TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Nothing Phone (1)

En frisk fläkt eller intetsägande?

Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?

Av / 2022-07-29 - 18:01
Nothing Phone (1)

Home tycker

  • Läcker design och hög byggkvalitet. Transparent baksida och Glyph Interface är ärliga försök till innovation. Fin skärm med hög ljusstyrka. Solid kamera med bra makrofunktion. Minimalistisk Android med unikt gränssnitt. Bra batteritid.
  • Trots några undantag saknar Glyph Interface verklig nytta. Kameran saknar optisk zoom. Levereras utan laddare. De inbyggda stereohögtalarna spelar inte lika högt.

Nothing Phone (1) är den mest hypade mobilen i mannaminne. Inför lanseringen tidigare denna månad surrade det så mycket av förväntan bland mobilnördar på sociala medier att bakgrundsbruset kunde misstas för ljudet av en bisvärm i jakt på nektar. Och det är särskilt anmärkningsvärt eftersom Nothing, företaget bakom den nya mobilen, dittills bara hade en produkt i bagaget. Nämligen de genomskinliga öronsnäckorna Nothing Ear (1).

Men det finns förstås en anledning till att en ännu inte lanserad mobil från ett nytt och relativt okänt teknikföretag fick så mycket uppmärksamhet, och den anledningen heter Carl Pei.

Svensk-kinesiske Carl Pei var på sin tid nämligen medgrundare av OnePlus, som sedan starten i slutet av 2013 har blivit ett av skandinavernas favorit-mobilmärken. Pei lämnade dock OnePlus 2020, i samband med att företaget inledde ett tätare samarbete med Oppo, en annan kinesisk mobiltillverkare som är bland världens största.

I stället grundade Carl Pei teknikföretaget Nothing med det uttalade målet att utmana marknaden och återskapa entusiasmen för teknikprodukter. På en marknad som verkligen har blivit lite tråkig är det ett ädelt mål som vi naturligtvis välkomnar.

Nothing Phone (1)
Nothing Phone (1) är platt som en pannkaka. Ändå är skärmen gjord av en flexibel OLED-panel. Enligt tillverkaren är det för att kunna göra skärmen och ramen helt symmetriska. (Foto: Peter Gotschalk)

Men en viss skepsis är alltid på sin plats när marknadsföringskanonerna bränner av sina salvor, vilket verkligen har varit fallet fram till lanseringen av Nothing Phone (1). Vi har blivit lovade inget mindre än en modig, varm och själfull mobil. Även om det är svårt att bedöma om andra känner sig modiga, varma och själfulla med en Nothing Phone (1) i handen, kan vi åtminstone ge vår syn på om årets mest hypade mobil levererar det efterlängtade nytänkandet. Och dessutom om den duger som mobiltelefon, rent praktiskt …

Annons
Nothing Phone (1)
Utformningen av Nothing Phone (1) (till höger) är … inspirerad av iPhone 13 Pro Max (till vänster). (Foto: Peter Gotschalk)

Utseende och konstruktion

Framifrån ser Nothing Phone (1) väldigt mycket ut som en iPhone 13 Pro Max. Just nu är det förmodligen ett helt team av advokater på Apples huvudkontor i Cupertino som är ivriga att stämma Nothing för upphovsrättsintrång, varumärkesskydd, patenträttigheter och allt annat de kan komma på.

Formgivningen med de rundade hörnen, liksom metallramen som omger hela telefonen, är i alla fall … tja, inspirerad av iPhones ikoniska design. Detsamma gäller utformningen och placeringen av knapparna på mobilen.

Om du nu måste kopiera en design är Apples inte den värsta du kan låna, och Nothing Phone (1) känns riktigt läcker och övertygande. Det är svårt att tro att den bara kostar drygt 5 000 kronor med den byggkvaliteten. Nothing Phone (1) är lite lättare än sin förebild och ramen är för övrigt gjord av återvunnen aluminium. Naturligtvis! Vi är väl klimatmedvetna?

Det är först när man vänder på Nothing Phone (1) och tittar på baksidan som det är tydligt att vi inte är i Cupertino längre. Den Gorilla Glass 5-klädda baksidan är nämligen genomskinlig och bakom glaset döljer sig 900 små LED-lampor, som kan lysa upp i ett otal kombinationer och mönster. Nothing kallar den lysande baksidan för Glyph Interface, och menar att det är det som är den stora innovationen med Nothing Phone (1). Vi återvänder till Glyph Interface senare, eftersom ett sådant speciellt designval naturligtvis kräver lite extra uppmärksamhet.

Nothing Phone (1)
Ramen är tillverkad av återvunnen aluminium. (Foto: Peter Gotschalk)

Först vill vi påpeka att även om baksidan är av glas så är den inte känslig för fingeravtryck. Dessutom är mobilen helt platt – detta gäller både fram- och baksida – och bara en diskret kameramodul med två linser sticker ut en aning längst upp till vänster på baksidan. Nothing Phone (1) är IP53-certifierad, så den är väl skyddad mot damm som helst inte ska komma in till LED-lamporna under glaset. Den tål även en del regnstänk, men du ska inte förvänta dig att kunna använda telefonen igen om du tappar den i toaletten.

Skärm och ljud

Även om Nothing Phone (1) är platt som en pannkaka är skärmen gjord av en flexibel OLED-panel, skyddad av Gorilla Glass 5. Enligt tillverkaren är det för att kunna göra skärmen och ramen helt symmetriska, så att det är lika långt till mobilens kant hela vägen runt skärmen. Det är ett snyggt och konsekvent designval som vi bara kan lyfta på hatten för.

Skärmen mäter 6,55 tum och har en uppdateringsfrekvens på 120 Hz samt FHD+ upplösning (2400 x 1080 pixlar). Den stöder dessutom HDR10+ och har en maximal ljusstyrka på hela 1200 nits. Med andra ord är den ljusstark, liksom att färgåtergivning och kontrast är i toppklass när man till exempel tittar på video.

Nothing Phone (1)I stället för att utrusta telefonen med tre eller fyra medelmåttiga kameror har Nothing valt att satsa på två solida sensorer, en 50 Mp IMX766 vidvinkel från Sony och en 50 Mp 114° JN1 ultravidvinkel från Samsung. (Foto: Peter Gotschalk)Nothing Phone (1) har inbyggda stereohögtalare. Dessutom stöder mobilen aptX från Qualcomm, som ger bättre ljudkvalitet när du strömmar trådlöst via Bluetooth. I allmänhet är ljudkvaliteten bra, men man måste vänja sig vid att stereoljudbilden är lite ”skev”. Det är helt enkelt mer ljudresurser i högtalaren längst ner på telefonen än i den högst upp, vilket får till följd att ljudet ”tippar” lite om man lyssnar på de inbyggda högtalarna. En lite udda skavank vi inte kan påminna oss om att vi upplevt tidigare.

nothingphone1 vidvinkel1 nothingphone1 vidvinkel2 nothingphone1 vidvinkel3
<
>
Både inomhus och utomhus ger huvudkameran bilder med skärpa, bra färger och djup. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

I stället för att utrusta telefonen med tre eller fyra medelmåttiga kameror har Nothing valt att satsa på två solida sensorer, en 50 Mp IMX766 vidvinkel från Sony och en 50 Mp 114 ° JN1 ultravidvinkel från Samsung.

nothingphone1 zoom
Optisk zoom kan man däremot glömma. Detta motiv är fotograferat med 2x digital zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Det är ett klokt val, eftersom bildkvaliteten är bättre än för många andra konkurrerande mobiler i prisklassen. Här tänker vi till exempel på OnePlus Nord 2T och Samsung Galaxy A53.

nothingphone1 makro
Ultravidvinkelobjektivet briljerar speciellt med sin makrofunktion som låter dig komma nära inpå motivet. (Foto: Peter Gotschalk)

Nothing Phone (1) levererar nämligen utmärkta bilder över hela linjen. Både inomhus och utomhus ger huvudkameran bilder med skärpa, bra färger och djup, och porträttbilder tagna med 16 Mp selfiekameran blir verklighetstrogna med en solid bokeh-effekt. Ultravidvinkel-objektivet briljerar speciellt med sin makrofunktion som låter dig komma nära inpå motivet. Även inomhus, där en speciell Glyph Interface-funktion kommer till sin rätt. I stället för att använda blixt kan du i kamera-appen aktivera alla LED-lampor på baksidan för att belysa ditt motiv, vilket ger ett mycket mjukare och mer naturligt ljus.

nothingphone1 makro m glyph nothingphone1 makro u glyph
<
>
I stället för att använda blixt kan du i kamera-appen aktivera alla LED-lampor på baksidan för att belysa ditt motiv, vilket ger ett mycket mjukare och mer naturligt ljus. (Foto: Peter Gotschalk)

Optisk zoom kan man däremot glömma. Upp till 2x eller 3x digital zoom går an, därefter blir resultatet grynigt och nästan oanvändbart.

nothingphone1 selfie bokeh
Porträttbilder tagna med selfiekameran på 16 Mp blir verklighetstrogna med en solid bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

NothingOS och Glyph Interface

Nothing Phone (1) är baserad på Android 12 men tillverkaren har utvecklat ett eget användargränssnitt, NothingOS, som har ett eget designspråk och estetiskt uttryck.

Det finns inte heller några onödiga appar. Fans av en helt ren Android-upplevelse bör därför överväga Nothing Phone (1), då den har en närmast minimalistisk version av operativsystemet uteslutande med Googles egna appar. Användargränssnittet i den mycket distinkta Nothing OS-designen består bland annat av egna teckensnitt och widgets ritade med svartvita prickar.

Screenshot home Screenshot widget Screenshot glyph
<
>
Fans av en helt ren Android-upplevelse bör därför överväga Nothing Phone (1), då den har en närmast minimalistisk version av operativsystemet uteslutande med Googles egna appar. Användargränssnittet i den mycket distinkta Nothing OS-designen består bland annat av egna teckensnitt och widgets ritade med svartvita prickar. (Foto: Peter Gotschalk)

Som nämnts inledningsvis är det dock det så kallade Glyph Interface, bestående av 900 små LED-lampor på mobilens transparenta baksida, som påstår sig vara mobilvärldens mest nyskapande innovation i nutid.

Det är det inte, kan vi avslöja. Åtminstone inte än. Idén är bra, men den är fortfarande i sin linda.

LED-lamporna sitter i ett mönster på baksidan, som nästan ser ut som ett C med en liten hatt och en arm och ett ben som på en tändsticksgubbe. Nothing Phone (1) har tio olika ringsignaler och tio meddelandeljud, som var och en har en unik kombination av ljud, ljus och vibrationer när du tar emot ett samtal eller textmeddelande.

Tanken är att du ska kunna tilldela ringsignaler till utvalda kontakter, och när mobilen ligger med baksidan upp kan du se vem som ringer eller skriver baserat på det blinkande mönstret. Man kan naturligtvis ställa in telefonen att endast använda Glyph Interface när den är inställd på att vara tyst.

Det kan vara en bra idé, för Nothings förprogrammerade ringsignaler och meddelandeljud är helt enkelt hemska. Naturligtvis är detta en mycket subjektiv ståndpunkt, men döm själv.  I videon nedan kan du se exempel på tre olika ringsignaler och tillhörande Glyph-kombinationer. Vi tycker att det är olidligt att lyssna på.

Lyckligtvis kan du också använda din egen musik eller andra anpassade ljud som ringtoner, men då tilldelas ljudet ett standard Glyph-mönster. Det finns ingen möjlighet att själv skapa en Glyph-kombination.

I skrivande stund stöds inte Glyph Interface av några tredjepartsappar, så i verkligheten är användningsområdet begränsat.

Det finns dock några praktiska saker som Glyph Interface också kan användas till, där Nothings innovation visar ett visst värde. Vi har redan nämnt att du kan aktivera alla LED-lampor i kamera-appen och använda dem som en fotolampa. Dessutom visar en LED-lampa längst ner batteriprocent när mobilen laddas, liksom att du kan aktivera en liten röd lampa bredvid kameran så att andra kan se att du spelar in video.

Nothing Phone (1)
LED-lamporna sitter i ett mönster på baksidan, som nästan ser ut som ett C med en liten hatt och en arm och ett ben som på en tändsticksgubbe. (Foto: Peter Gotschalk)

Prestanda

Bakom skärmen sitter en Snapdragon 778G+ systemkrets, medan batteriet är på 4 500 mAh. Det kan laddas med upp till 33 watt, men stöder också upp till 15 watt trådlös laddning. Ingen laddare ingår dock när du köper telefonen.

Processorn passar i prisklassen, och det är till exempel samma som sitter i Motorola Edge 30, som just har vunnit vårt grupptest av mobiler i mellanklassen. Nothing Phone (1) kan dock inte riktigt hålla jämna steg med Motorolas mobil, som får betydligt mer prestanda ur Qualcomms processor. Det är dock inte värre än att Nothing-mobilen är på nivå med de två andra mobilerna i ovannämnda grupptest.

Den tuffar på utan avbrott, och även stora spel som Asphalt 9 går smidigt. Om du inte pressar telefonen för mycket kommer du knappast att märka att det inte är Qualcomms snabbaste processor som sitter under skalet.

Batteriet är på 4 500 mAh, vilket inte är så imponerande, men ändå håller det länge (8 timmar och 41 minuter i vårt PCMark-batteritest). Och annars kan mobilen laddas från 0 till 50 procent på en halvtimme med en kompatibel laddare. Det är absolut godkänt.

Nothing Phone (1)
En LED-lampa längst ner visar batteriprocent när mobilen laddas. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Nothing Phone (1) är en frisk fläkt i en tid då mobilmarknaden annars blivit lite tråkig, med några få stora tillverkare som nöjer sig med små årliga uppdateringar av sina numera välkända produkter.

När det gäller design är det kanske inte mycket innovation i att skapa en Android-mobil som är till förväxling lik en iPhone. Men den transparenta baksidan och det lysande Glyph Interface liknar inte något vi har sett tidigare.  Nothing bör berömmas för försöket, även om nyttan av Glyph Interface är något begränsad.

Dessutom är Nothing Phone (1) en riktigt solid mobil på alla punkter som räknas. Den har ett rent och nästan minimalistiskt Android utan överflödiga appar, och prestandan är absolut godkänd. Speciellt batteritiden.

Den iPhone-inspirerade designen är robust, användarvänlig och läcker, och både skärm och kamera är kvalitetsmässigt i den övre änden av vad du kan förvänta dig för priset. Ljudet är också bra. Det är bara märkligt att de två stereohögtalarna inte spelar lika högt.

Karakter
Nothing Phone (1)
Premium
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

För bra för att vara sann?

Massiv uppgradering av Pixel Watch

Lysande programvara i okej telefon

Ljud & Bild