Det är inte alla som gillar så kallade phablets – mobiler med så stora skärmar att de nästan ser ut som små surfplattor – men om man gör det (och har stora händer) så bör man på allvar överväga Huaweis nya Mate 8, som vi testar här. Här handlar det verkligen om en seriös mobil för en hyfsat liten slant – och så är den vansinnigt snabb. Faktiskt så snabb att vi aldrig har sett på maken. Men det ska vi återkomma till.
Först ska vi börja med att konstatera att Mate 8 är en direkt efterträdare till Huawei Ascend Mate 7, som vi testade 2014. Huawei Mate S, som presenterades på IFA-mässan förra året och som vi testade strax före jul, var både mindre och lättare och hör inte riktigt hemma i phablet-kategorin. Det handlar däremot om en läcker premium-smartmobil – vilket är en beskrivning som även stämmer in på Nexus 6P, som Huawei byggde för Google.
På det stora hela får vi snart sluta betrakta Huawei som en andra klassens tillverkare av budgetmobiler. Ovan nämnda modeller kan mäta sig med det bästa från andra Android-märken som Samsung, Sony och LG, och det gäller i allra högsta grad även Mate 8 som har potential att bli en stor framgång på mobilmarknaden. I både Asien och Europa.
Utseende och konstruktion
Mate 8 är som sagt inte en mobil för personer med små händer. Sånär som på en bråkdel av en millimeter är den lika stor som Ascend Mate 7, vilket också innebär att den påminner mycket om iPhone 6s Plus i storlek.
Även om den är gjord av metall och glas så känns den aldrig tung, och den lätt välvda baksidan gör att den ligger skönt i handen. Mobilen är utskuren ur ett stycke aluminium, och precisionen och detaljerna är verkligen välgjorda.
Mate 8 lanserades i samband med CES-mässan i Las Vegas i färgerna silver, metall, guld och brun, men om alla dessa färger ska gå att köpa i Sverige vet vi inte i skrivande stund. Det skulle dock förvåna oss mycket om framför allt den bruna modellen hamnar i svenska butikshyllor. Huawei brukar nöja sig med att sälja två färger till våra breddgrader och den bruna färgen passar inte direkt den klassiska skandinaviska smaken.
Fingeravtrycksläsaren sitter på baksidan, strax under kameran (där den har funnits på alla Huaweis modeller fram tills nu) och det kan vara lite svårt vänja sig vid det om man är van vid mobiler från Samsung och Apple, där den är placerad på fronten och sitter inbyggd i hem-knappen.
Eftersom fingeravtrycksläsaren kan tända och släcka skärmen med en enda beröring (på både iPhone och Samsung Galaxy måste man tända skärmen innan man kan sätta på mobilen med sin fingerspets) inser man dock snabbt hur enkelt och smidigt det är att bara ta tag i telefonen med en hand och samtidigt lägga fingret på skannern. Så placeringen är alltså inte så dum ändå.
Skärm och kamera
Ramen runt skärmen är mycket tunn och skärmytan utgör 78 procent av fronten, vilket är en hel del mer än på konkurrenten iPhone 6s Plus – och till och med är en hårsmån bättre än på föregångaren Ascend Mate 7, där skärmen ”bara” tog 77,6 procent av platsen.
Den 6 tum stora skärmen är ganska så ljusstark också, och även om den inte har Quad HD-upplösning känner man sig bekväm och har en knivskarp bild med 1920 x 1080-upplösning (Full-HD).
Vårt enda egentliga klagomål är att pekfunktionen inte alltid reagerar som vi hade velat. Ibland behöver man helt enkelt trycka flera gånger på en knapp eller en ikon innan något händer. Lyckligtvis visar sig problemet inte särskilt ofta, men det sänker helhetsintrycket.
Det gör däremot inte kameran. Nej, den är inte den bästa kameratelefonen vi har testat. Den titeln innehar fortfarande LG G4 med Samsung Galaxy S6 som god tvåa, men Mate 8 tar fina, stora bilder, vilket inte minst beror på att den har en IMX298-sensor från Sony (från Sonys Exmor RS-serie) och inbyggd optisk bildstabilisering.
Kamera-appen är enkel att sköta för vanligt folk men har också massor av avancerade funktioner – som manuell ISO, bländare och fokus – för hobbyfotografer med lite större ambitioner.
Frontkameran med 8 Mp tar fina selfies, men den får klara sig utan LED-blixten på fronten som Mate S har.
Ljud
Artikelns kortaste avsnitt handlar om ljud, som aldrig har varit Huaweis starkaste sida. Det är det inte den här gången heller, och det spelar ingen roll om vi pratar om den lilla inbyggda högtalaren i nederkant på mobilen (stereo, nej tack!) eller om vi kopplar in ett par bra hörlurar. Resultatet går att leva med, men inte mer än så. Om du bara lyssnar på popmusik som är inspelad med massor av loudness så behöver du inte bekymra dig.
Användning
Precis som Nexus 6P har Mate 8 den helt nya Android-versionen, som Huawei tyvärr har gömt under sitt eget Emotion UI-gränssnitt. Det innebär kort och gott att alla appar är framdragna till startskärmen och att den klassiska app-launchern som vi är vana vid i Android helt enkelt är avskaffad. Det kan kännas väldigt bekant om man är van vid iOS och iPhone, vilket förmodligen inte är en ren slump.
Men under ytan gömmer sig som sagt Android Marshmallow, och därför får man alla nyheterna i det nya operativsystemet med på köpet. Till exempel har man numera hundraprocentig koll på app-behörigheter, och energihanteringen är också markant förbättrad.
Prestanda
Och bättre energihantering samt ett kraftfullt 4000 mAh-batteri åstadkommer tillsammans en imponerande lång batteritid. Dessutom kan batteriet laddas med ström som räcker för en dag på bara 30 minuter. Smart!
Absolut mest imponerande är dock mobilens vansinnigt höga prestanda, som helt enkelt överträffar allt vi har upplevt hittills. Huawei använder sina egna Kirin-chipset och nya Kirin 950 okta-core-processorn som sitter i Mate 8 är lika snabb som en bärbar dator. Inte dåligt!
Vi får alltså leta efter resultat från dyra bärbara datorer som Dell XPS 13 från 2015 och den splitter nya Lenovo Yoga 900 – båda med Core i7-processor från Intel – för att hitta något att jämföra med när vi benchmark-testar Mate 8.
I Geekbench 3 kommer den upp i helt galna 1 774 poäng single-core och 6 294 poäng multi-core. I AnTuTu får den 88 533 poäng. Den mest kraftfulla smartmobilen vi har testat hittills är Samsung Galaxy S6, som fick 1 498 respektive 5 339 poäng i Geekbench 3 och 69 940 poäng i AnTuTu, så Mate 8 slår den med mer än en noslängd på upploppet.
Och för sakens skull så kan vi intyga att de helgalna mätresultaten motsvarar hur vi upplevde att det var att använda mobilen till vardags. Ingenting, absolut ingenting, kunde få den att tappa andan. Enda minus är att den kan bli ganska så varm.
Slutsats
Vi har att göra med inget mindre än världens snabbaste mobiltelefon. Och på hemmamarknaden i Kina finns den till och med i en version med 4 GB RAM-minne, medan vi på våra breddgrader får nöja oss med 3 GB. Det är helt galet.
För det här priset är det inget att snacka om: vi ger Mate 8 vår särskilda rekommendation.
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser