till den aktuella appen om man öppnar mobilen efter att ha klickat på den på frontskärmen. Detta gäller bland annat diktafonfunktionen.

Den vikbara huvudskärmen har samma storlek (6,7 tum), samma upplösning (FHD+) och samma extremt avlånga format (22:9) som på Z Flip 3, och har samma uppdateringshastighet upp till 120 Hz. Och som vi vet gör det att användarupplevelsen blir snabbare och mjukare.

Samsung Galaxy Z Flip 4
Samsung har gett användaren flexibilitet genom att även göra det möjligt för sökaren att vara på den nedre halvan av skärmen, medan ikoner och kontroller visas överst. Men som utgångspunkt är sökaren överst som på bilden. (Foto: Peter Gotschalk)

Själva skärmen är gjord av så kallat Ultra Thin Glass (UTG), som är ett slags glaslegering med ett tunt lager plast som skyddande lager och böjligt glas under. Det känns inte riktigt som äkta glas, det mjuka materialet betyder också att man kan se ett fysiskt veck som löper över skärmen, även när den är uppfälld.

Här har vi använt Galaxy Z Flip 4 som ett eget kamerastativ tillsammans med självutlösaren. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Jag borde egentligen inte skriva ett endaste ord om kameran eftersom den i stort sett inte har förändrats sedan den första Galaxy Z Flip. Men låt mig rekapitulera de viktigaste punkterna för de som inte orkar läsa de första två testerna:

Det är absolut inte marknadens bästa kamera som sitter i Galaxy Z Flip 4. Med två objektiv på 12 Mp (vidvinkel med optisk bildstabilisering respektive 123˚ ultravidvinkel) och videofilmning med HDR10+ är kameran praktiskt taget identisk med modulen som satt i Samsung Galaxy S9 från början av 2018, även om den får klara sig utan optisk zoom.

Samsung poängterar visserligen att kameran har uppgraderats med en sensor som ska vara 65 % ljusare än tidigare, och det stämmer också att själva sensorn har blivit större (1/1,76 tum mot tidigare 1/2,55 tum), plus att pixelstorleken har ökat från 1,4 µm till 1,8 µm. Men det betyder bara att Galaxy Z Flip 4 nu har samma sensor- och pixelstorlek som till exempel den två år gamla Samsung Galaxy S20 FE, så det är ingen större revolution vi har att göra med här.

Frontkameran har 10 megapixlar och tar bra selfies, men bilderna är helt klart inte lika bra som de som tas med huvudkameran. Underhållningsvärdet däremot … (Foto: Peter Gotschalk)

Det smartaste är formfaktorn på själva mobilen. Speciellt frontskärmen, som kan fungera som kameradisplay så att man ser vad man fotograferar eller filmar. Då är det hur lätt som helst att ta riktigt bra bilder av sig själv med mobilens huvudkamera genom att till exempel använda självutlösaren. Som sagt: godis för wannabe-influencers och andra som är beroende av sociala medier.

En annan användbar detalj är de små förändringarna i kamera-appen som Samsung har gjort för att utnyttja den hopfällbara mobilens formfaktor. Redan i den första Galaxy Z Flip kunde man till exempel flytta ikoner i kamera-appen från övre delen av skärmen ner till den nedre delen när man lämnade mobilen halvöppen för att ta selfies. Då var sökaren på den övre halvan av skärmen medan all styrning var på den nedre halvan. I Galaxy Z Flip 4 går det även att ha sökaren på den nedre halvan av skärmen medan ikoner och kontroller är kvar längst upp.

Kameran har inte optisk zoom, men kan ta bra porträttbilder med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Prestanda och funktioner

Den viktigaste uppgraderingen av Samsung Galaxy Z Flip 4 är att den har utrustats med Qualcomms senaste och snabbaste Snapdragon 8+ Gen 1-processor. Det finns också 8 gigabyte minne och antingen 128 (som på vårt testexemplar), 256 eller 512 gigabyte lagringsutrymme, som inte kan utökas.

Snapdragon 8+ Gen 1 är samma processor som sitter i Samsung Galaxy Z Fold 4, och när det gäller hastighet och tempo är Z Flip 4 lika snabb eller snabbare än sin hopfällbara motsvarighet, vilket våra benchmark-resultat också vittnar om.

samsung_galaxy_z_flip4_vidvinkel samsung_galaxy_z_flip4_ultravidvinkel
<
>
Liksom sin föregångare har vikmobilen två objektiv, båda med 12 Mp (123 graders ultravidvinkel respektive vidvinkel med optisk bildstabilisering). (Foto: Peter Gotschalk)

Den enda allvarliga kritikpunkten har Galaxy Z Flip 4 tyvärr gemensamt med sin föregångare: även om batteriet till och med har blivit större, 3 700 mAh mot föregångarens 3 300 mAh, har mobilen verkligen svårt att tåla att användas intensivt under en hel dag.

Vårt benchmark-test som stressar batteriet så mycket som möjligt gav ett resultat på bara 4 timmar och 37 minuter, vilket är klart dåligt. Faktum är att Galaxy Z Flip 4 till och med klarar sig sämre än sin föregångare, som orkade mer än fem timmar i samma test.

I slutändan är den dåliga batteritiden ett så stort problem att det sänker vårt totalbetyg rejält.

Slutsats

Samsung Galaxy Z Flip 4 har givetvis optimerats här och där jämfört med föregångaren. Samsungs nyaste vikmobil har bland annat Android 12 och Qualcomms senaste Snapdragon 8+ Gen 1-processor. Snabbare och mer up-to-date kan det knappast bli i skrivande stund.

Men den är dyrare också, och även om kameran har fått en större sensor så är den i alla andra avseenden identisk med kameran som satt i första Galaxy Z Flip från 2020. Dessutom är batteritiden sämre än någonsin.

Screenshot 20220916 113059 PCMark
Vårt benchmark-test, som stressar batteriet så mycket som möjligt, gav ett resultat på bara 4 timmar och 37 minuter, vilket är dåligt. (Foto: Peter Gotschalk)

Jodå, visst är Galaxy Flip Z 4 är en kul mobil med en design som man kan anpassa nästan hur man vill. Och det speciella vikformatet ger användaren vissa kreativa möjligheter som få andra mobiler på marknaden kan matcha.

Men det räcker inte. Vi gav de två första Galaxy Z Flip-modellerna vårt näst högsta betyg, och den allra första fick till och med vår Särskilda rekommendation. Mobilmarknaden utvecklas dock ständigt och 2022 tycker vi inte att de relativt små förbättringarna jämfört med förra årets modell ännu en gång räcker för att årets Galaxy Z Flip-utgåva ska förtjäna samma betyg.

Karakter
Samsung Galaxy Z Flip 4
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

För bra för att vara sann?

Ljud & Bild