Det finns tillfällen då jag helst skulle vilja använda ett helt vanligt traditionellt armbandsur eftersom ett sådant faktiskt är elegantare än en smartklocka – eller kanske inte bära någon klocka alls.
Men eftersom jag blivit van vid att kontinuerligt räkna steg, se till att jag får tillräckligt med både aktivitet och vila samt hålla ett öga på puls och sömn har jag liksom blivit lite beroende. Så ingen blev gladare än jag när jag erbjuds att testa nya Samsung Galaxy Ring!
Mitt exemplar är svart titan och min första spontana känsla var att jag upplevde den som plastig och lite kraftig. Jag hade förväntat mig något tyngre med tanke på att den ändå ser rätt rejäl ut och är en produkt som har en batteritid på ungefär sju dygn samt ett gäng inbyggda sensorer för att kunna mäta både det ena och det andra.
Att bära Samsung Galaxy Ring
Hur Samsung mäter ringstorleken är högst oklart. Men det finns ett litet kitt du kan beställa för att få rätt storlek. Det gjordes inte inför detta test eftersom jag tänkte att det skulle fungera fint att meddela ringstorlek i både diameter och ”standard” för att få en som passade mitt pekfinger. Det gick inte som jag tänkt mig, men som tur väl var satt ringen som en smäck på höger ringfinger så där fick den sitta.
Det är så klart viktigt att ringen sitter stadigt eftersom sensorerna ska kunna läsa av en hel massa information. Inte för löst och inte för tight, något som är betydligt enklare att lösa med en traditionell smartklocka så klart.
När jag väl kommit igång och gjort den väldigt enkla installationen och börjat använda ringen tänker jag extremt sällan på att jag har den på mitt finger i mitt vardagliga liv.
Den är visserligen rätt kraftig men det är förvånade hur snabbt kroppen anpassar sig. 10 ATM ska betyda att ringen klarar tryck som motsvarar ett djup på 100 meter och klarar stänk, regn, snö, dusch, simning, dykning, snorkling och fartfyllda vattensporter. IP68 innebär dessutom att den ska kunna motstå damm, smuts och sand. IP68 betyder även att den klarar väta bra.
Allt detta innebär att jag faktiskt kan bära ringen 24/7 utan att behöva bry mig alls. Dessutom verkar det som om Samsung varit ärliga gällande batteritiden och det tar ganska exakt sju dygn innan jag kramat ur det sista ur Galaxy Ring och behöver ladda igen. Toppen!
Att träna med en ring
Under min testperiod tränade jag som vanligt. Spinning, golf, yoga, gymträning med mera och i samtliga fall, utom i gymmet, stördes jag inte det minsta av att jag hade ringen på mig. Just vid gymträning blev det en liten uppförsbacke eftersom den är lite i vägen. Min farhåga var att den skulle störa i golfspelandet men faktum är att jag inte tänkte på att jag hade den på mig, men det har ju såklart med greppet att göra och jag kan inte garantera att detsamma gäller för dig.
Jag tänker att du innan inköp behöver reflektera lite över vad du tränar och hur du brukar göra om du använder ringar i vanliga fall. Det är ju kanske ingen större vits med att lägga pengar på en produkt som du ändå tar av dig när du tränar. Tanken är ju att Samsung Galaxy Ring ska sitta på dygnet runt oavsett aktivitet och logga allt du gör hela tiden för att få ett rättvist resultat.
Det går absolut att använda både en Samsung Galaxy Watch och Samsung Galaxy Ring samtidigt men jag valde att köra enbart på ringen under detta test för att vara fullständigt säker på att all information som samlades in bara kom ifrån den.
Jag får nog medge att jag inte riktigt trodde att ringen skulle samla in fullt lika mycket information som en klocka.
”Bara” en ring
Det som kan vara lite dumt är att ringen enbart är en ring. Den visar ju varken distans eller tempo om du är ute och springer eller cyklar till exempel. Då behöver du kanske komplettera din utrustning med ett par smarta sportglasögon.
Även om Samsung Galaxy Ring är synkad med mobilen så får jag inga notiser i form av ljud eller vibrationer. Den tala alltså inte om för mig att det är dags att lyfta på rumpan och röra mig lite. Jag får heller inga notiser om att någon söker mig eller att något skrivits till mig på SMS, Messenger eller liknande. Om det är en för- eller nackdel är så klart högst personligt, men bra att veta i sammanhanget.
Appen Samsung Health
Som jag nämnt tidigare är ringen “bara” en ring och du kan liksom inte läsa någon som helst information på den. Du behöver appen Samsung Health, som är en väl inarbetad app som är både enkel och användarvänlig. När jag använt Samsung Galaxy Ring i ett par dagar kan jag utläsa mängder av information.
Dels mäts min sömn kontinuerligt och jag får sömnpoäng tillsammans med en mer djupgående analys samt tips om vad jag kan göra för att sova bättre. Ringen mäter även syrenivån i blodet, min puls samt stressnivån. Här finns även cykelspårning.
Med min Samsungklocka kan jag mäta min kroppssammansättning, det verkar inte fungera med Galaxy Ring (ännu) men jag kan lägga in min vikt som hjälp om jag inte enbart har ett träningsmål utan även ett viktmål.
Slutsats
Bara att erkänna att jag är såld på Samsung Galaxy Ring. Nej, den är inte bästa sällskapet för mig på gymmet och att hitta rätt ringstorlek är inte helt självklart. Men i övrigt kan jag inte hitta något direkt att klaga på. Den är lätt, förvånansvärt bekväm och samlar in data om allt jag personligen känner att jag har nytta av för min hälsa. Har du redan en smartklocka är detta kanske inte en produkt du be-höver men för mig är det absolut en jag vill-höver.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser