TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Test: Samsung Galaxy Fold

Samsung Galaxy Fold är årets bästa nya idé som kommer lite för sent. Och är alldeles för dyr.

Av / 2019-10-30 - 15:26
Samsung Galaxy Fold

Home tycker

  • Vikbar skärm är innovativ teknik som har skapat en helt ny formfaktor. Dessutom har mobilen en konfiguration och funktioner från översta hyllan.
  • Men det märks att telefonen kommer ett halvår för sent. Dessutom är framför allt skärmen fortfarande för ömtålig och 4:3-skärmformatet är inte optimalt.

Samsung var den första stora mobiltillverkaren i världen som lanserade en hopfällbar mobiltelefon, Samsung Galaxy Fold. Det hände i samband med lanseringen av de senaste Galaxy S10-modellerna, alltså redan i februari.

Med Samsung Galaxy Fold skulle användaren få en helt ny upplevelse. Mobiltelefonen skulle vara både en kompakt smartmobil och en surfplatta på samma gång, och enligt Samsung låg det mer än tio års ingenjörsarbete bakom den teknologiska bedriften att tillverka en vikbar skärm – för att inte tala om det speciella gångjärnet som skulle göra det möjligt för användaren att öppna och stänga telefonen lika lätt som man öppnar och stänger en bok.

Galaxy Fold skulle ha släppts i början av maj, men sedan började en månadslång mardröm för den koreanska elektronikjätten. Ett antal recensenter som hade fått testexemplar av Galaxy Fold strax före den amerikanska lanseringen började berätta om stora problem med den vikbara skärmen som var telefonens stora dragplåster.

Dieter Bohn från The Verge berättade om hur det dök upp en konstig bula under skärmen på hans testexemplar redan efter två dagar, och Mark Gurman från Bloomberg förstörde sitt exemplar helt när han drog bort ett lager skyddsfilm från skärmen, som genast slutade fungera. Berättelserna om defekta exemplar av Galaxy Fold blev fler och fler, och efter ett par dagar gav Samsung upp. Galaxy Fold sköts upp på obestämd tid.

Så det är först nu, nästan ett halvår efter att Galaxy Fold ursprungligen skulle ha funnits i butikerna, som Samsungs första hopfällbara mobil går att köpa.

Annons

Under tiden har alla problem lösts, hävdar Samsung, även om de fortfarande förvarnar användarna om att Galaxy Fold är mer ömtåligt än vanliga mobiltelefoner. Det görs redan under installationen, där en skärmbild tidigt i processen förtydligar att mobiltelefonen varken är damm- eller vattentät, att man inte får trycka för hårt på skärmen och inte låta den komma för nära kreditkort och andra saker som är känsliga för magneter!

Utseende och konstruktion

Samsung har minsann inte legat på latsidan sedan i maj. Filmen som skyddar skärmen har förstorats och går nu in under skärmkanten så att man inte kan pilla bort den, och diverse andra förbättringar vid gångjärnet, inklusive ett extra lager metall, ska förhindra att det kommer in damm under skärmfilmen.

Galaxy Fold som Communicator web
När den är hopfälld är Galaxy Fold knappt 16 mm tjock. Och påminner snarast om en Nokia Communicator från 90-talet. Foto: Peter Gotschalk

Men i grund och botten känns Galaxy Fold ändå fortfarande en smula bräcklig, och när den är hopfälld påminner den mest om en Nokia Communicator från slutet av 90-talet. Den är nästan 16 mm tjock och med en vikt på 276 gram är den en riktig tegelsten att gå omkring med i fickan.

Men rent allmänt är det inget fel på byggkvaliteten. Galaxy Fold är tillverkad av glas i kombination med en aluminiumlegering och den kanske viktigaste delen, gångjärnet, verkar lyckligtvis robust. Samsung hävdar att gångjärnet tål att öppnas och stängas uppemot 200 000 gånger, vilket motsvarar nästan 110 gånger om dagen varje dag i fem år. Det har vi av uppenbar anledning inte haft någon möjlighet testa – och Samsung bad oss ​​specifikt att inte stresstesta telefonen – men efter ett par dagar med mobilen är vår subjektiva bedömning att påståendet verkar trovärdig.

Galaxy Fold hængsel web
Enligt Samsung tål gångjärnet att öppnas och stängas ungefär 200 000 gånger. Foto: Peter Gotschalk

Den stora skärmen

Nä, det är mer den stora skärmen på insidan som gör att Galaxy Fold verkar en smula skör. Skärmen mäter 7,3 tum när den är utfälld och är av typen Dynamic AMOLED, som vi även har sett i bland annat Galaxy Note 10+. Men medan vanliga mobilskärmar är skyddade av glas så fungerar det naturligtvis inte i Galaxy Fold. Den ska ju vara böjlig och är därför gjord av ett polymermaterial som av naturliga skäl inte är lika tåligt som det slitstarka Gorilla Glass som sitter i de flesta skärmar på dyrare mobiltelefoner. Samsung är så medvetna om problemet att det ingår ett komplett utbyte av skärmen, med en självrisk på ”bara” 1 400 kronor, när man inhandlar en splitter ny Galaxy Fold.

Galaxy Fold open web
När Galaxy Fold är utfälld är den stora skärmen 7,3 tum stor. 4:3-formatet ger gott om plats att arbeta på, men är inte lika bra om man vill titta på video. Foto: Peter Gotschalk

Därför måste man vara försiktig med att inte trycka för hårt på skärmen, som helt enkelt ger efter om man är för hårdhänt. Se också upp med vassa föremål och långa naglar. Det mjuka materialet innebär också att man ser ett fysiskt veck som löper tvärs över skärmen även när den är helt utfälld.

Detta stör dock inte vare sig användarupplevelsen eller bildkvaliteten, som i stort sett är på samma nivå som vi är vana vid med Samsungs andra toppmodeller – till exempel Galaxy Note 10+ och Galaxy S10+. I samma anda har Galaxy Fold också HDR10+ som optimerar färgåtergivning och kontrast i bilden.

Den mest avgörande skillnaden är faktiskt 4:3-bildformatet, som är samma som på äldre bildrörs-TV-apparater. De flesta appar anpassar sig utan problem till det speciella formatet, men när man tittar på video får man finna sig i ganska så breda fält både ovanför och under bilden. Om man inte letar reda på äldre TV-klipp på YouTube från den gamla goda tiden innan flatskärms-TV:n gjorde sitt intåg …

 

Den lilla skärmen

När mobilen är hopfälld är det den lilla skärmen på framsidan som är i fokus. Den tar inte upp hela fronten utan har tvärtemot en mycket bred ram både ovanför och under. Skärmytan är faktiskt bara 4,3 tum (lite större än skärmen på en iPhone 5 från 2012) och även om man i princip kan göra precis samma saker på den lilla skärmen som på den stora, så märker man snabbt att man i praktiken bara använder frontskärmen till enkla saker som att svara i telefon eller ringa, skicka korta meddelanden eller läsa en nyhet eller två någon gång emellanåt.

Tack vare 21:9-formatet passar frontskärmen faktiskt bättre för video än huvudskärmen, och den är naturligtvis också lite mer robust. Men tanken är att frontskärmen ska vara ett slags inkörsport till Samsung Galaxy Fold.

Man påbörjar kanske en aktivitet på den lilla skärmen men så fort man öppnar mobilen får man upp samma app och exakt samma bild på den stora skärmen. Den här lilla finessen kallar Samsung för appkontinuitet och den fungerar förvånansvärt bra. Det är inte alla appar som stöder funktionen – till exempel kräver både PayPal, Skype och Sonos att man startar om appen när Galaxy Fold fälls ut – men för det mesta fungerar det briljant.

Observera dock att appkontinuitet bara fungerar åt ett håll. Har man öppnat en app på den stora skärmen så flyttas den inte till den lilla skärmen om man fäller ihop telefonen. Tanken är nämligen att mobiltelefonen ska stängas av när man fäller ihop den, meddelar Samsung.

Det finns dock ett menyalternativ där man väljer mellan flera appar som även kan flyttas åt andra hållet när man fäller ihop telefonen. Det alternativet stöds av de flesta appar, men man måste alltså välja varje app manuellt för att det ska fungera.

Ljud

Precis som Samsung Galaxy Note 10+ utmärker sig Galaxy Fold ut genom att ha en riktigt bra talkvalitet. Och är ju faktiskt ganska många människor som någon gång emellanåt pratar i sina telefoner!

Det finns ingen fysisk kontakt för hörlurar, så man måste ansluta sina hörlurar eller öronproppar via Bluetooth. Det går helt automatiskt om man använder det par Samsung Galaxy Buds-öronproppar som ingår i lådan tillsammans med Galaxy Fold. Under alla omständigheter har den hopfällbara mobilen ett dynamiskt ljud med massor av tryck i alla frekvensregister.

Extra överraskande är det dock att Samsung Galaxy Fold även är utrustad med två utmärkta stereohögtalare som har ett kraftfullt ljud. Faktum är att både ljudkvalitet och volym är så imponerande att telefonen låter bättre än många av alla billigare Bluetooth-högtalare man kan köpa för ett par hundralappar.

Kamera

I grund och botten har Samsung Galaxy Fold samma kamerakonstruktion som Galaxy S10+. Det vill säga med tre linser: en riktig ultravidvinkel, en normal vidvinkel samt en 52 mm tele. En bra kombination av brännvidder som är praktiska för fotografering till vardags.

Kamera-appen har en mängd olika foto- och videoinställningar och i automatiskt läge är gränssnittet helt rent med bara brännvidd, filter och automatisk hjälp. I manuellt läge kan man som vanligt justera ISO, fokuspunkter, vitbalans och exponeringskompensation. Men även kontrast och färgmättnad samt manuell växling mellan bländare f/1,5 och f/2,4. Det är därför ett stort nöje att fotografera med Galaxy Fold. Under normala förhållanden lyckas automatiken fint med exponering, vitbalans och färger.

På grund av den speciella konstruktionen har Galaxy Fold inte bara en utan två selfie-kameror. Ovanför den lilla frontskärmen hittar vi ett objektiv med 10 Mp som tar strålande bilder. På insidan sitter ännu en selfie-kamera – med två linser, så att man dessutom kan ta bilder av sig själv med bokeh-effekt.

Däremot får man klara sig utan uppgraderingarna av videofunktionaliteten som Galaxy Note 10+ var utrustad med vid lanseringen. Detsamma gäller Depth Vision Time-of-Flight-linsen som mäter djup.

selfie-e1572396168763-989x1319 solnedgang-989x742 makro-e1572396154590-989x1388
<
>
Galaxy Fold tar fina bilder på kvällen, och kamerans AI kände till och med igen det här motivet som en solnedgång. Foto: Peter Gotschalk

Prestanda och funktioner

Det är ingen större poäng med en stor, hopfällbar skärm om inte den stora skärmytan används till någonting. Men det har Samsung löst på ett förnuftigt sätt genom att låta Galaxy Fold stödja multitasking i olika former. Man kan ha upp till tre appar öppna samtidigt på den stora skärmen, plus välja en enda app som kan förvandlas till ett flytande fönster (och till och med minimeras till enbart en ikon) och flyttas runt på skärmen precis hur man vill.

Allt fungerar förvånansvärt bra, även om det uppriktigt sagt blir lite för mycket av det goda med tre öppna appar samtidigt. Men med två öppna appar – till exempel en webbläsare samtidigt som e-postinkorgen – kommer Galaxy Fold verkligen till sin rätt.

Och även om det naturligtvis krävs massa kraft och energi att driva en så stor mobiltelefon med så många funktioner, skärmar och kameror, så klarar sig Galaxy Fold mer än godkänt på den fronten också.

Med 12 GB RAM, 512 GB inbyggt lagringsutrymme (fast utan möjlighet att bygga ut med minneskort) och en av de snabbaste Snapdragon-processorerna har Samsung Galaxy Fold prestanda som en topptrimmad sportbil. Både gränssnittet, stora appar och växlingen mellan de två skärmarna flyter på smidigt och snabbt, och våra benchmark-resultat bekräftar den subjektiva upplevelsen. När det gäller tempo är det ingen egentlig skillnad mellan Galaxy Fold och exempelvis Galaxy Note 10+. Den vikbara mobilen är för övrigt utrustad med ett tudelat batteri (så att man slipper att den ena halvan av mobilen väger oproportionerligt mer än den andra) på sammanlagt 4380 mAh, och det verkar vara fullt tillräckligt. Trots att vi testade Galaxy Fold ganska så intensivt kom vi aldrig i närheten av att få slut på ström, och i vårt tuffaste benchmark-test räckte strömmen i nästan åtta timmar. Det är mer än godkänt!

Om man till sist ska kritisera Galaxy Fold för något så måste det vara att Samsung inte har valt att använda Qualcomms helt nya Snapdragon 855+-processor. Och så har den inte Android 10 från början. Å andra sidan är det ju en mobiltelefon som egentligen skulle ha funnits i butikerna för ett halvår sedan, och sådant kostar på en smula i slutändan.

Slutsats

Apropå slutändan så kan man inte komma ifrån det faktum att Samsung Galaxy Fold är väldigt, väldigt dyr! 23 000 kronor för en mobiltelefon är så mycket pengar att inte ens Apple hänger med. Till och med den dyraste versionen av iPhone 11 Pro Max kostar ”bara” 19 000 kronor, så man får vara riktigt förtjust i tanken på en hopfällbar mobilskärm (eller vara väldigt förmögen) för att Galaxy Fold ska vara lockande.

Eftersom Samsung Galaxy Fold kommer ett halvår för sent, och därför på ett par punkter (operativsystem, processor och kamera) inte riktigt ligger allra längst fram i täten, skulle den koreanska elektronikjätten kanske ha övervägt att sänka priset en aning. I stället får man ett par Galaxy Buds-öronsnäckor och ett kevlar-skal på köpet. Ärligt talat Samsung, sälj en Galaxy Fold för 15 000 kronor så ska vi nog se till att köpa ett par ordentliga öronproppar själva!

Galaxy Fold liggende web
Batteriet i Galaxy Fold-batteriet är tudelat, och eftersom det ena batteriet väger lite mer än det andra kan Galaxy Fold faktiskt stå av sig själv, så att man kan använda den liggande halvan som tangentbord. Foto: Peter Gotschalk

Och så till den stora frågan: Är en vikbar mobilskärm galet eller genialt?

Vi tycker att konceptet är genialt. Och Samsung ska ha stort beröm för att ha ta ett viktigt steg i riktning mot att utveckla en helt ny formfaktor för mobila enheter. Men har koreanerna nått hela vägen fram med Galaxy Fold?

Nej, inte riktigt. 4:3-formatet är inte optimalt och själva skärmen är fortfarande för bräcklig. I grund och botten fungerar Galaxy Fold som den ska, men den känns ändå en smula ofärdig. Som en prototyp för absoluta ”first movers”.

Om det är du – om du är en ”first mover” – så bör du överväga starkt att investera i en Samsung Galaxy Fold. För när allt kommer omkring är det här verkligen ny teknik. Men alla andra rekommenderar vi att vänta lite. Med stor sannolikhet kommer Samsung att lansera en ny Galaxy Fold 2 i början av nästa år och den kommer förmodligen att vara både smalare, lättare, mer elegant och mer robust än den första versionen. Och vem vet, kanske blir den lite billigare också?

Karakter
Samsung Galaxy Fold
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

1 reaktion på ”Samsung Galaxy Fold”

  1. Magnus Gröndal

    Väntar nog på Microsoft Surface Duo. Känns som att någon Utvecklare faktiskt tänkt till i det fallet. //Magnus

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Apple iPad mini 7 har gott om kraft men saknar nytänkande

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Ljud & Bild