Vår favorit bland Androidmobilerna förra året var Galaxy S och uppföljaren har ännu mer imponerande specifikationer. Den är tunn som få, har rejält stor skäm och levereras från början med Android 2.3. Dessutom har den fler hästkrafter under huven än någon annan mobil men ändå utmärkt batteri.
Design
Hela telefonen är lika tunn som Xperia Arc är på det tunnaste stället vilket gör den till den mest slimmade av sommarens nya smartmobiler. Och definitivt den smäckraste av prestandamodellerna. Den känns trots det stabil och pålitlig, även om baksidans räfflade batterilucka är väl plastig.
Skärmen är dessutom störst och har en utmärkt upplösning. Tekniken bakom är dessutom en förbättrad variant av de redan utmärkta AMOLED-skärmarna. Det innebär klara färger, bra konstrast och betraktningsvinkel samt utmärkt ljusstyrka. Hela skärmen täcks av Gorilla Glass vilket ger bra skydd mot repor och stötar.
Nedanför skärmen sitter den stora hemknappen vilket ser ut att vara den enda knappen när telefonen är låst. När man väcker den så lyser dock två touchknappar upp för att komma åt inställningar och att gå tillbaks i menyerna. Vänstersidan har volymkontroller och på högersidan finns strömknappen som även används för att låsa skärmen och vid längre tryck sätta mobilen i mötesläge eller flygläge.
På ovansidan finns ett standard hörlursuttag och i botten sitter micro-USB kontakten som används både för laddning och för synkronisering med datorn. Det är en bra placering som gör det möjligt att sätta den i laddningsställ och dockor.
Det inbyggda minnet är på generösa 16 gigabyte och den kan expanderas med ett MicroSD-kort på upp till 32 gigabyte. LG må har varit först med dubbelkärnig processor men Samsungs egna lösning är 20 procent snabbare enligt våra tester. Trots det är batteritiden bland de bästa i klassen.
Användning
Gränssnittet är nu uppdaterat till Samsungs Touchwiz 4.0 där man har putsat på hanteringen av widgets, småprogrammen som man kan ha liggande på startskärmarna. Man har även infört flera gester som exempelvis kan användas för att hoppa mellan skärmsidor eller zooma i webbläsaren. Tack vare gyroskop och accelerometer kan man även påverka gränssnittet genom att vinkla telefonen, om man så önskar.
Samsungs egna appar tillför egentligen inte mycket men det finns undantag. Kies Air ger mobilen en adress i den lokala nätverket så att man kan komma åt med en vanlig webbläsare.
På datorn får man då på ett mycket överskådligt sätt upp foton, videor, musik, SMS och kontakter direkt från mobilen. Det är så smidigt att vi hoppas att fler tillverkare inför något liknande.
Självklart finns även mängder av sociala appar som håller reda på och kopplar ihop kompisar oberoende av hur man kommunicerar.
Funktioner
Den högupplösta kameran är bra men når inte riktigt upp till samma klass som Sony Ericssons. Hanteringen är ändå bra och tack vare motivlägen kan man ta fullt godkända foton i de allra flesta situationer. Som alltid med mobiler och LED-blixtar så är det ändå svårt att få till bra bilder från fester och klubbar. Mer imponerande är att man kan filma i 1080 HD-upplösning med 30 bilder per sekund.
Men ännu bättre är den som mediespelare. Tack vare den fantastiska skärmen går det utmärkt att använda den för att titta på film när man flyger eller åker på långa bilresor. Det blir ännu smidigare av att man inte måste förbereda sig genom att konvertera filmerna till något speciellt mobilformat. Vi laddade helt enkelt över ett gäng HD-upplösta filmer i de vanligaste formaten för datorn och till vår förvåning så spelade den alla utan problem. Galaxy S II är dessutom en av de första enheterna som stöder MHL, Mobile High-definition Link, vilket innebär att den kan leverera 1080p HD-video till en TV via HDMI och samtidigt laddas via samma kabel.
Under lanseringen av mobilen så framhölls det att Galaxy S II är en av de första Android-mobilerna som stöder NFC, Near Field Communication. Det är en smart teknik för att utväxla information på mycket nära håll utan att man behöver para ihop enheterna som med Bluetooth. Tanken är att det framöver ska kunna användas för biljetter i kollektivtrafiken och för att betala mindre belopp i kassan. NFC har tidigare funnits i Nokia-mobiler och förhoppningsvis kommer det slå igenom den här gången med fler tillverkare som stöder det. Dock verkar det som att inte alla versioner av mobilen har den nödvändiga kretsen och på Samsungs svenska sajt tas det inte upp bland funktionerna. Tråkigt.
Slutsats
Det här är utan tvekan den bästa Android-mobilen just nu. Den är tunnast, snabbast, har bäst skärm och är ändå lätt och har bra batteritid. Allt man vill kunna göra fungerar klockrent utan någon väntetid, det är snyggt och läckert. Det är inte den billigaste mobilen men man får verkligen vad man betalar för. Kungen är död, länge leve kungen.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser