TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G

Galaxy Note 20 är en överraskning på flera sätt

Samsung är åter tillbaka med en flaggskeppsmobil som imponerar på flera plan.

Av / 2020-08-18 - 16:00
Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G

Home tycker

  • Praktiska jobbfunktioner. Blixtsnabb uppkoppling. Fantastisk skärm. Riktigt bra kameror.
  • Batteriet kunde ha varit större och laddats snabbare.

Medan Galaxy S20 lanserades i februari kom resten av Samsungs mobila produkter som en lavin i augusti. Tillsammans med surfplattan Tab S7, Galaxy Watch 3 och de trådlösa propparna Buds Live kom till sist årets värstingmobil Samsung Galaxy Note 20. Det är business-modellen med unika funktioner för produktivitet som egentligen ingen konkurrent lyckats efterlikna. Dels kommer den i en normal modell, dels i en Ultra-modell. Prisskillnaden är hela 20-25 % så det är för en gångs skull inte bara skärmstorlek och batteri som skiljer.

 

  Galaxy Note 20 Galaxy Note 20 Ultra
Skärm 6,7” 1080 x 2400 60 Hz 6,9” 1440 x 3088 120 Hz
Minne/lagring 8 GB / 256 GB 12 GB / 256-512 GB + SD
Kamera 64 Mp / 3x hybridzoom 108 Mp / 5x optisk zoom
Batteri 4300 mAh 4500 mAh
Vikt 192 gram 208 gram

 

Ultra har en betydligt högre upplöst rundad skärm med bättre bildkvalitet, samt bättre tålighet. Den har mer minne och kan fås med mer lagringsutrymme, samt att den kan byggas ut med ett minneskort. Ultra har en högre upplöst huvudkamera med bättre bildkvalitet, samt en riktigt bra optisk zoom, medan vanliga Note 20 knappt har någon zoom alls. Batteriet och vikten skiljer däremot inte speciellt mycket.

galaxy note 20 ultra note 20 series WEB
Förutom färgerna är det ovanligt stora skillnader mellan den lilla och stora modellen (Foto: Samsung)

Utseende och konstruktion

En av våra invändningar mot Galaxy S20 Ultra var att den såg så tråkig ut med sin oinspirerade design och en gråskala av färger att välja mellan. Märkligt nog är det istället Note 20 som har en design som står ut. Den har en skärm som kurvas runt kanten på gammalt Edge-manér, och en mer distinkt kameramodul som inte ber om ursäkt för att den är stor. Förutom signaturfärgen Brons kan vanliga Note 20 fås i grönt eller grått, medan Ultra-modellen kan fås i svart eller vitt.

Annons

Samsung galaxy note 20 ultra rside mysticbronze WEB

 

Skärmen skyddas av nya Gorilla Glass 7 ”Victus” som för första gången på länge ger bättre skydd mot repor. Tidigare generationer har fokuserat på skydd mot spräckt glas, vilket förklarar varför klagomålen på repiga skärmar inte har minskat med åren. Trots öppna högtalare, portar och inte minst pennan, är Galaxy Note 20 faktiskt damm- och vattentålig enligt IP68. I detta fall tål den 30 minuter på 1,5 meters djup.

Skärm

Som tidigare nämnts har Ultra-modellen en Edge-skärm som går runt kanten på sidorna, medan vanliga Note 20 har en flat skärm som Galaxy S20. Skärmen är nästan onödigt högupplöst med en punkttäthet på nästan 500 ppi, där de flesta nöjer sig med fullt tillräckliga 400. Normalt sett körs skärmen dock i mer vettig FHD+-upplösning, och man får själv tvinga den att använda WQHD+-upplösningen. Om inte annat lär det vara uppskattat av dem som använder mobilen för VR. Är det någon som använder Google Cardboard fortfarande?

Galaxy Note 20 screen settings
Alla skärmens finesser går inte att kombinera, vilket nog är bra för batteritiden (Foto: L&B)

Samsung kallar Ultra-modellens skärm för ”Dynamic AMOLED” till skillnad från vanliga Note 20 som har en Super AMOLED Plus. Det är marknadsföringsspråk för att skärmen dynamiskt ändrar sig mellan 60 och 120 Hz uppdateringsfrekvens. Det enda man kan ställa in är att stänga av det och alltid köra 60 Hz. Precis som på Galaxy S20 kan man dock inte kombinera högsta upplösning och högsta uppdateringsfrekvens. Som vi blivit vana vid är Samsungs OLED-skärmar av utmärkt kvalitet. Ljusstyrkan är nu uppskruvad till 1500 nits, vilket ger HDR+-märkningen mening och ett lyft för filmtittande. Färgerna är lite väl livliga men man kan lätt ändra till en mer naturlig färgåtergivning.

Galaxy Note 20 Ultra cameras
Precis de kameror man behöver, samt en avståndsmätning som fungerar (Foto: Samsung)

Kamera

Vi var för en gångs skull inte särskilt nöjda med kamerorna i Galaxy S20 Ultra. Vissa fel i mjukvaran har rättats till, men frågan är om hårdvaruproblemen är fixade i Note 20? Även om Galaxy Note 20 Ultra har liknande kameror så finns det skillnader. Normalobjektivet med hög upplösning, som slår ihop pixlarna för bättre ljuskänslighet, har Samsung behållit. Däremot har de skippat djupsensorn och satt in en riktig laser-autofokus. Ultravidvinkeln är likadan. Teleobjektivet har fått lite mer optisk zoom, mindre påhittad fuskzoom, lägre upplösning och bättre ljuskänslighet. För att läsa mer om de oändliga finesserna i kameraappen, läs vår guide här.

Läs också Så är Samsung Galaxy S20 Ultras HÄFTIGA kamera Om du just har köpte den splitternya och svindyra Samsung Galaxy S20 Ultra – eller funderar på det – och kameran har högst prioritet, så är den här guiden obligatorisk läsning.

Att fotona i bra förhållanden blir utmärkta är så självklart att vi kan hoppa över det och gå direkt till problemområdena. I svagt ljus kan kameran nu fokusera så att vi får skarpa bilder, och till och med vitbalansen är fixad. Det verkar vara övergripande, för även i normala förhållanden fungerar automatiken mer pålitligt. HDR-läget som aktiveras för bilder med både ljus och skugga ger bättre resultat, vilket också verkar bero på mjukvaran, för Galaxy S20 får nu liknande resultat. Den ökade optiska zoomen är välkommen och även om Note 20 också envisas med påhittad ”space zoom” som ger gryniga bilder så är den inte lika extrem som på S20.

wide Huawei P40 Pro+ wide Galaxy S20 Ultra wide Galaxy Note 20
<
>
Galaxy Note 20 Ultra wide angle
ultrawide Huawei P40 Pro+ ultrawide Galaxy S20 Ultra ultrawide Galaxy Note 20
<
>
Galaxy S20 Ultra ultrawide
tele 3x Huawei P40 Pro+ tele 4x Galaxy S20 Ultra tele 5x Galaxy Note 20
<
>
Galaxy Note 20 Ultra 5x zoom
tele 10x Huawei P40 Pro+ tele 50x Galaxy Note 20 tele 100x Galaxy S20 Ultra
<
>
Galaxy Note 20 Ultra "50x zoom"
hdr Galaxy Note 20 dark Galaxy Note 20 test Galaxy Note 20
<
>
Kan fokusera i dåligt ljus till skillnad från Galaxy S20

Ljud

Högtalaren i botten är betydligt bättre än de skramliga mobilhögtalare vi ofta utsätts för när folk i kollektivtrafiken tror att vi alla vill lyssna på deras musik. Det låter faktiskt riktigt bra. Det enda önskemålet hade varit att man fått en lika bra högtalare i andra änden, för nu blir stereoljudet lite obalanserat. Intressant nog stöder mobilen att spela ljud till två Bluetooth-enheter samtidigt, så där får man genast ett bättre stereoljud.

Galaxy Note 20 microphone
I videoläget Pro kan man bland annat ställa in vilket ljud som ska spelas in (Foto: L&B)

För videografen är det intressant att veta att man i Pro-läget kan välja om mikrofonen ska spela ljud från alla håll, framför kameran eller bakom dem. Man kan även ansluta en USB-mikrofon, eller via Bluetooth. Använder man exempelvis Galaxy Buds Live som mikrofon kan man få ett riktigt bra kommentarsspår till videoinspelningen med minimalt omgivande ljud.

Galaxy Note 20 Air command Web
Pennan går även att använda som en fjärrkontroll, exempelvis för kameran (Foto: L&B)

Användning

Det som verkligen skiljer Note från Galaxy S är produktivitetsfunktioner och så klart pennan. Så länge man har Ultra-modellen har S-Pen nu en betydligt kortare fördröjning, som gör att det känns betydligt mer naturligt att skriva på skärmen. Men pennan har även fått fler gest-funktioner som gör att man kan använda den som en fjärrkontroll för att styra presentationer eller varför inte som en fjärrutlösare för kameran.

galaxy note 20 ultra Samsung Notes
Det är (snart) enkelt att synkronisera anteckningar på mobilen och datorn (Foto: Samsung)

Notes-appen har blivit betydligt mer användbar nu när man kan importera Acrobat-filer och göra noteringar direkt på dem. Man kan även lägga in röstkommentarer som hör ihop med vad som visas på skärmen. Det kommer även att gå att synkronisera Samsung Notes med Microsoft OneNote och Outlook på sin dator. Tyvärr lanseras inte den här tjänsten förrän i november, så vi har inte haft möjlighet att testa den själva.

Galaxy Note 20 Dex
Med Dex får du upp allting på skärmen och kan lägga ifrån dig mobilen (Foto: L&B)

Samsung och Microsoft jobbar även hårt på att integrera Galaxy-mobilerna med Windows. Redan nu finns en försmak genom ”Link to Windows”-knappen i snabbmenyn. Tanken är att man i princip ska kunna köra Android-appar från telefonen som om de vore Windows-program. Så länge kan vi använda Samsung Dex, som nu blivit betydligt mer trådlös och som kan användas både på datorn och på TV-apparater som stöder Miracast.

https://youtu.be/OMsylV9JmeQ

En fotnot är att Note 20 är den första Android-mobilen med UWB (Ultra WideBand), en teknik som hade premiär på iPhone 11. Det är en teknik för att med stor noggrannhet kunna positionera andra enheter, och överföra stora mängder data strömsnålt. Det är den föredragna tekniken i nya ”Google Nearby Share”, efterföljaren till Android Beam, som blir motsvarigheten till Apples AirDrop. Tekniken har också stora möjligheter inom det smarta hemmet, eller som nyckel, då den kan ignorera enheter man inte litar på.

Galaxy note 20 productivity
Några av de mer unika funktionerna i Galaxy Note 20 (Foto: L&B)

Galaxy Note 20 blir också premiärenheten för Microsofts speltjänst där man kan spela Xbox-spel direkt på mobilen. Genom att ladda ner Xbox Game Pass-appen och ha ett Game Pass Ultimate-abonnemang kan man strömma spelen till skärmen. Enligt Samsung har de en extra snabb uppkoppling till Microsofts servrar för att det ska funka att spela trådlöst utan lagg. Tjänsten har premiär 15 september, så vi har bara fått se den demonstrerad för oss.

Prestanda

Galaxy Note 20 har samma Samsung Exynos-processor som Galaxy S20, så det är ingen överraskning att prestanda i princip är identiska. Mobilen har blivit runt 25 procent snabbare än föregångaren Note 10. Däremot rår den inte riktigt på de snabbaste Snapdragon-processorerna som konkurrenterna använder, utan hamnar 10-15 procent efter. När det gäller 5G-prestanda är den dock i topp. Liksom Galaxy S20 toppar den på hastigheter cirka 20 procent snabbare än de genomsnittliga Android-mobilerna.

Galaxy Note 20 AnTuTu Benchmark WEB
Prestanda är utmärkt, men inte riktigt i topp (Foto:L&B)

Batteriet har visserligen blivit något större än förra året. Men det är inte mycket större än i vanliga Note 20, som har färre finesser och därmed borde vara strömsnålare. Och mindre än i Galaxy S20 Ultra. Batterilivslängden är därmed bara genomsnittlig, eller som Samsung uttrycker det: ”räcker hela dagen”. Snabbladdningen är av någon anledning bara på 25 watt, jämfört med 45 watt för Galaxy S20 Ultra. Den stöder dock snabbare trådlös laddning, samt ”omvänd trådlös laddning” så att man exempelvis kan ladda sina Galaxy Buds på baksidan av telefonen.

Galaxy Note 20 5G performance
5G-prestanda är, liksom för Galaxy S20, bäst just nu (Foto: L&B)

Slutsats

Galaxy Note 20 Ultra är precis vad den ska vara – det allra bästa Samsung kan förmå i en mobil. Den stora skärmen är en dröm, ljudet är bra, den har blixtsnabb uppkoppling och utmärkt prestanda. Samarbetsfunktionerna blir alltmer finslipade, pennan allt mer naturlig att använda och uppkopplingen till datorn är på väg mot en ny nivå. Samsung har till och med fixat kamerorna från Galaxy S20 så att de nu är i toppklass. Jämfört med S20 Ultra är Note 20 inte ens dyr! Utan något betydande att klaga på är det bara att drämma till med vår högsta rekommendation!

 

https://youtu.be/0h4_sJbnRsI

Karakter
Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G
High End
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

Ljud & Bild