I våras kom årets toppmodeller från Samsung, nämligen vanliga Galaxy S24 samt flaggskeppet Galaxy S24 Ultra. Och som vanligt var prislappen ganska svettig. För dem som vill ha de senaste funktionerna men tycker att enklare hårdvara duger bra, släpper Samsung sina mer prisvärda Fan Edition. Och nu är det dags för Samsung Galaxy S24 FE. Det är lite märkligt att företaget släpper den så pass långt efter, då exempelvis OnePlus släpper sin toppmodell och mer prisvärda modell samtidigt. Så här års börjar ju ryktena om nästa års modell florera och då känns det nog mindre lockande att köpa en modell som börjar kännas gammal.
Utseende och konstruktion
Det vore synd att säga att designavdelningen lagt något större krut på S24 FE. Den ser likadan ut som vanliga S24 och för den delen S23 FE. Däremot skiljer sig färgskalan. Det är lite mer tryck i färgerna på S24, medan det är blekare pastellfärger i FE-modellen. Men det har åtminstone kommit en lite piggare gul. Mobilen har blivit mer reptålig med en uppgradering till Gorilla Glass Victus+. Vatten- och dammtåligheten är fortfarande IP68, vilket är väldigt bra.
Skärm
Trevligt nog har skärmen växt till hela 6,7 tum, vilket faktiskt är betydligt större än skärmen på vanliga S24 och nästan lika stor som S24 Ultra! Det gör FE-modellen väldigt lämplig för den som vill ha en stor skärm utan att behöva betala för en flaggskeppsmodell. Den har dessutom blivit betydligt ljusstarkare än förra årets FE så att den är mer lättläst utomhus, även om den fortfarande ligger efter toppmodellerna. Däremot har den samma 120 Hz i uppdateringsfrekvens så att spel flyter mjukt och man slipper hackande när man scrollar i det sociala medieflödet. På det stora hela en riktigt trevlig AMOLED-skärm med fina färger och utmärkt kontrast.
Kamera
Som de flesta modellerna i prisklassen har Galaxy S24 FE ett trippelkamera-system med en huvudkamera med vidvinkel, en ultravidvinkel samt ett teleobjektiv. Vad vi kan utläsa är det små eller inga skillnader från förra årets modell. Jämfört med S24 verkar 50-megapixels huvudkameran identisk, medan ultravidvinkeln visserligen har samma upplösning men en mindre sensor. Samma visa med sensorn för 3x-teleobjektivet men där har storebror även lite bättre upplösning. Även selfiekameran är oförändrad och är något sämre än på storebror.
Som med många av Samsungs senare mobiler är kamerasystemet välutvecklat med bra sensorer och fin optik. Vi har egentligen inget betydande att anmärka på med våra testbilder med turistiga utsiktsbilder. Den fångar bilderna med bra exponering och dynamik. Men det är bildbehandlingen som gör den stora skillnaden. Där bilderna rakt ur kameran kan se lite platta ut får de mer liv och detaljer lyfts fram på ett bra sätt. Det kanske inte är vad purister skulle kalla naturliga bilder men de är inte heller så överdrivna att de flesta skulle reagera på det.
Användning
Liksom de övriga S24-modellerna kör FE Android 14 med sitt eget gränssnitt One UI 6.1. Det innebär att den har samma imponerande AI-funktioner som dem. Det handlar dels om att de har samma intuitiva sökfunktion Circle to Search som Googles Pixel-mobiler, dels att de har en mängd smarta och tidsbesparande funktioner i sin egen Galaxy AI.
Naturligtvis finns samma textbehandlingsfunktioner som vi känner från ChatGPT och andra AI-chatbottar, där man kan få sammanfattningar av texter. Men mest imponerande är nog språkförståelse- och översättningsfunktionerna. Som möjligheten att prata i telefon med någon och få simultantolkning så att man kan prata olika språk. Eller att få transkribering av inspelningar, för att sedan översätta den till sitt eget språk.
Vad gäller bild och video finns dels bildbehandlingen som vi beskriver i kamera-avsnittet. Men även kraftfulla redigeringsfunktioner, som möjligheten att avlägsna oönskade objekt från en bild och låta AI fylla i bakgrunden. Där är vi dock inte lika imponerade då Google har en likadan funktion som fungerar bättre. Och upplevelsen är inte identisk med S24, för i vissa mer komplicerade fall fick mobilen tänka efter en stund innan vi såg något resultat. Och några sådana pauser känner vi inte igen från testet av S24.
Prestanda
Förra året lånade FE-modellen helt enkelt systemkretsen från föregående års toppmodell. I år är det andra bullar. Exynos 2400e är en något långsammare och strömsnålare variant av vad som sitter i vanliga S24. Men det är på pappret det, för vi kan inte påstå att vi tycker att den känns långsammare alls. I många prestandatester presterade de lika bra och i vissa fall var faktiskt FE något snabbare. Om det beror på nyare och mer optimerad systemprogramvara är svårt att säga utan att testa om Galaxy S24. Möjligen handlar insparningen i 2400e om AI-delen, för där halkade faktiskt FE-modellen efter. Se vår upplevelse ovan.
Slutsats
Samsung Galaxy S24 FE är den bästa årsmodellen hittills av företagets bantade toppmodell. Den har snarlik prestanda som storebror Galaxy S24 och faktiskt större skärm och bättre batteritid. Dessutom är huvudkameran identisk och därmed riktigt bra. Frågan är bara om den är lite för bra och kommer lite för sent? Nu slåss den nämligen med S24 som på det halvår den funnits ute faktiskt har blivit billigare än S24 FE! Om vi väntar ett halvår till så har naturligtvis FE också gått ner i pris, men då suktar vi nog alla snarare efter S25 som vid det laget har släppts.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser