Microsoft har kämpat länge med sin serie Surface Pro-pekdatorer som både ska kunna fungera som surfplatta och vara ett fullgott substitut för den bärbara datorn.
Vare sig med den första Surface Pro eller med Surface Pro träffade de mitt i prick. De träffade måltavlan, men det var långt till Bullseye!
Essensen av problemet har varit att Microsoft hamnat mellan två stolar med den här hybridprodukten. Som vanlig surfplatta var både Surface Pro och Surface Pro 2 för klumpiga, och även om Surface Pro redan från början hade strålande prestanda och fin skärm så har man inte på allvar kunnat betrakta den som en fullgod PC-ersättning. Skärmen har varit för liten, det har varit snudd på omöjligt att sitta med den i knät och den har varit utrustad med för lite lagringsplats. Ok, det sistnämnda löstes med Surface Pro 2, som även kom i två versioner med 256 respektive 512 gigabyte lagringsutrymme, medan föregångaren fick nöja sig med 128 gigabyte, men i övrigt hade Pro 2 precis samma svårigheter som den första Pro-modellen när det gäller användning och formfaktor.
Men nu när Surface Pro 3 har kommit har det blivit andra bullar. Microsoft har faktiskt lyssnat till kritiken – som vi inte alls har varit ensamma om – och den senaste i raden av Surface Pro-plattor är precis som beteckningen antyder både en surfplatta och en dator. Framför allt har den blivit mer dator, men även som surfplatta är den bättre än sina föregångare.
I korta ordalag har Surface Pro 3 en större skärm – nu är den 12 tum i stället för 10,6 – men den har ändå blivit både tunnare och lättare. På samma gång har Microsoft gjort om tangentbordet som man måste köpa till om man vill använda sin Surface Pro som en riktig ersättning för sin bärbara, och det betyder att hela rasket nu står stadigt – tack vare att tangentbordet kan göra ett litet veck med en springa längst upp, som klarar skärmens vikt. Även på ett par byxben om man sitter med datorn i knät i soffan. Det skadar inte heller att stödet på baksidan av Surface Pro 3, som ska stötta skärmen när den står på vilken yta som helst, nu är steglöst så att det kan ställas in precis som man vill. Den första Surface Pro-versionen hade ett stöd med en enda position, medan den andra hade två.
Surface Pro 3 har en penna också, som faktiskt fungerar helt lysande och Microsoft-programmet OneNote går att använda för att göra anteckningar precis som om man satt med ett A4-block och en kulspetspenna.
Surface Pro-modellerna har alltid haft strålande prestanda – de har trots allt Windows 8.1 och Inter Core-processor – och Pro 3 är inget undantag. Vårt testexemplar hade en Intel Core i5-processor på 1,6 GHz och 4 gigabyte RAM-minne, och i vårt testprogram Geekbench 3 får den ett fint resultat på 2904 poäng single-core och 5635 poäng multi-core, vilket placerar den fullt i klass med många highend-ultrabooks.
Observera dock att priset också är därefter. Vårt testexemplar av Microsoft Surface Pro kostar 9 500 kronor men det är för bara 128 gigabyte minne och utan det så viktiga Type Cover som kostar 1 230 kronor extra. Ska du ha den absoluta toppmodellen med 512 GB SSD, Intel Core i7-processor och 8 gigabyte RAM så blir priset, inklusive tangentbordet, bedårande 19 700 kronor. Smakar det så kostar det!
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser