TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Nokia X30 5G

Först och främst grön

Nokia X30 5G är den grönaste telefonen från finska HMD, men prestanda är inte imponerande.

Av / 2022-11-24 - 11:00
Nokia X30 5G

Home tycker

  • Den är riktigt grön. Telefonen består främst av återvunna material och Nokia lovar tre års uppdateringar. Fullständigt 5G-stöd.
  • Förutom selfies är kamerorna mediokra och zoomen är rentav dålig. Prestanda ligger under de flesta konkurrenter.

HMD Global, som nu för tiden är företaget bakom Nokias mobiltelefoner, har satsat hårt på miljövänligheten. Vilket är både sympatiskt och nödvändigt, eftersom det går åt vansinnigt mycket resurser för de 1,5 miljarder mobiltelefoner som tillverkas i världen varje år. Och vad ska man med en ny mobil till om det inte finns något jordklot att använda den på?

Nokia X30 5G är alltså tillverkad med 100 procent återvunnen aluminium och 65 procent av plasten som används är också återvunnen. Även förpackningen är grön – eller rättare sagt: brun återvunnen kartong.

Nokia X30 2
Nokia X30 5G är märkets grönaste och mest kraftfulla telefon hittills. (Foto: HMD Global)

Det betonas också att telefonen är framtidssäkrad rent software-mässigt genom en garanti för tre års säkerhetsuppdateringar och tre uppgraderingar av operativsystemet. Telefonen, som levereras med Android 12, kommer alltså att vara uppdaterad till och med Android 15. Vilket bör kunna översättas med ett år längre användning än de flesta andra mobiler innan den blir elektronikskrot. Men det betyder förstås inte att telefonen kommer att kännas modern och snabb under hela sin livstid.

Nokia X30 Cloudy Blue (3) Nokia X30 5G Ice White (2)
<
>
Nokia X30 5G finns i två färger som heter Ice White och Cloudy Blue. (Foto: HMD Global)

Förtroendeingivande

Nokia X30 5G ger ett förtroendeingivande intryck när man packar upp den. Med 6,4 tum är skärmen bland de största i prisklassen och resten av telefonen är gjord av antingen gråblå eller gråvit aluminium, vilket ser ganska exklusivt ut. Selfie-kameran gömmer sig i en liten rund utstansning i skärmen och en fingeravtrycksläsare är inbyggd bakom skärmen. På baksidan hittar man två kameror och en LED-blixt.

Skärmen har en upplösning på 2400 x 1080 pixlar och en uppdateringsfrekvens på 90 Hz. Precis som de flesta medelstora telefoner i mellanklassen. Och skärmglaset är lika förutsägbara Gorilla Glass Victus. Här är Nokia/HMD helt med på noterna. Om vi ska sätta fingret på något på skärmen (och det är ju så den används) så är en ljusstyrka på 450 nits i underkant. De bästa mobilskärmarna i dag är dubbelt så ljusstarka.

Annons
Läs också Ny mobil utan att råna spargrisen Man kan mycket väl hitta en bra mobil utan att behöva länsa kontot.

Det finns 8 GB RAM och antingen 128 GB eller 256 GB lagringsutrymme. Det är som det ska och bör räcka till det mesta under telefonens livstid. Nokia X30 5G har plats för två fysiska SIM-kort, men inte eSIM. Det går inte heller att utöka lagringsutrymmet med ett SD-kort.

OK kamerasektion

Huvudkameran på Nokia X30 5G är utrustad med optisk bildstabilisering och en 50-megapixelsensor. Det är helt i klass med dagens standard, och detsamma gäller kamera nummer två, som är en ultravidvinkel med en 13 Mp-sensor. Det är också helt normalt i mellanprisklassen att det inte finns någon tredje kamera.

Nokia X30 5G Ice White 3
Det finns två kameror på baksidan: en 50 Mp vidvinkel och en 13 Mp supervidvinkel. (Foto: HMD Global)

Med andra ord är allt som förväntat och om man inte är en entusiastisk mobilfotograf så blir man nog bara glad över att telefonen tar skarpa, högupplösta bilder utan någon nämnvärd reaktionstid. Det gäller även nattbilder som tack vare optisk bildstabilisering och artificiell intelligens blir skarpa och användbara även om telefonen hålls i handen utan stöd.

Men det hade kunnat bli ännu bättre och här är det förmodligen AI-bildbehandlingen i kameran som är den svagaste länken. Nokia-testbilderna togs samtidigt som vi testade Google Pixel 7 och det är stor skillnad i kvalitet.

Den något dyrare Pixel 7 imponerade med färgrika och dynamiska bilder medan Nokia-bilderna verkar ha tagits i mulet väder och det finns en gulaktig ton i flera av dem.

 

IMG_20221105_123045_HDR IMG_20221105_130745_HDR IMG_20221105_123420_HDR
<
>
Kamerorna tar skarpa och upplösta, men också lite matta bilder. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

I digitala zoombilder finns det också så mycket pixelering att zoomfunktionen lika gärna kunde ha hoppats över.

IMG_20221105_124816_HDR IMG_20221105_124823_HDR IMG_20221105_124832_HDR IMG_20221105_124847_HDR
<
>
Bilder med mycket digitalzoom blir så pixliga att funktionen lika gärna hade kunnat hoppas över helt. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

 

På den positiva sidan tar Nokia X30 5G alldeles utmärkta selfies, och makrobilder är också helt OK.

Benchmarks

Hjärtat i Nokia X30 5G är en Snapdragon 695 5G, som utmärker sig genom att ha en full implementering av 5G – och klarar därmed höga datahastigheter. Samma sak kan inte sägas om beräkningshastigheten, som är mer på normal nivå. Vilket man rimligtvis också kan förvänta sig av en mobiltelefon i mellanprisklassen.

Processortestet Geekbench 5 sätter siffror på processorns matematiska beräkningskraft. Den får 669 poäng i singlecore och 1 922 i multicore. Detta är ett acceptabelt resultat. Och helt tillräckligt för daglig användning i flera år framöver. PCMark Work 3.0 simulerar kontorsapplikationer och surfning på nätet och slutar på 8 655 poäng, vilket inte sticker ut nämnvärt i sin prisklass.

IMG_20221105_184533 IMG_20221105_125513_HDR IMG_20221111_172108_HDR
<
>
Selfie-kameran är oklanderlig och har bra bokeh-effekt. Makro- och nattbilder är också helt godkända. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Den integrerade grafikprocessorn Adreno 619 klarar sig mindre bra. 3D-grafiktestet AnTuTu 9 ger resultatet 401 867, vilket är mediokert. Och 3DMark Wild Life slutar på 1 205, vilket är mellan hälften och en fjärdedel så snabbt som liknande telefoner!

Batteritestet med intensiv simulering av surfning och app-användning orkade i knappt åtta timmar. Det är helt normalt och de flesta kommer att kunna använda telefonen i ett par dagar innan den behöver laddas igen. Då behöver dock telefonen lite tid på sig, eftersom den bara kan laddas med 33 watt. Laddaren måste man för övrigt köpa själv – och trådlös laddning finns inte.

Konkurrenter

Om prislappen väger väldigt tungt, och några hundralappar gör en avgörande skillnad, får man leva med kompromisser. Men de behöver inte vara särskilt stora. Motorola Edge 30 är ett utmärkt exempel på en telefon som är lite snabbare, lite billigare och till och med har en bättre och snabbare skärm.

Nothing Phone (1), som kostar ungefär lika mycket som Nokian, har sin mycket speciella design som fördel. Den har också mycket snabbare grafik.

Har man råd att hosta upp en fjärdedel mer kan man i stället få den utmärkta Google Pixel 7, som på alla sätt överträffar samtliga ovan nämnda mobiler. Både när det gäller hastighet och bildkvalitet.

Nokia X30 5
Nokia X30 5G är vattentät med IP67-certifiering, så den tål att vara helt nedsänkt i vatten. (Foto: HMD Global)

Slutsats

Nokia X30 5G har ungefär det utbud av funktioner man kan förvänta sig av en rimlig mellanklasstelefon. Finländarna får också poäng för att de tänker på miljön genom återvunna material och tre års garanterade uppdateringar. Men pris och prestanda har svårt att komma överens. Den grundläggande datorkraften är godkänd för vardagligt bruk, men när det gäller grafik slås Nokia av de flesta konkurrenter – även de som kostar betydligt mindre. HMD Global lyfter fram X30 5G som den bästa Nokia-mobilen hittills. Det stämmer kanske, men det blir knappast den som gör att Nokia återtar den ledande positionen bland mobiltillverkarna.

Karakter
Nokia X30 5G
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Apple iPad mini 7 har gott om kraft men saknar nytänkande

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Ljud & Bild