För ett antal år sedan var HTC One vår favorit då den kombinerade fantastisk design med bra kamera och ljud. De senaste åren har den dock inte riktigt hängt med i svängarna. Nya U-serien ser ut att vara en nystart där HTC inte sparat på hästkrafterna och kastat ut gamla koncept. Den har inte bara ett helt nytt utseende, men också intressanta finesser och den tar radikala grepp kombinerat med artificiell intelligens för att kunna tjäna dig bättre.
Utseende och konstruktion
Glöm en ikonisk kurvad metallbaksida. U Ultra har istället valt en välvd glasbaksida med färglager som gör att den skimrar i ljuset. Det är väldigt läckert för de blå och rosa modellerna, men effekten är mindre märkbar för den svarta. Vilket tyvärr är den färg som släpps här. Glasbaksidan gör tyvärr att den väldigt snabbt blir kladdig av fingeravtryck. Det gör den också mindre hållbar än metall. Däremot känns telefonen stabil och välbyggd.
Skärm
Tack vare något större yttermått än iPhone 7 Plus har HTC lyckats klämma in en aningen större skärm. Och tack vare en trevlig QHD-upplösning är det ingen brist på detaljer. Även liten text är fullt läsbar. LCD har inte samma svartnivå som OLED vilket gör att kontrasten blir något lidande. Däremot är den ljusstark och färgåtergivningen är bra. Gillar man inte den förinställda neutrala färgtemperaturen kan den justeras i inställningarna.
Kamera
Selfie-kamerans upplösning har fått en rejäl uppgradering, även om ljuskänsligheten är lite sämre. På papperet ser det ut som om frontkameran från HTC 10 har behållits, en i grunden bra kamera men som hade dålig mjukvara. Med andra ord har den sensor med rejält stora punkter, en ljusstark optik och optisk bildstabilisering. Ett Pro-läge gör att man får fullt manuella inställningar och till och med möjlighet att spara foton i RAW-format.
Det verkar dock som att HTC har jobbat ordentligt med mjukvaran, för det här är en helt annan best. Den har inte alls samma problem med överexponering eller kontrast. I själva verket tar den på det hela taget alldeles utmärkta bilder. Framför allt blev vi imponerade av hur den hanterar motljus och HDR-läget. Bättre än de allra flesta. I dålig belysning får man ljusa bilder med korrekta färger och faktiskt inte speciellt mycket brus. Bra jobbat!
Ljud
HTC har alltid varit en av dem som tagit ljud på stort allvar. Mycket riktigt fortsätter de med sin BoomSound-förstärkare, vilket borde ge ett utmärkt ljud. Problemet är att hörlursuttaget hartagits bort. Alltså måste man använda de medföljande USB-C propparna. Det inbyggda ljudanalysprogrammet sägs anpassa ljudet till dina öron. Tyvärr låter det fortfarande inte speciellt bra. Man får inte ens med en adapter så att man kan använda sina favoritlurar!
Användning
Den mest uppseendeväckande finessen är den lilla extraskärmen som sitter högst upp. Den kan visa notifieringar utan att du behöver väcka den stora skärmen. Det är bara att lyfta luren eller knacka på den. Det låter som en gimmick men tack vare att den kan visa allt från väder och musikkontroller från många appar är den faktiskt väldigt användbar.
HTC framhäver även Sense Companion, en assistent som lär sig hur du använder mobilen för att ge smarta förslag och filtrera bort ovidkommande notifieringar. Under vår korta testperiod hann den aldrig riktigt komma igång, samt att vissa funktioner inte lanseras förrän senare i år. Så vi får be att få återkomma om hur den faktiskt fungerar i praktiken.
Prestanda
På insidan hittar vi en Snapdragon 821 som ska vara något snabbare än den 820 som sitter i HTC 10, Xperia XZ och LG G5. Men mobilen verkar köra den på lägre hastighet än vad som är möjligt. Prestandatesterna blev därför på nivå med de tidigare nämnda. Vissa syntetiska tester som GeekBench visade visserligen högre resultat, men andra praktiska tester som BrowserMark visade lägre. Men detta är småsaker, det här är fortfarande en väldigt snabb mobil.
Slutsats
Vid första anblicken finns det mycket att bli upphetsad över med U Ultra. Den stora skärmen, gnistrande baksidan, utmärkta kameran och dess bra prestanda. Däremot är baksidan väl känslig. Man måste använda ytterst ovanliga hörlurar med USB-C anslutning. Dess största nackdel är dock lanseringstiden. Runt hörnet väntar alla 2017-modeller från konkurrenterna och innan vi vet vilka överraskningar de har att erbjuda är det nog ingen som vågar slå till.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser