Huawei P40 Pro, den senaste flaggskeppsmodellen från den kinesiska elektronikjätten, har landat i butikerna. Alltså har det gått mer än ett år sedan Huawei lanserade P30 Pro. Föregångaren till Huawei P40 Pro var en milstolpe för den kinesiska mobiltillverkaren. Framför allt P30 Pros kamera var banbrytande med sin häftiga zoom och sitt nya nattläge som vid den tiden kunde ta bättre bilder i mörker än någon annan mobilkamera på marknaden. Huawei var på god väg att cementera sin redan starka position på den globala mobilmarknaden.
Men bara ett par månader efter lanseringen av deras bästa mobiltelefon hittills drabbades Huawei av hårda sanktioner från amerikanska myndigheter, vilket än i denna dag innebär att Huawei inte får använda Googles tjänster och appar.
Alternativ till Google Play
I stället har Huawei lagt ner stora resurser det senaste året på att bygga en egen app-butik som heter Huawei AppGallery.
På hemmamarknaden i Kina är Huawei den klart största mobiltillverkaren och eftersom användningen av Googles sökmotor och tjänster ändå är förbjudna i Kina är kineserna sedan länge redan vana vid att använda andra onlinebutiker med Android-appar än Google Play.
Huawei AppGallery är alltså ingen ny uppfinning, men för ett år sedan bestod urvalet nästan uteslutande av kinesiska appar och inte mycket mer än så. Med andra ord har Huaweis utmaning varit att övertyga app-utvecklare i västvärlden om att göra alternativa versioner av sina appar till den kinesiska app-butiken.
Av samma anledning kom aldrig nästa toppmodell efter P30 Pro, Huawei Mate 30 Pro, som lanserades hösten 2019, aldrig till Sverige. Huawei var helt enkelt nervösa för om konsumenterna var beredda att klara sig utan ett stort antal appar och tjänster som de var vana vid varje dag, hur läcker och kraftfull den nya smarttelefonen än var.
I stället valde Huawei att köpa sig tid genom att lansera Nova 5T, en mellanklassmobil som utvecklats före USA:s bojkott och som därför körde Googles version av Android samt alla vanliga appar.
Nu eller aldrig för Huawei
Nu är det 2020 och tiden har runnit ut för Huawei. Den amerikanska blockaden gäller fortfarande och Googles universum är fortfarande avstängt för Huaweis mobiler. Men om det kinesiska märket skulle följa sin egen kalender var det dags att lansera den direkta efterträdaren till Huawei P30 Pro. Antingen måste Huawei kasta in handduken och dra sig tillbaka till den inhemska marknaden i Kina, eller så fick de hoppas att arbetet med att fylla AppGallery med västerländska appar hade nått så långt att de kunde få med sig konsumenterna.
Huawei P40 Pro är beviset på att Huawei satsar på det senare alternativet. Den nya flaggskeppsmodellen lanserades i slutet av mars och är som sagt på väg ut till kunderna. Så det är nu eller aldrig som Huawei måste bevisa att en Android-baserad smartmobil utan Google har något att erbjuda svenska användare.
Hårdvara
Det är ingen tvekan om att om vi bara skulle betygsätta Huawei P40 Pro som fysisk produkt, och bara titta på konstruktion, design, skärm och ljud, så är den nya kinesiska mobilen minst lika läcker som sin föregångare. Tyvärr har den även några av dess brister.
Precis som med P30 Pro har utvecklarna av P40 Pro hämtat både design och byggkvalitet från översta hyllan när de skruvat ihop den nya mobilen. Den är robust tillverkad med Gorilla Glass på fram- och baksidan, omgärdat av en ram av aluminium, och trots vikten på drygt 200 gram känns P40 Pro lätt och smidig att hantera.
Telefonen finns i tre olika färger – Ice White, Black och Silver Frost – och åtminstone vårt testexemplar i färgen Ice White har ett läcker färgspel på baksidan när man vrider och vänder på den.
Skärmglaset flyter nästan ut över kanten, inte bara på sidorna utan numera även överst och underst. Det känns verkligen som om hela fronten är skärm.
Med en skärmyta på 6,58 tum och en upplösning på 2640 x 1200 pixlar har inte P40 Pro den mest högupplösta skärmen på marknaden, men annars finns det inte mycket att klaga på. Den är ganska ljusstark och har en uppdateringsfrekvens på 90 Hz (kan ställas in till 60 Hz för att spara ström), vilket gör användarupplevelsen både snabb och lättflytande när man navigerar runt i menyer och olika appar.
Frontkamerorna sitter infasade i skärmens övre vänstra hörn. Till skillnad från P30 Pro är efterträdaren utrustad med en djupmätare på framsidan, vilket möjliggör 3D-ansiktsigenkänning, som är den säkraste metoden att låsa upp telefonen. Funktionen fungerar fint och blixtsnabbt i normalt dagsljus, i mörka miljöer var P40 Pro däremot tvungen att kasta in handduken. Vi upplevde flera gånger utomhus, efter mörkrets inbrott, att iPhone 11 kunde låsas upp via Face ID men att ansiktsigenkänningen på P40 Pro inte fungerade alls.
Ljud
En annan sak som tyvärr också är inbyggd i skärmen är den högsta högtalaren. Eller rättare sagt: Huawei har bytt ut den översta högtalaren, som vanligtvis sitter vid örat när man pratar, med en så kallade Huawei Acoustic Screen. I praktiken innebär det att ljudet överförs till örat via vibrationer i skärmens övre del. Samma teknik fanns i P30 Pro, där resultatet var usel ljudkvalitet under samtal, men det problemet har lyckligtvis blivit löst. P40 Pro har en utmärkt samtalskvalitet med hjälp av den speciella tekniken, men på grund av bristen på högtalare får telefonen ändå klara sig utan stereoljud när man spelar spel eller tittar på video. Det är långtifrån vad konkurrerande modeller i samma prisklass klarar av.
Kamera
Huawei har traditionellt använt P-serien för att fokusera på ny kamerateknologi. Förra året var P30 Pro-kameran banbrytande och introducerade nya funktioner, bland annat det imponerande nattläget som gjorde att användaren kunde ta fantastiska bilder i mycket mörka miljöer.
Med andra ord har P40 Pro en hel del att leva upp till när det gäller kameran. Men det klarar den lyckligtvis fint. Det finns dock inga större nyheter. Snarare har funktionerna i P30 Pro putsats upp och förfinats.
P40 Pro har en primär lins med 50 Mp-upplösning, f/1,9-bländare och optisk bildstabilisering. Samt en 40 Mp ultravidvinkellins och en Time-of-Flight-lins (ToF) som fungerar som en 3D-djupssensor. Sedan tillkommer en telelins med 12 Mp och 5x optisk zoom.
Sammantaget ser kameraspecifikationerna ut så här:
- 50 Mp UltraVision, 23 mm RYYB, f/1,9 vidvinkel med optisk bildstabilisering (OIS)
- 40 Mp, 18 mm RYYB, f/1,8 ultravidvinkel
- 12 Mp, 125 mm f/3,4 tele med optisk bildstabilisering (OIS) och 5x optisk zoom
- Time-of-Flight (ToF) 3D-djupssensor
Bland andra nya funktioner kan vi nämna Huawei Golden Snap. Bakom namnet döljer sig artificiell intelligens som gör det möjligt för användaren att få bästa möjliga bilder från sin mobil. Man kan till exempel ta bort reflektioner om man har tagit sin bild genom ett fönster.
P40 Pro har också en ny teknik som heter Octa Phase Detection (Octa PD), som optimerar autofokusfunktionen. I praktiken betyder den att alla pixlar stöder fasdetektering, vilket gör autofokusen riktigt, riktigt snabb. Stort beröm till Huawei för den finessen, som andra tillverkare kan lära sig mycket av!
Huawei AppGallery
Även om Huawei P40 Pro som fysisk produkt utan tvekan är läcker och verkligen – trots ett par skavanker – är en av de bästa mobiltelefonerna som går att köpa för pengar just nu, så finns det fortfarande en elefant i rummet.
Som nämnts får Huawei på grund av den amerikanska bojkotten inte använda Googles teknik i sina mobiler, inklusive Googles appar och tjänster och app-butiken Google Play. I stället kommer Huawei P40 Pro med den kinesiska app-butiken som heter AppGallery. Före lanseringen har Huawei lovat guld och gröna skogar och försäkrat oss om att användarupplevelsen kommer att vara nästan densamma med P40 Pro som konsumenterna är vana vid från andra Android-baserade mobiler. Men det är tyvärr mycket långt från sanningen.
I själva verket är utbudet av appar i AppGallery så litet att Huawei P40 Pro är i stort sett värdelös för de allra flesta vanliga människor.
Vi har redan publicerat en artikel med en översikt över hur många av de vanliga ”måste ha-apparna” som faktiskt går att ladda ner från AppGallery till P40 Pro just nu. Listan är baserad på Topp 50 i Google Play Store för de skandinaviska länderna.
Av de 22 internationella apparna på listan finns nu 8 (!) i Huaweis app-butik. Det gäller Facebook, Microsoft Office, Pinterest, Snapchat, TikTok och WhatsApp. Naturligtvis saknas Googles appar som Gmail, Maps och YouTube på listan, men även andra nödvändiga appar som Dropbox, Evernote, Facebook Messenger, Instagram, Netflix, Skype, Sonos, Spotify och Twitter får man leta förgäves efter. Och när det gäller de mest populära svenska apparna så finns där BankID, gudskelov, och den officiella Swish-appen är också på gång meddelade Huawei strax före lanseringen av P40 Pro. Men både Blocket, Klarna och SJ lyser med sin frånvaro. Detsamma gäller en vanlig medie-app som SVT Play och i stort sett alla andra appar som de flesta av oss använder dagligen.
Quick Apps och APK-filer
Huawei har ett par alternativ i form av så kallade Quick Apps, samt app-butiken More Apps som går att ladda ner från AppGallery.
Quick Apps är egentligen HTML5-webbsidor som kan köras på mobilen på ett sätt som ser precis ut som en lokal app, men den enda populära tjänsten vi har hittat hittills som Quick App är Twitter. Och More Apps är bara en sökmotor som hjälper användaren att hitta så kallade APK-filer, som är installationsfiler som man använder för att installera Android-appar manuellt på sin mobiltelefon. Till exempel kan Netflix installeras på detta sätt.
Ett annat alternativ är Amazon Appstore som utvecklats för Amazons Kindle-läsplattor. De flesta av dessa appar fungerar fint på mobilen, och på det sättet kunde vi installera appar som Skype, Instagram, Dropbox, Spotify och Facebook Messenger på vårt testexemplar av P40 Pro. Men även Amazon Appstore-appen måste man hitta och installera som en APK-fil, så då har vi inte kommit så långt. Detsamma gäller för APKPure, som är ännu en alternativ app-butik som många nördar föredrar.
Förutom att manuell installation av APK-filer är besvärligt och något som 98 % av normala användare varken kan förstå sig på eller orka bry sig om, är det förknippat med en hög säkerhetsrisk eftersom det är lätt för hackare att gömma virus och trojaner i APK-filer som ju inte har genomgått någon säkerhetskontroll. Dessutom finns det inget standardiserat sätt att uppdatera dessa appar, så även om det inte från början handlar om virussmittade hacker-appar så går användaren fortfarande runt med en tickande säkerhetsbomb i fickan efter ett tag.
Så länge man inte är riktigt nördig och har modet att installera appar från olika app-butiker – och dessutom kan klara sig utan ett stort antal mer kommersiella appar som betalningstjänster, bank-appar och liknande – så är Huawei P40 Pro med AppGallery en nästan oöverstiglig utmaning att få att fungera någorlunda säkert och tillfredsställande.
5G
Huawei P40 Pro är den andra 5G-kompatibla smartmobilen vi har testat i 5G-nätet, efter Samsung Galaxy S20 Ultra. Denna bygger på Samsungs egen Exynos 990 5G-processor, medan Huawei använder sin egen Kirin 990 5G-processor i P40 Pro. Sedan förra året när Kirin 990 lanserades på IFA-mässan i Berlin har det kinesiska märket lagt mycket krut på att förklara varför Kirin-processorn uppnår högre hastigheter i 5G-nätet än alla konkurrenter. Det beror delvis på att Kirin 990 5G har ett 5G-modem integrerat i själva processorchipet. I samband med lanseringen sade RenKe, den dåvarande chefen för Huawei Consumer Business, så här om Huaweis 5G-teknik:
”Kirin 990 5G bygger på Balong 5000-chipset som vi presenterade tidigare i år. Det ger oss en suverän 5G-anslutning som sätter Kirin 990 5G i framkant med en nedladdningshastighet på 2,3 gigabit per sekund och en uppladdningshastighet som kommer ända upp i 1,25 gigabit per sekund. Då är vi uppe i hastigheter som levererar oöverträffade 5G-upplevelser.”
Den nya mobilnätstekniken är en efterföljare till och utbyggnad av det befintliga 4G/LTE-nätet. Något förenklat är de tre stora fördelarna med 5G följande: Större bandbredd (teoretiskt upp till 100 gånger snabbare än 4G), högre kapacitet och mindre (nästan obefintlig) fördröjning vilket innebär blixtsnabba svarstider (nedemot 1 ms). Detta innebär att (många) fler enheter kan vara anslutna till nätverket samtidigt. Och att enheterna kommunicerar snabbt och utan någon form av fördröjning mellan varandra och till servrarna i nätverket.
Däremot är täckningen från varje 5G-antenn mycket begränsat, vilket är en väsentlig orsak till att 5G-nätet kommer att bli mycket mer finmaskigt än tidigare mobilnät. Det är helt enkelt nödvändigt för att garantera täckning.
Många experter anser att 5G kommer att innebära en fullständig transformation för många industrier och företag. Smartare sjukhus, fabriker och självkörande bilar (inklusive mer intelligent trafikledning och bättre trafiksäkerhet) är bara några av framtidsutsikterna med det nya 5G-ekosystemet.
Tekniken bakom 5G
Nya frekvenser: 5G kommer att använda nya frekvensområden, vilket motsvarar att bygga extra filer på en motorväg. Det ger mycket högre hastighet och kapacitet – och inte minst stabilitet.
Fler antenner: När 5G är helt utbyggt kommer det att baseras på ett finmaskigt nätverk av fler och mindre antenner än exempelvis 4G-nätet. Dessutom kan signalen från 5G-master koncentreras genom riktningsbestämning, vilket innebär att man kan åstadkomma extrema hastigheter och hög kapacitet.
Självständiga nätverk: 5G är inte bara ”ett snabbare 4G”, det finns många andra skillnader i hur nätverket fungerar. Bland annat går det att upprätta oberoende, privata nätverk som kan konfigureras exakt efter kundens specifika behov. Ett privat nätverk delas inte med andra och orsakar därför inte flaskhalsar i den grundläggande kapaciteten, hastigheten och så vidare. Oberoende nätverk betyder också bättre säkerhet och stabilitet.
Källa: Telia
Därför var vi naturligtvis mycket nyfikna på att testa Huawei P40 Pro i det kommersiella 5G-nätet. Eftersom vi redan har testat Samsung Galaxy S20 Ultra, som bygger på Exynos 990 5G – som alltså inte har ett integrerat utan ett externt 5G-modem – skulle det bli spännande att se om Huaweis löften stämde överens med verkligheten.
Det korta svaret på den frågan är Nej.
Vi har testat Huawei P40 Pro i samma 5G-nätverk (T-Mobile i Tyskland) som Samsung Galaxy S20 Ultra. Och dessutom på exakt samma plats (mellan Hackescher Markt och Alexanderplatz i Berlin) för att vara helt säkra på att eventuella skillnader i testresultat inte kunde bero på nätverksproblem eller dålig täckning.
Men även om P40 Pro absolut klarar sig fint i 5G-testet, med en maximal nedladdningshastighet på nästan 822 Mbit/s (mätt med Ookla Speedtest) och en uppladdningshastighet på 57,5 Mbit/s så får Huawei-telefonen ändå se sig besegrad av Samsung Galaxy S20 Ultra, som i vårt test för nästan två månader kom upp i en nedladdningshastighet på drygt 1 Gbit/s och uppladdningshastigheten var nästan 63 Mbit/s. Ett spel som Asphalt 9, som tar hela 1,8 gigabyte utrymme, laddas ner från Huawei AppGallery på 42 sekunder, vilket återigen är nästan lika snabbt som Samsung Galaxy S20 Ultra klarade att ladda ner stora filer, men alltså inte riktigt. Close, but no cigar.
Prestanda
Liksom Mate Xs använder sig P40 Pro av Huaweis egna Kirin 990-systemkrets. Det är därför inte förvånande att även denna placerar sig väldigt bra i prestandatesterna. Geekbenchs råprestanda-test visar att den är 11 % snabbare än P30 med en processorkärna och 22 % med flera. Den är visserligen något långsammare än Samsung Galaxy med en kärna, men 12 % snabbare med flera. Det bekräftas av det mer verklighetsbaserade Antutu 8 som mäter 26 % snabbare än förra modellen. Och vad gäller AI-prestanda, som blir mer och mer viktigt i mobilerna, visar Aitutu att prestanda fördubblats!
Batteriet är lika stort som i föregångaren, 4200 mAh, och laddas fortfarande med 40 W-snabbladdning. Däremot har den trådlösa laddningen ökat från 15 till 27 watt om man har en så kraftig QI-laddare. Trevlig nog har den uppmätta batteritiden ökat från 8:46 till nära 12 timmar. Vår magkänsla vid användning säger att det inte känns som att batteritiden är så fantastisk, men det kan ha att göra med hur vi använder den under testperioden.
Slutsats
Huawei P40 Pro är en utmärkt mobiltelefon som man ska hålla sig långt borta från såvida man inte är tillräckligt nördig att kunna pyssla med flera alternativa app-butiker på en gång och är tillräckligt modig för att våga hämta skumma APK-filer med mobilens livslängd och datasäkerhet som insats.
Uttryckt på ett annat sätt så motsvarar ett köp av Huawei P40 Pro ett köp av en (väldigt) begagnad bil. Om man har tillräckligt med mekanisk uppfinningsrikedom för kunna reparera den i tid och otid så kan det vara en kul upplevelse, men alla andra ska låta bli.
Sedan kan den ha en snygg kamera, 5G, en fin skärm och en läcker design. Det finns det andra mobiler från konkurrenterna som också har. Fast utan huvudvärk och krångel.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser