TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Honor 200 Pro

Bättre än andra mobiler i samma prisklass

Honor 200 Pro kan vara en viktig pusselbit i den kinesiska tillverkarens comeback på den skandinaviska marknaden.

Av / 2024-08-12 - 08:29
Honor 200 Pro

Home tycker

  • Kamerans läckra Harcourt-porträttfunktion och 50-megaixels selfiekamera. Skärmbilden är skarp och extremt ljusstark. Bra prestanda och stort inbyggt lagringsutrymme samt stort batteri på 5 200 mAh som stöder både 100 W snabbladdning och 66 W trådlös laddning.
  • Inget Gorilla Glass-skydd och ”bara” IP65-certifiering. Böjd skärm med tendens till blåstick faller inte alla i smaken. Kameran har inte den bästa digitala zoomfunktionen. MagicOS-gränssnittet är fyllt med så många Honor-appar att det påminner om bloatware.

Kinesiska Honor är på väg tillbaka till den skandinaviska marknaden. I Sverige och Danmark säljs smartmobilerna i dagsläget av mindre parallellimportörer, men i Norge jobbar Honor för fullt med att öppna ett officiellt kontor och Power har blivit den första officiella distributören. Under andra halvan av 2024 ska nödvändig distribution och infrastruktur – inklusive kundservice – vara på plats även i Sverige och Danmark.

Varumärket Honor lanserades av Huawei för mer än tio år sedan och 2019 sålde Huawei nästan 70 miljoner Honor-mobiler över hela världen. När USA:s bojkott drabbade Huawei hårt samma år knoppades Honor av till ett oberoende företag och såldes till ett konsortium av kinesiska bolag. Från och med november 2020 har Honor varit ett oberoende företag med stor internationell närvaro. Även i Europa, där Honor bland annat har en stark marknadsposition i länder som Finland och Tyskland.

Honor 200 Pro, som är den tredje modellen efter Honor Magic6 Pro och Magic6 Lite vi testar i år, lanserades i Paris i mitten av juni

Till skillnad från de två tidigare modellerna, som båda lanserades i vintras, är alltså detta en helt ny modell. Den ligger i samma prisklass som Motorola Edge 50 Pro och OnePlus 12R, så det handlar om en mobil i den övre mellanklassen, men för bara ett par tusenlappar mer kan man köpa en toppmodell som Samsung Galaxy S24.

Med andra ord är detta en prisklass där Honor inte har kunnat undvika att göra ett par kompromisser, även om Honor 200 Pro definitivt borde tilltala dem som vill ha en flaggskeppsupplevelse utan att betala en förmögenhet. Lyckligtvis har Honor fattat förnuftiga beslut när de bestämde sig för var de skulle spara kostnader för att hålla nere priset.

Annons
Honor 200 Pro
Baksidan är gjord av hårdplast och är inte skyddad av Gorilla Glass eller någon annan form av glaslegering. (Foto: Peter Gotschalk)

Utseende och konstruktion

Honor-mobilen finns i tre färger: blågrön, vit och svart, varav vi lyckligtvis har fått den vita modellen som är riktigt snygg och har en matt yta på baksidan.

Baksidan är gjord av hårdplast utan skydd av Gorilla Glass eller någon annan glaslegering, och telefonen är inte vattentät utan bara IP65-klassad, vilket innebär att den är skyddad mot vattenstänk men inte tål att tappas i toaletten.

Honor 200 Pro
Många mobiltillverkare går gradvis bort från böjda skärmar, men Honor håller fast vid konceptet. (Foto: Peter Gotschalk)

Honor 200 Pro känns dock inte billig eller bräcklig. Den är ganska tunn och känns lätt med sina 199 gram, men trots att det har snålats med materialen känns byggkvaliteten gedigen.

Skärm och ljud

Medan många andra mobilmärken gradvis går bort från böjda skärmar håller Honor fast vid konceptet på Magic 200 Pro. I praktiken innebär det att skärmen på långsidan har en lätt krökning närmast kanten. Det gör mobilen lite bekvämare att hålla i handen, men det försvårar också touch-styrningen om man ska pricka något längst ut mot kanten av skärmen – och dessutom minskas den aktiva skärmytan en smula. Vi är inga fans, men det är nog en fråga om personlig smak.

Skärmupplösningen är FHD+ (2700 x 1224 pixlar) och dessutom har den snygga OLED-skärmen en dynamisk uppdateringsfrekvens (1–120 Hz) samt HDR och en maximal ljusstyrka på 4 000 nits.

Honor 200 Pro
Skärmupplösningen är FHD+ (2 700 x 1 224 pixlar) och dessutom har den snygga OLED-skärmen en dynamisk uppdateringsfrekvens (1–120 Hz) samt HDR och en maximal ljusstyrka på 4 000 nits. (Foto: Peter Gotschalk)

Jämför man Honor 200 Pro sida vid sida med exempelvis iPhone 15 Pro märker man dock snabbt att den kinesiska mobilen har en skärm som drar åt det blåaktiga hållet. Inte direkt blåstick, och det går också att manuellt justera både färgton och färgtemperatur – men även med den ”varmaste” inställningen känns skärmbilden på Honor 200 Pro mer ”kylig” än på iPhone.

Det är en smaksak om man föredrar iPhones aningen mer naturliga färgåtergivning, och det är nog väldigt få som väljer bort Honor 200 Pro bara av den anledningen.

Å andra sidan har den kinesiska mobilen ett riktigt saftigt och högt ljud i de inbyggda små högtalarna, utan att det går ut över kvaliteten. Perfekt när man tittar på videor eller spelar spel utan hörlurar.

Honor 200 Pro
”Magic Capsule” är nästan en kopia av Apples ”Dynamic Island” i iOS. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Honor 200 Pro är utrustad med en trippelkamera som består av ett 50-megapixels huvudobjektiv (f/1,9) ett 50-megaixels teleobjektiv som ger 2,5x optisk zoom, samt ett 12-megixels ultravidvinkelobjektiv. På framsidan sitter det en 50-megapixelkamera tillsammans med en 2D-djupkamera i en central pillerformad utskärning längst upp på skärmen.

Honor 200 Pro
Honor 200 Pro är utrustad med en trippelkamera som har av ett 50-megapixels huvudobjektiv (f/1.9), ett 50-megapixels teleobjektiv som ger 2,5x optisk zoom, samt ett 12-megapixels ultravidvinkelobjektiv. (Foto: Peter Gotschalk)

Honor marknadsför 200 Pro som en kameramobil som ska vara extra bra för porträttfoto, vilket framgår av selfiekameran med 50 megapixlar. Den kinesiska tillverkaren har dessutom inlett ett samarbete med den franska fotostudion Harcourt, som är särskilt känd för sina svartvita porträtt av kända stjärnor som Roger Federer och drottning Rania av Jordanien. Studio Harcourt har hjälpt Honor att ta fram en uppsättning porträttfilter som hjälper användaren att efterlikna den ikoniska Harcourt-stilen, där fotografen kommer mycket nära motivet, som ofta nästan är omgivet av en gloria av ljus.

Detta har vi naturligtvis provat och resultaten är faktiskt inte dumma alls. I realiteten handlar det om filter som använder AI för att ge varje bild den önskade Harcourt-looken, men hand i hand med den högupplösta telelinsen och den fina optiska zoomen skapar Harcourt-inställningarna riktigt fina porträttbilder utan att man behöver göra mer än att välja ett filter och trycka på utlösarknappen.

Honor200pro_harcourt1 Honor200pro_harcourt2
<
>
Porträttbilder tagna med två Harcourt-filter: Dynamisk och Klassisk. Bilderna framhäver motivets kontraster, framför allt ljus och skugga, och resultatet utstrålar djup och liv. (Foto: Peter Gotschalk)

I övrigt är kameran bra utan att vara fantastisk. Försöker man använda den digitala zoomen för att komma närmare motivet än vad som är möjligt med den 2,5x optiska zoomen blir resultatet halvdåligt. Men kameran hanterar svåra ljusförhållanden utan större problem och kan också ta skarpa makrobilder.

Honor har även utrustat kameran med diverse AI-funktioner, bland annat ”Ta bilder automatiskt” som använder rörelsedetektering för att automatiskt ta bilder, till exempel när en person hoppar eller rör sig. Den funktionen passar perfekt för sport och liknande, och fungerar utmärkt.

Prestanda

Det sitter samma Snapdragon 8s Gen 3-processor i Honor 200 Pro som i den vikbara Motorola Razr 50 Ultra. Detta är en nedskalad version av Snapdragon 8 Gen 3, som ligger närmare Snapdragon 8 Gen 2 i prestanda även om den tillhör den senaste generationen och därför är bättre rustad för dagens AI-funktioner.

Som nämndes i inledningen har Honor 200 Pro en prislapp som ligger i närheten av OnePlus 12R och Motorola Edge 50 Pro, varav den förstnämnda är baserad på förra årets Snapdragon 8 Gen 2 och den senare på Snapdragon 7 Gen 3, så Honor har fortfarande en prestandafördel jämfört med konkurrenterna, även om mobilen alltså får klara sig utan den riktigt snabba Snapdragon 8 Gen 3. Det syns också våra benchmark-tester. Honor 200 Pro klarar sig lika bra eller bättre än de ovan nämnda telefonerna och när man använder den till vardags är det inga problem. Den levereras också med hela 512 gigabyte inbyggt lagringsutrymme, vilket är i den mycket höga änden – och praktiskt för användare som tar mycket bilder.

Det är bara batteritiden som är lite av en besvikelse, speciellt med tanke på att Honor 200 Pro har imponerande 5 200 mAh. Lyckligtvis kan telefonen laddas med upp till 100 watt och stöder även trådlös laddning med upp till 66 watt.

honor200pro_1xzoom honor200pro_2_5xzoom honor200pro_5xzoom honor200pro_10xzoom
<
>
Motivet är fotograferat med vidvinkelobjektivet utan zoom och med teleobjektivet med 2,5 optisk zoom, 5x digital zoom respektive 10x digital zoom. Det är uppenbart att kameran har svårt med skärpa och fokus när den får slut på optisk zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Prestanda är med andra ord godkända. Det är Honors MagicOS-användargränssnitt och -funktioner som gör att 200 Pro skiljer sig från de flesta andra mobiler på marknaden.

Funktioner

Det är lite som med den böjda skärmen. Den personliga smaken skiljer sig från person till person och om du tidigare varit nöjd med din Huawei-mobil och det dåvarande EMUI-användargränssnittet kommer du snabbt att känna dig hemma i MagicOS.

För andra kommer Honors användargränssnitt att kräva lite tillvänjning, eftersom det skiljer sig på betydande sätt från Android-standarden. Till exempel finns alla appar finns på mobilens hemskärm, medan man på de flesta andra Android-mobiler måste svepa uppåt från skärmens nederkant för att öppna hela app-biblioteket.

MagicOS har också flera iPhone-liknande funktioner. Till exempel. ”Magic Capsule”, som liknar den tidigare nämnda utskärningen i skärmen och som nästan är en kopia av Apples ”’Dynamic Island” i iOS. Alltså den lilla svarta bubblan längst upp på iPhone-skärmen, som för några år sedan ersatte den så kallade ”notchen” på iPhone Pro-modellerna och som öppnar och stänger sig för att visa notiser, aktiviteter och annat som inte behöver ha en helskärmsvy. Så fungerar ”Magic Capsule” också – bland annat kan den visa musikuppspelning eller timer – men app-stödet och därmed användbarheten är fortfarande ganska begränsad.

Honors användargränssnitt kännetecknas också av många av märkets egna appar – elaka tungor skulle hävda att det finns så många av dem att det påminner om bloatware – och av att Honor också har en egen app-butik installerad på mobilen som ett alternativ till Google Play.

Honor200pro selfie
Självporträtt utan filter. 50-megapixelobjektivet och djupsensorn visar obevekliga resultat. (Foto: Peter Gotschalk)

Å andra sidan erbjuder MagicOS också flera egna funktioner, som naturligtvis allihop heter något med ”Magic”, till exempel ”Magic Text”, som låter användaren markera och klippa ut text från bilder (inte speciellt revolutionerande), eller ”Magic Portal”, som kan dra och släppa bilder från exempelvis sociala medier till andra appar (som e-post), vilket är lite mer revolutionerande.

Slutsats

Honor 200 Pro är en utmärkt och prisvärd smartmobil från den kinesiska tillverkaren. Den är väl lämpad för en skandinavisk marknad där vi gärna betalar lite extra för en bra skärm och en bra kamera, och många tidigare Huawei-användare kommer också att känna sig bekväma med den kinesiska telefonen.

Kameran är mångsidig och de speciella Harcourt-porträttfunktionerna fungerar som de ska. Det finns också gott om plats för bilder i telefonen, som levereras med imponerande 512 gigabyte inbyggt lagringsutrymme. Skärmen är skarp och ljusstark, och prestanda är godkända med tanke på priset.

Telefonen kan dock kännas lite plastig och kamerans zoomfunktion är inte den bästa på längre avstånd. Och man ska helst inte tappa Honor 200 Pro i toaletten.

Sammantaget har Honor dock fattat förnuftiga beslut om var de kan minska utgifterna för att hålla priset nere, så 200 Pro är definitivt ett bättre köp än andra mobiler i samma prisklass.

Karakter
Honor 200 Pro
Premium
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Apple iPad mini 7 har gott om kraft men saknar nytänkande

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Ljud & Bild