TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Motorola Edge 50 Neo

Neo håller balansen i Motorolas 50-serie

En mellanklassmobil som snarare är förnuftig än speciellt upphetsande.

Av / 2024-10-03 - 09:00
Motorola Edge 50 Neo

Home tycker

  • Äntligen en telefoto-kamera. Förvånansvärt bra skärm. Smarta extrafunktioner. Många års uppdateringar.
  • Lite aggressiv bildbehandling. Medelmåttig batteritid. Den nödvändiga snabbladdaren medföljer inte.

Årets modellutbud i Motorolas Edge-serie är mer omfattande och förvirrande än någonsin. I april lanserades flaggskeppet Edge 50 Ultra för en saftig prislapp, en mer normalt prissatt Edge 50 Pro och mellanklassmodellen Edge 50 Fusion. Begripligt. Men för en månad sedan fyllde de plötsligt i gapet mellan de två billigare modellerna med Edge 50 Neo, som ligger någonstans mitt emellan, samt märkligt nog den vanliga standardmodellen Edge 50, som alltså kommer sist och som bara är aningen billigare än Pro. Ordningen är alltså Ultra, Pro, Standard, Neo och Fusion. Hängde du med? Inte vi heller.

Läs också Vad hände med Edge? Från att ha varit i frontlinjen är årets Edge-modell snarare en medelmåtta.

Den här gången tar vi en titt på Motorola Edge 50 Neo som alltså ligger någonstans mellan en mellanklass- och flaggskeppsmobil. Det verkar ha varit ett bra koncept då föregångaren Edge 40 Neo var en storsäljare. Årets modell har fått två viktiga förbättringar som gör den ännu mer prisvärd.

Utseende och konstruktion

Den nya modellen behåller i stort sett formspråket från förra året, men den har fått en större kameramodul och vi ska återkomma till varför. Den är dock mindre kantig med en mjuk övergång till både kanten och baksidan. Förvånande nog har den inte heller den rundade skärmkant som gett serien dess namn.

edge 50 neo colors
Flummiga namn men ganska trevliga färger att välja mellan. (Foto: Motorola)

Liksom tidigare gör Motorola en stor grej av sitt samarbete med färgmästarna på Pantone. Det syns mest på att man tydligt talar om vad färgen på mobilen heter på Pantone-språk. Alltså är årets färgval Nautical blue (blå), Latte (beige), Grisalle (grå) och Poinciana (röd). Vi fick den röda varianten som verkligen syns, men vi gillar också den kaffefärgade som är mer neutral utan att vara tråkig. Vad vi undrar lite över är varför skalet som medföljer inte riktigt matchar Pantone-färgen på mobilen. Varför lägga ner allt besvär och sedan slarva bort det i sista steget?

moto edge 50 neo back
Skalet och mobilen påstås vara färgmatchade men det är de inte. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Baksidan är nu i ett polymer-material som känns mer påkostat än förra årets plast. Om det är det som gör att mobilen nu är certifierat tålig mot tapp i golv framgår inte. Liksom förr är den IP68-certifierad för att vara dammtät och vattentät i 30 minuter på 1,5 meters djup.

Annons

Skärm

Eftersom yttermåtten har krympt något från förra året så är även skärmen aningen mindre. Å andra sidan har den högre upplösning och har fått betydligt bättre ljusstyrka. Den är nu uppe i nivå med Pro-modellen vilket gör den läsbar i solljus, men naturligtvis inte på nivå med de allra bästa mobilerna på marknaden. Den har inte heller lika hög maximal uppdateringsfrekvens, men å andra sidan är det nu en strömsnål LTPO-skärm som kan gå ner rejält i frekvens så att man kan ha en always-on-skärm. Det känns som en vettig kompromiss.

moto edge 50 neo camera interface
Vi hade gärna sett fler kamerainställningar, speciellt för att få mer naturliga foton. (Skärmbild: L&B Home)

Kamera

Vad vi kan utläsa av specifikationerna är huvudkameran och ultravidvinkel-kameran desamma som förra året. Det vill säga en modern 50-megapixels vidvinkel som vi ser på många andra modeller i klassen och en 13-megapixels ultravidvinkel av standardsnitt. Vad som sticker ut är däremot att den nu faktiskt har fått en telefotokamera med 3x optisk zoom. Det är mycket välkommet då det ofta är bristen på en sådan som gör att man tvingas att köpa en dyrare modell i serien. Det ska dock sägas att kamerorna inte är kalibrerade mot varandra. Normalkameran är mest färgglad medan ultravidvinkeln är mer dov i färgerna och telefotot är märkbart mörkare. Kvaliteten rakt ut från sensorn är acceptabel men saknar detaljer och känns rätt medelmåttig.

IMG_20240914_160931023_HDR IMG_20240914_160923681_HDR IMG_20240914_160945013_HDR IMG_20240914_160950198_HDR
<
>
Ultrawide (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Det är i stället, som så ofta nu för tiden, bildbehandlingen som gör hela skillnaden. Och Moto AI-motorn gör ett riktigt bra jobb med att korrigera förvrängningar och blåsa liv i annars platta bilder. Men HDR är väl aggressivt och tappar nyanser i ljusa områden. Vad vi hade önskat är lite mer detaljerade inställningar för hur mycket vi vill att bilderna ska behandlas. Motorola ger oss visserligen ett val mellan autoförbättra och naturlig. Men även i naturligt läge använder den HDR i onödan och bilderna är inte neutrala.

IMG_20240923_144836123_HDR IMG_20240924_112244231_HDR IMG_20240925_213859963_HDR
<
>
Den aggressiva HDR-behandlingen har fått huset i bakgrunden att nästan försvinna. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Användning

Trevlig nog blir vi bara påtvingade några enstaka appar där vi inte har något emot att få Opera-webbläsaren som alternativ. I vanlig ordning får vi dock ett antal Moto-appar men de känns faktiskt motiverade. Det handlar om utökad säkerhet, sammankoppling med externa apparater och ett numera så populärt nedkopplat detox-läge. Men framför allt får vi Moto-appen som ger oss en mängd praktiska genvägar, gester och smarta automatiseringar.

moto edge 50 neo interface
Ett trevligt gränssnitt med användbara finesser utan att bli överlastat. (Skärmbild: L&B Home)

Naturligtvis får vi även Googles AI-assistent Gemini som i många fall ersätter Google Assistant. Det gör mobilen än mer användbar, men det är ju inget unikt för Edge 50-serien.

moto edge 50 neo gemini
Naturligtvis har Googles AI-assistent letat sig in även i Neo. (Skärmbild: L&B Home)

Något vi verkligen uppskattar är att Motorola nu erbjuder 5 års uppdateringar av Android och 5 års säkerhetsuppdateringar. Det är ett rejält kliv upp från förra årets Neo och faktiskt bättre än Pro-modellen. Hallå Motorola, kanske läge att införa det även för de dyrare modellerna?

Prestanda

På insidan hittar vi systemkretsen Mediatek Dimensity 7300, vilket är samma som sitter i CMF Phone 1, en budgetmobil för mindre än hälften av Edge 50 Neo. Det känns i jämförelse lite snålt men är ändå ett steg upp från 40 Neo, speciellt vad gäller flertrådade appar. Där närmar den sig faktiskt Pro-modellen, som dock ska sägas är förvånansvärt långsam i år.

edge 50 neo 3dmark edge 50 neo antutu edge 50 neo geekbench
<
>
Geekbench (Grafik: Jonas Ekelund, L&B Home)

Vad gäller mer mångsidiga tester än Geekbench säger Antutu oss att 50 Neo ligger mitt emellan 40 Neo och 50 Pro, vilket känns rimligt. Spelgrafiken har inte fått motsvarande boost utan hamnar i nivå med tidigare nämnda budgetmobilen CMF Phone 1 eller förra årets mellanklassmobil Samsung Galaxy A54. Det är dock tillräckligt för att köra medelkrävande spel utan prestandaproblem.

PCmark battery
PCmark batteritest (Skärmbild: L&B Home)

Förvånande nog har Edge 50 Neo fått ett mindre batteri än 40 Neo vilket också ger den en kortare batteritid på 7:53 timmar. Det är dock i linje med 50 Pro som har ett något större batteri. Liksom förr kan den snabbladdas med 68 watt, men det förutsätter att du har deras TurboPower-laddare som inte medföljer. Hur snabbt den laddar säger Motorola inget om i år. Den kan dock nu laddas trådlöst med 15 watt.

2024 MOTOROLA EDGE 31
Foto: Motorola

Slutsats

Motorola 50 Edge Neo är en mellanklassmobil som kämpar för sitt existensberättigande i Motorolas väldigt digra modellutbud. Men den gör faktiskt ett bra jobb med det. Dent är definitivt värt den extra slanten jämfört med Fusion-modellen för att få en telefoto-kamera. Och prestandahoppet till Pro-modellen är inte tillräckligt för att motivera det högre priset. Och om man väger in att man med denna får 5 års uppdateringar är den definitivt det bästa köpet om man tänkt behålla mobilen ett längre tag. Kan detta vara mobilernas Volvo 740?

Karakter
Motorola Edge 50 Neo
Premium
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

Ljud & Bild