Fans av den här typen av vikbara mobiltelefoner, som närmast är en hybrid mellan en mobiltelefon och en surfplatta, har hittills inte haft några problem med att bestämma sig för vilken modell de ska köpa. Åtminstone inte i svenska butiker. För den enda i sitt slag som ens har hittat till våra breddgrader är Samsung Galaxy Z Fold. Den lanserades igen i somras och finns nu i sin femte generation.
I andra delar av världen är urvalet något större. Google Pixel Fold, Honor Magic Vs, Oppo Find N2 och Xiaomi Mix Fold 3 är de främsta konkurrenterna till Samsungs vikbara toppmodell utomlands, men Samsung – och naturligtvis Apple – har en så stark marknadsposition i Sverige att detta förmodligen är anledningen till att konkurrenterna hittills har valt bort de svenska konsumenterna.
Men om man har längtat efter en vikbar mobiltelefon från en annan tillverkare än Samsung så kommer julen tidigt i år. OnePlus har nämligen lanserat den vikbara OnePlus Open, och det här är verkligen en hybridmonstermobil som kommer att ge Samsung en rejäl match i butikerna. Även när det gäller priset, även om gudarna ska veta att OnePlus Open inte på något sätt är billig heller.
L&B Home är ett av få svenska medier som har haft möjlighet att testa den vikbara mobiltelefonen före den officiella lanseringen, och utan att avslöja för mycket i förväg – slutsatsen brukar man ju läsa sist – så är OnePlus Open på många sätt den kinesiska tillverkarens paradnummer.
Vi har helt enkelt aldrig sett en bättre och mer fulländat designad mobil från OnePlus, men kanske beror det delvis på att OnePlus Open utvecklades gemensamt av OnePlus och den mycket större tillverkaren Oppo? Båda de två företagen ägs av kinesiska BKK Electronics, som faktiskt är världens näst största mobiltelefontillverkare och som förutom OnePlus och Oppo även äger mobiltelefonmärkena Realme, Vivo och IQOO.
Med andra ord har det inte saknats resurser när den vikbara smartmobilen skulle utvecklas, och OnePlus Open kommer att finnas tillgänglig i praktiskt taget alla delar av världen, även om den på hemmamarknaden i Kina kommer att säljas under namnet Oppo Find N3.
Design och konstruktion
Det ligger med andra ord både stora pengar och ambitioner bakom OnePlus Open, och det ser man redan vid första anblicken.
Samsung behövde fem försök på sig innan de lyckades bygga en vikbar mobiltelefon utan luft mellan de två halvorna av skärmen när den var hopfälld, men den första vikbara OnePlus-mobiltelefonen har en design som är så exakt skuren att även ett hårstrå har svårt att klämma sig in i mellanrummet.
I rättvisans namn ska det sägas att designen baserad på de två första vikbara Oppo-modellerna, Oppo Find N och Oppo Find N2, men ingen av dessa telefoner hade lika stora problem med luft mellan skärmhalvorna som Samsungs tidiga Galaxy Z Fold-versioner. Och OnePlus Open har blivit ännu mer kompakt när den är hopfälld än sina föregångare från Oppo, mycket tack vare ett nytt gångjärn, Flexion Hinge, som består av 69 rörliga delar.
Den täta stängningen eliminerar inte bara risken för att ett sandkorn ska leta sig in mellan de två halvorna och repa skärmen. Den nya gångjärnsdesignen bidrar också till att göra OnePlus Open 1,7 mm smalare än sin konkurrent när den är hopfälld.
Gångjärnet kan dock inte ta åt sig hela äran, för med bara 5,8 mm i utfällt läge är OnePlus Open den tunnaste vikbara telefonen vi har testat. Det innebär också att den känns smidigare att hantera och lättare än den faktiskt är. Med sin 245 gram väger den fem gram mer än förra årets iPhone 14 Pro Max, som var lite av en värsting, men det märker man inget av till vardags.
Precis som vårens OnePlus 11 har OnePlus Open en ganska stor cirkulär kameramodul på baksidan som verkligen skiljer sig från mängden. Och även om den vikbara formfaktorn är ny för OnePlus så finns det fortfarande plats för den populära alert slider – ett litet reglage som växlar mellan ljud, vibration och tyst läge – längst upp på den skärmhalva som pekar åt vänster när telefonen är utfälld. Av/på-knappen (med inbyggd fingeravtrycksläsare) och volymknappen sitter på motsatta sidan. Alla tre knapparna pekar naturligtvis åt samma håll när OnePlus Open är hopfälld.
Den vikbara skärmen är tillverkad av bland annat Ultra Thin Glass, medan den främre skärmen skyddas av Ceramic Guard. OnePlus hävdar att Ceramic Guard är 20 procent mer tåligt än Gorilla Glass Victus och vi gissar att skyddet liknar Ceramic Shield, som Apple använder som skärmskydd på iPhone.
Dessutom är telefonens utsida tillverkad av en legering som kombinerar flera typer av metaller, inklusive titan, med det uttalade syftet att skapa en perfekt balans mellan lätthet och robusthet. Perfektion är ett stort ord, men ett som är säkert är att OnePlus Open känns extremt robust. Och det är första gången vi har testat en vikbar mobiltelefon utan att en enda gång varit rädda för att ha sönder den!
Vårt testexemplar var mattgrönt (vilket OnePlus kallar för Emerald Dusk) och det är den enda färgen vi kommer att få se på våra breddgrader. Telefonen finns dock även i en svart färg (vilket OnePlus kallar Voyager Dark).
Skärm och ljud
Både frontskärmen och den vikbara skärmen har en knivskarp, högupplöst skärmbild som är nästan helt sammetslen. Lägg därtill en rejäl ljusstyrka på upp till vansinniga 2 800 nits, vilket i praktiken innebär att skärmen kan användas sömlöst utomhus, även om solen skiner från en molnfri himmel. Det är nästan så att mobilen kan ses från rymden, så starkt lyser den!
Båda skärmarnas uppdateringsfrekvens är anpassningsbar upp till 120 Hz (1–120 Hz för den vikbara skärmen och 10–120 Hz för frontskärmen), vilket i praktiken innebär att skärmfrekvensen anpassas automatiskt beroende på vad som händer på skärmen. Detta ger en smidig och snabb användarupplevelse.
Men det mest anmärkningsvärda är att den 6,31 tum stora frontskärmen med sitt bildförhållande på 20:9 är lika bred som vi är vana vi på vanliga telefoner. Med andra ord är den faktiskt användbar, vilket står i stark kontrast till alla tidigare Samsung Galaxy Z Fold-modeller. Och även om Samsungs frontskärmar i rättvisans namn har blivit större och bredare med tiden så får även den senaste modellen, Galaxy Z Fold 5, nöja sig med en frontskärm i ett mystiskt 23,1:9-format, vilket är betydligt smalare än vad man är van vid på sin vanliga mobiltelefon.
Ett smalt skärmformat försämrar användarupplevelsen avsevärt, därför är det en stor fördel att OnePlus Open har lyckats göra plats för en frontskärm med bildförhållandet 20:9. Det är precis samma format som till exempel OnePlus Nord 2 och Samsung Galaxy S21 Ultra har, och vid vardaglig användning innebär det att man i praktiken har mycket större flexibilitet än med Samsungs vikbara mobiltelefon.
Man kan nämligen nöja sig med att öppna mobiltelefonen och använda den stora skärmen när det passar. Resten av tiden kan man använda frontskärmen på OnePlus Open som en helt vanlig mobiltelefon, och även om detta kan låta som en liten detalj så är det precis sådant som skulle kunna få fler att välja en hopfällbar telefon.
Om formatet på frontskärmen är för smalt undviker man helst att använda den mer än nödvändigt, och öppnar i stället telefonen för att använda den stora skärmen. Det är ett extra moment som tar tid och snabbt blir irriterande när man måste göra det 60 gånger i timmen – vilket inte är orealistiskt med tanke på hur ofta de flesta av oss trots allt använder våra mobiler.
Med OnePlus Open är det lika enkelt som med en vanlig mobil att sticka ner handen i fickan och kolla Facebook eller läsa det senaste mejlet medan man väntar på bussen. Och man kan göra det med en hand. Sitter man ner och har tid att vara produktiv eller bli underhållen kan man öppna telefonen och utnyttja alla möjligheter som den vikbara skärmen har. Det är sådant som gör det vikbara formatet meningsfullt!
När det gäller ljudet ligger OnePlus Open också i täten. Telefonen är naturligtvis utrustad med aptX från Qualcomm, som optimerar ljudet när man streamar via Bluetooth, och de integrerade högtalarna har både Dolby Atmos och rumsligt ljud (spatial sound), vilket ger en unik ljudupplevelse oavsett om man använder telefonen för att lyssna på musik, titta på videor eller spela spel utan hörlurar.
Kamera
Den stora runda kameramodulen rymmer en trippelkamera som består av en 48 Mp vidvinkel med optisk bildstabilisering baserad på Sonys senaste LYTIA-T808-sensor, en 48 Mp ultravidvinkel med 114 graders synfält och en 64 Mp tele med periskopteknik och 3x äkta optisk zoom plus 6x hybridzoom. Dessutom finns en liten selfie-kamera integrerad i varje skärm.
Ovan nämnda LYTIA-T808-sensor från Sony använder Dual-Layer Transistor Pixel-teknik, som optimerar ljusinsamlingen genom att separera och stapla två lager av pixeltransistorer under fotodioderna för att förbättra bildkvaliteten i svagt ljus. Och OnePlus gör ingen besviken.
Sammantaget levererar kameran i OnePlus Open varorna! Den fångar de finaste detaljerna med imponerande skärpa. Bilderna är generellt bra, med ett brett dynamiskt omfång och färgerna ser levande och naturliga ut utan skymt av överdriven mättnad, vilket är ett tecken på utmärkt färgkalibrering. Dessutom hanterar kameran olika ljusförhållanden med lätthet, även i svagare belysning där bilderna förblir brusfria.
Periskopobjektivet levererar också varorna. Även vid högre förstoringar lyckas kameran bibehålla skärpa och detaljrikedom utan märkbara kvalitetsförluster.
Med andra ord finns det inga kompromisser när det gäller kameran, även om OnePlus Open är en vikbar smartmobil.
Prestanda
Precis som OnePlus 11 är OnePlus vikbara telefon utrustad med 5G och Qualcomms senaste Snapdragon 8 Gen 2-processor och 16 gigabyte minne. De två telefonerna är också ungefär lika snabba. Det som är säkert är att OnePlus Open inte bara är blixtsnabb, den kan hantera alla uppgifter – inklusive stora appar och spel – utan att överhettas. Och utan att strömförbrukningen löper amok. Tvärtom håller batteriet längre än vi förväntade oss med tanke på de stora, ljusstarka skärmarna. Laddningen går också fort. Telefonen levereras med en 67-watts snabbladdare som kan ladda batteriet från 0 till 100 procent på ungefär trekvart. Enda nackdelen är att OnePlus Open får klara sig utan trådlös laddning, men det är också nästan den enda kompromissen man måste göra med en annars nästan perfekt mobil.
Funktioner
Använder man frontskärmen så fungerar OnePlus Open precis som vilken annan mobiltelefon som helst. Det är när man öppnar den som magin sker. Skärmen på 7,82 tum ger användaren en tvättäkta surfplattekänsla och OnePlus Open kan naturligtvis multitaska som alla andra surfplattor och vikbara telefoner. Det finns också ett datorliknande aktivitetsfält som ger en översikt över senast öppnade appar och annat. Detta är i sig inget att skriva hem om. Samsung Galaxy Z Fold 5 har också ett aktivitetsfält och kan köra fyra appar samtidigt. Men det är nästan helt oöverskådligt och inte särskilt användbart i praktiken.
Nej, det speciella med OnePlus Open är hur app-fönstren visas på skärmen. OnePlus kallar det för Open Canvas och tanken är att man ser två (eller tre) appar på skärmen samtidigt, men man kan ”knuffa” den eller de som inte används aktivt åt sidan. Precis som man skjuter undan ett papper på det fysiska skrivbordet så att det inte är i vägen för det man håller på med.
I praktiken har detta samma effekt på den vikbara skärmen som om den vore ett fönster till en större arbetsyta, man drar helt enkelt den eller de appar man behöver använda in i synfältet. Det är den mest genomtänkta och eleganta multitasking-lösningen vi har sett. Bra gjort, OnePlus!
Slutsats
OnePlus Open är den bästa vikbara mobiltelefonen i surfplattestorlek som vi någonsin har testat. Det finns ingen som kommer i närheten.
Varför? Jo, det har behövts två enkla steg som förändrat den vikbara formfaktorn för alltid och verkligen har gjort den användbar.
För det första kan man använda OnePlus Open som en helt vanlig mobiltelefon, eftersom frontskärmen har samma storlek som många vanliga telefoner. Tänk hur ofta man tar upp mobilen ur fickan för att snabbt kolla det ena eller det andra. Med OnePlus Open får man en helt vanlig användarupplevelse, vilket gör den utfällda skärmen till en extra lyx och inte ett irritationsmoment eftersom man måste öppna den ideligen, vilket till exempel är fallet med Samsung Galaxy Z Fold-modellerna. Visst, de har också en frontskärm, men den är för smal och det begränsar användbarheten.
För det andra fungerar multitasking utmärkt på den stora vikbara skärmen tack vare Open Canvas. Det nya gränssnittet som OnePlus har skapat för detta ändamål är lätt att använda och en riktig ”game changer”.
Dessutom dryper OnePlus Open av kvalitet på alla andra områden – konstruktion, design, bildkvalitet, ljud, kamera och prestanda. Det här är en smartmobil från allra översta hyllan.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser