TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Nokia 3210 (2024)

Nokia 3210 är mer än bara en nostalgisk gimmick

Är den nylanserade klassikern lämplig för digital detox?

Av / 2024-07-11 - 08:32
Nokia 3210 (2024)
Pernille Redder

”Varför tar du inte en vecka av digital detox och testar nya Nokia 3210?” frågade chefredaktören. ”Bara en vecka!” tillade han, som om han kunde ana rädslan i min blick.

Begreppet ”digital detox” har funnits i över ett decennium, men jag har hittills lyckats undvika det. Ja, fram till nu, tydligen.

Enligt uppgift var det forskare som först använde termen för att beskriva fenomenet som bokstavligen innebär att man drar ur kontakten och lägger undan sina skärmar.

Och digital detox har verkligen tagit fart. Böcker har skrivits, guider har publicerats, och låt oss bara säga att den allmänna uppfattningen av begreppet är att en digital detox är en period då du stänger av dina digitala produkter för att känna dig själv och din omgivning igen. Uppenbarligen behöver människor det.

I Finland har HMD, som äger varumärket Nokia, sett möjligheten att hoppa på trenden och efter att tidigare ha återlanserat Nokia 3310 (2017), 8210 och 5710 (2022) är det dags för klassikern över alla klassiker, Nokia 3210. Mobilen som alla coola kids hade på den tiden då jag bara ägde en mörkblå Ericsson med antenn.

Batteriet i Nokia 3210 är fortfarande löstagbart och kan enkelt bytas ut. (Foto: Pernille Redder)

Dåtid och nutid smälter samman i designen

Jämfört med den gamla Nokia 3210 är det lätt att se skillnaden. På Nokia 3210 år 2024 är den 2,4 tum stora skärmen betydligt större och i färg. Telefonens färger har också fått en 2024-uppdatering med varianterna Y2K Gold (gul) och Scuba Blue, även om det också finns en Grunge Black-variant för de mer konservativa.

Den ursprungliga 3210 var av metall och vägde 151 gram, medan den nya är av plast och väger mindre än hälften så mycket. Det enda som fortfarande väger något är batteriet, som är löstagbart, precis som förr i tiden.

Telefonen ligger bekvämt i handen med sin ikoniska böjda form och får lätt plats i fickan på även de tajtaste jeans.

Testet

Även om det är med viss vånda som jag byter SIM-kort från min iPhone till 3210 är det enkelt eftersom det är samma SIM-kort som sitter i båda telefonerna. Den klassiska Nokia-logotypen tänds och efter att ha angett PIN-koden är jag helt enkelt inne i telefonen och redo att köra. Det var snabbt gjort. Och det står redan klart att Nokia 3210 kommer att fungera bra som reservtelefon eftersom det är så lätt att få igång den.

Men livet med Nokia 3210 visar sig snabbt vara en utmaning, eftersom telefonen som standard är utrustad med ett infernaliskt högt knappsatsljud. Jag blir stressad av att leta efter en knapp för att stänga av det, och den digitala detoxen går i stöpet när jag till slut hittar en video på YouTube som visar hur man gör det via min gamla smartphone, som fortfarande är på internet.

Menyn är inte intuitiv som man kan förvänta sig på en smartphone, och när jag pratar med en bekant som faktiskt äger en av Nokias nylanserade telefoner bekräftar han att menyn är svårare att navigera i än vad han mindes från de gamla telefonerna.

På baksidan sitter kameran med LED-blixt och den ikoniska logotypen (Foto: Pernille Redder)

Nya finesser

Bakom skärmen, knapparna och det färgglada yttre döljer sig en webbläsare, en Facebook-app, en FM-radio och inte mindre än nio olika spel, varav klassikern Snake (nu i färg) naturligtvis är ett. Och glöm inte: telefonen har Bluetooth! Med andra ord kan du lyssna på FM-radio i trådlösa hörlurar, vilket säkert tilltalar hantverkare och andra som inte behöver en smartphone när de är på jobbet.

En annan nyhet är att telefonen körs på 4G-nätet, vilket innebär att det går relativt snabbt att hitta min favoritnyhetssajt i 3210:ans webbläsare. Telefonen kommer dock till korta eftersom webbplatsen inte är anpassad för en så liten skärm och att försöka hålla koll på nyheterna är en ganska bökig affär. Så i det avseendet tvingar 3210 dig nästan att gå på en digital detox. Webbläsaren finns där för nödsituationer, men det är inget nöje.

HMD lovar lång batteritid, och det är rättvist att säga att telefonen levererar. Det tar flera dagar från det att jag slår på den tills jag måste hitta USB-C-kabeln igen och ladda batteriet.

Tryck, tryck, tryck

Den digitala detoxen hänger redan på en skör tråd, men jag håller ut. Någon skickar ett SMS till mig och jag lyckas svara genom att bokstavera varje ord, vilket ger mig en omedelbar flashback till 20 år sedan. Då kunde jag skriva ord och meddelanden blixtsnabbt, men nu krävs det koncentration och några svordomar för att få meddelandet färdigt.

Ja, och det är inte mycket digital detox över det. Om jag verkligen var målmedveten skulle jag naturligtvis inte ha svarat, och jag måste säga att jag lägger mig platt.

Telefonen ringer och jag svarar. Lite spänd på att höra hur ljudkvaliteten är. Och svaret är att den är klart sämre än vad jag är van vid. De flesta av samtalen under testperioden låter som hur mobilsamtal lät förr i tiden. Lite burkigt. Jag saknar också verkligen möjligheten att höja volymen, men volymknapparna sitter på min smartphone och inte på Nokian.

Så nej, jag skulle inte rekommendera att ha långa samtal på Nokia 3210. Men låt oss återgå till min första (och enda, visade det sig) dag med 100% digital detox.

Att skriva SMS på Nokia 3210 är precis som det var förr i tiden. (Foto: Pernille Redder)

Var är QR-läsaren?

Det går bara en timme innan nästa problem uppstår. Jag måste logga in på Skatteverket på datorn och för att göra det måste jag skanna en QR-kod med min telefon. Det är helt enkelt för mycket för 3210, eftersom telefonkameran inte har någon inbyggd QR-kodläsare. (Om du är intresserad av att bedöma kamerans förmåga som kamera, ta en titt på bilderna nedan).

Och problemen fortsätter, för på väg hem från jobbet brukar jag handla genom självskanning i mataffären, men det är uppenbarligen omöjligt med Nokia 3210. Så jag måste ställa mig i kö och betala med ett plastkort. Shoppingturen tar längre tid än vanligt och jag har ingen känsla av zen eller detox under tiden. Jag vill bara komma hem.

Bilden till vänster är tagen med Nokia 3210. Bilden till höger är tagen med iPhone 14 Pro Max. (Foto: Pernille Redder)

Vem är den till för?

På Facebook frågar en av mina vänner om Nokia 3210 kan användas som ölöppnare. Han skriver att han saknar att ha en telefon som kan göra det. Nu är mitt exemplar bara på lån, så jag testar inte, men jag tror faktiskt att man kan öppna massor av öl med den.

Och kanske är det här vi faktiskt närmar oss telefonens existensberättigande. För festivalsäsongen är i full gång och den här lilla saken kostar en bråkdel av vad en iPhone kostar. Den kan ringa samtal, skicka meddelanden, ta bilder (typ) och i nödfall även gå ut på nätet. Nokia 3210 är helt enkelt den perfekta festivaltelefonen. Och två vänner eller ett par kan till och med dela på den eftersom den har plats för två SIM-kort.

Ingen skulle gråta över att förlora den här telefonen och få ficktjuvar skulle ens överväga att stjäla den. Det är den typ av telefon som man kan skicka med sin tonåring till en festival och vara säker på att man kan komma i kontakt med sin avkomma.

Min bekant, som köpte en annan nylanserad Nokia-telefon, säger att han använder den när han är ledig från sitt arbete där han sitter framför en massa skärmar och bara behöver ringa och ta emot samtal.

Jag får i gång en livlig debatt på Facebook, och det är faktiskt roligt att en telefon kan skapa så mycket engagemang. Och inte bara på Facebook, utan under testperioden blir jag också inblandad i flera IRL-konversationer som börjar med att folk ser mig hålla i telefonen eller hör mig prata om den. Nokia 3210 är vad engelsmännen kallar en conversation piece. Något som startar en konversation.

Slutsats

Det beror på din personliga definition av en digital detox om Nokia 3210 är lämplig för den. Men som reservtelefon, på festivaler, på båtturer, på byggarbetsplatser och som den allra första telefonen för ett barn är Nokia 3210 definitivt ett självklart alternativ. Men det är mest på grund av priset och den långa batteritiden, eftersom användbarheten och ljudkvaliteten inte är i toppklass. Men underskatta aldrig värdet av en bra konversationsöppnare heller.

Karakter
Nokia 3210 (2024)
Basic

Home tycker

Batteritiden är lång, och det blir toppbetyg för nostalgin. Ljudkvaliteten är långt ifrån toppklass.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Pixel 8 ½ Pro XL

Här får du mest surfplatta för pengarna

En robust Wear-OS-klocka med lång batteritid

Flaggskeppsambitioner till förnuftigt pris

HMD vill nu stå på egna ben utan Nokia

Samsung Galaxy Z Fold 6 är en mobil för ett fåtal

Metallmobilens återkomst

Kungen av prisvärda mobiler är tillbaka

Vikbar nästan utan kompromisser

Ikonisk mobiltelefon är tillbaka

Samsung riskerar att bli omsprungna av Motorola

Huawei Honor är tillbaka!

Rulla till toppen