Jag är partisk. Det måste jag erkänna innan jag ens skriver så mycket ett kommatecken om OnePlus 7 Pro.
Det är nämligen något uppfriskande annorlunda med OnePlus community-baserade strategi för utveckling av mobiltelefoner, till skillnad från de stora konkurrenterna från Apple, Huawei och Samsung som har ett tillvägagångssätt som är mer uppifrån och ned. Så ja, jag är vänlig inställd till OnePlus och deras produkter. Men jag inser också att Android-telefonerna från Huawei och Samsung ligger i betydligt fler vanliga konsumenters fickor, och att OnePlus-mobilerna hittills mest har köpts av mer nördiga typer som inte är rädda för att prova något nytt. Därför räcker inte min personliga entusiasm. Det måste finnas bra argument också om jag ska kunna övertyga dig om att välja en OnePlus 7 Pro i stället för en Huawei P30 Pro eller Samsung Galaxy S10+ nästa gång du köper ny mobil.
Och det borde du göra, så jag ska göra mitt bästa.
Utseende och konstruktion
OnePlus 7 Pro har just lanserats och den nya toppmodellen finns i tre olika konfigurationer och tre olika färger. Vill du ha 6 GB RAM och 128 GB inbyggt minne så är det den mörka Mirror Gray-modellen du ska köpa. Den riktigt stora modellen med 12 GB RAM och 256 GB minne finns bara i så kallad Nebula Blue. Standardkonfigurationen, 8 GB RAM och 256 GB minne, finns i alla tre färgerna, den tredje som inte redan nämnts heter Almond och är i guld och beige.
Mitt testexemplar är naturligtvis den absoluta toppmodellen i Nebula Blue, som är gjord av flera lager glas som är inpackade i solitt Gorilla Glass 5 som yttre skikt med matt yta på mobilens baksida. Tillsammans med de djupare glasskikten skapar den matta ytan ett läckert färgspel mellan olika blå nyanser när man vrider och vrider mobilen. Väldigt snarlikt Huawei P30 Pro.
Till skillnad från Huaweis nyaste toppmodell börjar inte OnePlus 7 Pro glida som en hal tvål om man lägger den på en yta som inte är helt plan. Det ser den matta baksidan till, och innebär också att OnePlus 7 Pro ligger säkrare i handen. Även säkrare än Samsung Galaxy S10+ som är nästan lika glatt som Huawei P30 Pro. Skärmen är böjd längs kanterna, men inte så mycket att telefonen är jobbig att hålla i längre stunder.
OnePlus 7 Pro är både en smula större och tyngre än de två toppmodellerna från Huawei och Samsung. Den påminner i stället om Apples populära iPhone Xs Max när det gäller höjd och vikt, och det gör ingenting alls eftersom det ger plats till en 6,67-tums skärm där den höga skärmupplösningen 3120 x 1440 pixlar kommer till sin rätt.
Skärm
Just skärmen är en av de viktigaste anledningarna till att jag har svårt att sluta jubla över OnePlus 7 Pro. Redan före lanseringen skröt OnePlus VD Pete Lau om skärmen på det kommande flaggskeppet. Till The Verge berättade han att skärmen på OnePlus 7 Pro skulle ”omdefiniera snabbt och smidigt” och efter att ha provat mobilen själv måste jag erkänna att han inte överdrev. Skärmen på OnePlus 7 Pro är ett kapitel för sig.
Upplösningen är hög (516 ppi), ljusstyrkan likaså. Och AMOLED-tekniken ger en knivskarp bild med dynamiska färger. Men det är uppdateringsfrekvensen 90 Hz som verkligen gör skillnad. De absolut flesta andra mobilskärmar har en uppdateringshastighet på 60 Hz, bara ett fåtal renodlade gaming-mobiler – bland annat Asus ROG Phone och Razer Phone 2 – har hittills haft en uppdateringshastighet på 90 eller till och med 120 Hz.
I praktiken innebär den högre uppdateringshastigheten att hela gränssnittet i OnePlus 7 Pro – alla menyer, ikoner och animationer – visas med fler bilder per sekund än i konkurrerande mobiler. Det finns också ett par spel som stöder den högre hastigheten (bland annat Real Racing 3, Mortal Kombat X och Shadowgun Legends) och min tydliga slutsats är att uppdateringshastigheten på 90 Hz ger en mycket mer lättflytande och snabb användarupplevelse som det är svårt att klara sig utan när man väl har provat.
Detsamma gäller den så kallade haptiska motorn, som enligt OnePlus själva har förbättrats avsevärt jämfört med föregångarna OnePlus 6T och OnePlus 6. Personligen har jag aldrig haft en bättre taktil känsla med någon Android-mobil än med OnePlus 7 Pro. Skärmvibrationen är extremt exakt, vilket inte bara gör spel till coolare upplevelser utan också förbättrar användarvänligheten markant när man exempelvis skriver i appar som WhatsApp och Signal.
Sist men inte minst måste jag också komma ihåg att nämna att OnePlus har avskaffat det lilla jacket i skärmen som många av konkurrenterna har satt frontkameran i. Tillsammans med en mycket smal ram runt hela skärmen (fingeravtrycksläsaren sitter också i skärmen) ger det en unik upplevelse av att skärmen nästan svävar i luften. Med hjälp av samma HDR 10+-teknik som Samsung Galaxy S10+ ser OnePlus dessutom till att videoinnehåll från exempelvis Netflix och YouTube visas med bättre kontrast, mer djup och mer realism än på någon annan mobilskärm jag har sett.
Kamera
Men var har OnePlus satt frontkameran, om den inte är inbyggd i skärmen? Jo, den sitter inbyggd i en liten flik som fälls upp från ovansidan av mobilen när man ska använda den. Om tanken på en mekanisk del som går upp och ner gör dig orolig så garanterar OnePlus att popup-kameran ska kunna användas fler än 300 000 gånger innan den slits ut. Det motsvarar 150 gånger om dagen, varje dag i fem år. Av naturliga skäl har jag inte kunnat testa detta, men OnePlus lovar också att kameran dras in automatiskt om mobiltelefonen faller fritt (så att den inte bryts av om telefonen landar olyckligt) och det har jag testat. Det fungerade varje gång. Som tur var.
Popup-kameran hissas upp och är klar att ta bilder 0,65 sekund efter man har aktiverat den i kamera-appen, så några fördröjningar och extra väntetid jämfört med om frontkameran suttit inbyggd i skärmen är inte heller något problem. För övrigt tar den riktigt bra selfies. Icke att förglömma.
Huvudkameran på baksidan har tre linser: en 48 Mp f/1,6-lins med Sony IMX586-sensor, en 16 Mp 117° f/2,2-ultravidvinkel och en 8 Mp 78 mm f/2,4-telelins. Kameran har 3x optisk zoom och både optisk och elektronisk bildstabilisering. Tillsammans med OnePlus nya så kallade UltraShot-programvara ska kameran med hjälp av fyrdubbel exponering och HDR+ kunna ta knivskarpa och rena bilder med perfekt balans mellan ljus och skugga, lovar OnePlus.
Det är en sanning med viss modifikation. För när det gäller just kameran så kan jag inte med rent samvete påstå att OnePlus 7 Pro slår kamerakungen P30 Pro från Huawei.
I dagsljus och med solen i ryggen tar OnePlus 7 Pro utmärkta bilder, och både optisk zoom och vidvinkel fungerar perfekt, men tar man till exempel bilder i motljus så har UltraShot-programvaran svårt att åstadkomma lika bra resultat som kameran i Huawei P30 Pro och Samsung Galaxy S10+. Porträttfunktionen, som tar bokeh-foton med suddig bakgrund, har dessutom svårt att fokusera helt korrekt.
OnePlus kan kanske fixa de här problemen med en mjukvaruuppdatering, men tills vidare är kameran OnePlus 7 Pros stora akilleshäl. Om mobilkameran är viktigare än allt annat för dig så måste jag säga emot mig själv och erkänna att OnePlus 7 Pro kanske inte är mobilen du ska köpa trots allt.
Ljud
Å andra sidan har OnePlus 7 Pro ett ljud som – precis som skärmen – är helt enastående. Medan Huawei P30 Pro inte ens har två externa högtalare och därför inte spelar i stereo, har OnePlus nästan byggt in en ghettoblaster från 80-talet i 7 Pro. Så bra låter telefonen när man spelar spel eller tittar på video utan att använda hörlurar. Ljudet får också ett extra lager djup av den ovan nämnda utmärkta haptiska motorn, så man nästan får en känsla av att sitta med en handhållen spelkonsol när man spelar.
Även med hörlurar (som måste anslutas trådlöst eftersom OnePlus 7 Pro inte har någon 3,5 mm-kontakt), blir öronen bortskämda. Den inbyggda Dolby Atmos-tekniken gör ett bra jobb och mobiltelefonen levererar en bred ljudbild med massor detaljer och där både höga toner och basen framträder knivskarpt.
Prestanda och funktioner
OnePlus 7 Pro både känns och låter alltså nästan som en handhållen spelkonsol, och den beter sig så också. Mitt testexemplar är toppmodellen med 12 GB RAM och det stora minnet kommer till sin rätt genom RAM Boost, vilket är vad OnePlus kallar en teknik som övervakar din dagliga användning och försöker förutse vilka appar du startar och när. En viss app laddas i minnet i förväg, så att till exempel ett stort spel som du spelar ofta startar omedelbart. Dessutom förbättrar det så kallade Fnatic-läget spelupplevelsen genom att stänga av onödiga funktioner och optimera CPU, GPU och RAM för att prestera maximalt. Resultatet är en gaming-upplevelse som man annars måste ha en dedikerad spelmobil för att få.
Samtliga Benchmark-test bekräftar mina subjektiva upplevelser. Både i Geekbench 4, som mäter allmänna prestanda, AnTuTu, som fokuserar på grafik, och PC Mark 2.0, som utgår från kontorsuppgifter som videosamtal och dokumenthantering, klarar sig OnePlus 7 Pro bättre än de närmaste rivalerna Huawei P30 Pro och Samsung Galaxy S10+. Bara iPhone Xs Max och iPhone Xr klarar sig en aning bättre än OnePlus 7 Pro i ett benchmark-test (Geekbench 4), i övrigt är den nya toppmodellen från OnePlus den snabbaste och mest kraftfulla mobiltelefon vi någonsin testat!
Sådana häftiga prestanda sliter dock på batteriet. Och även om OnePlus har gjort vad de kunnat för att förhindra att batteriet överhettas, inklusive utrustat mobiltelefonen med vätskekylning, tyckte jag att det var svårt att komma igenom en hel dag utan att batterimätaren nådde ner till 5–10 %. Det intrycket bekräftas av benchmark-testet, där OnePlus 7 Pro bara orkar i 6 timmar och 5 minuter med maximal belastning. I den här disciplinen klarar sig alla konkurrenterna bättre. Galaxy S10+ till och med dubbelt så bra med 12 timmar och 5 minuter.
Lyckligtvis har OnePlus 7 Pro så kallad Warp Charge, som översatt till svenska är en 30-watts snabbladdning som laddar batteriet till 100 % på mindre än en timme. Trådlös laddning och andra mer exotiska funktioner får man å andra sidan klara sig utan med OnePlus 7 Pro. Extra minneskort stöds inte, däremot har mobilen Dual-SIM.
Slutsats
Du ska köpa OnePlus 7 Pro nästa gång du har bestämt dig för en ny flaggskeppsmobil. Det är helt säkert. Den är bättre än de närmaste konkurrenterna Huawei P30 Pro och Samsung Galaxy S10+ på nästan alla områden. Så länge vi inte pratar om kameran, där framför allt Huawei P30 Pro inte går att slå.
Men OnePlus 7 Pro har marknadens suveränt bästa mobilskärm som tack vare 90 Hz uppdateringshastighet och en ny förbättrad haptisk motor ger en lättflytande, levande och blixtsnabb användarupplevelse som är helt unik. I kombination med ett riktigt potent ljud och prestanda som tillhör den absoluta täten, får man leva med att batteriet inte är marknadens bästa. Särskilt om man tittar på prislappen. Till och med den dyraste versionen av OnePlus 7 Pro är markant billigare än konkurrenterna. Det måste svida för Huawei att se sig slagna på priset.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser