TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Marshall London

London calling

En tuff musikspelare med rock’n’roll-attityd, instängd i en snäll och medelmåttig mobil

forfatter
Publicerad 2015-09-08 - 00:32
Ljud & Bild tycker
Mycket bra för musik och ljud i allmänhet. Sticker ut från mängden och passar målgruppen.
Förvånansvärt klen och långsam hårdvara. Kameran imponerar inte. Man får betala för märket och livsstilen.
Specifikationer
  • Operativsystem: Android 5.0.2 Lollipop
  • Skärm: 4,7 tum IPS 720 x 1280 (312 ppi)
  • Processor: 1,2 GHz quadcore Snapdragon 410
  • Minne: 2 GB / 16 GB + 128 GB micro SD
  • Kameror: 8 Mp + 2 Mp
  • Trådlöst: 4G LTE, Wifi N, BT 4.1
  • Fysiskt: 140 x 70 x 9,45 mm, 145 gram
  • Batteri: 2500 mAh, 12 h samtal, 450 h standby

Marshall Headphones känner vi som tillverkare av tuffa och bra trådlösa högtalare och hörlurar. Allt med samma attityd som de klassiska gitarrförstärkarna. Det var därför lite förvånande att de som nästa produktgrupp gett sig på något så radikalt annorlunda som mobiltelefoner. Men det är klart, det finns ju lokal kompetens. Mobilen är formgiven i Sverige medan tekniken kommer från veteraner med en bakgrund hos Nokia.

Utseende och konstruktion
Som väntat sticker den ut från mängden. Framsidan är i tuff svart metall och sidorna täcks av ett greppvänligt material. Baksidan är visserligen av plast, men är mönstrad så att den ska se ut och kännas som det läder som täcker högtalarna. Den kan tas bort så att man kommer åt kortplatser och batteriet. Telefonen känns stabil men lyckas inte riktigt ge den lyxiga känsla som fått oss att gilla högtalarna så mycket.

marshall-london-smartphone-01

Skärm
I tider när konkurrenterna lanserar skärmar med 4K-upplösning känns det lite märkligt att London nöjer sig med ”bara” 720P-upplösning. Å andra sidan är skärmen inte speciellt stor, så en punkttäthet på 312 ppi räcker faktiskt ganska långt för dagligt bruk. Dessvärre är inte bildkvaliteten i klass med konkurrenter i samma prisklass. Betraktningsvinkeln är inte speciellt bra och färgerna känns lite urvattnade.

Kamera
Även kameran har lägre upplösning än många konkurrenter, men det tycker vi är ett mindre problem. Det är ju ytterst sällan man behöver mer upplösning än så, speciellt om man tittar på bilden på en skärm. Då är det värre att bildkvaliteten är under medel och att kamera-appen inte bjuder på några speciella finesser. Det sägs dock vara en uppdatering på väg som vi hoppas inte bara tillför nya funktioner utan förhoppningsvis också bättre bildbehandling.

Sushi light Marshall London
Matbild i bra belysning
Sushi Dark Marshall London
Matbild i svagt ljus

Ljud
Lyckligtvis har Marshall lagt ned desto mer jobb på att göra London till den bästa mobilen för musik. De framåtriktade stereohögtalarna kan spela förvånansvärt högt och är helt i klass med vår tidigare favorit HTC One. Mer unikt är att den faktiskt har två stycken hörlursuttag så att man kan lyssna tillsammans men ändra volymen var för sig. Volymkontrollen är ett rejält mässingshjul och på insidan sitter en separat dedikerad ljudkrets från Cirrus Logic.

marshall_London_rgb_webb_7

Det finns dessutom en speciell knapp som direkt tar dig till Marshalls musikcentral där man samlat musikappar som Spotify och Soundcloud. Här finns även länkar till andra Marshall-appar, volymkontrollerna för hörlurarna samt en fembands equalizer så att man kan anpassa ljudet för olika musikgenrer. London är dessutom försedd med ovanligt bra mikrofoner. Och som en bonus får man med de ovanligt bra in-ear lurarna Mode EQ.

marshall_London_rgb_webb_22

Användning
Trots Marshalls ambition att hålla nere antalet onödiga appar så får man ändå med förvånansvärt många. Självklart inriktade på musik. Bland annat DJ-appen Edjing, Fnac Jukebox och Loopstack, som låter dig mixa ihop flera ljudspår. Med undantag av egna bakgrunder så har man annars hållit Android-gränssnittet ganska rent och oförvanskat. Det gör att Marshall kan lova täta uppdateringar vilket känns tryggt.

marshall_London_rgb_webb_14

Prestanda
Av någon anledning har man stoppat in en ganska medelmåttig Snapdragon 410 kretsuppsättning, vilket är samma som sitter i konkurrenternas modeller för halva priset. Där fick vi måttligt imponerande Geekbench poäng på 502 (single) och 1531 (multicore). Och i det mer verklighetsbaserade Browsermark blev det 1180. Det är på nivå med Huaweis betydligt billigare Honor-modeller. Däremot har man en batteritid som är bland de bättre.

Antutu Marshall London

Slutsats
Det här är inte en mobil man köper för att den vinner prestandatester, har fantastiska kamerafinesser eller erbjuder mycket för pengarna. Det här är en livsstilsprodukt för de som hänger på rockklubbar eller drömmer om att vara gitarrhjältar. Den ser tuffare ut än någon annan mobil och har unika funktioner för att lyssna på musik och en ljudkvalitet som matchar. Men som mobiltelefon är den ärligt talat mer dansband än heavy metal.

Annons

Aktuella erbjudande

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bäst iPad Air hittills Apples senaste iPad Air gör nästan att iPad Pro får svårt att hävda sig som bästa surfplattan på marknaden. Tyvärr bygger skärmen fortfarande på gammal teknik.
En era är över 21 års iPod-historia har nått vägs ände. Apple tillverkar inga fler iPod Touch.
Sony lanserar ny toppmobil för entusiaster Den nya Android-mobilen satsar extra mycket på video och foto.
Bli en bättre golfspelare Garmin vill hjälpa dig toppa formen på golfbanan.
Så här testar du Nothings nya gränssnitt Nothing phone (1) kommer först i sommar, men intresserade kan prova det nya användargränssnittet för Android redan nu. Läs hur här.
Crouching tiger, hidden dragon OnePlus 10 Pro och Xiaomi 12 Pro kostar lika mycket och riktar sig mot samma användare. Här kan du läsa vilken av de två kinesiska mobilerna du ska köpa.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend