Lenovo har gått förbi märken som Acer, HP och Apple som världens största datortillverkare, nu tar de sikte på den lukrativa marknaden för surfplattor. Därför har de på tre evenemang som ägde rum samtidigt i Los Angeles, Beijing och Milano (där Ljud & Bild fanns på plats) lanserat två nya och billiga Android-surfplattor som ska ta upp kampen med rivaler som Google Nexus 7 (som byggs av Asus) och LG:s G Pad 8.3.
Yoga Tablet finns med två olika skärmstorlekar, 8 och 10 tum – i det här testet har vi tittat närmare på 10-tumsmodellen –, och en ganska så speciell design som påminner en del om vad vi sett från Sony och deras första surfplatta, Tablet S, som var kilformad för att ge ett bättre grepp. Och visst, Yoga Tablet påminner också en hel del om Apples bluetooth-baserade Wireless keyboard, men det är säkert bara en slump …
Nåväl, Lenovo Yoga Tablet har alltså ett slags cylinderformat handtag som fyller flera funktioner. För det första ger det plats åt ett kraftigt batteri, som enlig Lenovo garanterar en batteritid på hela 18 timmar (som jämförelse har Apples nya iPad Air bara 10 timmars batteritid). För det andra gör handtaget att man kan hålla surfplattan med bara en hand längre stunder utan att bli trött i armen, och för det tredje kan man ställa Yoga Tablet på ett bord i 110 graders vinkel – och lägger man den ner på en plan yta så höjs bakkanten upp en smula.
Strömlinjeformad ergonomi
Om man tror att en så radikalt annorlunda design kräver viss tillvänjning så har man fel. Den speciella designen är faktiskt ett riktigt genidrag som både fungerar rent intuitivt och ger en mer ergonomisk användning – framför allt när man håller surfplattan med en hand.
På goda grunder väger Yoga Tablet mest i cylinderänden, men eftersom det är i den änden man håller surfplattan är viktfördelningen sådan att tyngdpunkten hamnar nära handen, så att det blir lättare att hålla plattan längre stunder. Eftersom den kan stå av sig själv är Lenovo-surfplattan idealisk som en liten skärm på toaletten eller i köket, och i våra ögon är det bara en fördel att Lenovo har byggt Yoga Tablet av ljus aluminium med sinne för detaljer och en snudd på perfekt byggkvalitet. Här är en produkt som i det närmaste ryker av kvalitet. I synnerhet om man tar med priset i beräkningen.
Fler rosor
Och när vi ändå håller på att ösa ros över Yoga Tablet så kan vi passa på att slå ett slag för ljudet, som överträffar det mesta som konkurrenterna på surfplattemarknaden kan skryta med. Med hjälp av framåtriktade yttre högtalare och Dolby Digital Plus-programvara har Yoga Tablet helt enkelt det bästa ljudet vi har hört från en surfplatta hittills. Punkt slut. Det externa ljudet är lika bra som vad mobiltelefonen HTC One presterar med hjälp av sina så kallade BoomSound-högtalare, som också är framåtriktade stereohögtalare som sitter på var sin sida av smartmobilskärmen. Med hörlurar låter Yogan ännu bättre. Ljudbilden får med alla frekvensregister – inklusive djupbasen – och volymen är kraftfull utan förvrängningar.
Det är naturligtvis läckert när man tittar på film, som är en given sysselsättning för Yoga Tablet med tanke på att den kan hållas och ställas på så många olika sätt. Men det behövs mer än bra ljud för att en film eller ett videoklipp ska bli en angenäm upplevelse. Nämligen en bra skärm, och då kommer vi till ett område där tyvärr Lenovo Yoga Tablet kommer till korta.
Sämsta skärmen i mannaminne
Skärmen är precis lika usel som ljudet är bra. Först och främst är upplösningen bara 1280 x 800 pixlar och dessutom ser färgerna nästan urlakade ut. Ikoner och text är pixliga och oskarpa och som pricken över i lider skärmen av ett tämligen markant gulstick. Bilder i hög upplösning ska man inte försöka visa på skärmen, då tror man bara att det är något fel på kamerans färger och fokus, och film kan absolut inte visas i HD-format. Allt annat än SD-video blir precis som bilder både oskarpt och kantigt.
Vi har kort och gott aldrig sett på maken. Och framför allt inte på 10,1-tums skärm. Konkurrenterna i samma prisklass, LG G Pad 8.3 och Google Nexus 7 2013 Edition, har 1920 x 1080p respektive 1920 x 1200p på betydligt mindre skärmyta, så det kan inte vara för att spara pengar som Lenovo har valt att utrusta Yoga Tablet med en så dålig skärm. Fast någon annan förnuftig förklaring kan vi inte komma på.
Seg i kolan
Vi kan inte heller svara på varför Yoga Tablet får ut så lite ur den inbyggda processorn. Det handlar om en 1,2 GHz-processor med fyra kärnor, men när vi benchmark-testar den med Geekbench 3-programmet får vi ett miserabelt resultat på 324 (single-point) och 1069 (multi-point), och det är de sämsta poängen vi har sett hittills. Som jämförelse får Nexus 7 resultatet 578 (single-point) och 1851 (multi-point), medan LG G Pad 8.3 drämmer till med 619 respektive 1845 poäng. Och detta är inte alls bara godtyckliga siffror som inte säger något om användarkänslan. Vi tycker att appar startar långsamt i Yoga Tablet, och så fort en app bara kräver en gnutta resurser så bli allt lika slött som en gammal Trabant. Till exempel trivdes ett vanligt program som Google Earth absolut inte på Lenovo-surfplattan, och det är en app man ofta använder på en sådan här bärbar enhet. Den ska helt enkelt bara funka!
Slutsats
Hur mycket vi än vill gilla Yoga Tablet så kan vi inte förmå oss att rekommendera den till någon. Visst, designen är nydanande och gör den praktisk och ergonomisk att använda. Ljudet är helt enkelt bäst, så på det stora hela kunde Yoga Tablet ha varit årets bäste surfplatta i budgetklassen.
Men allt har gått galet för den kinesiska tillverkaren på ett par områden. Vi måste konstatera att skärmkvaliteten är så låg att den är en given deal-breaker. Därtill kommer en ”motor” som är så långsam att man knappt vet om man ska skratta eller gråta.
Vårt råd till Lenovo är därför helt givet: håll fast vid design och formfaktor, och behåll det fina ljudet. Men sätt för allt i världen i en bättre skärm – och en bättre processor när ni ändå håller på – och lansera en Lenovo Yoga Tablet 2 så fort som det bara är möjligt! Men den nuvarande versionen får ni aldrig in en fot på marknaden för surfplattor.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser