TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Honor Magic6 Pro

Stark comeback från Honor

Efter många års frånvaro är Huaweis efterträdare, kinesiska Honor, tillbaka på den skandinaviska marknaden, med en smartmobil som borde göra konkurrenterna oroliga.

Av / 2024-06-28 - 09:06
Honor Magic6 Pro

Home tycker

  • Läcker och lyxig design. Utmärkt kamera med unika funktioner. Ljusstark och skarp skärm. Blixtsnabba prestanda. Gamla Huawei-användares drömmar går i uppfyllelse.
  • Mycket stor kameramodul gör att mobiltelefonen vickar som en gungstol när den ligger på bordet. Den böjda skärmen faller inte alla i smaken. Kameran kan inte ta bilder i 16:9-format. MagicOS-användargränssnittet är fyllt med så många Honor-appar att det påminner om bloatware.

Efter flera års frånvaro är den kinesiska mobiltillverkaren Honor på väg tillbaka till den skandinaviska marknaden. Första steget är lanseringen av mobilerna Honor Magic6 Pro och Magic6 Lite i Norge, medan kunder i Sverige och Danmark kan räkna med att kunna köpa Honor-mobiler från sina operatörer och i de stora elektronikkedjorna under andra halvan av 2024.

Varumärket Honor lanserades av Huawei för mer än tio år sedan eftersom Huawei ville kunna konkurrera mot märken som OnePlus, som på den tiden var helt nya på mobilmarknaden och hade stora framgångar med att sälja telefoner på nätet till lägre priser än de traditionella mobiltillverkarna – inklusive Huawei – kunde matcha. Huaweis tanke med Honor var alltså att mobilerna bara skulle säljas på nätet och att all marknadsföring skedde online och viralt på sociala medier.

2019 sålde Huawei nästan 70 miljoner Honor-mobiler över hela världen. När USA:s bojkott drabbade Huawei hårt samma år knoppades Honor av till ett oberoende företag och såldes till ett konsortium av kinesiska företag som fick det korta och koncisa namnet Shenzhen Zhixin New Information Technology Co., Ltd. Från och med november 2020 har Honor varit ett oberoende företag med stor internationell närvaro. Även i Europa, där Honor bland annat har en stark marknadsposition i länder som Finland och Tyskland.

Honor Magic6 Pro
Tack vare den speciella designen ser kameramodulen nästan ut som en dyr herrklocka. (Foto: Peter Gotschalk)

Honor Magic6 Pro är tillsammans med Magic6 Lite, som vi ska testa längre fram, alltså de första ”officiella” Honor-mobilerna i norska butiker, och i slutet av juli kommer ytterligare en modell, den Honor 200 Pro som lanserades internationellt i Paris i mitten av juni. Honor Magic6 Pro kan även köpas Sverige och Danmark redan nu, här säljs flaggskeppsmodellen av mindre parallellimportörer.

Honor Magic6 Pro
Som tur är har vi fått testa den gröna modellen som har ett lättgreppat mönster på baksidan. (Foto: Peter Gotschalk)

Toppmobilen är den första telefonen från det kinesiska företaget som vi har haft i händerna sedan 2018 när vi testade Honor 10. Honor Magic6 Pro presenterades redan i januari i år, så vi var så klart nyfikna på om den kinesiska mobilen skulle kunna mäta sig med konkurrenter i samma prisklass, bland annat Samsung Galaxy S24 Ultra, Sony Xperia 1 VI och Xiaomi 14 Ultra.

Annons

Lyckligtvis visar det sig att Honor Magic6 Pro enkelt hänger med de andra, den gör det bara på sitt eget sätt.

Honor Magic6 Pro
Många andra mobiltillverkare slutar gradvis med böjda skärmar, men Honor håller fast vid konceptet. (Foto: Peter Gotschalk)

Utseende och konstruktion

Honor-mobilen finns i två färger, svart och grön, varav vi lyckligtvis har fått den gröna modellen som har ett lättgreppat mönster på baksidan. Den svarta modellen är helt slät, så om du inte är riktigt, riktigt inne på svarta mobiler rekommenderar vi att du skaffar den gröna.

Ingenting har sparats när det gäller material och byggkvalitet. Honor Magic6 Pro känns nästan lyxig, med en metallram som går hela vägen runt och en distinkt rund kameramodul, också omgärdad av en metallram, som tar upp mycket av den översta delen av baksidan. Tack vare den speciella designen ser kameramodulen nästan ut som en dyr herrklocka, vilket är stiligt. Däremot är kameran riktigt stor, så mobilen vickar lätt fram och tillbaka när den ligger på ett bord eller ett annat plant underlag. Fast detta är tyvärr nästan standard nu för tiden.

Honor Magic6 Pro
Den ljusstarka skärmen (1 600 nits) är extra användbart utomhus, om och när solen tittar fram bakom molntäcket. (Foto: Peter Gotschalk)

Honor Magic6 Pro är IP68-certifierad, men till skillnad från många av sina konkurrenter skyddas inte mobilens skärm av Gorilla Glass Victus, utan av förstärkt glas som Honor har utvecklat själva och kallar för ”NanoCrystal Shield”. Det ska tåla att tappas från två meters höjd utan att gå sönder – som jämförelse ska Gorilla Glass Victus 2 klara fall på upp till en meter – men eftersom Honor helst vill ha tillbaka sitt testexemplar av mobilen har det inte varit möjligt för oss att testa detta i praktiken.

Skärm och ljud

Medan många andra mobilmärken gradvis går bort från böjda skärmar håller Honor fast vid konceptet på Magic6 Pro. I praktiken innebär det att skärmen på långsidan har en lätt krökning närmast kanten. Det gör mobilen lite bekvämare att hålla i handen, men det försvårar också touch-styrningen om man ska pricka något längst ut mot kanten av skärmen – och dessutom minskas den aktiva skärmytan en smula. Vi är inga fans, men det är nog en fråga om personlig smak.

Skärmupplösningen är FHD+ (2800 x 1280 pixlar) och dessutom har den vackra OLED-skärmen en dynamisk uppdateringsfrekvens (1–120 Hz) samt bildförbättrande Dolby Vision och HDR.

Men om man jämför Honor Magic6 Pro sida vid sida med exempelvis Samsung Galaxy S24 Ultra så märker man snabbt att Magic6 Pro inte riktigt har samma kontrast eller svärta. Å andra sidan har den högre ljusstyrka (1 600 nits vid normal användning och en galen maximal HDR-ljusstyrka på 5 000 nits) och är därför extra användbar utomhus om och när solen undantagsvis tittar fram bakom molntäcket.

När det gäller ljudet så är Honor Magic6 Pro utrustad med inbyggda stereohögtalare som kan spela högt nog, även om ljudbilden är lite tunn.

Honor Magic6 Pro
”Magic Capsule” är nästan en kopia av Apples ”Dynamic Island” i iOS. (Foto: Peter Gotschalk)

Lite speciellt är det dock att Magic6 Pro inte har den dedikerade högtalaren vid örat som man lyssnar på när man pratar i telefon. I stället skapas ljudet för örat med hjälp av små vibrationer i skärmen, vilket vi såg i praktiken för första gången redan 2019, när Huawei P30 kom ut på marknaden. Lyckligtvis fungerar det mycket bättre nu än för fem år sedan, så ljudkvaliteten från samtalspartnern är utmärkt.

honor bokeh
Särskilt porträttbilder med bokeh-effekt blir lysande. Graden av bokeh-effekt kan justeras manuellt och här har vi skruvat upp den till max! (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Honor Magic6 Pro är utrustad med en trippelkamera som består av ett 50-megapixels huvudobjektiv med variabel bländare (f/1,4 till f/2,0), ett 180-megapixels periskopteleobjektiv som ger 2,5x optisk zoom – men tack vare de många pixlarna och så kallad pixel-binning klarar den upp till 5x hybridzoom med samma kvalitet som optisk zoom – samt ett 50-megapixels ultravidvinkelobjektiv. På framsidan finns en 50-megapixelkamera tillsammans med en 3D-djupkamera i en central pillerformad utskärning längst upp på skärmen.

Tack vare 3D-kameran kan Magic6 Pro skanna användarens ansikte och stöder upplåsning av mobilen på samma sätt som Face ID på iPhone, men det fungerar inte riktigt lika bra med Honor-mobilen. Till exempel hade den upprepade gånger svårt att känna igen mitt ansikte när jag hade på mig läsglasögon. Ett problem som Apple har löst för länge sedan.

En annan nackdel med kameran i Magic6 Pro är att den av oförklarliga skäl inte kan ta bilder i 16:9, vilket annars är ett vanligt format i alla mobilkameror. Man kan välja mellan 4:3, 1:1 och helskärm, vilket motsvarar skärmformatet 19,69:9. Mystiskt och irriterande.

Honor HDR
Den här bilden är tagen med solen i ögonen, men kameran i Magic6 Pro har inga problem med HDR. (Foto: Peter Gotschalk)

Annars finns det inte mycket dåligt att säga om kameran. Honor Magic6 Pro tar utmärkta bilder i praktiskt taget alla situationer, framför allt blir porträttbilder med bokeh-effekt utmärkta med stort djup och hög kontrast. Den lyckas också behålla djupet i bilder av större scenarier.

Honor selfie
Frontkameran stöder dock inte HDR, därför blir min selfie helt överexponerad. (Foto: Peter Gotschalk)

Magic6 Pro klarar även bilder i situationer där det är stor kontrast mellan starkt ljus och skugga briljant, med undantag för frontkameran som måste klara sig utan HDR och därför tar överexponerade bilder om man tar selfies i soligt väder och är vänd åt fel håll.

Honor har även utrustat kameran med diverse AI-funktioner, bland annat ”Ta bilder automatiskt” som använder rörelsedetektering för att automatiskt ta bilder, till exempel när en person hoppar eller rör sig. Den funktionen passar perfekt för sport och liknande, och fungerar utmärkt. Med Honor Magic6 Pro går det helt enkelt inte längre att inte hinna med när sonen eller dottern gör mål i fotbollsmatchen.

Med hjälp av AI kan kameran också föreslå olika filter som passar hur man använder kameran, och det går också att ställa in så att en bild tas automatiskt när någon ler.

Det här är med andra ord en kamera av allra högsta klass. Om man kan leva med frontkamerans små skavanker och avsaknaden av 16:9-format.

Prestanda

Det sitter samma Snapdragon 8 Gen 3-processor i Honor Magic6 Pro som i bland annat Samsung Galaxy S24 Ultra, Sony Xperia 1 VI och Xiaomi 14 Ultra.

Honor_brunnen1 Honor_brunnen2 Honor_brunnen3 Honor_brunnen4
<
>
Märchenbrunnen i Volkspark Friedrichshain i Berlin fotograferad med ultravidvinkel, 1x respektive 2,5x optisk zoom samt 5x hybridzoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Det finns också 12 gigabyte RAM, så det är bra fart på hastigheten. Och Magic6 Pro lever verkligen upp till förväntningarna. När det gäller de flesta benchmarks är den lika snabb som konkurrenterna och vi upplevde inga problem när vi utsatte telefonen för intensiva spel som verkligen kräver muskler.

Batteritiden går inte heller att klaga på. Den ljusstarka skärmen drar naturligtvis en hel del ström, men å andra sidan är batteriet på vansinniga 5 600 mAh, så Honor Magic6 Pro höll ändå 9 timmar och 30 minuter i vårt benchmark-test, som pressar batteriet till max tills det inte orkar mer.

Prestanda är med andra ord godkända. Det är Honors MagicOS-användargränssnitt och -funktioner som gör att Magic6 Pro skiljer sig från de flesta andra mobiler på marknaden.

Funktioner

Det är lite som med den böjda skärmen. Den personliga smaken skiljer sig från person till person och om du tidigare varit nöjd med din Huawei-mobil och det dåvarande EMUI-användargränssnittet kommer du snabbt att känna dig hemma i MagicOS.

För andra kommer Honors användargränssnitt att kräva lite tillvänjning, eftersom det skiljer sig på betydande sätt från Android-standarden. Till exempel finns alla appar finns på mobilens hemskärm, medan man på de flesta andra Android-mobiler måste svepa uppåt från skärmens nederkant för att öppna hela app-biblioteket.

Screenshot 20240619 121152 com.android.chrome
Med ”Magic text” kan användaren markera och dra text från bilder till andra appar. (Skärmdump: Peter Gottschalk)

MagicOS har också flera iPhone-liknande funktioner. Till exempel. ”Magic Capsule”, som liknar den tidigare nämnda utskärningen i skärmen och som nästan är en kopia av Apples ”’Dynamic Island” i iOS. Alltså den lilla svarta bubblan längst upp på iPhone-skärmen, som för några år sedan ersatte den så kallade ”notchen” på iPhone Pro-modellerna och som öppnar och stänger sig för att visa notiser, aktiviteter och annat som inte behöver ha en helskärmsvy. Så fungerar ”Magic Capsule” också – bland annat kan den visa musikuppspelning eller timer –– men app-stödet och därmed användbarheten är fortfarande ganska begränsad.

Honors användargränssnitt kännetecknas också av många av märkets egna appar – elaka tungor skulle hävda att det finns så många av dem att det påminner om bloatware – och av att Honor också har en egen app-butik installerad på mobilen som ett alternativ till Google Play.

Å andra sidan erbjuder MagicOS också flera egna funktioner, som naturligtvis allihop heter något med ”Magic”, till exempel ”Magic Text”, som låter användaren markera och klippa ut text från bilder (inte speciellt revolutionerande), eller ”Magic Portal”, som kan dra och släppa bilder från exempelvis sociala medier till andra appar (som e-post), vilket är lite mer revolutionerande.

Honor automatiskAI
Fotot på den dunkande unga basketspelaren togs automatiskt av Magic6 Pros AI. Inget dåligt skott! (Foto: Peter Gotschalk)

Andra funktioner är möjligheten att stänga av ringsignalen genom att kasta en blick på skärmen när telefonen ringer, att bläddra med hjälp av handgester etc. Många av funktionerna verkar överflödiga – Samsung försökte med flera liknande idéer för flera år sedan, utan större framgång – men som tur är kan man sätta på och stänga av dem precis hur man vill.

Slutsats

Var du en Huawei-användare förut och har saknat din Huawei-mobil sedan USA:s bojkott pressade bort den kinesiska tillverkaren från marknaden 2019? Då ska du skynda dig till butiken och köpa Honor Magic6 Pro. Du kommer att känna dig lika hemma med den nya kinesiska mobiltelefonen som du gör i dina allra bekvämaste joggingbyxor.

Honor makro
Med supermakro kommer Honor Magic6 Pro nära inpå motivet och resultatet blir knivskarpt

Alla andra bör också seriöst överväga den kinesiska smartmobilen, som med en enastående kamera, en ljus och skarp skärm, blixtsnabba prestanda och ett användargränssnitt med många unika funktioner, kommer att vara rätt val för många användare.

Karakter
Honor Magic6 Pro
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Apple iPad mini 7 har gott om kraft men saknar nytänkande

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Ljud & Bild