Den första Samsung Galaxy Watch Active var en liten och lätt smartklocka som fokuserade på träning och sport. Tyvärr fanns den bara i en enda storlek, som framför allt var för liten för många män. Och den fanns bara i en version utan inbyggt eSIM, så man kunde bara ansluta till nätet via sin mobiltelefon.
Därför var det en angenäm överraskning att få lägga vantarna på efterträdaren, Samsung Galaxy Watch Active 2. Precis som Apple Watch finns den nya Samsung-smartklockan i två standardstorlekar, 40 mm och 44 mm i diameter (vi testar här ”herrversionen” på 44 mm). Och på många andra områden har den också vuxit, så det börjar bli vettigt att jämföra den direkt med Apples marknadsdominerande smartklocka.
Ser ut och känns som en riktig klocka
Det första man tänker på när man lägger Galaxy Watch Active 2 bredvid vilken Apple Watch som helst är att Samsung-klockan är rund! Galaxy Watch Active 2 ser helt enkelt ut som ett armbandsur, medan Apples produkt på många sätt mest påminner om en krympt iPhone som man kan klämma fast på handleden.
Apple har haft många goda skäl att bestämma sig för att välja bort den traditionella designen med rund klocka. När man jämför så medför den runda urtavlan på Galaxy Watch Active 2 definitivt ett par utmaningar. Den viktigaste är att olika typer av innehåll, som textavsnitt av e-post, bilder, videor och kartor för navigering inte brukar fungera särskilt bra på en rund skärm. Å andra sidan bör det påpekas att Samsung har löst utmaningen riktigt bra. De har till och med utgått från den runda formfaktorn när de utformat användargränssnittet, och det känns naturligt att snurra sig fram genom cirkelrunda menyer på den digitala urtavlan, och man kan också bläddra snabbt bland ikoner genom att dra fingret längs kanten på den runda urtavlan.
För både iPhone och Android
En klar fördel med Samsung Galaxy Watch Active 2 är att den fungerar med både iOS och Android. En Apple Watch – och detta gäller även den senaste Apple Watch Series 5 – fungerar bara med andra Apple-produkter, så om man, som majoriteten av alla användare, går runt med en Android-mobil i fickan är det ingen poäng att ens överväga en Apple Watch.
Är förhållandet omvänt så ska man veta att de många träningsfunktionerna i Samsung-klockan fungerar tillsammans med Samsung Health. Samsungs hälso-app finns i App Store och ska också synkronisera sig med Apple Health utan större krångel, men det är ändå en liten omväg mot att använda Apple Watch, som ju pratar direkt med Apple Health på en iPhone.
Saknar ett par viktiga hälsofunktioner
Och det där med träningsfunktionerna är väsentligt, för träning och kondition är förmodligen Samsung-klockans den starkaste sida. Förutom löpträning kan Galaxy Watch Active spåra en mängd andra typer av fysisk aktivitet och naturligtvis även övervaka sömnen – vilket Apple Watch inte har inbyggt från början.
Å andra sidan får Galaxy Watch Active 2 klara sig utan ett par andra viktiga hälsofunktioner som Apple Watch för närvarande är ensam om. Det gäller bland annat inbyggt EKG och optisk pulsmätning, plus att Apple Watch kan hålla ett öga på om användaren trillar – och kan sedan meddela polis och brandkår om personen inte reser sig upp igen. En funktion som redan har räddat liv.
Samsung Galaxy Watch Active 2 har visserligen inbyggt EKG och optisk mätning av puls, men funktionerna är inte aktiverade ännu eftersom den koreanska elektroniktillverkaren väntar på att de amerikanska hälsovårdsmyndigheterna ska godkänna dem. Det finns alltså goda skäl att misstänka att Galaxy Watch Active 2 kommer ikapp den senaste Apple Watch under 2020, när och om de saknade funktionerna blir aktiverade.
Och Tizen saknar appar
Nej, den största svårigheten för Galaxy Watch 2 har med allt annat än formfaktor och träning att göra.
Tidigare Samsung-klockor har varit baserade på Googles Android Wear, men Samsung har sagt farväl till Android Wear och numera är deras klockor i stället baserade på operativsystemet Tizen – ett öppet operativsystem som bygger på Linux och som utvecklats gemensamt av Samsung och Intel.
Tizen-ekosystemet är fortfarande begränsat, men man kan ladda ner ett litet urval av smarta appar till smartklockan från Samsungs egen Galaxy Store. På så sätt kan den inbyggda funktionaliteten – till exempel visning av meddelanden och samtal, alarm, väderprognoser, kalender, galleri, musikspelare – utökas med tredjeparts-appar.
Man kan till exempel ladda ner en fjärrkontroll till Philips Hue, så husets smarta belysning kan styras via smartklockan, och i Galaxy Store finns det också flera navigations-appar och till och med appar som kan spela YouTube-videor eller visa Twitter-flödet. Viktigast är dock att Spotify har en officiell app i Samsung-butiken så att man kan använda musikströmningstjänsten på Galaxy Watch Active 2.
Men jämfört med Apple Watch är utbudet av appar till Samsungs senaste smartklocka fortfarande starkt begränsat, och förutom Spotify kommer ingen av de andra apparn till exempelvis YouTube och Twitter från leverantören själv. I stället är det appar från tredje part som kan försvinna från Samsungs app-butik när som helst, och som dessutom inte heller är lika bra som man hade velat.
Ett irritationsmoment
En annan sak som inte fungerar lika bra som man kunde förvänta sig är den väckningsrörelse som man ska göra med handleden för att tända klockans skärm. Irriterande nog fungerar det bara ungefär varannan gång och det hjälper inte ens särskilt mycket att sätta på ”alltid aktiv”-funktionen som gör att skärmen inte släcks.
På just det området är Samsungs teknik nämligen långt ifrån lika effektiv som Apples LTPO OLED (low-temperature polysilicone and oxide) som ser till att skärmen inte blir helt mörk om man inte tittar på klockan för att sedan höja ljusstyrkan igen så fort man rör handleden för att använda skärmen. Samsung hävdar att de utvecklat en liknande teknik som ska ha implementerats i Galaxy Watch Active 2, men upplevde ändå flera gånger att skärmen fortfarande var släckt även om ”alltid aktiv” var aktiverat. Och problemet med att ”väcka” skärmen med rätt handledsrörelse var konstant jobbigt, oavsett om skärmen var helt släckt eller om ljusstyrkan bara var sänkt.
Nu med eSIM
Med ”alltid aktiv” påslaget får man ungefär en dags batteritid från Galaxy Watch Active 2. Alltså i princip samma som med Apple Watch Series 5. Så på den punkten är de två smartklockorna nästan likadana.
Däremot får Galaxy Watch Active 2 nöja sig med bara 4 gigabyte lagringskapacitet (varav bara 1,5 gigabyte är tillgängligt), medan Apple Watch Series 5 har hela 32 gigabyte. Det betyder att det finns mycket mindre plats att lagra exempelvis nedladdad musik än det finns i Apples smartklocka.
Lyckligtvis har Galaxy Watch Active 2 numera eSIM, så att man kan ge sig ut på en löprunda och till exempel ta emot samtal och textmeddelanden och ha tillgång till träningsdata i molnet och musikströmning utan att behöva ha med sig mobiltelefonen i fickan. En klar förbättring mot föregångaren.
Slutsats
Den stora frågan är naturligtvis: Vilken smartklocka är bäst? Apple Watch Series 5 eller Samsung Galaxy Watch Active 2? Den frågan är lätt att svara på. Om du har en iPhone ska du välja Apple Watch. Om du använder Android är valet lika enkelt, eftersom Samsung Galaxy Watch Active 2 trots sina brister är mycket bättre än de flesta andra smartklockor som kan användas med Android-telefoner.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser