TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
BLACK WEEK - 70% RABATT PÅ LB+

TEST: Motorola Edge 50 Pro

Ett steg fram, två steg tillbaka

Från att ha varit i frontlinjen är årets Edge-modell snarare en medelmåtta.

Av / 2024-04-23 - 08:39
Motorola Edge 50 Pro

Home tycker

  • Bra skärm med extrem ljusstyrka. Riktigt kapabel huvud- och selfie-kamera. Moto-funktionerna tillför mycket. Blixtsnabb laddning.
  • Många försämringar sedan förra årets modell. Prestanda som en betydligt billigare mellanklassmobil. Medelmåttig vidvinkelkamera.

Efter att under många år har förknippats med prisvärda mellanklassmobiler gjorde Motorola 2020 en satsning på premiummobiler med sin Edge-serie. De första försöken gick sådär, men vi gillade verkligen både Edge 30 Pro och Edge 40 Pro. Liksom tidigare finns det en Ultra-toppmodell samt en Pro-mellanmodell, och en prisvärd modell som i år fått namnet Fusion.

Med årets modellserie flyttar Motorola fokus från teknik och prestanda till livsstil, ett luddigt begrepp som innefattar design, material, känsla och upplevelser. Mycket riktigt har vissa modeller exotiska material som trä, och Motorola pratar mycket om färger i och med sitt samarbete med Pantone. Naturligtvis ingår även AI i paketet då det ska göra avancerade funktioner lättanvända.

2024 motorola edge 50 pro Adv Pack Design Luxe Lavender
Foto: Motorola

Utseende och konstruktion

Den Pro-modell vi nu testar finns ett glimrande pärlutförande alternativt veganskt läder i svart eller, som i vårt fall, lavendel. En kul färg som vi inte har något emot. Däremot ger inte baksidan alls någon känsla av läder. Vi skulle snarare säga gummi. Det är alltså en matt, halvmjuk baksida som ger ett väldigt bra grepp och för en gångs skull är helt motståndskraftig mot fingeravtryck. Man får även med ett skal som märkligt nog är raka motsatsen, det är halt och ser snabbt kladdigt ut.

mobil cover
Mobilen och skalet passar inte ihop, funktions- eller stilmässigt. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Själva chassit är dock av aluminium som är färgmatchat med baksidan. Telefonen är damm- och vattentät enligt IP68 så det går utmärkt att bada med den. Skärmen är dessutom skyddad av Gorilla Glass, men knappast av senaste version, för då hade Motorola skrivit ut det i specifikationerna.

Skärm

Skärmen är riktigt bra, med en pOLED-panel och stöd för 144 Hz-uppdatering, vilket är ett steg upp från de flesta konkurrenters. Det är däremot ett steg ner från förra årets modell som hade 165 Hz i frekvens. Panelen är dessutom inte en LTPO-panel, vilket gör att den inte kan byta uppdateringsfrekvens lika sömlöst och därmed drar den mer ström. Upplösningen har dock ökat lite, men framför allt har ljusstyrkan ökat betydligt. Edge 50 Pro toppar på 2 000 nit där Edge 40 Pro som mest klämde ut 1 300 nit. Det är dock ett ganska ointressant värde, då 50 Pro snarare når 1 300 nit i riktig användning. Även det är dock ett mycket bra resultat som slår de flesta konkurrenter.

Annons

Skärmens färgåtergivning är godkänd av Pantone, vilket gläder oss som ogillar överdrivna färger. I kombination med HDR10+-stöd och den ljusstarka skärmen ger detta en bra filmupplevelse. Däremot ska det noteras att den har tappat Dolby Vision-certifieringen som förra årets modell hade. Därmed kan man få HDR från YouTube men inte Netflix.

Moto Edge 50 Pro camera
Många AI-funktioner för att förbättra dina foton. (Skärmbild: Jonas Ekelund, L&B Home)

Kamera

Huvudkameran har samma 50 megapixels upplösning som verkar ha blivit standard i år. Däremot är vi imponerade av att den har bländare f/1,4, vilket nog är det bästa vi har sett! Mycket ljusstark optik, med andra ord, och fina suddiga bakgrunder på porträtt. Trots att vi pressade den med ett i princip becksvart rum så lyckades den fånga färgerna i motivet, vilket imponerade på oss.

motorola edge 50 pro color motorola edge 50 pro dark
<
>
Foto: Jonas Ekelund, L&B Home

Den andra imponerande kameran är selfiekameran som även den kan skryta med en 50 Mp-sensor, bra ljusstyrka och möjlighet att filma i 4K. För den som huvudsakligen lägger ut Instagram-inlägg på sig själv är det nästan värt att köpa mobilen bara för detta.

 

Däremot är vi besvikna på att både telefoto- och ultravidvinkeln har fått sämre specar än förra årets modell. Att telelinsen gått ner till 10 Mp är kanske inte hela världen, det är rätt normalt, men den har fått en mindre sensor. Glädjande är dock 3x zoom jämfört med förra årets 2x. Fotokvaliteten är helt acceptabel för prisklassen.

moto edge 40 pro tele moto edge 50 pro ultrawide moto edge 50 pro wide
<
>
Foto: Jonas Ekelund, L&B Home

Ultravidvinkeln har dock gått ner från 50 Mp, som är jättebra, till 13 Mp, vilket bara är genomsnittligt. Färgerna är visserligen bra, och tack vare AI-funktionerna förefaller bilden skarp. Men tittar man närmare saknas detaljer och många toningar är utsmetade.

IMG 20240407 193136883
Foto: Jonas Ekelund, L&B Home

Naturligtvis har kameran många AI-funktioner, bland annat för att undvika suddiga videor. Förutom Motorolas egna finesser används Googles då bildgalleri-appen helt enkelt är Google Foto. För den som nästan alltid använder Google Fotos ”autoförbättra”-funktion kan kameran här faktiskt lägga på den automatiskt.

Användning

Ovanpå Android 14 har Motorola lagt på sitt eget gränssnitt som nu heter Hello UI. I vanlig ordning finns det stora möjligheter att skräddarsy utseendet som man själv vill ha det. Men framför allt finns det mängder av små finesser och genvägar här och där som känns genomtänkta och faktiskt användbara. Allt från edge light som diskret lyser i olika färger när man får meddelanden eller notiser, till att man sätter den i tyst läge genom att lägga den med skärmen nedåt eller att man sätter på ficklampan genom att skaka den. Här har många andra tillverkare något att lära.

Moto settings
Motorolas extrafunktioner är faktiskt användbara. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Prestanda

Märkligt nog hittar vi på insidan en Snapdragon 7 gen 3, en visserligen ny, men definitiv mellanklass-systemkrets. Den hittas annars i mobiler som Honor 100 och Oneplus Nord CE4, alltså mobiler som kostar kring 300 euro. Vi hade nog väntat oss en Snapdragon 8 Gen 2, som i OnePlus billigare flaggskepp OnePlus 12R. Eller, med tanke på att det var vad som satt i förra årets Edge 40 Pro, kanske en Snapdragon 8s Gen 3, den något billigare varianten av toppkretsen. Fast det är märkligt nog vad som sitter i Edge 50 Ultra. Motorola skojade inte när de sa att de inte satsade på prestanda, för det här känns som två steg tillbaka.

Det visar sig också i våra prestandatester att Edge 50 Pro inte kan mäta sig med de bättre mobilerna från i år. Det kanske inte låter så förvånande, men både Edge 30 Pro och Edge 40 Pro var de snabbaste mobilerna på marknaden när de lanserades! Skillnaden är markant!

Moto Edge 50 Pro geekbench
Edge 50 Pro är faktiskt långsammare än Edge 20 Pro! (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Vi måste snarare gå tillbaka till förra årets mellanklassmobiler för att hitta något jämförbart. Särskilt illa är det med grafikprestanda där vi snarare måste gå två år tillbaka för att finna liknande siffror.

Batteriet räcker genomsnittligt länge och är ganska beroende av skärminställningarna. Däremot är laddningen helt extrem med 125 watt TurboPower! Det klår till och med Xiaomi 13 Pro som hade förra rekordet. Med Motorolas egna laddare kan man även nå imponerande 50 watt trådlöst.

Slutsats

På det hela taget är Motorola Edge 50 Pro en bra mellanklassmobil. Problemet är att man förväntar sig att det ska vara en premiummobil som tidigare års modeller. I själva verket har många specifikationer blivit sämre, där speciellt prestanda är häpnadsväckande låg. Men för all del, vill man bara ha en riktigt bra huvud- och selfiekamera, en riktigt bra skärm och fantastisk snabbladdning blir man säkert nöjd ändå.

https://www.youtube.com/watch?v=7RnOPr_oIXQ

Karakter
Motorola Edge 50 Pro
Premium
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

Ljud & Bild