Det här är ingen fager syn. Tvärtom verkar den klumpig på samma sätt som Samsung Gear S, som vi testade i höstas. Och även om Sony SmartWatch 3 bygger på Android Wear, till skillnad från Gear S som kör Samsungs eget Tizen-operativsystem, så vill klockan helst kunna lite mer än konkurrenterna. Alltså är SmartWatch 3 till exempel utrustad med NFC, vilket i skrivande stund är helt poänglöst eftersom NFC inte stöds alls av Android Wear.
Men klockan har GPS också, vilket är bra för alla som motionerar ofta eftersom den kan hålla koll på löprundan – med exempelvis Runkeeper eller Endomondo – utan att man behöver ha med sig smartmobilen ut i spåret. Därför kan man ju alltid undra hur det kommer sig att SmartWatch 3 inte har någon pulsmätare, för rent allmänt är den mer tänkt som ett alternativ till en löparklocka än något man bara har på sig i stället för ett klassiskt armbandsur.
Klockarmbandet är gjort av ett gummiaktigt material och passar bara till just den här Sony-modellen, men är däremot robust gjort och själva klockan är dessutom både vatten- och dammskyddad. Den klarar med andra ord en runda i skogen utan att knysta även om det regnar. Och en solig dag klarar den också, tack vare den reflektiva skärmen ser man urtavlan bättre i solljus än man gör med Moto 360.
Tillsammans med Sonys Lifelog-app ger SmartWatch 3 fina möjligheter för självdiagnos, så att man kan hålla kolla på sina aktiviteter under hela dagen. Och man får inga problem med batteriet eftersom det räcker i ett par dagar på en laddning. Laddningen görs däremot med mikroUSB och en liten port som sitter på undersidan av klockan. En praktisk lösning som dock inte är särskilt elegant.
Om du är mycket intresserad av träning och om det praktiska betyder en hel del mer än det estetiska så är Sony SmartWatch 3 förmodligen rätt val. Kom bara ihåg att den bygger på Android Wear och ställ förväntningarna efter det.
Också i detta test:
Moto 360
Framför allt en klocka
Moto 360 är den snyggaste smartklockan vi har provat hittills.