En av de saker vi alltid klagar på med Samsungs Galaxy S-modeller är att de trots prislappen aldrig riktigt känns som premiummodeller. Och äntligen verkar det som att Samsung har lyssnat för den nya Alpha-modellen är en imponerande rackare. Den har en rejäl metallram och har bra prestanda, men är samtidigt liten, lätt och väldigt tunn. Det enda den saknar på checklistan är att den inte är damm- och vattentålig som vissa andra nya mobiler.
Utseende och konstruktion
När vi först hörde talas om Alpha trodde vi att det skulle vara en Galaxy S5 med metallskal. Men Alpha är faktiskt en helt ny mobil och överraskar på flera sätt. Skärmen är ”bara” på 4,7 tum vilket faktiskt bara är marginellt mer än S5 Mini, och i samma storlek som Sony Xperia Z3 Compact och iPhone 6. Men den är betydligt lättare än dem och så tunn att Z3 Compact plötsligt känns klumpig i jämförelse.
Storleksjämförelse iPhone 6, Samsung Galaxy Alpha, Sony Xperia Z3 Compact
Ramen är för en gångs skull av metall och gör mobilen så vridstyv att man inte behöver oroa sig över att böja den. Trots att kanterna är fasade så känns de ändå lite vassa, ungefär som på de första Xperia Z-modellerna. Den påminner inte så lite om iPhone 5S i format och känsla. Förutom baksidan då som fortfarande är plast. Men på ett behagligt sätt som på Note-modellerna. Det gör också att man kommer åt batteriet, men märkligt nog saknas SD-kortplats.
Galaxy Alpha är tunnare än iPhone 6 och betydligt tunnare än Xperia Z3 Compact
Skärm
Även om upplösningen inte är full HD så är det en bra match för skärmstorleken och samma som konkurrenterna i 4,7-tums klassen. Det ger en fullt acceptabel punkttäthet på 312 ppi vilket är skarpt nog för att Apple skulle kallat det Retina. Trevligt nog har Samsung stoppat in samma fantastiska Super AMOLED-panel som i Galaxy S5. Det ger en betydligt bättre ljusstyrka än vanliga OLED-skärmar, samtidigt som kontrast och färgåtergivning är utmärkt.
Kamera
För en gångs skull har Samsung inte försökt pressa in ännu fler megapixlar med skohorn. Istället har man trevligt nog tagit ett steg tillbaka till 12 megapixel vilket är rimligare för en mobilsensor. Det finns som vanligt en mängd motivprogram för olika förhållanden och finesser som dual camera. Men det gör också menyn väldigt rörig med alldeles för många val. Städa upp tack, Samsung. Även om den saknar avtryckare kan man ta bilder med volymknappen.
Det blir lite väl många osorterade val i kameragränssnittet
Det går också snabbt att starta kameran och bränna av en bild tack vare snabb autofokus. På insidan sitter samma Isocell-sensor som i Galaxy S5. Det ger samma utmärkta resultat i bra ljusförhållande, godkänd färgåtergivning och ett mycket bra HDR-läge för knepiga motiv. Sensorn gör visserligen ett bra jobb med att hålla nere färgbruset i dåliga ljusförhållanden. Men kameran har svårt att hitta fokus så man får ofta oskarpa bilder med utsuddade detaljer.
Ljud
Den inbyggda högtalaren har man som tur är flyttat från baksidan till underkanten så att man kan höra den även om den ligger på bordet. Även om den har mer än tillräckliga volymresurser så är kvaliteten långt ifrån lika bra som exempelvis HTC:s modeller med Boomsound. Med hörlurar blir det mycket bättre men vi är fortfarande förvånade att Samsung, som har så många ljudprodukter i sortimentet, inte satsar mer på mobilt välljud.
Användning
Liksom på Galaxy S5 har Alpha en fingetavtrycksläsare inbyggd i hemknappen. Till skillnad från iPhone där man bara lägger fingret på knappen måste man här svepa med fingret. Det är inte lika smidigt och fungerar inte riktigt lika bra, men betydligt bättre än många andra lösningar vi provat genom åren. Tyvärr har den väldigt begränsade användningsområden förutom att låsa upp mobilen. Paypal känns inte så hett i sammanhanget.
Fingeravtrycksläsaren sitter i hemknappen och pulsmätaren under blixten
Man har även samma pulsmätare på baksidan som i kombination med appen S Health ska hjälpa dig att hålla dig frisk. Den ska även kunna mäta syresättning av blodet och din stressnivå. Nackdelen är att man måste vara tyst och stilla när man håller fingret på sensorn, så att mäta pulsen medan man tränar funkar ju inte. Appen är dessutom bara en logg, den ger inga råd och det är ytterst få träningsappar som den kan dela sina data med.
Det är tydligen stressigt att testa mobiler
Prestanda
Till skillnad från de flesta andra Android-mobiler, som brukar använda Qualcomms fyrkärniga Snapdragon-kretsar så har Alpha Samsungs egna åttakärniga Exynos-kretsar. I själva verket är det två fyrkärniga processorer med olika klockfrekvens, vilket gör att den ena kan stängas av helt för att spara ström när man inte gör något krävande. Trots det ganska klena batteriet gör det att man får helt acceptabel batteritid.
Det är heller ingen brist på hästkrafter när det behövs. Geekbench avslöjar att den presterar i nivå med de bästa Android-mobilerna med en kärna (932) och sätter nytt prestandarekord med alla kärnor (3098). Däremot får den stryk av många konkurrenter i Browsermarks webbläsarprestanda (1367) och den är inte bland de snabbare på tung grafik. Å andra sidan skaffar knappast de som spelar actionspel en så här liten mobil.
Slutsats
Alpha blev inte den lyxmodell av Galaxy S5 som vi väntat. Istället blev det den minimodell med premiumkänsla som vi saknat från Samsung. Byggkvaliteten är utmärkt och den är imponerande tunn och lätt. Trots det är prestanda utmärkt och skärmen lika strålande som på S5. Man har även lyckats klämma in fingeravtrycksläsare och pulsmätare. Såvida du inte absolut behöver en vattentät mobil så är det den här kompaktmobilen du ska ha.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser