Tills nyligen hade Nothing bara lanserat två telefoner, men i mobilbranschen har det aldrig varit så mycket ståhej om ingenting. Nothing Phone (1) och Nothing Phone (2) var mer hajpade än någon annan ny mobil i mannaminne, och intresset från våra läsare var också påtagligt. Men ute i butikerna har intresset varit svalare, så nu har Nothing viftat med trollstaven och använt sig av ett gammalt trick: lågt pris.
Nothing Phone (2a), märkets tredje mobiltelefon som lanserade i början av mars, kostar bara ungefär hälften av vad man fick betala för de två första modellerna. Vi har tittat närmare på om man får lika mycket ”ingenting” med Nothing Phone (2a) som man fick med föregångarna.
Design och konstruktion
Framifrån ser Nothing Phone (2a) i alla fall ut som sina föregångare. Den liknar med andra ord en iPhone! Formgivningen med de rundade hörnen och ramen som omger hela telefonen är åtminstone, öh… inspirerad av iPhones ikoniska design. Detsamma gäller knapparnas utformning och placering.
Det är först när man vänder på Nothing Phone (2a) och tar en titt på baksidan som det är uppenbart att man inte är i Cupertino längre. Baksidan är gjord av plast och smälter in i aluminiumramen, men framför allt är den genomskinlig, vilket vi känner igen från de två tidigare Nothing-modellerna. Lyckligtvis är den inte kass på att suga åt sig fingeravtryck.
Nothings speciella Glyph Interface, som lanserades i Phone, (1) har behållits men tar mycket mindre plats än på de tidigare modellerna, så att LED-lamporna – uppdelade i tre sektioner – bara finns i området runt kameran.
Själva kameramodulen består av två linser som sitter mitt på övre halvan av baksidan, så att de nästan liknar två ögon som tittar på personen som bli fotograferad.
Skärm och ljud
Medan baksidan är lite böjd är skärmen platt som en pannkaka. Och både skärmen och ramen runt den är helt symmetriska, så det är lika långt till telefonens kant hela vägen runt skärmen. Det är ett ganska snyggt och konsekvent designval som vi tar av oss hatten för.
Skärmen är 6,7 tum stor och har en dynamisk uppdateringsfrekvens på 30–120 Hz och FHD+-upplösning (2 412 x 1 084 pixlar). Den har dessutom en maximal ljusstyrka på hela 1 300 nits. Med andra ord är den synnerligen ljusstark, och färgåtergivningen och kontrasten är absolut godkänd när man till exempel tittar på video. Det samma gäller ljudkvaliteten.
Kamera
Kameran har två objektiv, nämligen 50 Mp vidvinkel och 50 Mp ultravidvinkel. Nothing lovar att bilder som tas med mobilkameran blir så realistiska som möjligt tack vare algoritmerna i Nothings egenutvecklade så kallade TrueLens Engine.
Det löftet hålls till viss del. Bilder som tas med kameran blir hyfsat skarpa och har bra kontrast och naturtrogna färger, och ultravidvinkelbilder drabbas inte särskilt mycket av förvrängningar som annars skulle kunna förstöra det visuella intrycket.
Inomhus kommer en speciell Glyph Interface-funktion till sin rätt. I stället för att använda en blixt kan man nämligen i kamera-appen aktivera alla LED-lampor på baksidan för att belysa sitt motiv, vilket ger ett mjukare och mer naturligt ljus.
Optisk zoom är däremot bara att glömma. Upp till 2x digital zoom duger, sedan blir resultatet grynigt och nästan oanvändbart.
Prestanda och funktioner
De två saker som särskilt kännetecknar mobilerna från Nothing, Glyph Interface och Nothing OS, får man även om man köper Nothing Phone (2a).
Som nämnts ovan får man visserligen inte riktigt lika många av de små LED-lamporna på den genomskinliga baksidan av mobilen, men olika ringsignaler och aviseringsljud kan ändå göra en unik kombination av ljud, ljus och vibration när man får ett samtal eller ett SMS. Bäst av allt är att man också kan stänga av ringsignaler helt och hållet och bara använda Glyph Interface för att visa att någon ringer. För det är på tiden att någon säger det högt: alla Nothings ringsignaler är hemska att lyssna på …
Glyph Interface kan även användas för exempelvis visuell nedräkning, eller så kan man skapa sin egen lilla ljusshow när man lyssnar på musik.
Nothing OS 2.5 är baserat på Android 14 och har ett helt eget formspråk och estetiskt uttryck. Och det finns inga överflödiga appar. Fans av en helt ren Android-upplevelse bör därför kolla in Nothing Phone (2), eftersom den har en nästan minimalistisk version av operativsystemet, nästan uteslutande med Googles egna appar. Användargränssnittet har dock den mycket märkliga Nothing OS-designen som bland annat består av egna teckensnitt och widgets ritade med prickar i en svartvit färgkombination.
Under skärmen sitter en MediaTek Dimensity 7200 Pro-processor och batteriet är på 5 000 mAh. Det kan laddas med upp till 45 watt, men det ingår ingen laddare när man köper telefonen.
Processorn passar prisklassen, men av våra benchmark-tester att döma är Nothing Phone (2a) fortfarande lite långsammare än andra mobiler i samma prisklass. Både OnePlus Nord 3 5G från 2023 och Google Pixel 6a från 2022 går fortfarande att köpa och de kostar lika mycket eller mindre än Nothing Phone (2a). Ändå klarar sig både bättre än Nothing-mobilen i samma benchmark-tester.
Något tyder alltså på att Nothing inte är så bra på att få ut max ur MediaTek-processorn, även om vi måste skynda oss att betona att mobiltelefonen fungerar lysande till vardags och inte blir varm, inte ens när den pressas med stora spel och tunga appar.
Batteriet håller länge (13 timmar och 3 minuter i vårt PCMark-batteritest). Annars kan mobilen laddas från 0 till 100 procent på 59 minuter med en kompatibel laddare. Det är absolut godkänt.
Slutsats
När en mobil kostar runt 5 000 kronor kan man inte räkna med att få precis allt. De flesta smartmobilerna i den här prisklassen är ganska tråkiga och här sticker Nothing Phone (2a) ut med speciella egenskaper som det mycket speciella användargränssnittet Nothing OS samt Glyph Interface, som är helt unikt för Nothing-mobiler.
Som mobiltelefon är Nothing Phone (2a) absolut prisvärd. Den har en läcker design, bra skärm, bra kamera och lååång batteritid.
Man kan köpa andra mobiler i samma prisklass som har mer muskler, men skillnaderna är så små att de knappast spelar någon större roll till vardags.
Och jämfört med sina egna föregångare ger Nothing Phone (2a) dig minst lika mycket ”ingenting”, men kostar bara hälften så mycket. Därför är den kanske värd att prova om du tidigare har funderat på att köpa en Nothing-mobil men blivit bortskrämd av priset. Nothing Phone (2a) kommer att vara en utmärkt mellanklassmobil för de flesta.