TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: Lenovo IdeaPad Yoga 11S

Smidig men lite för slö

Den här ultrabooken heter inte Yoga för intet. Den vänder ut och in på både sig själv och din plånbok!

Av / 2013-12-02 - 06:00
Lenovo IdeaPad Yoga 11S

Home tycker

  • Hybridkonstruktionen som gör att datorn kan snurra 360 grader runt sin egen axel är den bästa vi har sett och byggkvaliteten är suverän. Detsamma gäller ljudkvaliteten.
  • Dessvärre är skärmen lite för ljussvag för vår smak, och upplösningen lever inte upp till vad man bör kunna förvänta sig för 11 000 kronor.

Lenovo IdeaPad Yoga 11S är utrustad med en skärm som kan röra sig 360 grader runt sin egen axel. Yoga kan alltså båda vara hopfälld som en vanlig bärbar dator och fällas ihop så att skärmen pekar utåt, som en surfplatta. Däremellan finns ett par mellanlägen så att hela datorn sammanlagt kan se ut på fyra olika sätt. Med skärmen i 270 graders vinkel blir Yoga ett ”tält” som nästan gör den till ett slags bildram, och slutligen kan man med skärmen i samma läge använda det nedåtvända tangentbordet som fot, vilket är perfekt om man vill titta på film eller bara surfa genom att använda pekskärmen.

Skærmbillede-2013-11-25-kl.-11.23.43

Smidig som en yogi
Skarpsynta läsare har säkert redan listat ut att om man vinklar skärmen mer än 180 grader så vänds knapparna utåt eller nedåt, och det är faktiskt ett irritationsmoment med en annars så bra idé och konstruktion. Nåväl, tangenterna låser sig automatiskt så fort den bärbara datorn vänds runt sin egen axel. Men det är ändå en märklig känsla att hålla maskinen i ”tangenterna” när den är i surfplatte-läge, och man får nog se upp med var man ställer sin Yoga när den används som stativ, för hur robusta och tåliga knapparna än är så kan det fortfarande komma in smuts och vätska mellan dem.

Däremot behöver man inte oroa sig för det smidiga gångjärnet som är själva nyckeln till Yoga-konceptet. Hade det varit något annat än superstarkt och robust, men ändå böjligt och smidigt som en tvättäkta yogi, så skulle vi aldrig drömma om att rekommendera Lenovo-datorn. Men det är det alltså inte, byggkvaliteten är rejält tilltagen.

lenovo-ideapad-yoga-11

Annons

Skärm, ljud och prestanda
Det är prislappen också. Elvatusen kronor svider ordentligt i plånboken och dessvärre tycker vi inte att bildkvaliteten motiverar det priset. Även om skärmen på den här mini-ultrabooken bara är 11,6 tum stor så motsvarar inte HD-upplösning på 1366 x 768 pixlar vad man kan tillåta sig att räkna med i en toppmodell. Och även om skärmkvaliteten är snygg så är ljusstyrkan för svag. Vi fick flera gånger för oss att försöka höja ljusstyrkan, bara för att upptäcka att den redan var på 100 %.

Något sådant problem hade vi däremot inte med ljudet, som optimeras med Dolby Home Theater-programvaran som ingår. Den har förinställda ljudprofiler för musik, film och spel, och ljudkvaliteten är genomgående bra i alla frekvensregister.

Prestanda har vi mätt med benchmark-verktyget Geekbench 3. Med sin Core i7-processor från Intel hamnar Yoga 11S den lägre klassen med 2285 (single-core) respektive 4661 poäng (multi-core), vilket inte är mer än vi tidigare har fått ut av motsvarande Core i5-datorer. En liten besvikelse.

lenovo-laptop-ideapad-yoga-11s-gray-sides-18

Slutsats
Letar man efter en kombination av surfplatta och ultrabook kommer Lenovos IdeaPad Yoga 11S mycket nära ett optimalt alternativ. Den kan vridas och vändas till fyra olika lägen, och är samtidigt lätt nog för att kunna släpas med överallt utan större besvär. Konstruktionen är inte helt perfekt – till exempel vänds tangenterna utåt när Yoga används som surfplatta – men den är ändå snudd på så nära det bästa hybrid-konceptet vi har sett.

Tyvärr är skärmen inte riktigt så bra som man hade kunnat önska sig, och det är inte prestanda heller om man tar med specifikationerna och prislappen i beräkningen.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

Ljud & Bild