Motorola har milt sagt släppt många olika modeller i den så kallade Moto G-serien. En snabb titt på deras hemsida avslöjar sammanlagt 14 mobiler i serien som går att köpa just nu, varav vi har testat fem. Det handlar om detta test av Motorola Moto G200, som du läser just nu, samt modellerna Moto G100, Moto G50, Moto G30 och Moto G 5G.
I skrivande stund finns alla 14 mobiler ute i butikerna och man måste nästan anställd hos Motorola om man ska kunna ha en översikt över alla de olika modellerna och skillnaderna mellan dem.
Kort sagt har Motorola byggt lika många Moto G-versioner som de har kunnat hitta på olika kombinationer av skärmstorlek och typ, kameror, processorer och övriga konfigurationsmöjligheter.
Ibland missar de målet helt, men för det mesta får man en bra mobil för pengarna, knepet är att hitta precis den kombination av specifikationer som bäst passar ens behov och plånbok.
Förra året släppte Motorola Moto G100, som var nästan lika bra som en flaggskeppsmodell, trots att priset höll sig på mellanklassnivå. Moto G200 är väl tänkt att vara ett slags ersättare till denna. Den har åtminstone en prislapp som inte verkar så avskräckande, och specifikationerna är i många avseenden på samma nivå som vad vi sett hos dyrare modeller från andra tillverkare. Men räcker det 2022? Kan Moto G200 leva upp till sin föregångare, eller har Motorola kompromissat för mycket för att hålla nere priset?
Utseende och konstruktion
Den nya mellanklassmobilen finns i två färger, Glacier Green och Stellar Blue, och liksom sin föregångare är den till största delen gjord av plast. Baksidan är egentligen matt, men samlar ändå på sig lite för mycket fingeravtryck för vår smak.
Moto G200 väger över 200 gram och är dessutom ovanligt tjock, så den tar en del plats, men är lyckligtvis skön att hålla i handen tack vare de rundade kanterna.
På höger sida hittar man knappen som justerar volymen samt på/av-knappen med inbyggd fingeravtrycksläsare, medan en dedikerad knapp för Google Assistant sitter på motsatta sidan.
Kameramodulen på baksidan ser nästan ut som en liten ramp som reser sig från mitten av telefonen mot vänster sida. Designen faller nog inte alla i smaken, men Motorola har åtminstone varit lite kreativa och den speciella kameramodulen gör faktisk G200 lätt igenkännlig så att den inte ser precis ut som alla andra mobiler i prisklassen.
Skärm och ljud
Motorola har uppgraderat skärmen i Moto G200 så att den både är lite större än sin föregångare (6,8 tum mot 6,7 i Moto G100) och även kan skryta med en uppdateringshastighet på hela 144 Hz, vilket faktiskt är i den allra högsta änden även om man jämför med många betydligt dyrare konkurrenter.
Däremot är upplösningen densamma, nämligen FHD+ (rent tekniskt är den till och med en smula sämre, eftersom Moto G200 har en skärm i 20:9-format med 2460 x 1080 pixlar, medan Moto G100 hade en skärm i 21:9-format och 2520 x 1080 pixlar), och det är fortfarande en IPS LCD-skärm, så bildkvaliteten är inte riktigt i klass med vad vi är vana vid från de dyrare OLED-skärmarna när det gäller ljusstyrka, kontrast och färgdynamik.
Det ska dock sägas att just skärmen var en av föregångarens stora svagheter. Och det har Motorola uppenbarligen rättat till i Moto G200, för inte bara är uppdateringsfrekvensen högre – vilket ger en mjukare och snabbare användarupplevelse när man spelar spel, använder webbläsaren eller navigerar i menyer och på hemskärmen – utan skärmen verkar också ljusare, även om de två mobilerna på papperet levererar ungefär samma maximala ljusstyrka, nämligen 560 nits. Och med HDR10 får man en bra känsla av video om man tittar på exempelvis 4K-innehåll på YouTube, Netflix och liknande.
När det gäller ljudet så har Moto G200 bara högtalare inbyggda i botten. Så om man inte använder hörlurar får man inget stereoljud, vilket är en lite platt känsla, oavsett om man är gamer eller tittar på video.
Med hörlurar är ljudkvaliteten däremot helt lysande. Vi testade med ett par Sony WF-1000XM4, som är bland de bästa trådlösa öronpropparna man kan köpa för pengar. Motorola Moto G200 stöder Qualcomms aptX-kodek, som utlovar att ge dig bästa möjliga ljud via Bluetooth, och resultatet var övertygande.
Kamera
Samma sak kan man inte riktigt säga om kameran, som konstigt nog verkar vara en markant nedgradering jämfört med föregångarens kamera.
Visst, den primära vidvinkellinsen har uppgraderats från 64 till 108 Mp, men Moto G200 får klara sig utan den dedikerade ToF-sensorn i Moto G100, som tillsammans med djupsensorn hjälpte till med avståndsmätning och fokus. Och även om den nya mobilen har samma 9x pixelbindning (där nio pixlar på sensorn kombineras till en pixel varje gång en bild tas) som Motorolas egen toppmobil, Edge 20 Pro, levererar inte kameran den skärpa och kontrast som vi förväntade oss.
Ultravidvinkelbilder blir en aning förvrängda längs kanterna, och det är lite som att spela på Lotto om makrobilderna blir skarpa eller inte.
Moto G100 hade även ett separat ultravidvinkelobjektiv till frontkameran, vilket Moto G200 också måste klara sig utan, och använder man kamerans porträttfunktion för selfies med bokeh-effekt är det uppenbart att mjukvaran som ska leverera resultatet har svårt att skilja på motiv och bakgrund.
Sammantaget är kameran i Moto G200 lite av en besvikelse. Det blir i alla fall tydligt att man som mobiltillverkare måste snåla in någonstans om man vill ge höga prestanda för ett lågt pris.
Prestanda och funktioner
Men på just den punkten levererar Motorola Moto G200 varorna. Mobilen har den senaste Snapdragon 888+-processorn från Qualcomm och det betyder i praktiken att den till och med är mycket snabbare än den nästan dubbelt så dyra Samsung Galaxy S21 FE som vi testade nyligen.
Snabbheten märks naturligtvis i våra benchmark-tester, men även när vi spelar stora och tunga spel som Asphalt 9 presterar Moto G200 så det ryker om det. Här spelar också den blixtsnabba skärmens uppdateringshastighet på 144 Hz en viktig roll.
Mobilen har 5G, Wi-Fi 6E och Bluetooth 5.2, så den är optimalt utrustad när det gäller alla tänkbara anslutningsmöjligheter.
Precis som Moto G100 stöder G200 den så kallade Ready For-plattformen som gör att användaren kan koppla sin Motorola-mobil till TV:n, datorskärmen eller laptopen. Tekniken innebär att man kan använda de flesta appar och filer på mobilen i ett Windows-liknande gränssnitt och i många avseenden påminner Ready For en del om Samsung DeX.
Som nämnts i föregående avsnitt kan man dock inte få precis allt för bara 6 000 kronor, så Motorola Moto G200 får leva utan trådlös laddning och det går inte att utöka det inbyggda 128 gigabyte stora lagringsutrymmet med microSD-kort. Det kunde man i föregångaren och vi hade kunnat önska att även Moto G200 hade möjligheten, för 128 gigabyte lagring är inte hela världen om man till exempel spelar in mycket video och har ett par bra spel installerade på sin mobil.
Slutsats
Vi förväntade oss en hel del av Motorola Moto G200. Den är årets efterträdare till Moto G100, som vi förra året gav belönade med betyget fem stjärnor samt vår särskilda rekommendation.
Men en sådan positiv bedömning kan det inte bli i år. På ett par områden är Moto G200 en sämre produkt än sin föregångare. Man får till exempel klara sig utan microSD-kort och kameran – speciellt selfie-objektivet – känns som en klar nedgradering, även om motsatsen säkert har varit tanken.
Att Moto G200 även 2022 är utrustad med en IPS-skärm är inte heller någon fördel, och numera kan det låga priset inte längre användas som argument, eftersom flera konkurrenter i samma prisklass (bland annat OnePlus Nord 2 och OnePlus CE 5G) är försedda med AMOLED-skärm, som ger en bättre användarupplevelse för pengarna.
Det är höga prestanda som är Moto G200:s största fördel. Konkurrenter som de ovan nämnda OnePlus-mobilerna hänger inte med, eftersom Motorolas nya flaggskepp i mellanklassen presterar i klass med betydligt dyrare modeller som Samsung Galaxy S21 FE. Moto-mobilen har dessutom den senaste nätverkstekniken i form av 5G, Wi-Fi 6E och Bluetooth 5.2.
Så om höga prestanda och snabb uppkoppling är högsta prioritet, är Motorola Moto G200 ett bra köp. Annars finns det bättre alternativ på marknaden just nu.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser