Nya iPhone 13 ser kanske inte ut som en betydande uppgradering av med iPhone 12. Men det stämmer bara delvis. För med ett par undantag är iPhone 13 snarare en 13 Pro i light-version.
I våra högst teoretiska tester, till exempel Geekbench, är prestanda nästan identiska i iPhone 13 och 13 Pro. Och bättre än iPhone 12.
Väljer man en iPhone 13 i stället för en 13 Pro får man samma fenomenala 6,1-tums OLED-skärm, som är bland de mest ljusstarka vi har testat, men som har en klar brist jämfört med Pro-modellerna: den har inte ProMotion med 120 Hz uppdateringsfrekvens, som vi återkommer till strax.
Den har inte heller de tre kamerorna i 13 Pro utan saknar 77 mm-teleobjektivet som sitter på båda Pro-modellerna. De två kamerorna på baksidan av iPhone 13 är inte heller lika ljusstarka – men är fortfarande absolut ljusstarka så det räcker. Och dessutom är de uppgraderade på ett par områden jämfört med 12:an.
Snabb överblick
På insidan har både den här och Pro-versionerna fått Apples nya A15-processor. Batterikapaciteten har också förbättrats i den vanliga 13-modellen, som äntligen har 128 GB lagringsutrymme i instegsmodellen. iPhone 12 började på blygsamma 64 GB.
Man sparar naturligtvis pengar på att välja 13 i stället för 13 Pro, men då går man miste om lite fler saker än tele och 120 Hz ProMotion. Här får man inte Lidar-skannern som bland annat hjälper kameran att fokusera i svagt ljus. Telefonen stöder inte heller Apples ProRes- eller ProRaw-format för video och stillbilder, och den maxar på 512 GB lagringsutrymme. Mot 1 TB i 13 Pro.
Men gemensamt med 13 Pro har den kanske den bästa 4K-kvaliteten vi har sett i video, från någon mobil.
Kameror
Båda kamerorna på baksidan har 12 Mp. Den 26 mm stora bildsensorn med bildstabilisering har 2x zoom och är 1,7 µm stor med en ljusstyrka på f1,6, medan den bredare ultravidvinkeln på 13 mm har en ljusstyrka på 2,4. Som jämförelse är ljusstyrkan f1,5 vid 26 mm respektive f1,8 vid 13 mm i 13 Pro.
Men 77 mm tele finns alltså inte i iPhone 13. Inte heller makro med 2 cm närgräns.
Frontkameran med 12 Mp f2,2 och FaceID-inloggning är samma som i 13 Pro.
I övrigt stöder kameran 60 fps 4K-video, Dolby Vision HDR (High Dynamic Range som utökar bilddynamiken) och Photographic Styles – eller fotostilar.
Med fotostilar kan man trycka på skärmen i kameraläge och öka kontrasten, lägga på mer färgmättnad, ändra färgtemperatur och justera tonintervall. Det finns också åtta filtereffekter som kan väljas antingen före eller efter man tar bilden.
Bilderna kan lagras i HEIF-format. Som ger en mildare komprimering av bilderna.
iPhone 13 har samma Cinematic Mode, eller filmläge, som 13 Pro. Det simulerar ett smalare skärpedjup och man kan när som helst, under inspelningen eller efteråt, välja var i inspelningen skärpan ska ligga.
Det fungerar som det är tänkt, men bara i 1080p, och är tyvärr inte utan artefakter. Vi får hoppas att Apple löser åtminstone lite av detta i en kommande uppdatering av iOS15, och skulle också gärna se att filmläget även kan användas i 4K.
Skärm och design
OLED-skärmen är likadan i båda mobilerna, men här är ljusstyrkan max 800 nits. Den klarar dock upp till 1200 nits med bilder och video i HDR.
Man märker inte så mycket av att skärmen saknar ProMotion, såvida man inte ägnar sig mycket åt gaming där högre uppdateringsfrekvens verkligen spelar roll. Det man kanske märker bäst är att text och bilder inte flyter lika sömlöst och mjukt över skärmen när man skrollar ner på en webbsida som det gör med Pro-modellerna.
Som på 13 Pro har skåran i skärmen överst blivit mindre på iPhone 13.
Designen är ganska snarlik på båda. Formfaktorn är densamma, men iPhone 13 är lättare eftersom den är gjord av en aluminiumlegering som liknar den som används inom flygindustrin, medan 13 Pro är tillverkad av 316L-stål.
Båda är vattentäta och tål 30 minuter på sex meters djup, enligt IP68-standarden. Glaset skyddas mot skador av inbakade keramiska kristaller – Ceramic Shield – och är dubbeljoniserat för att göra det mer reptåligt.
Prestanda och batteritid
Den nya A15-processorn gör iPhone 13 snabbare än iPhone 12, och i Geekbench 5 är resultatet nära 13 Pro-prestanda.
Vårt test gav 1656 poäng singlecore och 4373 multicore med iPhone 13, medan motsvarande för 13 Pro var 1732 respektive 4709.
I Compute-testet, som också testar grafikprestanda, är poängen för iPhone 13 lägre – 10420 mot 14270 för 13 Pro – vilket kan bero på att 13-modellen har färre GPU-kärnor.
Men det är inte säkert att det är så lätt att se skillnad i prestanda vid praktisk användning.
Råfiler, oavsett om det är video eller stillbilder, är fortfarande reserverade för Pro-modellerna, och normalt är det där man behöver kraftfulla GPU- och processorprestanda. Så länge iPhone 13 inte stöder ProRes eller ProRaw finns det inte mycket annat som kan utmana A15-processorns prestanda i lika hög grad.
Batteriet är faktiskt större i iPhone 13, men standby-tiden är fortfarande lite kortare. Man får tre timmars mindre binge-tittande på nedladdade TV-serier jämfört med 13 Pro.
Det ingår inte någon laddare till 13. Man får bara en Lightning-till-USB-kabel, laddaren får man köpa separat. Eller så köper man Apples magnetiska Magsafe-laddare, som fäster sig på telefonens baksida, eller ett mobilskal med MagSafe.
Bildkvaliteten
De två kamerorna på nya iPhone 13 har samma brännvidd som tidigare, men nu har vidvinkeln bildstabilisering och bildchipet fått Dual Pixel-autofokus, inte helt olik den vi känner igen från Canons EOS-kameror.
I övrigt finns det inga tekniska förändringar av betydande karaktär, och bildkvaliteten är i högsta grad jämförbar med bildkvaliteten i en iPhone 12.
Men smartare bildbehandling har gett iPhone 12 bättre färgåtergivning. Hudtoner ser bättre ut, kamerorna exponerar med högre precision och autofokusen är både snabbare och mer exakt. Bilder tagna i mörker är inte lika korrekt exponerade som med iPhone 13 Pro, men den prickar oftare rätt vitbalans än vad iPhone 12 gör.
Ändå är skillnaderna inte stora, och även de ivrigaste och petigaste fotograferna kommer långt med bild- och videokvaliteten från en iPhone 13.
Det är främst de som verkligen behöver råfiler för efterbehandling, och 77 mm tele, som bör välja 13 Pro – eller 13 Pro Max – i stället.
Slutsats
För de flesta är iPhone 13 det bästa alternativet i Apples nya iPhone-generation. Man får inte snabbare skärmuppdatering eller telebrännvidd som i 13 Pro, men resten är för alla praktiska ändamål lika bra på en iPhone 13. Eftersom de flesta ändå bara delar sina foton på sociala medier är det starkt överdrivet hur bra bildkvalitet man faktiskt behöver, eftersom komprimeringen på de olika plattformarna ändå tar bort bildernas upplösning, dynamik och färgdjup. Om man däremot skriver ut bilder i större format så bör man satsa på någon av 13 Pro-varianterna. Detta gäller även de som använder sin mobiltelefon aktivt som videokamera och behöver ProRes för efterbehandling. För nästan alla andra är iPhone 13 det rätta valet.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser