OnePlus har länge hållit en ojämn takt i lanseringen av nya modeller. Våren 2019 fick vi både en OnePlus 7-modell och en OnePlus 7 Pro, medan den kinesiska mobiltillverkaren hösten samma år presenterade både OnePlus 7T och OnePlus 7T Pro.
Våren 2020 lanserade företaget OnePlus 8 och OnePlus 8 Pro, medan det bara fanns en OnePlus 8T-modell på hösten. Förra året struntade de i T, och OnePlus lanserade bara två nya mobiler i premiumsegmentet, nämligen OnePlus 9 och OnePlus 9 Pro, som båda såg världens ljus tidigt på våren.
I år har OnePlus återigen blandat om korten. På våren lanserade företaget den imponerande OnePlus 10 Pro, medan vi blev snuvade på en vanlig 10. Det har nu dykt upp nu i form av OnePlus 10T, som inte kommer i en Pro-version. Men i gengäld är T-modellen tillbaka efter ett års frånvaro.
Den röriga produktportföljen kan vara svår att förstå, särskilt som konceptet för T-modellen altid har varit att den i princip ska vara samma mobil som föregångaren, men i en förbättrad version. Så det är inte konstigt om man blir förvirrad.
Den första T-modellen från OnePlus var OnePlus 3T. När efterträdaren, OnePlus 5T, lanserades 2017 förklarade Carl Pei (medgrundare av OnePlus, som senare lämnade företaget för att grunda konkurrenten Nothing, som bland annat ligger bakom Nothing Phone (1)), att idén om T hade uppstått som ett skämt. Flera mobiltillverkare använde då bokstaven S för att namnge uppgraderade modeller. Till exempel Apple med iPhone 4S, iPhone 5S och iPhone 6S. Då tänkte OnePlus … vad är bättre än S? Alltså One plus S? Just det 1 + S = T.
Det är faktiskt sant.
Vi är mycket riktigt lite förvirrade över den nya OnePlus 10T, som lyckas vara en uppgradering och en nedgradering av OnePlus 10 Pro samtidigt.
OnePlus har nämligen satsat väldigt specifikt på prestanda, prestanda och mer prestanda med OnePlus 10T, medan andra specifikationer och funktioner har fått mindre kärlek den här gången.
Vi försöker oss på en överblick.
På dessa punkter är OnePlus 10T bättre än OnePlus 10 Pro
Först och främst har OnePlus 10T en ny och uppgraderad Snapdragon 8+ Gen 1-processor, som är en snabbare version av processorn som satt i OnePlus 10 Pro. Vårt testexemplar är den dyraste versionen av OnePlus 10T med 256 gigabyte inbyggd lagring och hela 16 gigabyte minne, vilket är 4 gigabyte mer än till och med den dyraste OnePlus 10 Pro kom med.
Dessutom stöder OnePlus 10T vanvettiga 150 watts snabbladdning, där föregångaren fick nöja sig med 80 watt. I praktiken betyder det att OnePlus 10T kan laddas från 0 till 100 procent på bara 19 minuter, medan OnePlus 10 Pro behövde 32 minuter.
På dessa punkter är föregångaren överlägsen OnePlus 10T
Visst, OnePlus 10T har löjligt snabb laddning, men å andra sidan måste mobilen klara sig utan trådlös laddning (OnePlus 10 Pro har 50 watt trådlös laddning). Liksom att batteriet med sina 4 800 mAh mot 5 000 mAh också är lite mindre än sin föregångares. OnePlus 10T är också bredare, tjockare och tyngre än OnePlus 10 Pro. Det lilla skjutreglaget som växlar mellan ljud, vibrationer och tyst läge och vanligtvis är utmärkande för OnePlus design, lyser med sin frånvaro.
Skärmstorleken på 6,7 tum har de två modellerna gemensamt, men OnePlus 10T har lägre upplösning (2412 x 1080 pixlar mot föregångarens 3216 x 1440). OnePlus 10T har inte samma typ av dynamisk skärmuppdaterings-frekvens som OnePlus 10 Pro, som bekant var utrustad med LTPO-skärm. Där OnePlus 10 Pro alltså kunde anpassa uppdateringsfrekvensen sömlöst från 1 Hz upp till 120 Hz beroende på innehållet på skärmen, kan OnePlus 10T endast växla mellan 60 Hz, 90 Hz och 120 Hz, vilket förbrukar mer ström.
Båda modellerna skyddas av Gorilla Glass 5 på baksidan, men OnePlus 10 Pro har det starkare Gorilla Glass Victus på framsidan. Här måste OnePlus 10T också nöja sig med Gorilla Glass 5.
Sist men inte minst är det stor skillnad på kamerorna. OnePlus 10 Pro kom med kameraprogramvara utvecklad i samarbete med Hasselblad samt med 48 megapixels Sony IMX789-optik, ett 50 megapixels 150 graders ultravidvinkel-objektiv samt ett 8 megapixels teleobjektiv med 3,3x optisk zoom. OnePlus 10T levereras utan Hasselblad-programvara, ultravidvinkel-objektivet är bara på 8 megapixlar och 119,9 °. Optisk zoom erbjuder inte kameran heller.
Design
Det är alltså stora skillnader mellan de två OnePlus-mobilerna, även om det inte går att se med blotta ögat. När det gäller den grundläggande designen är OnePlus 10T nästan identisk med sin föregångare. Den har alltså samma fyrkantiga kameramodul, som även denna gång går i ett med aluminiumramen som omger hela mobilen.
Vårt testexemplar hade en blank grön färgton (av OnePlus kallad Jade Green), men mobilen kan också fås i en slags mattsvart (som OnePlus kallar Moonstone Black). Tyvärr samlar den glansiga versionen på fingeravtryck som hi-fi-entusiaster samlar på kablar, och tenderar också att glida i väg av sig själv om den inte ligger på en helt plan yta. Irriterande.
Ett annat irritationsmoment är att OnePlus 10T inte är IP-certifierad. Det var inte OnePlus 10 Pro heller, vilket är en nackdel när vi är uppe i den halvdyra prisklassen. Problemet är bland annat att utan en officiell certifiering har du ett sämre utgångsläge som konsument när det gäller garanti och försäkring, om telefonen skulle ramla i toaletten eller liknande.
Skärm och ljud
Även om OnePlus 10T som sagt inte kan mäta sig med vårens Pro-modell när det gäller skärmen, så är bildkvaliteten inte på något sätt dålig. Den maximala ljusstyrkan är 950 nits, vilket definitivt är i den högre änden för prisklassen. Skärmen stöder också HDR10+ samt 10-bitars färgdjup, så skärmen är skarp med dynamiska färger och mycket djup.
När det gäller ljudet stöder mobilen aptX från Qualcomm, som optimerar ljudet när det strömmas trådlöst via Bluetooth. De integrerade högtalarna har Dolby Atmos, så ljudet är också tydligt och distinkt med många detaljer om du använder mobilen för att titta på video eller spela utan hörlurar.
Kamera
Som nämnts har OnePlus 10T en helt annan kamerautrustning än OnePlus 10 Pro. Medan den senare förmodligen är den bästa kameramobil OnePlus har gjort hittills, levererar OnePlus 10T genomgående bra bilder, även om vi upplever skärpeproblem om man kommer för nära motivet (trots telefonens dedikerade makrolins).
OnePlus 10T kämpar också med att ge bra resultat om det är för mycket kontrast i bilden, liksom att mobilen som nämnts måste klara sig utan optisk zoom.
Däremot är färgåtergivningen naturlig och varm, och den främre kameran på 16 megapixlar ger fina selfies med bra bokeh-effekt.
Prestanda och funktioner
Men nu är det ju prestanda som är OnePlus 10T:s viktigaste fördel. Telefonen är den tredje vi testar med Qualcomms senaste Snapdragon 8+ Gen 1-processor – efter Asus ROG Phone 6 Pro och Asus Zenfone 9 – och det råder inga tvivel om att OnePlus 10T har fått extra hästkrafter jämfört med sin föregångare.
Således slår den OnePlus 10 Pro i praktiskt taget alla prestandatester (t.ex 1 031 / 3 488 poäng mot 984 / 3 445 poäng i Geekbench 5, 794 384 poäng mot 700 165 poäng i AnTuTu 9 och 11 319 poäng mot 10 403 poäng i PCMark Work 3.0). Och naturligtvis går allting också blixtsnabbt i daglig användning, nästan oavsett hur många appar man har öppna samtidigt.
Men jämfört med exempelvis Asus Zenfone 9, som bara kostar lite mer, drar OnePlus 10T ändå det kortaste strået. Åtminstone när det gäller resultaten i våra prestandatester. Även mobiler med Snapdragon 8 Gen 1, alltså föregångaren till Qualcomms senaste topprocessor, klarar sig bättre än OnePlus 10T. Det gäller till exempel Xiaomi 12 Pro och Motorola Edge 30 Pro som båda testades i våras.
Med andra ord är OnePlus 10T inte riktigt det muskelpaket vi hade väntat oss, men det är fortfarande en bra förbättring jämfört med OnePlus 10 Pro.
Även när det gäller strömförbrukning, där OnePlus 10T faktiskt klarar sig bättre i våra batteritester än sin föregångare, även om batteriet på 4 800 mAh är lite mindre.
Slutsats
Även om OnePlus 10T är en efterföljare till vårens utmärkta OnePlus 10 Pro, är den nya mobilen från den kinesiska mobiltillverkaren både billigare och på flera sätt sämre än sin föregångare.
Den måste klara sig utan trådlös laddning, och skärmen med sin lägre upplösning och mindre avancerade OLED-panel är inte heller i nivå med sin föregångare.
Den viktigaste skillnaden mellan de två mobilerna är dock kameran. OnePlus 10T levereras med en medelmåttig kamera som inte på något sätt kan leva upp till Hasselblad-systemet i OnePlus 10 Pro.
Fokus ligger enbart på prestanda, prestanda och mer prestanda, och här levererar OnePlus 10T. Mobilen är kanske inte snabbast på racerbanan, men till priset är prestanda övertygande, och den är åtminstone snabbare än sin föregångare. Speciellt när det gäller 150 watts-laddningen, där batteriet i OnePlus 10T kan laddas från 0 till 100 procent på bara 19 minuter.
OnePlus 10 Pro
OnePlus är tillbaka på tronen
OnePlus 10 Pro är kanske den bästa Android-mobilen på marknaden just nu.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser