På 90-talet var Motorola i amerikanska händer och ett av tre stora mobilmärkena tillsammans med Nokia och Ericsson. Man kan lugnt säga att det har hänt en hel del sedan dess. Efter en liten vända hos Google är nu Motorola en del av kinesiska Lenovo.
De senaste åren har Motorola fört en hård kamp för att återfå sin forna storhet och därför har kineserna lanserat en strid ström av bra mobiler i mellanklassen, av vilka vi har testat flera stycken: Moto G8 Plus, One Zoom och One Vision – den senare utsåg vi till och med till Årets bästa mobil i budgetklassen.
Men hittills har det saknats modeller i den dyrare änden av skalan. Med undantag för den hopfällbara Motorola Razr, som ännu så länge bara nått ett fåtal kunder och som inte har testats i någon nämnvärd grad, har Motorola inte haft produkter i samma liga och prisklass som till exempel OnePlus 8 Pro och Samsung Galaxy S20-serien.
Men så är det inte längre. Med Motorola Edge+ har den kinesiska mobiltillverkaren kommit på banan med en toppmodell som ska ge konkurrenterna på de högre nivåerna en kamp. Hur bra det lyckas kan du läsa här.
Utseende och konstruktion
Vid första anblicken verkar Motorola Edge+ smalare än många av de andra mobilerna i samma prisklass. Mycket riktigt är den bara 71,38 mm på bredden, vilket är mindre än exempelvis Sony Xperia 1 som annars är en av de smalaste toppmobilerna på marknaden. Motorola Edge+ är ändå inte lika avlång och kan utan större problem skötas med en hand.
Men även om Motorolas nya toppmobil är bland de smalaste mobilerna vi har provat på länge så är den däremot ganska så knubbig. Med sina 9,6 mm är Motorola Edge+ betydligt tjockare än merparten av marknadens smartmobiler – nästan oavsett prisklass – och därför känns den som en liten tegelsten, vilket inte nödvändigtvis är en fördel.
Den känns i alla fall tyngre än många andra mobiler som väger lika mycket, vilket beror på det mer kompakta formatet och den resulterande viktfördelningen på en mindre yta. I rättvisans namn ska det sägas att de extra millimetrarna i omkrets naturligtvis beror på 5 000 mAh-batteriet som sitter i Motorola Edge+ och som ger den en rejält lång batteritid. Mer om det längre fram.
Både skärmen och baksidan är gjorda av Gorilla Glass 5 och även om baksidan har ett läckert färgspel så förstörs helhetsintrycket av en kameramodul på vänstra sidan som sticker ut våldsamt mycket, plus av alla fingeravtryck som snabbt fastnar på glasytan.
Motorola Edge+ är inte IP-certifierad, men Motorola påstår själva att den har en ”vattenavvisande” konstruktion, vilket lär betyda att telefonen mycket väl tål en skvätt regn.
Skärm
Skärmen och hur den böjer sig ner över sidorna är oerhört iögonfallande. Samma design har vi sett på många andra mobiler, men inte på någon av dem är skärmen lika rundad som på Motorola Edge+.
Om det är snyggt eller inte är en smakfråga, men faktum är att det ibland är direkt störande att skärmen kröker så långt bortom synfältet i alla appar. När man tittar på skärmen framifrån är det en tydlig färgskillnad där skärmen böjer sig. Under testperioden upplevde vi dessutom upprepade gånger att vi tryckte fel på skärmen på grund av dess krökning.
Lyckligtvis kan den kantlösa skärmen, som Motorola kallar det när appar visas på de böjda kanterna, stängas av i alla appar, så skärmbilden håller sig på den platta delen av skärmen. Då är det bara på hemskärmen och i resten av mobilens användargränssnitt som man får finna sig i den kantlösa skärmen.
Lyckligtvis är själva skärmbilden riktigt skarp, vilket framför allt beror på uppdateringsfrekvensen 90 Hz. Den motsvarar vad andra tillverkares dyraste mobiler – till exempel OnePlus 7 Pro – kunde erbjuda för ett år sedan. Och även om Motorola Edge+ alltså inte ligger allra längst fram tillsammans med OnePlus och Samsung, som i år har installerat 120 Hz-skärmar i sina toppmobiler, har de fortfarande en bättre och mer lättflytande användarupplevelse med 90 Hz frekvens än med de 60 Hz som de flesta mobiler på marknaden trots allt fortfarande använder.
Däremot är den maximala skärmupplösningen bara 2340 x 1080 pixlar (FHD+), vilket är betydligt mindre än vad många andra i prisklasserna kan erbjuda. Det går ut över skärpan (skärmarean är trots allt hela 6,7 tum), men framför allt tappar man lite plats skärmen, vilket man bland annat märker när man surfar eller läser e-böcker, plus att den maximala upplösningen för exempelvis videouppspelning är långtifrån 4K.
Kamera
Medan skärmupplösningen haltar lite så har Motorola satsat allt på en ultrahögupplöst kamerasensor på 108 Mp – vilket vi också har sett i Samsung Galaxy S20 Ultra och Xiaomi Mi 10 Pro. Samsung använder dock hela 9x pixel binning (där nio pixlar på sensorn sätts ihop till en enda pixel varje gång en bild tas) för att åstadkomma knivskarpa bilder. Motorola Edge+ nöjer sig i stället med 4x pixel binning (”Quad Pixel Technology”) för att få bättre ljus i motiven.
Resultatet är det däremot svårt att klaga på, även om man är tvungen att fotografera i 4:3-format om man vill dra full nytta av de många pixlarna. Väljer man 16:9-format så blir bilden beskuren, så att man tappar ungefär 25 % av pixlarna i slutresultatet.
Förutom den stora sensorn på 108 Mp har Motorola Edge+ en ultravidvinkel på 16 Mp och en telelins med 3x optisk zoom på 8 Mp.
Dessvärre finns det ett fel i Motorolas kameraprogramvara som gör att den optiska zoomen inte fungerar som den ska. Zoomar man upp till tre gånger får man rätt bild i sökaren, men i själva verket zoomas det in mer än tre gånger. Vi tycker att det snarare är 4–5x zoom. Och även om man har fångat rätt motiv i sökaren så beskärs det ännu mer av programvaran efteråt, vilket är en process som syns med blotta ögat när en miniatyrbild av bild visas i kamera-appen.
Vi har korresponderat länge fram och tillbaka med Motorola under testperioden och hoppades att företagets ingenjörer skulle kunna lösa problemet genom en snabb programuppdatering. Motorola har mycket riktigt lovat att en lösning är på väg, men i skrivande stund vägrar de att sätta något datum för uppdateringen, så vi kände oss tvungna att fortsätta med testet.
Faktum är alltså att om man investerar i Motorola Edge+ så får man i skrivande stund en mobiltelefon där zoomfunktionen inte fungerar som den ska.
Det är lite synd, för annars har kameran många andra bra saker att erbjuda. Till exempel kan man spela in video i 6K-upplösning, och med en särskild snapshot-funktion kan man ta 20 Mp-bilder samtidigt som man filmar.
Frontkameran med hela 25 Mp använder sig också av ”Quad Pixel Technology”, vilket framför allt ger bättre selfies om man använder den i mörka miljöer.
Sammantaget har Motorola Edge+ en kamera som tillhör de bättre. Förmodligen blir problemet med den optiska zoomen också löst förr eller senare. Det är bara dåligt av Motorola att släppa en produkt med ett så uppenbart fel. Det tyder på att de har haft så bråttom med att få ut telefonen på marknaden så snabbt som möjligt att de har sett mellan fingrarna under kvalitetskontrollen. Detta såg vi ytterligare ett exempel på, vilket vi strax ska återkomma till.
Ljud
Först bara ett par ord om ljudet, för här förtjänar Motorola Edge+ verkligen att få beröm. Många dyrare och läckra smartmobiler är en besvikelse när det gäller ljudet. Detta gäller inte minst Huawei P40 Pro, som det också finns många andra goda skäl att hålla fingrarna borta från.
OnePlus 8 Pro har däremot ett utmärkt ljud – både från de inbyggda högtalarna och om man använder telefonen med ett par bra hörlurar. Samma sak gäller för Motorola Edge+, där det är ett så bra tryck i de inbyggda stereohögtalarna att det är riktigt kul att spela spel och titta på video med mobilen.
Och audiofiler kommer att glädja sig åt den inbyggda 3,5 mm-kontakten – som för övrigt Sony också återinför i sin kommande Sony Xperia 1 II.
5G
Alldeles oavsett det fina ljudet är det inte bara den felaktiga kameran som ger oss ett tydligt intryck av att Motorola Edge+ har släppts för tidigt.
I Motorolas egen marknadsföring framgår det tydligt att telefonen har 5G (och Wi-Fi 6). Det har den också, men för att viss telefon ska fungera i en given operatörs 5G-nät måste den specifika modellen testas och godkännas av operatören. Eftersom Motorola Edge+ säljs i hela Europa innebär det alltså att mobiltillverkaren måste genomgå en lång process med tester och godkännanden från alla operatörer innan telefonen kan säljas till konsumenterna.
När det gäller Edge+ har detta inte skett. Ända sedan början på året vi testat 5G-mobiler i T-Mobiles nätverk i Tyskland (T-Mobile ägs av Deutsche Telekom och är en av Europas största mobiloperatörer), vilket vi har gjort med både Huawei P40 Pro, OnePlus 8 Pro och Samsung Galaxy S20 Ultra. Men när turen kom till Motorola Edge+ var vi tvungna att ge upp. 5G-stödet för Motorola Edge+ är nämligen inte aktiverat ännu i T-Mobiles nätverk, eftersom godkännandeprocessen ännu inte är färdig. Och det är alltså en av Europas största operatörer vi pratar om här.
Om man då kanske tänker att det inte spelar någon roll för en skandinavisk användare så ska man veta att i skrivande stund fungerar Motorola Edge+ bara i ett enda kommersiellt 5G-nätverk i hela Skandinavien, nämligen Telia i Norge – Telenors godkännande av mobilen är inte heller färdigt.
I Sverige och Danmark har operatörerna inte öppnat upp för de kommersiella 5G-näten ännu, men det sker förmodligen under 2020. Huruvida Motorola Edge+ är förberedd för de svenska och danska 5G-näten till dess är osäkert. Faktum är att telefonen i skrivande stund inte stöder åtskilliga befintliga nätverk, vilket är ännu ett tråkigt exempel på att Motorola Edge+ har släppts på marknaden som ofärdig produkt.
Prestanda och funktioner
Och det är synd, för på ett viktigt område är har Motorola lyckats väl med Edge+. Prestanda är toppklass. Faktum är att Motorola Edge+ är den snabbaste smartmobilen vi har testat hittills om vi tittar på benchmark-resultaten. OnePlus 8 Pro är den enda mobilen som kommer i närheten, men Motorola Edge+ slår den med en noslängd på nästan alla punkter. Det är dock inte helt överraskande att de två mobilerna är praktiskt taget lika snabba, eftersom de har samma konfiguration vad gäller processor, minne, grafikkort, etc.
Motorola Edge+ har dock fördelen av ett imponerande stort batteri på 5 000 mAh, medan OnePlus 8 Pro å andra sidan har 30-watts snabbladdning (både med kabel och trådlöst) och får tillbaka strömmen till batteriet på kortare tid än Motorola Edge+, som får nöja sig med 18 watt och 15-watts snabbladdning (trådbundet respektive trådlöst).
Det är också värt att notera att OnePlus 8 Pro, med sin 120 Hz strömslukande skärm och ett mindre batteri, i praktiken har ström lika länge som Motorola Edge+, som till och med har den något mindre strömförbrukande 90 Hz-skärmtekniken. Och eftersom det tar knappt 25 minuter att ladda upp OnePlus 8 Pro från 0 % till 50 % ström, medan Motorola Edge+ på grund av sitt större batteri och långsammare laddning behöver nästan en timme för att göra samma sak, så är det OnePlus 8 Pro som avgår med segern på det här området.
Slutsats
Vi såg verkligen fram emot att testa Motorola Edge+. Detta är som sagt den första toppmobilen från den före detta amerikanska mobiltillverkaren på en mansålder, därför har det varit en frustrerande upplevelse att få en smartmobil som verkar så lovande på papperet men som i praktiken är ofärdig och kommer till korta på flera områden.
Jo, Motorola kommer naturligtvis att fixa problemen med kameramjukvaran, så att den optiska zoomen fungerar som den ska. Och naturligtvis kommer de att få mobilen godkänd av alla 5G-operatörer. Ändå är det svårt att inte bli irriterad av misstagen.
Och det underlättar verkligen inte att Motorola Edge+ får leta länge efter högupplöst skärm, och att den så kallade kantlösa designen med de extremt böjda kanterna gör mer skada än nytta för användarvänligheten och skötseln.
Ändå får Motorola Edge+ en fin fyra i betyg. Den kan den tacka sina höga prestanda, sitt stora batteri och sitt fina ljud för. Och den delen av kameran som faktiskt fungerar
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser