På 90-talet var det Palm Pilot som gällde bland handdatorerna. Dess penna var en nödvändighet för att anteckna, helt enkelt för att pekskärmarna var gräsliga på den tiden. Bland dagens smartmobiler har vi inte riktigt insett nödvändigheten, inte ens med den förväxta Galaxy Note. När nu Samsung lanserar samma koncept fast som en stor surfplatta börjar vi dock inse att pennan har sina fördelar.
På baksidan av apparaten gömmer sig den lilla S-Pen som man kan dra ut när man känner att fingret inte räcker till. När man måste träffa något exakt på skärmen eller när man vill rita eller skriva för hand så är fingret helt enkelt för klumpigt och okänsligt. Förutom precisionen är pennan nämligen tryckkänslig vilket gör att tjockleken på strecken man ritar beror på hur hårt man trycker. Helt plötsligt kan man faktiskt skriva en läslig namnteckning i ett dokument och rita något som inte ser ut att komma från lekskolan. För dem som behöver göra sådant är Galaxy Note faktiskt precis vad de saknat.
Spännande finesser
Dock måste det sägas att apparna måste stödja pennan för att det ska fungera fullt ut. Därför skickar Samsung med appen S Note där man kan anteckna och skapa enklare dokument. Det finns färdiga mallar där man snabbt skapar påminnelser, minnesanteckningar, skisser, protokoll och så vidare. Som förväntat kan man välja penntyper, färger och liknande men det finns även verktyg för att skriva formler, snygga till det man ritar och väl fungerande teckenigenkänning. Det är även enkelt att kopiera in bilder från exempelvis webben. För mer avancerad grafik och bildbehandling följer Photoshop Touch med och där är pennan en välsignelse. Problemet är att få andra program stöder pennan, inte ens i Samsungs andra appar är den speciellt användbar. Tills tekniken blivit mer spridd och fler appar stöder den får pennan därför tyvärr alltför ofta stanna på sin plats.
Den andra spännande funktionen med Galaxy Note är möjligheten att ha flera appar på skärmen samtidigt. När man väl sett det undrar man varför det inte kommit tidigare. Man kan titta på en film och snabbt kolla något på webben, kolla ett mejl medan man renskriver anteckningar eller dra in en bild från galleriet till ett dokument. Återigen är problemet att detta är ett eget påhitt av Samsung så det fungerar bara med appar som stöder det. I dagsläget sex stycken. Tills den dagen Google får för sig att bygga in det i Android så är det därför tyvärr av begränsad nytta.
Budgetkänsla
Surfplattan ligger ganska bra i handen tack vare rundade kanter och en relativt låg vikt. På ena långsidan finns den egna laddningskontakten och på andra långsidan strömbrytare, volymkontroll, plats för micro-SD kort och SIM-kort, hörlursuttag och ett IR-öga. Tack vare ögat och en speciell app kan man smart nog använda surfplattan som en multi-fjärrkontroll till hemmabion. På framsidan hittar vi även två högtalare, vilket är en placering som fler borde ta efter då man faktiskt får stereoljud riktat mot öronen och inte ner i knät.
Tack vare den fyrkärniga processorn och generöst med minne så är prestanda mycket bra. Åtminstone efter att man tagit bort alla onödiga appar som översvämmar startskärmen. Ett väl tilltaget batteri gör att man trots de strömslukande kretsarna får en fullt acceptabel batteritid.
Det som drar ner intrycket av den annars väl formgivna plattan är materialvalen och passformen. Baksidan är av outgrundlig anledning gjord av en mjuk plast som buktar oroväckande när man trycker fingrarna mot den. Den känns helt enkelt billig, vilket är förvånande med tanke på prislappen. Vi är inte heller imponerade av den måttliga upplösningen på skärmen. En påkostad surfplatta borde vara mer högupplöst än mobiltelefonerna. Det tredje problemet är kameran som levererar medelmåttiga bilder. Det är kanske inte den primära användningen för en surfplatta, men ändå en besvikelse.
Slutsats
Tack vare den tryckkänsliga pennan och möjligheten att ha flera program på skärmen samtidigt kan man göra saker med Galaxy Note 10.1 som inte går på någon annan surfplatta. Eftersom det bara fungerar med utvalda appar så är det dock än så länge av begränsad nytta. Byggkvaliteten lämnar en del i övrigt att önska och skärmen är förvånansvärt lågupplöst för en så högt prissatt surfplatta. Har man inget absolut behov av pennan är Note 10.1 därför bara en intressant parentes.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser