Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Honor Magic6 Lite

Honor Magic6 Lite överraskar på flera sätt

Den första mellanklassmobilen från Honor kämpar bra men snubblar på målsnöret.

Av / 2024-07-22 - 09:20
Honor Magic6 Lite

Home tycker

  • Stöttålig. Imponerande 108 Mp upplösning i huvudkameran. Mycket bra skärm. Oväntat bra AI-prestanda.
  • Ingen optisk bildstabilisering i kameran. Vidvinkel- och makrokameran en besvikelse. Rörigt gränssnitt och onödiga appar. Låg spelprestanda.

Vi som fortfarande saknar Huaweis innovativa mobiler kommer även ihåg deras billighetsmärke Honor, som släppte ett antal riktigt prisvärda mobiler. Nu är märket tillbaka med nya ägare i de skandinaviska butikerna, med början i Norge. Denna Lite-modell, tillsammans med Honor Magic6 Pro som vi just testat, är de första modellerna som säljs via officiella kanaler snarare än gråimport. I Sverige och Danmark kommer de i butik senare i år, men eftersom vi är ett skandinaviskt media har vi valt att publicera testerna redan nu för de som är nyfikna.

Läs också Huawei Honor är tillbaka! Efter många års frånvaro är Huaweis efterträdare, kinesiska Honor, tillbaka på den skandinaviska marknaden, med en smartmobil som borde göra konkurrenterna oroliga.

Lite-modellen skiljer sig ganska radikalt från Pro-modellen och får nog sägas vara en Lite-Lite-modell då den bara kostar en tredjedel (!) av sin storebror. Vi förväntar oss alltså inte en något nedbantad flaggskeppsmodell, utan det här är rakt av mellanklass som konkurrerar med Google Pixel a-modellerna och Samsungs Galaxy A-serie.

Här i Skandinavien får vi den svarta och gröna varianten. (Foto: Jonas Ekelund)

Utseende och konstruktion

Honor beskriver utseendet som inspirerat av exklusiva klockor. Om man håller med om att den guldfärgade ringen ser lyxig ut eller om den snarare ser billig ut är nog en fråga om tycke och smak. Det gäller åtminstone vårt svarta testexemplar, men man kan även få den i grönt, vilket vi tycker är snyggare. Mobilen är rundad och känns skön i handen. Man skulle kunna tro att en så pass prisvänlig mobil är mindre tålig, men Honor har lagt mycket möda på att den inte ska gå sönder om man tappar den från axelhöjd. Man får visserligen inte en vattentät mobil för pengarna, men den är dammtät och tål regn (IP53).

Är guld ett tecken på stil eller är det pråligt? (Foto: Jonas Ekelund)

Skärm

En av de saker det brukar snålas på i billigare varianter av toppmodeller är skärmen. Men i det här fallet är det inga enorma skillnader. Skärmen är nästan lika stor, har nästan lika hög upplösning och det är fortfarande en AMOLED-skärm. Därmed är vi mer än nöjda med bildkvaliteten. Däremot har den inte den strömsnålare LTPO-panelen och därmed är uppdateringsfrekvensen antingen 60 eller 120 Hz, utan den steglösa regleringen den bättre panelen har. Den saknar även HDR, vilket gör filmer något mindre njutbara.

Honor har också lagt mycket möda på att skärmen ska vara snäll mot ögonen. Förutom att reducera det blå ljuset har den PWM-dimning, en teknik vi normalt hittar i dyrare mobiler för att reducera flimmer. Naturligtvis har den även dynamisk dimning och automatiskt nattläge.

Annons
MagicOS har sina egenheter men kan ofta anpassas. (Skärmbilder: L&B Home)

Användning

Honor använder sitt egna gränssnitt MagicOS ovanpå Android och det avviker en hel del från standardgränssnittet. Lyckligtvis kan många av de udda funktionerna ändras i inställningarna om man inte har lust att lära om sitt beteende. Precis som på iPhone finns det ett dynamiskt område kring kameran, här kallat Magic Capsule, som visar information när det behövs och annars krymper ner till en punkt. Tyvärr levereras mobilen med ett flertal tredjeparts-appar vi inte bett om, inklusive eländet TikTok, samt otaliga egna appar som vi i många fall ifrågasätter nyttan av. Vad gäller fiffiga funktioner i MagicOS hänvisar vi till testet av storebror Magic6 Pro i stället för att räkna upp dem igen.

Foto: Honor

Kamera

Det är inget snack om att den mycket högupplösta huvudkameran är kompetent och kan producera riktigt bra bilder. Den har bra dynamiskt omfång och använder ”pixel binning” för att slå ihop 9 pixlar från 108 Mp-sensorn till en 12 Mp bild. Ett trick bland annat Samsung länge använt för att simulera större pixlar på sensorn och därmed fånga in mer ljus. Algoritmen klarar HDR-situationer bra men bilder kan ibland se lite väl processade ut. Däremot har den en Akilles-häl. Det finns nämligen ingen optisk bildstabilisering. Alltså får man se till att hålla mobilen stilla för att inte få ett suddigt resultat. Något som blir extra uppenbart vid fotografering i svagt ljus där man verkligen får stabilisera händerna om bilden ska bli användbar.

IMG_20240712_165353 IMG_20240712_165403 IMG_20240712_165414 IMG_20240715_093321
<
>
Honor Magic6 Lite ultrawide (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Selfiekameran är helt okej men sticker inte ut på något sätt. Det gör däremot macrokameran som bara är på två megapixel! Ännu värre är det att ultravidvinkeln bara är på fem megapixel. Det ger inga som helst detaljer i panoraman och till råga på allt är färgåtergivningen inget vidare heller. Den kameran kunde Honor ha struntat i. Eller lagt på 100 kr på priset och åtminstone gett oss en 12 Mp kamera.

IMG_20240614_122652 IMG_20240706_091624 IMG_20240715_093929
<
>
Honor Magic6 Lite semester (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Prestanda

I den här klassen kan man inte vänta sig de senaste och snabbaste processorerna utan här kliver vi ner två steg från Snapdragon 8 till Snapdragon 6. Vi kommer därför inte vara elaka och jämföra med andra betydligt dyrare mobiler vi testat i år. Den är exempelvis en tredjedel så snabb som sin storebror. I stället jämför vi med förra årets mobiler som Oneplus Nord 3, Samsung Galaxy A54 och Google Pixel 7a, som nu kan fås för ungefär samma pris.

3dmark antutu
<
>
Prestanda släpar efter konkurrenterna i samma prisklass. (Illustration: Jonas Ekelund)

Den hänger med Samsung Galaxy A54 bra och slår den till och med i vissa prestandatester. Däremot får den se sig slagen ganska rejält av de två andra konkurrenterna. Speciellt när det gäller spelgrafik. Vi skulle därför inte välja Honor6 Lite om man tänkt ägna sig åt mobil gaming. Däremot ska den ha pluspoäng för att maskininlärnings-prestanda faktiskt är bäst, något som är viktigt i dessa AI-tider. Den har också ett stort batteri som i daglig användning ger upp till två dagars batteritid.

Slutsats

Det är med glädje vi välkomnar Honor tillbaka i matchen. Magic6 Lite visar att man kan bygga en mellanklassmobil med riktigt bra skärm, högupplöst kamera och bra batteritid. Däremot släpar prestanda efter konkurrenterna, speciellt vad gäller spelgrafik. Och de två kompletterande kamerorna är så usla att de kunde ha skippats helt. Just denna modell gjorde kanske inte en homerun, men vi vet att de har många andra lovande modeller på gång.

Karakter
Honor Magic6 Lite
Premium

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

För bra för att vara sann?

Massiv uppgradering av Pixel Watch

Lysande programvara i okej telefon

Pixel 8 ½ Pro XL

Här får du mest surfplatta för pengarna

En robust Wear-OS-klocka med lång batteritid

Flaggskeppsambitioner till förnuftigt pris

Ljud & Bild