Tidigare i år lanserade mobiltillverkaren OnePlus två telefoner, OnePlus 8 och OnePlus 8 Pro, varav den senare fick all uppmärksamhet. På ett både bra och dåligt sätt. OnePlus 8 Pro var och är nämligen den bästa mobiltelefonen som det kinesiska företaget någonsin har släppt på marknaden – och vi har dessutom just utnämnt den till Årets bästa mobiltelefon i highend-klassen 2020/2021.
Å andra sidan var det många av OnePlus lojala och engagerade fans som hade tröttnat på att mobilerna (framför allt OnePlus 8 Pro) numera hade blivit så dyra att det som ursprungligen var den unika fördelen med OnePlus – att de tillverkade häftiga och potenta smartmobiler till en rimlig peng – höll på att försvinna helt.
Av den anledningen var det svårt att uppfatta lanseringen av den betydligt billigare mellanklassmobilen OnePlus Nord, som kom ut bara några månader efter OnePlus 8-serien, som något annat än ett strategiskifte för OnePlus. Eller åtminstone ett tecken på att den folkkära tillverkaren hade insett vikten av att lyssna på sina mest entusiastiska anhängare.
Nu är tiden kommen för OnePlus 8T. Och till skillnad från förra hösten, när vi bland annat fick den utmärkta OnePlus 7T Pro McLaren Edition, finns det ingen Pro-modell i T-serien den här gången. OnePlus 8 Pro är alltså fortfarande det dyra flaggskeppet, medan OnePlus Nord får betraktas som ett slags budgetmodell. Och OnePlus 8T? Ja, det är ett slags nedbantad flaggskeppsmodell, som uppgraderar den vanliga OnePlus 8 från i våras (som vi inte har testat) genom att ta över några av de viktigaste specifikationerna från OnePlus 8 Pro samtidigt som det har snålats här och var för att hålla priset nere.
I skrivande stund går det att köpa OnePlus Nord med den bästa konfigurationen för 5 600 kronor, medan en toppspecificerad OnePlus 8 Pro kostar 11 000 kronor. Nya OnePlus 8T med 256 gigabyte inbyggt lagringsutrymme och 12 gigabyte RAM kostar 7 500 kronor, vilket placerar den ganska så nära mittemellan de två befintliga modellerna rent prismässigt. Frågan är om det priset ligger rätt och om OnePlus har prioriterat rätt när de bantade ner OnePlus 8 Pro för att komma fram till OnePlus 8T.
Utseende och konstruktion
Vid första anblicken ser OnePlus 8T mer ut som budgetmodellen OnePlus Nord än som flaggskeppet OnePlus 8 Pro. Baksidan är gjord av blankt 3D Gorilla Glass, medan 8 Pro har en karaktäristisk metallisk och matt baksida. Kameramodulen är rektangulär och sitter längst upp till vänster sett bakifrån när mobilen ligger med skärmen nedåt. Precis som på OnePlus Nord. Kameran på OnePlus 8T är bara större.
Ramen är exakt utskuren av aluminium och precis som på både 8 Pro och Nord sitter av/på-knappen och det lilla skjutreglaget som växlar mellan ljud, vibration och ljudlöst läge på höger sida, medan volymen ställs in med knappen på motsatta sidan.
Vårt testexemplar hade färgen Aquamarine Green men telefonen finns också i Lunar Silver. Det är dock bara i en konfiguration med 8 gigabyte RAM och 128 gigabyte lagring som OnePlus 8T kan köpas i silverversionen, så standardfärgen för de flesta exemplar är grön.
Även om OnePlus 8T alltså liknar OnePlus Nord vid första anblicken så påminner byggkvaliteten mer om OnePlus 8 Pro. Mobiltelefonen är naturligtvis både lätt och robust, men även designmässigt är detaljerna välgjorda. Till exempel verkar kameramodulen stor men sticker ändå inte ut så mycket att mobilen vippar när den ligger på ett bord. Läckert.
Skärm och ljud
När det gäller skärmen är den viktigaste skillnaden mellan OnePlus 8 Pro och OnePlus 8T att den senare är helt platt. OnePlus 8 Pro har en skärm med rundade kanter och om man tillhör de som tycker att det är irriterande och allt annat än användarvänligt så uppskattar man OnePlus 8T. Den nya modellen har, till skillnad från både sin egen föregångare OnePlus 8 och den billigare OnePlus Nord, samma höga uppdateringsfrekvens på 120 Hz som flaggskeppsmodellen 8 Pro. Som vi har nämnt upprepade gånger ger detta en extremt lättflytande och snabb användarupplevelse – inte minst när det gäller menyer och animeringar.
Däremot får OnePlus 8T nöja sig med samma Full HD-skärmupplösning som OnePlus Nord, men eftersom även den nya modellen har det aningen speciella 20:9-skärmformatet får man lite extra pixlar för pengarna.
Även om OnePlus 8T också får klara sig utan 8 Pro-modellens MEMC-teknik – Motion Estimation and Motion Compensation, som går ut på att få videor att se bättre ut genom att öka antalet ”ramar” i bilden – handlar det fortfarande om en utmärkt ljusstark (1100 nits) och knivskarp skärm som är bättre än det mesta vi har sett i prisklassen. Här tycker vi att OnePlus har fattat rätt beslut genom att prioritera uppdateringsfrekvens framför skärmupplösning.
OnePlus 8T har för övrigt ett strålande ljud. Talkvaliteten är bra och även om de inbyggda stereohögtalarna saknar lite av det tryck som OnePlus 8 Pro kan leverera är ljudbilden fortfarande klar och tydlig.
Även med hörlurar blir öronen bortskämda. Den inbyggda Dolby Atmos-tekniken gör ett bra jobb och ljudbilden är bred och har massor av detaljer, där både höga toner och basen framträder tydligt.
Kamera
Låt det vara sagt direkt: OnePlus 8T är ingen selfie-mobil. Här har OnePlus verkligen inte bara varit sparsamma, de har snålat!
Den betydligt billigare OnePlus Nord hade en dubbel frontkamera (en huvudlins med 32 Mp samt en kompletterande 8 Mp-ultravidvinkellins), så att man även fick med sig vännerna i sina selfies, men OnePlus 8T måste nöja sig med samma 16 Mp-frontkamera som OnePlus 8 Pro – med fast fokus och utan nämnvärd vidvinkel.
För oss verkar detta helt absurt: att det är den billigaste modellen av OnePlus många mobiler som har den bästa frontkameran. Just kameran har aldrig varit OnePlus starkaste sida, men med OnePlus Nord tog de ett viktigt steg i rätt riktning och därför är det desto mer frustrerande att OnePlus 8T saknar en ordentlig selfie-funktion. I synnerhet som OnePlus 8T på de flesta andra områden överraskar positivt när det gäller kameran.
Huvudkameran består av fyra linser: en huvudlins med 48 Mp f/1,7 och Sony IMX586-sensor, en 123-graders ultravidvinkel med 16 Mp f/2,2 (OnePlus bredaste ultravidvinkel hittills), en makrolins med 5 Mp samt en monokrom lins med 2 Mp. Det finns ingen telelins, så kameran får klara sig utan optisk zoom men den har däremot 10x digital zoom och både optisk och elektronisk bildstabilisering.
I praktiken har OnePlus 8T en utmärkt bildkvalitet i många olika situationer. Vi har aldrig sett bättre ultravidvinkelbilder från en OnePlus-mobil, rent allmänt ger monokrom-sensorn en detaljering och ett djup i bilderna som man brukar få med mycket dyrare mobiler. Även bilder tagna i mörker blir riktigt bra, och makrolinsen levererar varorna genom att ta knivskarpa bilder när man kommer riktigt nära motivet. Vi har också haft mycket kul med en ny videofunktion med bokeh-effekt.
Jonas Gaarn, 2:a Dan Shotokan Karate, utför kata Tekki Shodan. Videon spelades in med OnePlus 8T med funktionen ”Videoporträtt”. Lägg märke till den tydliga bokeh-effekten i bakgrunden. (Video: Peter Gotschalk)
Å andra sidan behöver man inte zooma in mycket mer än 2x innan resultatet blir helt förfärligt och om man är väldigt, väldigt intresserad av att ta selfies så bör man leta efter en annan mobiltelefon än OnePlus 8T.
Funktioner
Nu blir det knepigare. För vi har både goda och mindre goda nyheter om OnePlus 8T. Vi börjar med de negativa.
Saken är nämligen den att OnePlus har sagt adjö till ett par av de viktigaste framstegen i OnePlus 8 Pro: IP68-certifiering och trådlös laddning. OnePlus hävdar själva att det finns goda skäl för båda. Telefonen sägs vara vattentät ändå och har enligt OnePlus genomgått samma stresstester som OnePlus 8 Pro, de har bara inte velat betala kostnaden för en officiell IP68-certifiering. Och trådlös laddning har de hoppat över eftersom OnePlus 8T i stället säljs med deras snabbaste standardladdare hittills. Hela 65-watts snabbladdning ingår den här gången, vilket innebär att det går att ladda mobilen från 0 till 69 % på 15 minuter.
Visst ÄR det snabbt – OnePlus 8 Pro kom med Warp Charge 30T, vilket skulle ta 23 minuter att ladda telefonen från 0 till 50 %, och OnePlus Nord laddar från 0 till 70 % på en halvtimme – men frågan är om det inte hade varit bekvämare för många användare med en något långsammare laddning om man i stället hade fått trådlös laddning på köpet?
En annan tråkig utveckling började med OnePlus Nord och fortsätter nu med OnePlus 8T. OnePlus har nämligen slutat med sina egna OxygenOS-appar för samtal, meddelanden och kontakter och i stället satsat på Googles egna appar från den rena Android-versionen. Det fungerar fint till vardags, men gör att telefonen är mer anonym och lite mindre OnePlus-aktig än man kanske hade velat.
Däremot har nya version 11 av OxygenOS ett par innovationer som vi hälsar välkomna. Bland annat har olika appar och menyer utformats så att de är lättare att använda med en hand, plus att kamera-appen har fått en blixtsnabb delningsfunktion, så att man kan dela den bild eller video man just tagit med bara en knapptryckning på objektets miniatyrbild i kamera-appen. Smart.
Fingeravtrycksläsaren är inbyggd i skärmen, plus att kameran stöder Face Unlock. Båda fungerar bra, men säkerheten är bäst med fingeravtryck.
Benchmarks
OnePlus 8T har samma 5G-processor som OnePlus 8 Pro, så det är knappast någon överraskning att telefonen har massor av muskler. Det märks både i den dagliga användningen och när vi tittar på resultaten från våra prestandatester. OnePlus 8T får dock klara sig utan det blixtsnabba LPDDR5-RAM-minnet som OnePlus 8 Pro har och som är den snabbaste minnestypen på marknaden, ändå fungerar OnePlus 8T bättre än i stort sett alla andra mobiler i samma prisklass.
Och märk väl att det gäller utan att man behöver oroa sig våldsamt mycket för strömförbrukningen. Inte ens med 120 Hz skärmuppdatering aktiverad. Observera för övrigt att resultatet av vårt standardtest av batteritiden är mätt med 120 Hz. Kan man nöja sig med en uppdateringsfrekvens på 60 Hz håller batteriet naturligtvis ännu längre.
Slutsats
Vi har full förståelse för att en mobil för 7 500 kronor inte kan ha samma egenskaper som en flaggskeppsmodell. Men har OnePlus tagit rätt beslut när de skickat OnePlus 8 Pro på bantningskur och skapat OnePlus 8T?
Tyvärr är svaret inte så entydigt som vi hade hoppats på. Det sänker helt klart det samlade betyget att telefonen måste klara sig utan trådlös laddning. Frontkameran är också en besvikelse med tanke på att OnePlus visat hur man ska göra med sin billigaste modell hittills, OnePlus Nord. Den fullständiga frånvaron av en telelins, och därmed möjligheten att få optisk zoom, är också ett stort streck i räkningen.
Å andra sidan är det snyggt att OnePlus 8T har marknadens troligtvis snabbaste laddare hittills och när det gäller skärmen har OnePlus fattat helt rätt beslut genom att prioritera uppdateringsfrekvensen framför skärmupplösningen. Det är också svårt att klaga på reella prestanda, som enkelt kan konkurrera med de dyraste mobilerna på marknaden. Och så har mobilen till och med 5G.
Bara av den anledningen är OnePlus 8T värd alla pengarna och det förhållandevis höga betyget delar vi ut utan att tveka. Innan man eventuellt köper OnePlus 8T ska man bara vara medveten om vad mobilen inte kan (simma, ta bra selfies, laddas trådlöst) och sedan fatta sitt beslut.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser