Sällan har någon mellanklass-mobil hypats som Oneplus Nord. Under flera veckor fram till den officiella lanseringen av den nya mobilen (som ägde rum i ett virtuellt evenemang i Augmented Reality, som naturligtvis bara kunde nås via mobiltelefon), släppte den kinesiska mobiltillverkaren en stadig ström av information om OnePlus Nord. I media (i form av pressmeddelanden) och sociala medier (i form av memes, bilder och videor) för att skapa spänning och höga förväntningar om den kommande produkten.
Inte minst bland Oneplus många lojala fans, som länge krävt en billigare smartphone, eftersom Oneplus toppmodeller – som OnePlus 7T Pro McLaren och OnePlus 8 Pro – har blivit dyrare och dyrare under de senaste åren.
Lustigt nog försökte sig OnePlus på en billigare mellanklass-mobil redan för fem år sedan, men OnePlus X blev aldrig någon framgång för det annars så framgångsrika och trendiga kinesiska techföretaget.
När OnePlus Nord efter all hype äntligen landat hos oss i testlabbet ska det bli spännande att se om den kan leva upp till de höga förväntningarna, eller om OnePlus den här gången lovat mer än de kan hålla.
Utseende och konstruktion
Oneplus avslöjade namnet på den nya mobilen flera veckor innan vi faktiskt fick se underverket. På Instagram förklarade Oneplus-grundaren Carl Pei vad den djupare innebörden var med namnet Oneplus Nord. Det är en hänvisning till den engelska termen ”true north” och en uppmaning till användarna att följa sin inre kompass. Men fram till mitten av juli dök bilder av den fysiska produkten bara upp i några glimtar.
Det var därför uppriktigt sagt lite av en besvikelse när vi äntligen fick syn på mobilen. Visserligen är Oneplus Nord en snyggt utformad smartphone med en exakt skuren ram i blåaktig hårdplast (på Blue Marble-utgåvan), en baksida i en fräsch ljusblå färg täckt av Gorilla Glass 5 och en platt skärm omgiven av en diskret svart kant. Men hade det inte stått OnePlus med stora bokstäver på baksidan kunde telefonen lika gärna ha varit från Xiaomi, Oppo eller ZTE. Frånsett färgvalet är med andra ord Oneplus Nord ganska anonym och egentligen inte Oneplus-liknande. Detta gäller även programvaran, men det återkommer vi till.
Med detta sagt är det inget fel på byggkvaliteten. Oneplus Nord är lätt och solid på samma gång, och eftersom den är både något kortare och smalare än toppmodellerna ligger den faktiskt bättre i handen än till exempel Oneplus 8 Pro.
Skärm och ljud
Oneplus Nord har inte samma böjda skärm som Oneplus toppmodeller, men precis som toppmodellerna levereras den prisvärda mobilen med AMOLED-skärm. Den har både HDR10+ och 90 Hz uppdateringsfrekvens, som förra årets flaggskepp, exempelvis Oneplus 7 Pro.
Skärmupplösningen är egentligen Full HD, men eftersom skärmen är utformad i det något speciella 20:9-formatet får du lite fler pixlar för pengarna.
Naturligtvis kan Oneplus Nord inte mäta sig med årets mycket dyrare mobiler när det gäller skärmkvalitet. Men jämfört med till exempel den nya versionen av iPhone SE, som får räknas som en mellanklass-mobil trots att den kostar runt 1000 kronor mer, får du en av de bästa och mest bekväma skärmarna på marknaden just nu i prisklassen.
Telefonen ger också en utmärkt ljudupplevelse. Talkvaliteten är som den ska, och det är faktiskt bara bristen på stereoljud från telefonens inbyggda högtalare som drar ner den totala poängen.
Kamera
Oneplus Nords primära kamera har utrustats med samma 48 Mp Sony IMX586 sensor som den mycket dyrare Oneplus 8. Det primära objektivet har således både optisk bildstabilisering och en bländare på f/1.75. Dessutom finns det ett 8 Mp 14 mm ultra-vidvinkelobjektiv (119°) samt ett makroobjektiv och en djupsensor.
Enligt Oneplus kan frontkameran ta bilder i nattläge både med det primära objektivet och med ultravidvinkel-objektivet. I praktiken visar det sig dock vara en sanning med modifikation, som exempelbilderna så briljant illustrerar. Kan en programuppdatering åtgärda problemet, eller har Oneplus bara skrivit fel?
Med det sagt levererar Oneplus Nords kamera en bättre bildkvalitet på många andra punkter än man förväntar sig för priset. I synnerhet drar bokeh-funktionen nytta av den dedikerade djupsensorn. Kamerans inbyggda AI, som enligt Oneplus tar bort bildbrus och skärper motiven, är lite väl aggressiv för vår smak. Det är dock bara ett problem i något mer extrema ljusförhållanden.
Nord är för övrigt den första produkten från Oneplus med dubbel selfiekamera. Således har telefonen framsida utrustats med ett primärt 32 Mp objektiv samt ett 8 Mp ultra-vidvinkelobjektiv (105°), så att dina vänner kommer med i dina selfies. Det fungerar utmärkt, och Oneplus Nord kommer säkert bli populär bland dem som tycker Instagram och Snapchat är de viktigaste apparna i mobilen.
5G
Tillsammans med Motorola Moto G 5G Plus, som vi också har i testlabbet just nu, är Oneplus Nord del av en ny trend med mellanklassmobiler som trots deras lägre pris kommer med 5G. Detta eftersom båda telefonerna är baserade på Qualcomms Snapdragon 765-processor, som i kombination med Snapdragon X52 Modem-RF System säkerställer 5G-stöd.
Vi har testat 5G-delen genom att mäta datahastigheten, vilket vi har gjort dels genom att testa med benchmarkverktyget Ookla Speedtest och dels genom att ta tid på nedladdningar av stora filer. Och Oneplus Nord presterar bra i båda avseendena.
Den nya mobila nätverkstekniken är en efterföljare till och utveckling av det befintliga 4G/LTE-nätet. Kort sagt finns det tre stora fördelar med 5G: större bandbredd (teoretiskt upp till 100 gånger snabbare än 4G), större kapacitet och mindre (nästan obefintliga) fördröjningar, med resulterande blixtsnabba svarstider (ner till 1 ms). Detta innebär att (många) fler enheter kan anslutas till nätverket samtidigt. Och att enheterna kommunicerar snabbt och utan dröjsmål med varandra och med servrar i nätverket.
Å andra sidan är täckningen av varje 5G-antenn mycket begränsad, vilket är en viktig anledning till att 5G-nätet kommer att vara mycket mer finmaskigt än tidigare mobilnät. Det är helt enkelt en nödvändighet att för att få den nödvändiga täckningen.
Många experter menar att 5G kommer att innebära en revolution för många branscher och företag. Smartare sjukhus och fabriker, samt självkörande bilar (inklusive smartare trafikflöde och ökad trafiksäkerhet), är bara några av möjligheterna med det nya 5G-ekosystemet.
Tekniken bakom 5G
Nya frekvenser: 5G använder nya frekvensområden, vilket motsvarar att lägga till omkörningsfiler på en motorväg. Det innebär mycket högre hastighet och kapacitet – och inte minst stabilitet.
Fler antenner: 5G kommer fullt utbyggt att baseras på ett finmaskigt nätverk av fler och mindre antenner än till exempel 4G-nätet. Dessutom kan signalen från 5G-masterna koncentreras genom riktverkan, vilket innebär att du med 5G kan uppnå extremt höga hastigheter med hög kapacitet.
Fristående nätverk: 5G är inte bara ”snabbare 4G” – det finns många andra skillnader i hur nätverket fungerar. Bland annat är det möjligt att etablera oberoende, privata nätverk, som kan konfigureras för kundens specifika behov. Det privata nätverket delas inte med andra, och därmed skapas inte flaskhalsar för grundläggande kapacitet, hastighet etc. – dessutom innebär självständiga nät ökad kontroll över säkerhet och stabilitet.
Källa: Telia
I Ookla Speedtest uppnådde telefonen en nedladdningshastighet på 826 Mbit/s som bästa resultat, medan uppladdningshastigheten nådde imponerande 96,1 Mbit/s. Ett spel som Asphalt 9, på hela 1,8 gigabyte, laddades ner på knappt 23 sekunder. Faktum är att detta resultat faktiskt är bättre än vad Oneplus 8 Pro kunde uppnå på samma nätverk, så när det gäller 5G är Oneplus Nord helt klart i nivå med mycket dyrare toppmodeller.
Prestanda och funktioner
Priset man får betala för billig 5G är en långsammare processor. Vi jämförde Oneplus Nord med den nya versionen av iPhone SE när det gäller skärmen, och den jämförelsen utföll klart i Oneplus Nords fördel. Men när det gäller processorkraft och prestanda är det Apples mellanklass-mobil som vinner loppet. Stort.
I benchmarktester presterar Oneplus Nord i nivå med Oneplus 6T (dvs Oneplus egen toppmodell från 2018) och förra årets Huawei P30, som redan då snarare var i mellanklassen än toppklassen. Med andra ord är det klokt att inte ha alltför höga förväntningar vad gäller Oneplus Nords råprestanda.
Naturligtvis känns telefonen på det stora hela relativt snabb, men stora appar och spel – som den ovan nämnda Asphalt 9 – får mobilen att gå på knäna och den blir rejält varm.
Kanske är det också för att spara på krafterna som Oneplus har frångått sina egna OxygenOS-appar för samtal, meddelanden och kontakter, för att istället förlita sig på Googles egna appar från den rena Android-versionen. Det fungerar bra i vardagen, men gör att Oneplus Nord känns mer anonym och lite mindre Oneplus-liknande än man vill. Vi hoppas åtminstone att Oneplus egna appar återkommer i firmans nästa mobil.
En annan punkt där Oneplus har varit tvungna att spara för att göra Nord billigare är den trådlösa laddningen, som annars äntligen såg dagens ljus med Oneplus 8 Pro. Men du får fortfarande 30 watt snabbladdning via Warp Charge 30T på köpet, vilket gör att du kan ladda 4115 mAh-batteriet från 0% till 70% på en halvtimme. Så frånvaron av trådlös laddning går att leva med. Speciellt som batteriet också håller ganska länge på en laddning.
Slutsats
Till att börja med frågade vi om Oneplus kanske lovade mer än de kunde hålla med nya Oneplus Nord. Det entydiga svaret blir ”nej, men…”
För Oneplus Nord är definitivt värd pengarna. Det är en lysande mellanklass-mobil – kanske bland de bästa – inte minst på grund av den utmärkta skärmen, 5G-stödet och en bättre kamera än många andra mobiler i prisklassen kan erbjuda. Men medan Oneplus har gjort sitt bästa för att göra Nord speciell, kan man inte bortse från den halvtråkiga och något anonyma designen och det faktum att Oneplus har valt bort flera av sina egna centrala appar. Det speciella OxygenOS-gränssnittet har annars alltid varit ett av den kinesiska tillverkarens viktigaste kännetecken.
När vi tar hänsyn till priset är prestandan också godkänd, men på den punkten måste Oneplus förbättra en eventuell uppföljare till Oneplus Nord innan vi börjar dela ut toppbetyg och utmärkelser. Det slutar med en svag femma för Oneplus Nord, som visade sig inte bara vara skryt, men som ändå lovade lite mer än den kunde hålla.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser