Om man ska ha en surfplatta så är det den här som gäller. iPad 2 är nämligen den mest välgjorda som finns. Åtminstone hittills. Framåt sommaren släpps det många nya modeller och då blir konkurrensen stenhård. Till dess får iPad 2 regera ensam på tronen som den bästa surfplattan. Här ska vi berätta varför.
Samsung, LG, Asus, Dell och alla andra som släpper nya surfplattor har en tuff uppgift framför sig. Ända sedan Apple återuppfann surfplattan på sitt eget sätt, och släppte den första iPaden för ett år sedan, är det nästan bara Samsung som har kommit i närheten med sin synnerligen kompetenta Galaxy Tab. Alla andras försök har varit späda, vilket lett till att Apple har blivit den dominanta aktören i detta segment.
Från lanseringen och under återstoden av 2010 sålde Apple 15 miljoner iPadar. På nio månader. Under 2011 räknar Apple med en fördubbling av den siffran, vissa analytiker spår att försäljningen når ytterligare ett par miljoner. Om de prognoserna slår in kommer iPad 2 att dominera marknaden fullständigt. Många analytiker tror att surfplattorna håller på att knappa in på de bärbara datorerna. Med en iPad kan man utföra många av uppgifterna som i dag görs på en laptop, fast i ett behändigare format och med både internet och tillräckligt med lagringskapacitet för de flesta ändamål.
Tunnare, lättare, snabbare
Man får leta noga om man ska se skillnaderna mot förra generationen. De flesta som har läst en tidning, antingen på nätet eller på papper, har nog förstått att iPad 2 är snabbare, tunnare och lättare. Och har fått en kamera på baksidan och en på framsidan. Men den grundläggande formen är densamma. Pekskärmen är fortfarande 9,7 tum stor och har samma upplösning som tidigare, även om vikten på hela plattan har sjunkit närmare 100 gram. Och så har den blivit plattare, nu är den bara 8,8 mm tjock. Men batteritiden är fortfarande uppemot 10 timmar.
Insatta noterar att iPad 2-versionens 3G-kortplats för mikro-SIM har flyttat längre upp och att ramen runt skärmen blivit tunnare. Högtalaren täcker en större yta på utsidan och ljudet är märkbart bättre. Den helgjutna aluminiumramen är i ett stycke och har utfrästa hål för knappar och kontakter. Och baksidan är platt. iPad 1 har en lätt välvd baksida, vilket ger extra stabilitet och styrka men också innebär att den flyttar på sig när man skriver på den mot en glatt yta.
De viktigaste skillnaderna finns på insidan. Apple har inte ändrat lagringskapacitet, den är fortfarande 16, 32 eller 64 GB, oberoende av om man väljer versionen med eller utan 3G. Men processorn har fått dubbla kärnor (1 GHz Dual Core) och påstås vara dubbelt så snabb, och grafiska prestanda sägs vara nio gånger högre. Det ska inte bara innebära att det går fortare att ladda webbsidor utan också att processor- och grafikkrävande program, och framför allt spel, får högre prestanda.
Två kameror
De två kamerorna fyller var sin funktion. Den främre, som har beskedlig VGA-upplösning med 640 x 480 punkter, är avsedd för videosamtal – eller FaceTime, som Apple kallar det – och den bakre, som har HD-upplösning med 1280 x 720 punkter, är avsedd för stillbilder. Man kan filma med båda kamerorna, men varken stillbilds- eller videokvaliteten är något att skryta om. iPad 2 är inget fotografiskt instrument, sådant har man kameror till. Eller en iPhone 4, som har en överlägsen bildkvalitet jämfört med iPad 2. Själva tanken med kamerorna är just att kunna kommunicera med bilder och video, till exempel dela med sig av videosnuttar och bilder på sociala medier som Facebook och YouTube. Och kanske skicka en video till chefen som beskriver ett projekt, eller dokumentera ett par bilder till en affärsuppgörelse som man kan ha nytta av.
Någon videobelysning eller blixt finns inte, och även om det hade gjort det så skulle vi inte rekommendera kamerorna i dåligt ljus. Då blir bilderna nämligen grumliga och passar inte till mycket annat än Facebook.
Anslutningar
Förutom hörlursuttaget på ovansidan och dockningskontakten på undersidan har iPad 2 inga kontakter. Ingen USB-port eller kortläsare. Ska man ladda över bilder från en kamera måste man använda kamerakitet som kostar 279 kronor och som består av en SD-kortläsare och en USB-kontakt som stoppas in i dockningskontakten. Sedan kan man ladda över bilder som lagras, redigeras i en app och sedan visas i bildspel på skärmen – eller på en extern skärm.
Video i full-HD
iPad 2 kan nämligen använda Apples nya HDMI-adapter. Den gör det möjligt att titta på bilder, video och filmer på TV:n i vardagsrummet. I full-HD-upplösning (1080). Och det fungerar hur bra som helst. Filmer med vanlig DVD-upplösning skalas upp till 1080 och allt ser förbluffande fint ut på en 50-tums Pioneer-plasma. En provtitt med en HD-projektor och en 100-tums filmduk möttes också av nickande bifall.
Nya iPad kan med andra ord användas som en bärbar videospelare, och en mycket god sådan. iPad 2 stöder också visning av innehållet på skärmen med både HDMI- och VGA-adaptern. Man kan alltså inte bara visa presentationer i Keynote, som med den första iPaden, utan också webbsidor, dokument och allt annat man kan tänkas ha liggande.
Till nästa generation iPad önskar vi oss en skärm med lite högre upplösning, och helst bättre färger för film- och bildvisning. Om inte en ”retina-skärm” som på iPhone 4 så åtminstone en som har bättre upplösning och bättre läsbarhet. Man håller ju trots allt en iPad längre från ögonen än en iPhone, så upplösningen behöver inte vara så oerhört mycket högre för att det ska bli en synlig förbättring.
Snabbare respons
Apple håller vad de lovar när det gäller den förbättrade hastigheten. I våra tester går allt från surfning och programstarter till laddning av media och spel både snabbare och mindre hackigt än tidigare. Särskilt tunga appar som GarageBand, Keynote, Google Earth och spel som Sandstorm HD, N.O.V.A. och Real Racing HD. På samma gång är grafiken lite skarpare, bättre detaljerad och det går att se mer i skärmens mörka områden. Och det måste bero på den nya grafikprocessorn, för efter vad vi förstår så är skärmen likadan.
Roligaste tillbehöret
Omslaget och skyddet Smart Cover får vi inte glömma. Det finns i plast och skinn, och i olika färger. Det täcker bara själva skärmen och passar bara till iPad 2. Man fäster det på vänster sida med små magneter, och iPaden går i viloläge när man drar det på plats. Denna av/på-funktion kan stängas av i inställningarna. Men Smart Cover skyddar inte bara skärmen. Det kan vikas ihop och användas som stöd så att iPaden lutar, eller ställas nästan lodrätt med liggande visning. Att ställa iPaden på högkant med Smart Cover är så ostabilt att vi inte kan rekommendera det.
Slutsats
Funderar man på att köpa en surfplatta så är det iPad 2 man ska ha. Det enda som inte är självklart är vilken version man ska välja. Om man inte redan har den första iPaden förstås, då är det ingen stor poäng att byta till tvåan. Under förutsättning att man inte är fanatisk spelentusiast – eller har planer på att redigera en Oscar-vinnare med iMovie, eftersom just den appen är den enda av alla 65 000 till iPad som bara fungerar på den nya modellen.
Många klarar sig utmärkt med den minsta Wi-Fi-modellen för 4 400 kronor. 16 GB minne räcker för det mesta och om man inte rör på sig mycket klarar man sig utan 3G. Affärsfolk, journalister (ja, de också) och andra som måste ha tillgång till internet väljer 3G-versionen. Helst med 64 GB minne, då har man plats för halva yrkeslivet på iPaden – eller alla favoritfilmerna och flera veckor med oavbruten musik.
Vilken iPad 2 man än väljer så får man den klart bästa surfplattan som finns just nu.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser