TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: HTC One

Kärlek vid första ögonkastet

Man behöver bara titta på HTC One i två sekunder för att inse att den är speciell. Låt oss berätta varför.

Av / 2013-03-19 - 22:34
HTC One

Home tycker

  • Snygg design av hög kvalitet Klassledande skärm Bästa ljudet någonsin Ultrapixel-kamera Snabbare än alla andra
  • Alla älskar inte BlinkFeed Fast batteri Minnet kan ej utökas

HTC One kan något som inte många andra smartmobiler kan. Strunta ett ögonblick i allt om specifikationer, styrsystem, appar och funktioner. I första hand handlar det om känslor. För vad vi kunder än inbillar oss så väljer vi i allra högsta grad produkter – teknikprodukter också  – med hjärtat. Och även om det vid det här laget nästan finns lika många Android-mobiler som det finns sandkorn i Sahara så är det långt mellan produkterna som träffar oss rakt i hjärtat. Men HTC One gör det. Och inte lite heller.

Detta är en smartmobil som inte bara är en elektronikprodukt utan ett stycke industriell design. Den är så läcker att åtminstone vi inte kan hålla fingrarna borta utan måste pilla på den hela tiden, samtidigt som vi får ett drömskt uttryck i ansiktet.

HTC One er så lækker at røre ved, at man næsten ikke kan give slip på den.

HTC One är så läcker att röra vid att man inte kan låta den vara ifred.

Det hör alltså till historien att även om vi gör vårt allra yttersta för att recensera HTC One helt objektivt enligt alla konstens regler, så kan vi inte låta bli att ha positiva förutfattade meningar. Det blir nämligen så med HTC One. Det är kärlek vid första ögonkastet. Vi kan gilla den med hjärnan, men vi älskar den med hjärtat.

Annons

Mer än 200 minuter
Och det är ingen slump. HTC måste ha lagt ner åtskilliga mängder blod, svett och tårar på utvecklingen av den här smartmobilen. HTC One är gjord av ett enda stycke eloxerad aluminium, som om vi har fattat det rätt bearbetas och skärs till med en CNC-maskin i en mer än 200 minuter lång process. För varje telefon. Unibody-skalet förstärks av polykarbonat längs sidorna och fronten pryds av en skärm av Gorilla Glass 2 som helt saknar fogar och kanter och går ända ut till kanten av aluminiumskalet. Baksidan är svagt välvd – den så kallade ”kudd-designen” – så att telefonen är en aning tjockare i mitten än ut mot kanterna, och det gör att den ligger perfekt i handen och känns tunnare än den är. Och eftersom HTC One är byggd med så hög precision har den plats för en skärm som är 4,7 tum stor, trots att telefonen inte känns särskilt mycket större än en iPhone 5, som ju som bekant nöjer sig med en 4-tums skärm.

Telefonens "pudedesign" gør, at den føles tyndere end sine faktiske 9,3 mm.

”Kudd-designen” gör att One känns tunnare än de faktiska 9,3 millimetrarna.

Däremot är det den stringenta designen som gör att användaren inte kan få tag i telefonens innehåll på något sätt. På detta område påminner HTC One om rivalerna iPhone 5 och Lumia 920, som inte heller tillåter att man byter ut batteriet eller utökar minnet med microSD-kort. Detta är ett medvetet beslut som uppvägs av att HTC One finns i versioner med både 32 och 64 GB samt att den splitter nya Snapdragon 600-processorn sägs ha en betydligt bättre energistyrning och därmed en bättre batteritid än S4 Pro-processorn som sitter i många Android-konkurrenter.

Det syns inte hur bra den är
Skärmen på HTC One är som sagt 4,7 tum stor och vi gillar att den inte är större. Konkurrenterna från Sony och Samsung håller på att lansera sina flaggskepp som båda skryter med 5-tumsskärmar med full HD-upplösning (1080 x 1920 pixlar), men den upplösningen lyckas alltså HTC klämma in på 4,7 tum, vilket för det första ger HTC One den högsta pixeltätheten (ppi) av alla mobiltelefoner som finns på marknaden just nu. Och för det andra gör telefonen lite enklare att hantera med en hand.

HTC-One_Silver_Left-580-100

Det bör dock påpekas att det är en rent teoretisk diskussion om en skärm som den på HTC One har en pixeltäthet på 468 ppi eller om den ”bara” har 440 ppi som på Sony Xperia Z. Det mänskliga ögat ser ingen skillnad. Det är alltså inte detta som är skälet till att vi tycker att HTC One har en bättre skärm än Sony-mobilen. I stället beror det på att bilder och färger känns ännu skarpare på HTC One än på Xperia Z, plus att synvinkeln är bättre. Detta är helt enkelt den bästa skärmen vi har sett någonsin på en smartmobil. Punkt slut.

Vad är en ultrapixel?
När de flesta av HTC:s specifikationer är så maffiga kan man inte låta bli att gnugga sig i ögonen när man kommer till raden där det står att kameran bara har 4 Mp. Men faktum är att det räcker gott, upplösningen är ett medvetet beslut från HTC. I stället för att göra som konkurrenterna och uppgradera kameran med ännu fler megapixlar för varje ny modell har HTC satsat på en kamera med väsentligt färre pixlar, men som i gengäld – i kombination med en bildsensor som är större rent fysiskt – täcker en större yta och som kan fånga upp mer ljus. Enligt HTC fångar sensorn upp hela 300 % mer ljus än konkurrenterna, fast hur det ligger till med den uppgiften har vi naturligtvis svårt att bekräfta eller bestrida.

Her har vi skudt en lille figur fra Ralf Königs tegneserier med HTC One en sen nattetime på altanen. Og man kan da nogenlunde se, hvad der er på billedet.

Här är en bild som föreställer en liten seriefigur. Bilden är tagen med HTC One på kvällen men det går ändå att se någorlunda vad den föreställer (klicka på bilden för att förstora den).

Det går knap så godt med Sony Xperia Z.
Med Sony Xperia blir bilden inte lika skarp och har sämre färger (klicka på bilden för att förstora den).

Vi har däremot testat att ta bilder med HTC One och vi måste säga att kameran levererar varorna. I synnerhet på kvällen i dålig belysning blir bilderna bättre än Sony Xperia Z, som vi jämförde med.

HTC's Ultrapixel kamera kommer helt tæt på den lækre, vietnamesiske ret.

HTC:s Ultrapixel-kamera förevigar den vietnamesiska maten på ett naturligt sätt (klicka på bilden för att förstora den).

Samme tallerken, anden telefon. Sony Xperia Z leverer ikke samme skarphed som HTC One

Samma lunch, annan telefon. Sony Xperia Z har inte samma skärpa som HTC One (klicka på bilden för att förstora den).

Samma sak gäller makrobilder som tas med HTC One, till exempel närbilder av mat (som ju är en klassiker på Facebook). Allt ser så fräscht och aptitligt ut att man blir sugen på att stoppa in handen i bilden och börja smaska i sig godsakerna.

Klik for at forstørre billedet! Kigger du godt efter, kan du se, at forstørrelsen af billedet taget med HTC One er mere pixeleret, men der er flere detaljer i selve motivet - herunder struktur og farve på murværket.

Tittar man efter noga så ser man att förstoringen avslöjar att bilden från HTC One har mer pixelstruktur men att det finns fler detaljer i motivet, till exempel bättre struktur och färg i teglet (klicka på bilden för att förstora den).

När man zoomar in i motivet så ser man att bilderna från HTC One saknar en del på pixelnivå, men det uppväger den för genom att ha bättre kontrast, färgmättnad och detaljer.

Kameran ska också ha beröm för en blixtsnabb ”slutarhastighet”, men däremot är vi inte särskilt imponerade över ”HTC Zoe” som är en kamerafunktion som tar bilder som i själva verket är små filmsnuttar med ljud. Visst är det coolt att telefonen själv klipper ihop ”Zoe-bilder” till små filmer, men när det gäller kreativa kamerafunktioner så har vi ännu inte stött på någon smartmobil som lyckas bättre än Nokia Lumia 920!

Blink, Boom, Sense
Å andra sidan har vi inte testat någon mobil som låter bättre än HTC One. Att HTC satsar på ljud är ingen nyhet – Beats Audio och allt – men deras senaste flaggskepp är utrustad med ”BoomSound” vilket är samma sak som externa fronthögtalare i stereo som drivs av en särskild förstärkare. HTC One låter alltså inte bara bra med hörlurar, här är för en gångs skull en smartmobil som låter bra och spelar imponerande högt även utan lurar!

I övrigt finns det inte så många speciella funktioner och finesser. Telefonen är utrustad med en IR-sändare (som sitter i av/på-knappen) som kan styra TV:n (Sense-TV) men den funktionen har vi inte kunnat testa eftersom den inte är optimerad för den svenska marknaden ännu.

Sedan har vi den nya startskärmen, som HTC kallar för BlinkFeed. Den påminner närmast om en blandning av de dynamiska panelerna i Windows Phone 8 och den populära Flipboard-appen. Man väljer själv olika innehåll, till exempel olika sociala nätverk, nyhetsmedier och annat, som dyker upp i en ”feed” som består av olika stora rutor (”Blinks”). Tillsammans utgör de ett slags rulle med dynamiskt innehåll som alltså är startskärmen och som man kan bläddra fram och tillbaka i.

blink-feed-blog-header

BlinkFeed är visserligen en smart funktion men det är irriterande att HTC tvingar oss att använda den genom att göra den till startskärm som standard (vilket dock går att ändra på). Och så saknas det svenskt material som stöder funktionen, när det gäller exempelvis nyheter får man tills vidare nöja sig med de internationella varianterna som HTC samarbetar med.

BlinkFeed är en del av Sense 5.0, HTC:s eget gränssnitt som ligger ovanpå Android-operativsystemet. HTC One är den första mobilen som har version 5.0 och den största skillnaden mot tidigare versioner av Sense (och i övrigt mot standardversionen av Android) är att HTC One bara har två navigeringsknappar: Hem och Tillbaka.  Den tredje knappen, som i normala fall har dubbla roller och fungerar som menyknapp samt visar de senaste apparna, har försvunnit. Detta kommer säkert att verka förvirrande för en del garvade Android-användare, men vi gillar det nya gränssnittet som på många sätt och vis har blivit enklare och mer överskådligt.

navigation

 

Snabbaste telefonen någonsin
Och det går undan! Vad vi än provar med så går det på nolltid. Om det uteslutande beror på Snapdragon 600-procesorn eller om det är förbättringar i mjukvaran som spökar är svårt att avgöra, men faktum är att HTC One har en felfri användarkänsla som är helt befriad från smålagg och andra irritationsmoment. Till exempel startar telefonen på mindre än 5 sekunder när den är helt avstängd, vilket är det snabbaste vi har med om med någon smartmobil. Läckert.

Våra syntetiska testverktyg bekräftar den subjektiva känslan. Mätt med Geekbench får rena prestanda 2641 poäng, vilket är det högsta resultatet vi har fått med någon smartmobil. Någonsin! Som jämförelse får Xperia Z 2135 poäng och LG Optimus G 2251 poäng.

Webbläsarprestanda (som vi mäter med Browsermark 2.0) ger HTC One 2310 poäng, vilket i tidigare tester bara slagits av iPhone 5 med 2446 samt Samsung Galaxy S III med 2408 poäng. Inte dåligt alls.

Sedan får vi inte glömma att HTC One har 4G/LTE som i den europeiska versionen stöder frekvensbanden 800, 1800 och 2600 MHz. Det innebär att den kan användas i i stort sett samtliga skandinaviska operatörers nät, vilket ju är mycket praktiskt. Vi har naturligtvis mätt LTE-hastigheten (med Speedtest.net) från Ookla) och där klarar sig HTC också fint med en nedladdningshastighet (ett genomsnitt efter tio mätningar) på 62,7 Mbit/s och en uppladdningshastighet på imponerande 20,2 Mbit/s.

Vi har inte kunnat göra något tillfredsställande syntetiskt test av batterikapaciteten, men det finns det som talar för att Qualcomm har rätt i att Snapdragon 600-processorn slår föregångarna när det gäller energistyrning, för trots att vi pressade HTC One hårt och utsatte den för massor av filmvisning, långa samtal och LTE-surfning så lyckades vi inte få den att köra slut på batteriet. Inte ens med långa dagars testande.

Slutsats
HTC One träffar oss rakt i hjärtat och är så läckert och exakt byggd (av ett stycke aluminium) att den hör hemma på en utställning om industridesign!

Skärmen på 4,7 tum har full-HD-upplösning och den högsta pixeltätheten (468 ppi) vi har skådat på någon mobiltelefon. Ultrapixel-kameran tar läckra, skarpa och kontrastrika bilder och när det gäller ljudet så är HTC bättre än konkurrenterna – inte minst genom den externa stereohögtalaren!

Det nya Sense 5.0-gränssnittet bjuder på ett par finesser men den härliga användarupplevelsen beror mer på att HTC är ett veritabelt prestanda-monster! Detta är faktiskt den snabbaste telefonen vi har testat någonsin, vilket inte precis blir sämre av den långa batteritiden och LTE-stödet.

Så med både hjärnan och hjärtat tvekar vi inte att utnämna HTC One till den nya Android-kungen!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

För bra för att vara sann?

Massiv uppgradering av Pixel Watch

Lysande programvara i okej telefon

Pixel 8 ½ Pro XL

Här får du mest surfplatta för pengarna

Ljud & Bild