Motorolas G-serie har länge försett oss med prisvärda mellanklass-modeller. Med förra året Moto G8 Plus hade Motorola sparat in lite väl mycket på funktionerna för att pressa priset i botten. Årets Moto g 5G Plus går i andra riktningen och bryter mot flera traditioner. Den fick inte det väntade namnet Moto G9 utan har istället sitt största försäljningsargument i namnet. Det är nämligen inte bara Motorolas billigaste 5G-modell, nästan en tredjedel av Motorola Edge, utan den billigaste 5G-mobilen vi sett på marknaden hittills.
Utseende och konstruktion
På avstånd ser den faktiskt ganska läcker ut, med sin småprickiga skimrande baksida och en stor kameramodul likt Samsung Galaxy S20 eller Apple iPhone 11 Pro. Kommer man lite närmare noterar man att ramen runt skärmen är bredare än den är på premiummodeller, och får man den i handen märker man att baksidan är av plast. Det är i och för sig inte automatiskt en nackdel eftersom det gör mobilen lättare och att antennerna inte hindras av metall. Motorola skickar trevligt nog med ett enkelt skal så att man inte repar mobilen med en gång. Däremot ska man akta sig för att ta med den till stranden då den inte är certifierad för damm- eller vattentålighet.
Skärm
Man skulle kanske kunna tro att det sparats in på skärmen, men man får vara väldigt grinig om man ska klaga på någonting. Den har ett 21:9-format vilket lämpar sig bra för film och spelande, och det är inte helt dumt för webbsidor heller. Speciellt som upplösningen är 2520 x 1080, vilket ger skarp text även i litet format. Och när man bläddrar på webbsidorna upptäcker man att den faktiskt har 90 Hz-uppdatering, vilket ger mjukare rullning. Verkligen lyxigt i prisklassen. Moto g 5G Plus stöder även HDR för filmtittande, men eftersom det är en LCD-skärm snarare än OLED blir svärtan aldrig tillräckligt djup och kontrasten man vill åt med HDR uteblir därmed.
Kamera
Med en kameramodul med fyra linser så kunde man kanske tro att den skulle ha alla möjliga brännvidder. Men en är i själva verket djupmätaren och en är ett makroobjektiv. Sen har vi ett kapabelt normalobjektiv och ett ultravidvinkelobjektiv av standardsnitt. Men var är teleobjektivet? Det är väl ändå betydligt mer användbart än extrema närbilder? För selfies är mobilen mer välutrustad, med en inte bara ett normal- utan även ett ultravidvinkel-objektiv, så att man även kan få med kompisarna i sina selfies.
I bra förhållanden presterar huvudkameran fullt dugliga foton med bra skärpa och relativt naturliga färger. De drar snarare åt lite urvattnade än för överdrivna hållet. Ibland slår dock bildbehandlingen lite fel och smetar ut detaljer. Den effekten är mer märkbar i ultra-vidvinkeln, som helt klart är av lägre kvalitet. Mörkerläget gör sitt bästa för att ljusa upp bilden, men kameran har avsevärda problem att hitta fokus.
Användning
Även om Moto g 5G Plus inte bjuder på en lika ren Android-upplevelse som One-modellerna så har Motorola hållit anpassningarna till ett minimum. Det är främst smarta funktioner som att ringsignalen tystnar när man plockar upp telefonen, eller att den sätts i ”stör ej”-läge om man lägger den med skärmen nedåt. Här slår man också på ”lyft för att låsa upp”-funktionen som använder ansiktsigenkänningen.
I billigare mobiler brukar det inte funka något vidare. Den är visserligen inte i klass med iPhone vad gäller pålitlighet, men den är faktiskt helt okej. Som ett alternativ finns en fingeravtrycksläsare på sidan, på samma sätt som Sony Xperia brukade ha. Det är visserligen bättre än att ha den på baksidan, men inte lika bra som när den är inbyggd i skärmen.
Liksom på Samsung-mobilerna finns det en röst-assistent-knapp, men denna aktiverar Google Assistant, istället för Bixby. Betydligt mer användbart.
Prestanda
Tack vare en modern Snapdragon-processor i 700-serien, snarare än 600-serien som i förra årets G8 Plus, är prestanda riktigt bra. Den är faktiskt dubbelt så snabb! Det är visserligen ”bara” hälften av årets toppmodeller som kostar tre gånger mer, men hur många hästkrafter behöver man egentligen? Det samma gäller spelprestanda, den når 30 fps vilket kanske inte är häpnadsväckande, men duger för de flesta.
Däremot krossar den allt motstånd när det gäller batteritiden. Motorola skryter i reklamen om ”2 dagars batteritid”, vilket vi sett förr. Men det brukar sällan återspeglas i mätningarna. Vi trodde först att det var något fel när telefonen hade kört PC Mark Work 2.0 hela natten och hade gott om batteri kvar. Till sist landade den på 20 timmar och 35 minuter, vilket är den längsta tid vi någonsin uppmätt!
Och så kommer det vi alla väntat på, kan den leverera 5G-hastigheter? Vi satte oss på Hötorget i Stockholm, som enligt Tele2 ska ha bra 5G-täckning, och lät den tävla med två betydligt dyrare mobiler. Och visserligen kom den inte riktigt upp i samma höga medelvärden som de andra, men i enstaka mätningar kom den upp i över 1 000 Mbit/s! Vilken kan jämföras med en 4G-mätning som kämpade sig upp i 170 Mbit/s…
Slutsats
Motorola har höjt insatsen genom att inte bara lova en billig mobil, utan lova prestanda också. Åtminstone vad gäller uppkopplingshastigheten. Och nog levererar den blixtsnabb 5G, nästan i klass med tre gånger dyrare flaggskeppsmobiler. Resten är inte illa heller. Moto g 5G plus har den längsta batteritiden vi någonsin uppmätt, och skärmen bjuder faktiskt på både HDR och 90 Hz uppdateringsfrekvens för mjuk rullning. Prestanda och kamera är i klass med konkurrenterna i prisklassen.
https://youtu.be/eFehNv9sQHM
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser