TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: HTC One mini

Mini som krympts för mycket

HTC har hoppat på mini-tåget och släppt en lillebror till deras hyllade och fantastiskt fina Android-mobil HTC One.

Av / 2013-08-13 - 17:01
HTC One mini

Home tycker

  • Ljudkvalitet och BoomSound Läckra material
  • För lite minne som inte kan utökas För dyr

HTC One mini heter den lilla smartmobilen från den taiwanesiska tillverkaren. Och till skillnad från när vi kritiserade (se vårt test av billiga mobiler i nr 6/7) världens största smartmobiltillverkare Samsung för att bara utnyttja namnet på deras miniversion av Galaxy S III (eftersom mini-versionen bara hade namnet gemensamt med originalet), så finns det faktiskt lika många likheter mellan HTC One och HTC One mini som det finns skillnader. Och det är förstås positivt eftersom vi fullkomligt vräkte superlativ över HTC One när vi testade den i Ljud & Bild nr 5 i våras.

1374850058-htc-one-mini-with-htc-blinkfeed-htc-ultrapixel-camera-and-htc-boomsound-review-2

BlinkFeed och Sense 5.0
Precis som HTC One har HTC One mini Jelly Bean och HTC:s eget Sense 5.0-gränssnitt som bland annat innehåller BlinkFeed. Det är en ny sorts startskärm som visar nyheter och information från sociala media i en ström som man kan bläddra fram och tillbaka i. BlinkFeed påminner mest om en blandning av den populära Flipboard-appen och de dynamiska panelerna i Windows Phone 8. Och användaren väljer naturligtvis själv vad som ska visas i strömmen.

Eksempel på fodboldfans BlinkFeed.

En annan detalj i Sense 5.0 är att det bara finns två navigeringsknappar, Hem och Tillbaka. Den tredje knappen, som i vanliga fall fungerar som menyknapp och som visar nyligen använda appar, har försvunnit. Detta är säkert förvirrande för en del garvade Android-användare, men vi gillar det nya gränssnittet som på många sätt och vis – inte minst tack vare avsaknaden av den tredje knappen – har blivit enklare och mer överskådligt.

Annons

Fantastiskt ljud
Som musikspelare – både med hörlurar och med högtalarna – var och är HTC One något utöver det vanliga. Och det gäller sannerligen HCT One mini också, som både bjuder på Beats Audio och inbyggd förstärkare. Ljudet i hörlurarna är helt enkelt oöverträffat, och genom de två stereohögtalarna på utsidan – HTC kallar dem för BoomSound – kan HTC One mini prestera ett härligt ljud, precis som sin storebror.

HTC One mini er forsynet med to eksterne stereohøjttalere med dedikeret forstærker. Det kalder HTC for BoomSound.
Lite billigare utseende, men ändå snygg
När det gäller design och material finns det i dagsläget ingen telefon på marknaden som överträffar HTC One, som har ett unibody-skal som är gjort av ett enda stycke eloxerad aluminium. Och baksidan är svagt välvd – den så kallade kudd-designen – så att telefonen är lite tjockare i mitten än ut mot kanterna. HTC One mini har precis samma form och är byggd av samma material. Men här är det två olika delar – fram- och baksida – som sitter fast mot var sin sida av en vit plastkant. Kanten är hela telefonens ram, vilket betyder att skärmens glas inte riktigt når ända ut till kanten som det gör på storebror. Allt detta innebär att HTC One mini inte ser riktigt lika exklusiv ut som sin större släkting, men den ligger fortfarande en bit före den närmaste minirivalen från Samsung, både när det gäller design och byggkvalitet.

Her ser man tydeligt den hvide plastickant, der indrammer telefonen.
Skärmen är av samma typ som på HTC One, fast naturligtvis mindre, och upplösningen är lägre vilket ger en lägre pixeltäthet, 341 ppi jämfört med 468 – men vi är övertygade om att det inte går att se med blotta ögat. Det är alltså ingen reell skillnad på bildkvaliteten, även om det naturligtvis finns plats för mer på den större skärmen som har högre upplösning.

Här har minin krympt i tvätten
Självfallet är HTC One mini mindre rent fysiskt än HTC One (132 x 63,2 x 9,25 mm och 122 g mot 137,4 x 68,2 x 9,3 mm och 143 g), och lillebror får också nöja sig med 1 gigabyte RAM och en dualcore Snapdragon 400-processor på 1 GHZ i stället för den större modellens 2 gigabyte RAM och quadcore Snapdragon 600-processor på 1,7 GHz. Vilket naturligtvis också gör skillnad när vi mäter hastighet och prestanda. HTC One mini får 1368 poäng i vårt benchmark-test (Geekbench 2) medan den ”riktiga” HTC One får nästan dubbelt så mycket, 2641. Tittar vi på surfning, som vi mäter med Browsermark 2.0, får HTC One ett resultat på 2310 medan HTC One mini får nöja sig med 1438. Med andra ord har HTC One mini prestanda som en bra mellanklasstelefon i vårt syntetiska test, medan HTC One, som den highend-telefon den är, naturligtvis ligger i topp tillsammans med rivaler som Sony Xperia Z och Samsung Galaxy S4.
Precis som HTC One har miniversionen ett slutet skal vilket betyder att användaren inte kommer åt batteriet. Och minnet går inte att bygga ut vilket är synd eftersom telefonen bara finns i en version med 16 GB.
Både den stora och den lilla modellen har 4G/LTE som stöder 800/1800/2600 MHz-frekvensbanden.

Och här har den bantats
Det finns naturligtvis konkreta skillnader på HTC One och HTC One mini. När en smartmobil ska göras mindre och billigare måste den bli enklare, vilket i praktiken innebär att HTC One mini till exempel får klara sig utan NFC och att den inte har inbyggd IR-sändare och alltså inte kan agera fjärrkontroll till familjens TV.
Mest överraskande är dock att det även är skillnad på kameran. Vi har ju öst beröm över HTC Ones innovativa Ultrapixel-kamera, som till och med vann vårt test av mobilkameror (Ljud & Bild nr 5-2013). Och HTC One mini är i princip utrustad med nästan samma kamera (Ultrapixel, 4 Mp, 2 µm pixelstorlek, bländare f2,0 och 28 mm-objektiv). På papperet är faktiskt den enda skillnaden att miniversionens kamera saknar optisk bildstabilisering (OIS) och inte stöder HDR-video, samt att frontkameran är utbytt (1,6 Mp i stället för HTC Ones 2,1 Mp med HDR och 88-graders vidvinkelobjektiv).
Ändå är det ganska så stor skillnad på bildkvaliteten. Bilderna som tas med HTC One mini är mer oskarpa och underexponerade och vi kan absolut inte vräka lovord över Ultrapixel-kameran i HTC One mini på samma sätt som vi gjorde i testet av storebror.

IMAG0001 IMAG0132 IMAG0002 IMAG0133
<
>
HTC One mini har en frontkamera utan vidvinkelobjektiv. Det syns på det här självporträttet.

Slutsats
Nu för tiden kan man köpa HTC One för ungefär 5 000 kronor, medan HTC One mini ligger strax under 4 500 kronor. Och det senare priset är i ärlighetens namn för högt för vad man får för pengarna. HTC One mini är en lysande mellanklassmobil som har massor av de funktioner och finesser som gör HTC One till kungen av Android just nu. Programvara och gränssnitt har de två modellerna gemensamt, och ljudkvaliteten är lika enastående i den lilla versionen som i den stora. Men även om de båda är byggda av samma material så har HTC One mini en mindre exklusiv design. Skärmupplösningen är lägre och detsamma gäller i hög grad prestanda och hastighet. Lagringsplatsen är halverad och kameran lever inte upp till våra höga förväntningar på Ultrapixel-tekniken efter testet av HTC One.
HTC One mini som är helt klart en bättre mini-modell än Samsungs Galaxy S III, men så är den ju betydligt dyrare också. Och med tanke på hur mycket bättre telefon man kan få för pengarna än HTC One mini – till exempel går det numera att köpa Sony Xperia Z för 4 500 kronor – så har vi svårt att rekommendera den.
Ännu en gång tvingas vi konstatera att det inte blir någon bra produkt när man krymper en succé i tvätten!

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

För bra för att vara sann?

Ljud & Bild