TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

test: Motorola One Vision

Nya kungen av mellanklassen

Trots en del utmaningar ger Motorola One Vision mer än vad man rimligtvis kan förvänta sig för pengarna. Här är det verkligen tal om mellanklass med superkrafter.

Av / 2019-07-09 - 16:21
Motorola One Vision

Home tycker

  • 21:9-skärmen ger bioupplevelser med film och video, och trots små problem är kameran synnerligen prisvärd. Med Android One är du garanterad viktiga uppdateringar från Google och prestanda imponerar också.
  • Ljudet är luddigt och låter onaturligt i hörlurar, och mobiltelefonen har bara en inbyggd högtalare. Saknar trådlös laddning. Kameran har problem med korrekt exponering av bilder.

Som namnet antyder kom Motorola One (som vi testade strax före jul förra året) med Android One. Det är den ”rena” versionen av Android som är nästan tömd på alla extra-appar som mobiltillverkarna gärna förinstallera i sina mobiltelefoner. Det har bland annat den fördelen att mobilen får en säkerhetsuppdatering från Google en gång i månaden, samt att mobilen uppdateras med nya Android-versioner under de två första åren av sin livstid.

Tyvärr var Motorola One lite av en besvikelse på de flesta andra punkter, därför är det mer än glädjande att Lenovo-ägda Motorola verkligen tagit tag i saken med nya Motorola One Vision. Även om den är en direkt efterträdare till Motorola One så har One Vision mer gemensamt med Motorola moto G7 Plus, som vi för bara ett par månader sedan inte tvekade att kalla för ”Kungen av mellanklassen”. Motorola One Vision kostar till och med en smula mindre än moto G7 Plus, så den stora frågan är om Motorola kan peta undan sig själva från mellanklass-tronen och sätta dit en ny modell.

Motorola one Vision ROW Sapphire Gradient Max vision 1 58694
Motorola har fått plats med frontkameran i One Vision genom att borra ett litet hål längst upp till vänster på skärmen. På så sätt går skärmen nästan hela vägen ut till kanten överallt. Foto: Motorola

Utseende och konstruktion

När det gäller utseendet är Motorola One Vision mer lik sin direkta föregångare, Motorola One. Båda modellerna har spegelblanka ytor och glas på både fram- och baksidan (Gorilla Glass 3), med fingeravtrycksläsaren placerad i mitten av den övre halvan av baksidan, så att den är lätt att nå med ett pekfinger. Moto G7 Plus hade en markerade cirkulär kameramodul mitt på baksidan men på One Vision sitter kamerorna längst upp till vänster. Och om det inte hade varit för den lilla ”M” -loggan på fingeravtrycksläsaren så hade Motorola One Vision varit svårt att skilja från de flesta andra billigare Android-telefoner på marknaden.

Glasytan innebär att mobilen är väldigt glatt, så se upp med var du lägger den. Om ytan inte är helt jämn så lever Motorola One Vision sitt eget liv och åker snabbt ner i golvet! Lyckligtvis ingår ett gratis skal av silikon som löser problemet.

Dessutom är One Vision på grund av det speciella 21:9-skärmformatet (mer om det nedan) ganska så avlång, fast inte lika mycket som Sony Xperia 1, en annan mobil med skärm i 21:9-format. Å andra sidan är den skön att hålla i och känns relativt lätt, trots vikten på 180 gram.

Annons
Motorola one Vision ROW Saphire Gradient Camera Detail 58693
Huvudkameran har två linser och optisk bildstabilisering (OIS). Huvudsensorn är på 48 Mp och sedan tillkommer en djupsensor på 5 Mp. Foto: Motorola

Skärm

Ja, Motorola One Vision har alltså precis som ovan nämnda Sony Xperia 1 samt Sony Xperia 10 Plus en skärm i det avlånga 21:9-formatet, samma som vi känner igen från biografsalongerna. Det ger mer plats för flödet i Facebook-appen och samma sak gäller webbsidor. Både YouTube och Netflix har dessutom en del innehåll i 21:9-format. På Netflix gäller det till exempel två tredjedelar av de alla filmer Dessutom finns det ett antal spel som anpassar sig efter 21:9-skärmen. Däremot får man leva med svarta fält till höger och vänster om bilden med annat innehåll (både appar, spel och video) som inte stöder formatet.

Skärmen täcker för övrigt hela fronten, vilket innebär att One Vision inte känns lika avlång som Sony Xperia 1, som var försedd med en smal svart kant överst på skärmen för att få plats med frontkamera och en högtalare. Motorola har i stället fått plats med frontkameran på One Vision genom att göra ett litet hål längst upp till vänster på skärmen. På så sätt går skärmen nästan helt ut till kanten överallt.

Skärmupplösningen på 2520 x 1080 pixlar (Full HD+, 432 ppi) är tillräcklig för att mobiltelefonen ska ha en riktigt skarp skärmbild och tack vare en ljusstyrka på 468 nits fungerar den bra även i solljus. Räkna inte med att bli överväldigad av den här skärmen, men med tanke på priset är den mer än godkänd.

Kamera

Huvudkameran har två linser och optisk bildstabilisering (OIS). Huvudsensorn är på 48 Mp och dessutom finns en djupsensor på 5 Mp. Motorola använder sig av så kallad quadpixel-teknik, som kombinerar fyra pixlar till en enda 1,6 μm-pixel. På så vis ger sensorn större ljuskänslighet och slutresultatet blir bilder med 12 Mp.

Under helt normala förhållanden tar One Vision bra bilder, och kameran är mer än tillräckligt bra för de flesta. Observera dock att mobiltelefonen har det motigt så fort ljusförhållandena blir sämre. Jag var i Rovinj i Kroatien när jag testade och tyvärr gav kameran dåliga resultat varje gång motivet hade för stora kontraster, till exempel starkt solljus kombinerat med skugga. Då blev de ljusa områdena i bilderna starkt överexponerade. Å andra sidan är färgåtergivningen riktigt bra och kameran tar utmärkta bilder i mörka omgivningar. Sammantaget får man mer och bättre kamera för pengarna med Motorola One Vision än vad man kan förvänta sig i prisklassen i normala fall.

Motorola One Vision Rovinj wrong exposure HDR 58695
Här har jag fotograferat havet genom en öppning. Kameran har stora problem med att exponera vattnet och andra områden som träffas av solljuset. Foto: Peter Gotschalk
OnePlus7Pro Rovinj correct expoure 58696
Exakt samma motiv fotograferat med OnePlus 7 Pro. Ljussättningen är korrekt och man ser alla detaljer – både ljus och skuggor. Foto: Peter Gotschalk
Motorola One Vision Rovinj market colour HDR 58699
Färgåtergivningen och skärpan är i topp, så fort ljusförhållandena är mer normala. Som här på en marknad i Rovinj, Kroatien. Foto: Peter Gotschalk
Motorola One Vision Rovinj green plant HDR 58697
Kameran tar utmärkta närbilder och färgerna är livliga utan att vara överdrivna. Foto: Peter Gotschalk
Motorola One Vision Rovinj dark HDR 58700
Motorola One Vision har problem med problem med stark kontrast, men kameran tar fina bilder när mörkret faller. Foto: Peter Gotschalk

Ljud

Om 21:9- skärmen ger dig en större biokänsla så gör tyvärr ljudet inte samma sak. Ska vi vara helt ärliga så är nog ljudet One Visions svagaste punkt. Även med bra hörlurar är ljudbilden luddig och konstigt onaturlig. Dessutom finns det inte mycket tryck och ös i ljudstyrkan, och allra bäst låter det faktiskt utan hörlurar. Till skillnad från Motorola moto G7 Plus är Motorola One Vision tyvärr inte utrustad med inbyggda stereohögtalare, utan får nöja sig med en enda högtalare längst ner på telefonen, bredvid USB-C-ingången. Men den jobbar hårt och levererar ett riktigt bra ljud.

Prestanda och funktioner

Under huven på Motorola One Visions sitter en Exynos-processor från Samsung – från samma familj som Samsung själva använder i deras Galaxy A50. Men Motorola får ut mer av processorn än Samsung och i våra prestandatester klarar sig One Vision bättre än alla konkurrenter i samma prisklass, inklusive Sony Xperia 10 Plus och Motorolas egen moto G7 Plus. Faktum är att den ligger på samma nivå som Nokia 8.1, som dessutom kostade nästan en tredjedel mer än Motorola One Vision när den kom ut på marknaden, och som inte på långa vägar är en lika fulländad produkt.

Vid daglig användning är upplevelsen också positiv. Motorola One Vision kör stora spel som Asphalt 9 och Into the Dead i stort sett utan problem, och att navigera runt i menyer och på webbsidor går utan avbrott.

Och så ska det också nämnas att batteritiden är riktigt imponerande. Som tur är, för snabbladdning är inte direkt mobilens starkaste sida, och någon trådlös laddning har inte den.

Slutsats

Är Motorola One Vision en bättre mellanklassmobil än Motorola moto G7 Plus? Ja, det är den nog. Designen är lite tråkigare, och moto G7 Plus har faktiskt bättre ljud, men både när det gäller skärm, kamera och prestanda vinner Motorola One Vision den duellen.

Valet av 21:9-formatet är djärvt, men helt rätt för den här mobiltelefonen, eftersom det gör att den sticker ut bland prisklassens många konkurrenter. Dessutom levererar den varorna på ett sätt som man egentligen skulle kunna förvänta sig från mycket dyrare mobiltelefoner. Letar du efter en prisvärd mobil som kan uppfylla de allra flesta behov på en hög nivå så finns det mycket som talar för att Motorola One Vision är rätt val.

Karakter
Motorola One Vision
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

Ljud & Bild