TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: LG G5

LG famlar i blindo

LG G5 är en utmärkt mobil som du förmodligen inte kommer att köpa. Dess stora cirkusnummer är intressant, men inte tillräckligt intressant.

Av / 2016-04-14 - 09:21
LG G5

Home tycker

  • Moduldesign som gör att man kan ge mobilen nya funktioner och byta ut batteriet. Höga prestanda och blixtsnabb i dagligt bruk. Två kameralinser, varav en med vidvinkel.
  • För få tillbehörsprodukter som passar modulkonstruktionen. Lite trist och svag skärm och smetigt ljud. Finns bara med 32 GB inbyggt minne och utnyttjar inte ”adoptable storage”.

Peter Gotschalk

LG har det inte så lätt på mobilmarknaden. De gör riktigt bra telefoner – till exempel LG G4, som utsågs till Årets bästa kameramobil förra året och LG V10 som vi gav vår särskilda rekommendation för bara ett par månader sedan – men märkets idéer och produkter pekar ibland åt det ena hållet och ibland åt det andra, och det verkar som om LG har svårt att hitta sin egen väg i skuggan av den sydkoreanska storebrodern Samsung.

De senaste åren har LG därför lagt mycket krut på att hitta på nya sätt att använda telefonen – bland annat genom funktionerna Knock Code och KnockON som gör att användaren kan låsa upp och väcka sin telefon genom att knacka på skärmen med fingrarna – men i år är det stora cirkusnumret LG Friends som ligger på en helt annan nivå. Allt handlar naturligtvis om att särskilja sig från konkurrenterna, men hittills har vi väntat förgäves på det stora genidraget från den sydkoreanska elektroniktillverkaren.

 

Utseende och konstruktion

Och så är det i år också. För visst är det nya konceptet – ovan nämnda LG Friends – absolut en intressant idé, men det är inte tillräckligt fullkomligt och om det inte plötsligt skulle få oväntat stor uppbackning från tredjepartstillverkare eller en enorm efterfrågan från kunderna så kommer även LG:s senaste innovation att vara bortglömd inom ett par år, det vågar vi garantera.

Foto: LG
Foto: LG

LG Friends är namnet på en serie tillbehör som LG i år har lanserat till sin nya toppmobil. Själva telefonen är gjord av aluminiumlegering och glas, men i nederkant sitter en utbytbar modul som är ansluten till batteriet och kan dras ut ur telefonen. Det innebär dels att batteriet kan bytas ut, vilket är sällsynt för mobiler som är gjorda av metall, och dels att man kan installera moduler som ger telefonen nya funktioner – så kallade LG Friends-produkter.

Annonce

Vi tycker som sagt att tanken är god, men ännu så länge finns det bara två extramoduler, som vi för övrigt inte har kunnat testa eftersom LG helt enkelt inte förfogade över några testexemplar när de skickade oss G5-telefonen.

LG CAM Plus är den ena Friends-modulen och den utökar batterikapaciteten med 1200 mAh samtidigt som den ger ett kameragrepp och fysiska knappar för bland annat videofilmning och zoom. Dessutom ger den bättre autofokus och exponeringslås.

H-Fi Plus med B&O Play är den andra Friends-modulen, som i grund och botten är en DAC med stöd för både uppsampling och avspelning av 32-bitars HD-ljud (384 kHz).

Modulkonstruktionen går för övrigt inte att se med blotta ögat. Så tätt sitter den medföljande batterimodulen ihop med resten av telefonen. Det sitter bara en liten knapp på sidan av mobilen, som man trycker in med nageln. Sedan kan man med lite möda och besvär ta loss modulen.

Foto: LG
Foto: LG

I övrigt är designen förhållandevis oansenlig. Mobilen har rundade kanter och hörn, till skillnad från de senaste föregångarna som var väldigt skarpa och kantiga – och det är helt slut med baksidor av konstläder, som var ett annat av LG:s försök att vinna kundernas gunst. G5 ser tvärtemot väldigt plastig ut, trots att den ska vara gjord av aluminium. Vi har fått berättat för oss att det beror på en speciell ytbehandling som gör den mer motståndskraftig mot repor.

Knappen som kopplar loss batterimodulen sitter längs ner på höger sida. Foto: LG
Knappen som kopplar loss batterimodulen sitter längs ner på höger sida. Foto: LG

 

Skärm

Skärmen på förra årets modell var faktiskt större med sina 5,5 tum så eftersom LG G5 har samma QHD-upplösning som G4, fast en skärm som bara är 5,3 tum stor, är pixeltätheten något högre (554 mot 538 ppi) och skärmens detaljskärpa är en mikroskopisk smula bättre. Till skillnad från Samsung, som håller fast vid sina S-AMOLED-skärmar, har LG samma sorts skärmteknik som Apple, nämligen IPS LCD vilket ger skärmen en mer naturlig färgtemperatur även om det kan vara svårt att få fram samma perfekta svärta som med OLED-tekniken.

LG skryter med att skärmen på LG G5 är deras bästa hittills, och den påstås vara extremt ljusstark och ha en ljusstyrka på upp till 800 nits, vilket är nästan lika mycket som de 855 nits Samsung Galaxy S7-skärmen presterar.

Så ligger det till i teorin, i praktiken är det dock jättestor skillnad mellan de två skärmarnas prestanda. Vi tycker att LG G5-skärmen är skarp och mycket detaljerad, men också svag och en smula färglös. Det blev extra tydligt när vi lade G5 bredvid Galaxy S7 och vred upp ljusstyrkan till max på båda mobilerna.

 

Kamera

Då är kameran desto mer övertygande. Det är inte lika ljuskänslig som den i Samsung Galaxy S7, som ju nästan kan se i beckmörker, men tar ändå bra bilder i dagsljus och i sämre ljusförhållanden. Mest intressant är dock att mobiltelefonen är utrustad med två kameralinser, varav den ena är en vanlig 16 Mp-lins och den andra en 135-graders vidvinkellins med 8 Mp. Och den senare ger ett par möjligheter som vi inte har sett i en mobil förut.

standard-460x259

Den nedersta bilden är tagen med vidvinkellinsen, den översta med 16 Mp-standardlinsen. Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild
Den nedersta bilden är tagen med vidvinkellinsen, den översta med 16 Mp-standardlinsen. Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild

För naturligtvis kan man få plats med mycket mer i bilden om man har vidvinkeloptik, och dels kan man själv växla mellan de två linserna i kamerans gränssnitt och dels växlar mobilen automatiskt mellan dem när man zoomar in eller ut i ett motiv. Smart.

Foto: LG
Foto: LG

 

Ljud

LG:s mobiler har aldrig haft bra ljud som deras starka sida, och det har inte G5 heller. Kanske är det därför som LG har lanserat en produkt som ovan nämnda Friends-modul, Hi-Fi Plus tillsammans med B & O.

För utan denna låter musiken mest som gröt. Bara LG:s egen musik-app har en begränsad EQ-funktion, som kan justera ljudbilden en smula.

När man ringer är inte samtalskvaliteten överväldigande heller.

 

Användning

En sak som LG har hållit fast vid i flera år är av/på-knappens placering på baksidan. I år har knappen också fått en inbyggd fingeravtrycksläsare, som faktiskt är enormt snabb.

En nyhet är användargränssnittet, som bygger på Marshmallow, den senaste Android-versionen, men som har en markant förändring mot tidigare versioner. LG har nämligen tagit livet av den så kallade app-launcher, vilket gör skötseln mycket iPhone-aktig. LG är inte den första Android-tillverkare som gör så här, Huawei har tidigare gjort samma sak och det kommer säkert att glädja många användare, samtidigt som inbitna Android-fans nog känner sig bortkollrade.

Precis som Samsung Galaxy S7 stöder LG G5 inte den så kallade ”adoptable storage”-funktionen som introducerades i Android Marshmallow (funktionen innebär att det inbyggda minnet slås ihop med lagringsplatsen på ett eventuellt externt minneskort, så att de två fungerar som ett enda stort minne), men till skillnad från Samsung tycks inte LG göra det möjligt att flytta appar från telefonens interna minne till ett externt minne via lagerhanteringen. Vi är inte hundra procent säkra på att det här inte fungerar över huvud taget, men vi lyckades inte hitta en enda app som gick att flytta på det här sättet när vi testade mobilen.

 

Prestanda

Senaste årens LG-toppmodeller har inte använt sig av den snabbaste processorn som gått att få tag på för tillfället, men i G5 har tempot höjts och mobilen drivs av en splitter ny Qualcomm Snapdragon 820-processor. Dessutom har den 4 GB RAM-minne.

Geekbench 3-resultat.
Geekbench 3-resultat.

Prestanda är det alltså inget fel på, vilket också benchmark-resultaten vittnar om. I single-core-testet lyckas LG G5 till och med bättre än Samsung Galaxy S7, men den kan inte mäta sig med Apples iPhone 6s på just den punkten.

AnTuTu-resultat.
AnTuTu-resultat.

I dagligt bruk är telefonen blixtsnabb och i praktiken fullt i klass med årets övriga absoluta toppmodeller.

Batteritiden är kortare än i Samsung Galaxy S7.
Batteritiden är kortare än i Samsung Galaxy S7.

 

Slutsats

LG G5 är en bra mobiltelefon. Precis som tidigare toppmodeller från den aningen mindre sydkoreanska elektronikjätten. Modulkonstruktionen och tanken med tilläggsprodukter är god, men att bara ha två stycken sådana räcker inte.

På det hela taget saknar LG känsla för detaljer. De har ändrat användargränssnittet och designen, men ingetdera prickar helt rätt. Tanken med en extra kameralins med vidvinkel är också god, och kameran är kul att använda i praktiken, men är det tillräckligt för att få kunderna att välja LG i stället för Apple, Samsung eller Sony? Vi tror inte det, och vi skulle förmodligen inte göra själva heller.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

För bra för att vara sann?

Massiv uppgradering av Pixel Watch

Lysande programvara i okej telefon

Pixel 8 ½ Pro XL

Här får du mest surfplatta för pengarna

En robust Wear-OS-klocka med lång batteritid

Flaggskeppsambitioner till förnuftigt pris

HMD vill nu stå på egna ben utan Nokia

Samsung Galaxy Z Fold 6 är en mobil för ett fåtal

Rulla till toppen