Tillsammans med nya versioner av Android släpper Google alltid en flaggskepps-mobil under namnet Nexus. Den ska visa upp alla nya funktioner i operativsystemet och ha alla de senaste finesserna. Ett riktigt flaggskepp alltså. Tidigare år har HTC, Samsung och LG fått förtroendet att bygga den men i år är det tidigare Google-ägda Motorola som står bakom Nexus 6.
Utseende och konstruktion
På grund av den enorma skärmen är det ingen liten mobil utan definitivt en phablet. Storleksmässigt är den i klass med LG G Flex. På pappret ser den ut att vara väldigt tjock, men det är mätt på mitten. Ut mot kanterna är den betydligt tunnare och känns därför inte klumpig i handen. Jämfört med standardmobiler är den tung, men jämfört med andra jättar som Galaxy Note 4 är det ganska normalt.
Den kan antingen fås i vitt eller i mörkblått vilket känns lite roligare än den vanliga svarta färgen. Baksidan är av matt halkbehandlad plast och pryds av en Motorola-logotyp samt en stor Nexus-logotyp i relief. Ingen lär missa vilken mobil du har. Byggkvaliteten är mycket bra med ett rejält metallchassi som inte böjer sig det minsta. Den är även ”vattentålig” även om den inte är certifierad. Tyvärr innebär det att man inte kommer åt batteriet.
Skärm
Liksom LG G Flex får vi en skärm på hela 6 tum, men med samma galna QHD-upplösning som på LG G3. Det ger en punkttäthet på 493 ppi vilket ger en fantastisk skärpa trots den stora skärmstorleken. Tack vare AMOLED-skärmen får vi imponerande kraftiga färger och en utmärkt betraktningsvinkel, men ändå med en bra svärta. Tyvärr är ljusstyrkan inte alls i klass med konkurrenterna vilket kan göra skärmen svårläst i solljus. Verkligen synd på en annars imponerande skärm.
Kamera
Kameran i föregående Nexus var inte mycket att hurra över men det har blivit betydligt bättre i Nexus 6. Något förvånande har Motorola tagit hjälp av Sony som står för sensorn med Exmos RS-teknik. Den är dock mindre än i Xperia Z3. Den har dessutom optisk bildstabilisering för att minska oskärpa vid långa exponeringar. Ovanligt nog har man även använt en ringblixt, vilket kan mjuka upp de skarpa skuggor man annars får från mobilerna.
Lollipops kameraapp är visserligen inte lika avancerad som några av mobiltillverkarnas egna, men har ändå blivit bättre. I bra ljusförhållanden gör automatiken ett bra jobb med att hitta fokus och vitbalans, men kan ha problem med exponeringen i svåra situationer. Däremot är foton i dålig ljus mer eller mindre oanvändbara, trots den ljusstarka optiken. Trots att de inte ljusats upp speciellt har de ett kraftigt monokromt brus.
Bra resultat i goda förhållanden
Men väldigt mörkt och brusigt i svagt ljus
Ljud
Som väntat har telefonen inga extraordinära ljudkretsar utan använder standardkretsarna. Därmed blir ljudet ur hörlurarna inget att vi behöver ägna speciellt mycket plats åt. Med bra lurar så låter det så bra som man kan vänta sig. Däremot gillar vi att man har försett den med dubbla framåtriktade högtalare på samma sätt som HTC One. Det är praktiskt om man inte vill använda lurar och de låter både förvånansvärt bra och spelar högt utan att skorra.
Användning
Eftersom mobilen är gjord för att visa upp Lollipop så är det i själva verket hur nöjd man är med det nya operativsystemet som avgör hur man gillar hanteringen. Allting känns renare och mer avskalat, både vad gäller utseendet och hur man kommer åt funktioner. Läs mer om våra intryck av Lollipop i testet av surfplattan Nexus 9. Och eftersom det är en ren Android-installation slipper man alla onödiga appar som tar upp plats och slöar ner.
Prestanda
Liksom Samsung Galaxy Note 4 är Nexus 6 utrustad med den senaste hårdvaran, som en fyrkärnig 2,7 GHz Snapdragon 805 och generöst minne på 3 gigabyte. Därmed presterar den också toppsiffror. En singlecore Geekbench på 1035 tangerar rekordet och en multicore på 3304 är faktiskt nytt rekord.
En browsermark på 1454 är inte lika imponerande, men spelprestanda är utmärkt. Trots ett stort batteri så drar den stora skärmen så pass mycket ström att man måste ladda den oftare än önskvärt. Det kan dock göras trådlöst enligt QI-standarden.
Slutsats
Nexus-mobilerna brukar imponera med den senaste hård- och mjukvaran, och Nexus 6 är inget undantag. Det är en uppvisning i genomtänkt design och gränssnitt med en prestanda som lämnar de flesta konkurrenter på efterkälken. Men den är inte perfekt. Den stora superskarpa skärmen har visserligen bra bildkvalitet, men är för ljussvag och drar ur batteriet snabbt. Och kameran är inte i klass med konkurrenternas. Dessutom är priset ovanligt högt.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser